Ingatlannal kapcsolatos probléma


MajorDomus # 2015.11.09. 23:30

Nem
De a szakhatóságé igen
Jegyző, birtokvédelmet kérhetsz

Maruska # 2015.11.09. 07:55

Szeretném megkérdezni, hogy társasházi lakásban a helyiségek funkciójának megváltoztatásához a falszomszédok hozzájárulása szükséges-e? Az egyik lakó a konyháját az alatta lévő lakás hálója fölé helyezte át, járólapot tett le linóleum helyett, a feleség faklumpában közlekedik, a bútorok mozgatása, illetve a konyhában folyó tevékenység olyan zajt okoz, ami az alatta lakó pihését, nyugalmát zavarja. Az illető nem együttműködő, egyébként is a zajos életvitelük megkeseríti a falszomszédok életét. Mit lehet tenni ilyen esetben? A választ előre is nagyon köszönöm.

bimbus # 2015.11.09. 06:12

MajorDomus!
Várom a véleményed. Köszönöm.

bimbus # 2015.11.05. 06:33

MajorDomus!
Éppen ez az! Kaptam egy olyan állásfoglalást, ami nekem semmit nem mond. Neked igen? Akkor segíts nekem megérteni.
Mégegyszer az állásfoglalás:

"A szomszédos ingatlanok beépítését is figyelembe véve a nyél beépíthető min. 6m, max 12m mélységben.
A HÉSZ kapuáthajtó méretét csak közforgalom esetében határozza meg, 3,5 m szélességben.
"Egyéb esetekben nincs szélességi méreti előírás, a telkeken csak a szükséges személygépjármű elhelyezési lehetőséget kell biztosítani."
"A kérelemben hivatkozott HÉSZ 9.§ (2) szerint 3,0 m szabad sáv a telken belül elhelyezhető melléképítményekre vonatkozik, ebből eredően értelemszerűen az utcafrontra épített épülettől a nyél további részén melléképítmény nem helyezhető el."
A nem egészen a kérdéshez tartozó szöveget csak röviden idéztem."

MajorDomus # 2015.11.04. 22:20

Erre utaltam. A hatósági állásfoglalásra.

bimbus # 2015.11.04. 08:37

MajorDomus!

Állásfoglalás!
,, verba volant scripta manent,,

Mire is megyek az írással? Segíts értelmezni. Esetleg egészítsem ki a kérdést egy újabb levélben?
Köszönöm.

bimbus # 2015.11.03. 09:23

Megfogadva a tanácsotokat, írásban kértem állásfoglalást az építéshatósági referenstől. Ime:

Nyeles telken, zárt láncú építési övezetben az utcafronton és a telek belsejében is építeni kívánok. Az utcafronton kocsi áthajtót és fölé egy kis lakást. Kérdésem, hogy a kapubejárónak és a kocsi áthajtó szélességének legalább 3 m-nek kell lenni vagy lehet (tetszőlegesen) kevesebb is? (A HÉSZ nem szabályozza a kocsibejáró méretét.) A jogszabály a 3 méteres szabad sáv megtartását írja elő, úgy azt kell biztosítani, mivel a jogalkotó ezt tekinti a biztonságos közlekedés alapjának? Ezáltal mind a kapubejárónak, mind a kocsi áthajtónak legalább 3 méter szélesnek kell lennie?
Vagy másképpen megfogalmazva a kérdést, a szabad sáv az utcafronttól értendő vagy az utcafrontra épített épülettől a telek belseje felé?

HÉSZ
9. §
A területre vonatkozó általános előírások
(2) Az építési telkeken belül a melléképítmények csak úgy helyezhetők el, ha a gépjárművel való biztonságos beközlekedés feltételei biztosítottak, legalább 3 méteres szabad sáv megtartása mellett.
(3) A gépjárművel való biztonságos megközelítést, a telket kiszolgáló út felől, több út esetén legalább az egyik út felől biztosítani kell.
Választ kaptam rá. A lényege:
A szomszédos ingatlanok beépítését is figyelembe véve a nyél beépíthető min. 6m, max 12m mélységben.
A HÉSZ kapuáthajtó méretét csak közforgalom esetében határozza meg, 3,5 m szélességben.
"Egyéb esetekben nincs szélességi méreti előírás, a telkeken csak a szükséges személygépjármű elhelyezési lehetőséget kell biztosítani."
"A kérelemben hivatkozott HÉSZ 9.§ (2) szerint 3,0 m szabad sáv a telken belül elhelyezhető melléképítményekre vonatkozik, ebből eredően értelemszerűen az utcafrontra épített épülettől a nyél további részén melléképítmény nem helyezhető el."
A nem egészen a kérdéshez tartozó szöveget csak röviden idéztem.
A nyélen eddig sem akartam építeni, hanem a telek belsejében. Nem lettem okosabb. Nem találom a kérdésemre a választ. Lehet, hogy fejlődnöm kell? Ti megtudjátok mondani, hogy a megépítendő kocsiáthajtónak illetve bejáratnak 3m-nek kell-e lennie vagy lehet kevesebb? Ha kevesebb lehet, akkor akármilyen széles is lehet?

MajorDomus # 2015.10.01. 20:05

Utólag is.

Zöldövezeti11 # 2015.10.01. 09:18

tutkabab !

Ki fogadta fel az ügyvédet ?Elvileg ő rendezi a számlát. De ha előre szól a partnernek és megegyeznek, akkor lehet a költségeket bármilyen arányba megosztani.

MajorDomus # 2015.09.28. 19:03

tutkabab
akkor te egy zseni vagy.

Hogyne lenne korrekt, egyenlő felek cseréltek.

Arról nem beszélve, hogy te jártál sokkal jobban.
A te tulajdonszerzésed után szerinted kinek kellene fizetni?

bimbus # 2015.09.28. 09:19

nonolet!
Köszönöm, de megkérem az írásos állásfoglalást. Mert igaz amit MajorDomus ír.

tutkabab # 2015.09.28. 09:03

Önkormányzati lakásom cseréltem azonos értékű magántulajdonra. Az ügyvéd a magántulajdonostól kérte el az ügyvédi költséget arra való hivatkozással, hogy nekem majd úgyis illetéket kell fizetnem hasonló értékben, azonban mikor kijöttünk az ügyvédtől a magántulajdonos elkérte a fele ügyvédi díjat és még a földhivatali díjat is én fizettem. Ez korrekt eljárás volt?

MajorDomus # 2015.09.27. 09:54

Állásfoglalás!

,, verba volant scripta manent,,

matthiasi # 2015.09.26. 09:20

Más más egészen más !
Az büszke ( és megvezetett ) berliniek nagyon fognak örülni. Ugyanis a városuk előjárói most azon agyalnak, hogy az üresen álló luxus lakásokat lefoglalják és kiadják a betolakodóknak ( jó egyrészük menekült ).
Majd meglátjuk a végét, hogy ki fog örülni. Amikor azok a luxuslakások rövid időn belül romok lesznek.
Na meg a berliniek fizetik a számlát.

Tény hogy bizonyos tulajoknak most nem lesz ingatlannal kapcsolatos problémájuk !!

MajorDomus # 2015.09.24. 19:13

Egyszerű!
Kérj írásos állásfoglalást, és azt hajtsd végre.

bimbus # 2015.09.24. 06:21

Megkérdeztem. Ők azt mondják, hogy építsem be, akkora kocsiáthajtót hagyok, amekkorát akarok, nincs szabályozva. Ez azt jelenti, hogy akár 2 m-re is csökkenthetem. De később, amikor a telek belsejében szeretnék építeni, már pedig szeretnék, akkor a HÉSZ előírását figyelembe kell venni. Az pedig 3 m-es szabad sávhoz köti az engedélyt. Erre azt mondják, a szabad sáv az épülettől értendő. De szerintem hiába van az épület után 3 m-es szabad sáv, ha a közterületről a szabad sávig nem lehet biztonságosan beközlekedni, esetleg sehogy sem. Megtagadható az engedély. Vagy nem? Nincs rá válasz. Ezért érzem kulcsfontosságúnak, hogy a szabad sáv hol kezdődik. Nekem az utcafronttól lenne észszerű és logikus.

MajorDomus # 2015.09.23. 22:09

És ott miért nem kérdezted
meg? Meg nem késő!

bimbus # 2015.09.23. 12:16

Itt nem egyezségről van szó. Paragrafus értelmezésről. Ezért citáltam a HÉSZ-t. Ha most beépítem és nincs meg a 3 m-es szabad sáv, később a telek belsejében nem építhetek. Ez a tét. Ezért érdekes, hogy a szabad sáv az utcafronttól vagy az épülettől befelé értendő. Ha ebben segítenétek, megköszönném.

matthiasi # 2015.09.23. 08:38

( Egy 2 m széles kapun nem jön be gépkocsi. Hogyan valósul meg a biztonságos beközlekedés igénye?)
Már miért ne jönne be ?
Egyébként is van kézi mozgatás is.

Az egyik szomszédnál a hátsó ház csak egy kb. 1,8 m es sávban közelíthető meg.
Korábban ezen a 4 lakásos telken állandó volt a belháború. Majd 10 évig tartott amíg egy értelmes új tulaj megegyezett a másik érintett tulajjal, hogy leválasztják egy mást. Így kialakítottak egy mint írtam 1,8 m es sávot, lekerítették és azóta béke van immár vagy 5 éve.
Tény hogy autóval, még személy kocsival se lehet beállni. Na de megegyeztek.
A másik két lakás a telek másik szélétől közelíthető meg. ők is megegyeztek - ők közösen használják a másik kaput és a lakásokig tartó utat.
Mint sok sok társasházban.

bimbus # 2015.09.22. 19:32

Felkerestem, a helyi rendezési tervből vettem az idézett paragrafusokat.
Nem értettünk egyet a szabad sáv fogalmában. Ezért kérdezem, hogy a szabad sáv az utcafronttól értendő vagy pedig az utcafronton álló épület utántól. Ha az épülettől értendő és a kapubejáró nem szabályozott méretű, akkor akármilyen nagy (kicsi ) lehet, így nincs értelme a 3 m-es szabad sáv megkötésnek. ( Egy 2 m széles kapun nem jön be gépkocsi. Hogyan valósul meg a biztonságos beközlekedés igénye?)

MajorDomus # 2015.09.22. 18:11

Keresd meg telefonon az önkormányzat műszaki osztályát, elmondják a helyi rendezési terv alapján a szabályozást.

bimbus # 2015.09.22. 08:36

HÉSZ

9. §
A területre vonatkozó általános előírások

(2) Az építési telkeken belül a melléképítmények csak úgy helyezhetők el, ha a gépjárművel való biztonságos beközlekedés feltételei biztosítottak, legalább 3 méteres szabad sáv megtartása mellett.
(3) A gépjárművel való biztonságos megközelítést, a telket kiszolgáló út felől, több út esetén legalább az egyik út felől biztosítani kell.

Nyeles telek nyeles részét ha be szeretném építeni az utcafronton (csak innen lehet a telket megközelíteni), de a melléképítmények építésének a lehetőségét is szeretném megtartani, akkor a beépített részen is biztosítani kell a 3 m-es szabad sávot? Vagy a szabad sáv beépítés esetén nem az utcafronttól, hanem az épülettől befelé értendő? (Pl.: Kapuáthajtó fölé lakás, az áthajtó 2,70 széles, ezen a szélességen még gépkocsival simán át lehet hajtani. Sem az OTÉK, sem a HÉSZ nem határozza meg a kapubejáró méretét.)

MajorDomus # 2015.09.21. 21:01

A szereplési vágy.

matthiasi # 2015.09.21. 17:35

bundori#e-mail 2015.09.20. 08:00

Akkor most mi is a bajod ? Írtad hogy működik a fűtés méghozzá itt :
bundori#e-mail 2015.09.17. 06:23

így : „ Azóta kiderült, nincs semmi baj, szakember leellenőrizte.
Na látod nem kell megijedni. Amúgy a jogi fórum nem azonos az ingyenes jogi tanács adásnál, annál sokkal több.

Immaculata # 2015.09.20. 06:23

Szerinted ha süllyed a ház, arra több milliót fizet a volt tulaj,

Ilyet pláne nem állítottam.