Több tulajdonú ingatlan eladása


MajorDomus # 2015.09.07. 20:38

Előbbi jobb lenne

ObudaFan # 2015.09.07. 20:31

Ezzel mit érhetünk el?

Vagy azt, hogy valamelyikőtök piaci értékén a másik hányadát megveszi, vagy azt, hogy végrehajtás útján az egész ingatlan beköltözhetően értékesítésre kerül.

de mivel a mi tulajdonunkban van, ezért kérnénk használati díjat.

Olvasd el a válasz második felét is.

MajorDomus # 2015.09.07. 20:27

Árverezés?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.07. 14:51

A perben a kényszerértékesítést kell kérni.

alovererus # 2015.09.07. 13:38

„ Az ingatlan közös tulajdon megszűntetése útján nem értékesíthető, úgy nincs értéke” - Ezt arra értettem, hogy túl bonyolult a vevőknek az, hogy több tulajdonos van, egy lakóházról van szó, ha annak a 75%-os tulajdonrészét szerzi meg, akkor ő nem tud vele mit kezdeni. Csak akkor érdeklődnek a ház vásárlás miatt, ha valamennyi tulajdonos 100%-ban el akarja adni.

Kedves ObudaFan!

"El kellene indítani a pert a közös tulajdon megszüntetése iránt." - Ezzel mit érhetünk el? Külön tulajdonba kerül a ház ránk eső része, de eladni nem fogjuk tudni. Vagy ebben az esetben a használó belemehet az adásvételbe?

" akkor is többlethasználati díjat akkor lehet követelni, ha kifejezetten használni szeretnétek az ingatlant és ő ezt nem engedi." - Akkor nem kérhetünk díjat, ha a jelenlegi megállapodást módosítani szeretnénk (eddig anyagi helyzetére tekintettel ingyenes használatot biztosítottunk), de úyg vélem nem vagyok köteles ezt korlátlanul fenntartani, módosíthatjuk a megállapodás ezen pontját. Én itt látom a lehetőséget, hogy olyan helyzetet tudunk teremteni ami már nem ideális és érdemes lesz az eladást a használónak átgondolnia.
A használatot megengedi (de nem kívánunk vele élni), de mivel a mi tulajdonunkban van, ezért kérnénk használati díjat.

ObudaFan # 2015.09.07. 11:45
  1. Hacsak kezességet nem vállaltatok, akkor nem.
  2. Szerintem nem lényeges információ.
  3. Ugyanarra, mint a Ptk. közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályai. Esetleg arra, hogy amennyiben a tulajdonostársak a saját hányadukat el kívánják adni, ne zavarja el az ingatlan megtekintésére készülő vevőt.
  4. Egyrészről jelenleg szerződésetek van arról, hogy mit kérhettek, ha jól értem. De még ha azt mondjuk fel is mondjátok, akkor is többlethasználati díjat akkor lehet követelni, ha kifejezetten használni szeretnétek az ingatlant és ő ezt nem engedi.
  5. El kellene indítani a pert a közös tulajdon megszüntetése iránt.
Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.07. 11:40

Az ingatlan közös tulajdon megszűntetése útján nem értékesíthető, úgy nincs értéke
?

alovererus # 2015.09.07. 10:17

Tisztelt Fórum!

Adott egy közös tulajdonú ingatlan. Célunk: ingatlan eladása harmadik fél részére.
Az ingatlan egyik tuladjonosa (25%-ban) jelenleg a tuladjonosok között kötött: "közös tulajdonú ingatlan használata" szerződés alapján az ingatlanban lakik. A szerződésben rögzítésre került, hogy a tulajdoni arányát meghaladó használata miatt pénzbeli kiegyenlítésre anyagi helyzetére tekintettel nem tartanak a további tulajdonosok igényt. Ugyanakkor a szerződést a felek évente felülvizsgálják. Az ingatlan közös tulajdon megszűntetése útján nem értékesíthető, úgy nincs értéke, ezért ez nem célunk. Jelenleg van egy érdeklődő vásárló aki ajánlatot tett. Az ingatlanban lakó tulajdonos nem szeretné az ajánlati áron eladni közösen az ingatlant, csak jóval magasabb áron. Ilyen feltétellel azonban nem volt még érdeklődő, az ingatlan több éve hirdetjük sikertelenül a magas ár miatt. A célunk ,hogy egy olyan árat tudjuk a tulajdonostársakkal közösen meghatározni, ami a vevőnek is megfelel. Megjegyzés: Az ingatlanban lakó tulajdonosnak van köztartozása, valószínűleg a közözemi díjakkal is el van maradva, mivel nincs munkája, tehát neki nem érdeke az ingatlani eladni, mivel jelenleg van hol laknia és díjat sem fizet érte, a tartozásai pedig a tulajdoni hányadára terhelődnek.

Ezen információkra tekintettel kérdésem:

  1. Közüzemi díjak meg nem fizetése miatti tartozás érinti e a további tulajdonos társakat? Ha a használati szerződésben rögzítésre került: hogy az ingatlan használó tulajdonos vállalja a közüzemi szolgáltatások költségeit.
  2. Az ingatlan csak bizonyos részét használhatja a használó, de a használati szerződéstől eltérően olyan helyiséget is használ, melyről a használati szerződés kifejezetten rendelkezik, hogy azt a másik tulajdonos számára lezártan saját ingósságainak tárolására - használati jogának biztosításaként van fenntartva és le is van zárva. - Ennek az állapotnak a megszüntetésére még a helyiséget jogtalanul használó tulajnonost írásban nem szólította fel a sérelmes fél. Ez bármilyen szempontból értékes információ-e ha a célunk az ingatlan eladása.
  3. A szerződés rendelkezik a következőről: A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges a tulajdonjokg átruházáshoz. A tulajdonostársak kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem akadályozzák az ingatlan adás-vételét. - Ez esetünkben mire kötelezheti az ingatlant használó ( és az adás-vételt akadályozó) tulajdonost?
  4. Megfelelő lépés- ha első körben tekintettel a használó anyagi körülményeire: többlethasználati díjat kérünk tőle írásban, és amennyiben ezt nem tudja vállalni akkor kénytelen lesz kiköltözni. Mivel egyéb jövedelme nincs, ezért az adás-vétel számára is felértékelődik, mint pénzforrás. (többlethasználati díj mértékét hogyan lehet meghatározni? köteles-e elfogadni a többi tulajdonostárs által kért összeget?)
  5. Milyen lépést kellene tennünk, hogy a használó is hozzájáruljon az eladáshoz?
Bori Bori # 2015.09.05. 11:11

Ha annyira készpénzes az a vevő, miért nem fizeti ki az egész vételárat?

Nem tulajdonosnak előleget vagy foglalót adni ugyan olyan ostobaság, mint az egész vételárat.

Azt sem lehet tudni, ki lesz a tulajdonos. Előkerül valami végrendelet, borulnak az elképzelések.

Bori Bori # 2015.09.05. 06:42

" foglalót adott a vevő.Teljesen megbízhatóak"

Na ez a legveszélyesebb mondat.

Bori Bori # 2015.09.05. 06:41

Vannak ilyen erőszakos vevők. Nálam ugyanez volt, a vevő bankhitelére vártunk, de már jött volna felújítani, telefonálgatott, hogy mikor jöhet. Rá kellett ordítani: nem a tiéd a lakás!

Bori Bori # 2015.09.05. 06:39

Menj oda a házhoz, mondd meg a vevőnek, hogy te, mint leendő résztulajdonos, nem fogod aláírni az adásvételit, ne kezdje meg a felújítást. Nem az övé a ház! De még a tiétek se!

MajorDomus # 2015.09.04. 19:02

Szerintem is: ügyvéd

Manna021 # 2015.09.04. 12:38

Kedves Business Law!

(...allaspont? - aki ezzel kinlodik - mar elnezest - az is keressen egy ugyvedet, max fizet neki 3 konzultaciot....es ez a valaki a negative szemely :)) menjen el es olvassa el a szerzodest es kerjen belole masolatot, majd azt vigye el az ugyvedjenek.)

Tehát válaszában az ...'aki ezzel kinlódik'...és a 'negatív személy' ....egy és ugyan az a személy?

Manna021 # 2015.09.04. 11:37

Kedves Business Law!

Melyik személyre értette?... - aki ezzel kínlódik - .......

Manna021 # 2015.09.04. 11:21

És mi történik, ha addig a 'vevő' birtokba veszi a házat?
A leírtak alapján, már holnap kezdik felújítani.

Manna021 # 2015.09.04. 10:56

A levelezés így folytatódott, mi az álláspontotok?

Szia! A ház eladásától nem zárkózom el, hisz nekem is az az érdekem,de csak ha törvényes úton zajlik. Ezért szeretném, ha leírnád a szerződés, vagy megállapodás /vagy amit kötöttél/ pontos tartalmát. Köszi.

....X...... a teljes összeg....X..... foglalót adott a vevő.Teljesen megbízhatóak.A Többi pénzt azonnal fizetik a hagyatéki után.Az előző nem volt megbízhattó aki hitelre akarta megvenni.Pedig attól ügyvéd előtt vettük volna át a foglalót .Az ügyintézője is csaló már mindent hallottam róla.Amint levettük a táblát ,hogy eladó ezek azonnal jöttek,mert már egyszer megnézték,csak nem jeleztek vissza.Sürgősen kellett meggondolni mert amazokkal már másnap menni kellett volna az ügyvédhez.Este gyertek el odaadom a...X. foglalót ez így..X.. befizettem már .X..ezret a házra de még lessz..X.. ezer szemét és még tulajdoni lap.Amit elakartok még vinni azt is vigyétek el.A vevők eladták a házukat ,kezdenék a felújítást holnap.

Én ezt mind értem, de a megállapodás ,vagy akármi pontos szövegére vagyok kíváncsi amit te és a vevő aláírtatok.

El kell érte jönni és elolvasod Én holnap már dolgozom ,de a vevők már ott lesznek és találkozhattok is velük Egy fél oldal papír van ,de elég lett volna 6 sor is.A megbíhatóság a fontosUtólag .beszéltem X.Y. is a tanácsházán azt mondta ezek megbíhatóak.

De miért nem írod le, hogy mi áll a papíron?

HOSSZÚ MIRE VAGY KÍVÁNCSI
KÖTÖZKÖDNI AKARSZ
hANEM KELL A PÉNZ MAJD EGY ÖSSZEGBEN MEGKAPJÁTOK.
aZ ÁR GONDOLOM MEGFELELŐ,EZT MÁR MEGBESZÉLTÜK ,BALÁZSNAK IS ÍRTAM AZ ÜGYVÉDJE JÖN A HAGYATÉKIRA.

Nem akarok kötözködni,de szeretném tudni, hogy jogilag meg állja-e a helyét. X és Y is értesítve lett?

aZ NEM AZ ÉN DOLGOM OTT VAN X.Y. A KÖZVETÍTŐ,DE HA AKAROD ÉRTESÍTSED NEKEM VAN ELÉG BAJOM.
Te egy szőrszálhasogató vagy,Negatív ember.
De ha akarsz vonjál be egy ügyvédet és fizessed,Jobb annak adni a pénzt mint hogy a zsebünkben maradjon .AKIKmegveszik a házat készpénzesek ilyenkor elég egy kis papír darab,ők is így csinálták a sajátjukkal.Az X.Y. pénze is nálam van,ő is majd egyben megkapja és elosztják.
Aki mindig a dolgok borús oldalát nézik azok megbetegszenek,sikerült jól felidegesítened mint anyukát amikor még tudott beszélni.Próbáld meg mondíg a dolgok napfényes oldalát nézni,többre haladnál.
Az egészet ha fizetik akkor lessz ügyvéd!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.04. 09:53

Ügyvéd...

Manna021 # 2015.09.04. 07:05

Köszönet az eddigi segítségért.

Ismerősöm nagyon tanácstalan, mit tegyen? Tegnap ezt az emailt kapták.

''B.....-t küld el a foglalóért.Vigyétek el amit akartok,mert már hétvégén kezdik a felújítást a vevők.A hagyaték után azonnal fizetik a többit egy összegben.Ne kösd az ebet a karóhoz.''

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 20:44

De van. :) Azt hívják "a hagyatéki eljárás megismétlésének", mint arra a kolléganő rámutatott.

MajorDomus # 2015.09.03. 20:30

Vigyorog

,, Pótörökösi,, eljárás nincs?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 13:44

Rendben, de itt akkor sincs helye a póthagyatéki eljárásnak - hiszen nem a hagyatékhoz tartozó tárgy, hanem örökös került elő. Olyankor pedig - ahogy mondod - a hagyatéki eljárás megismétlésének lenne helye. Csakhogy annak meg lejárt a határideje.
Miről is vitatkozunk?

(A jogvesztő határidő nem keverendő az elévüléssel.)

Immaculata # 2015.09.03. 13:22

Sóhajt.
A póthagyatéki eljárás megindításának nincs elévülési ideje.

Egy éves elévülése a hagyatéki eljárás megismétlésének van, ahol helye lehet a hagyaték részesedési arányának megváltoztatása is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 09:24

A tulajdonjogi igények elbírálásának nem a póthagyatéki eljárás az adekvát fóruma. Amit az is mutat, hogy - mint említettem - a póthagyatéki eljárásnak egyéves jogvesztő határideje van.

Immaculata # 2015.09.03. 05:53

Ha kifizetik az adósságot, akkor megszerzik az adós tulajdonrészét. A fizetési meghagyást arra az összegre kell indítani, ami az adós tulajdoni hányadán felül van.