Ingatlanközvetítő elhúzódó ügyintézése


Zöldövezeti11 # 2015.10.09. 07:10

mint dr. A. korábban leírta :

Minimális követelmény az ügyvédi vagy közjegyzői közreműködés.
Ingatlaniroda csak azt teheti, hogy az eladót és vevőt összehozza. A többlet szolgáltatás felkínálása csak szélhámosság lehet.

Vagy a vevő megbíz egy másik ingatlanirodát az ügyintézésre. Na de hát erre ott az ellenjegyző ügyvéd, aki okiratot szerkeszt, ellenjegyez és ügyet intéz- pl. eljár a földhivatalnál.
A pénz szerzés viszont a vevő feladata.

Zöldövezeti11 # 2015.10.09. 06:51

Érdekességek :
A közvetítői jutalék az első pénzmozgásnál (pl. foglaló) esedékes, akkor is, ha az adásvétel nem jön létre.” by BB
Azért nem teljesen így van. Igaz a köz vetítők a leendő vevőtől kérnek un. vételi ajánlatot némi készpénzzel megerősítve, de nem feltétlen kell így eljárni. Én pl. adtam vételi ajánlatot kp. nélkül és megvettem az ingatlant
Az eladó már visszakövetelte a jutalékot.” by a56
Az eladónak a vételár kell, ha azt megkapta neki vége.
Valószínűleg a vevő nem tudta prezentálni a vételárat, ezért asok bonyodalaom.

anya56 # 2015.10.08. 15:37

Bori Bori!
Persze, aláírták az ügyvédnél, közjegyző is volt. Ma lejárt a fizetési határidő, megy a szöszmötölés az ingatlanosnál, persze számlát sem kaptunk semmiről. A bank már szept. elsején jelezte, hogy rendben van a hitel. Azóta húzzák az időt.
Továbbra is az a kérdés, van-e esély kisajtolni tőlük valami kártérítést? Az eladó már visszakövetelte a jutalékot.

Bori Bori # 2015.10.08. 06:49

"az eladótól a jutalékot azonnal beszedték."

Mert így szerződtek. A közvetítői jutalék az első pénzmozgásnál (pl. foglaló) esedékes, akkor is, ha az adásvétel nem jön létre.
Adásvételi szerződést aláírtatok ügyvédnél?

anya56 # 2015.10.07. 10:37

Dr.Attika!

Teljes körű szolgáltatást vállaltak, hitelügyintézéstől kezdve, ügyvéd, közjegyző, földhivatal bonyolítását is. Rangsorcsere iránti kérelmet vitték szept. 28-án a földhivatalhoz. Ezt elfelejtették előzetesen megcsinálni.

Bori Bori # 2015.10.06. 19:25

"a földhivatalba szept. 28-án vitték"
Mit vittek a földhivatalba?

Dr.Attika # 2015.10.06. 17:06

Tisztelt anya56!
Nem normális, de az sem normális, hogy egy ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést ingatlan irodára bíznak. Minimális követelmény az ügyvédi vagy közjegyzői közreműködés.
Ingatlaniroda csak azt teheti, hogy az eladót és vevőt összehozza. A többlet szolgáltatás felkínálása csak szélhámosság lehet.

anya56 # 2015.10.06. 16:12

Tisztelt Szakértők!
Normális dolog az, hogy egy ingatlaniroda 3 és fél hónapig szenved egy adásvétellel? A lányom júniusban lefoglalózott egy lakást, a körülmények miatt(vállalati hitel és szocpol) a bank szeptember elsején hagyta jóvá a hitelt, a földhivatalba szept. 28-án vitték. Még mindig semmi hír. A költözést nem fogja tudni megoldani,szeptemberre volt tervezve, októberben nem fog tudni szabadságra menni.
A kérdés: lehet-e kártérítést kérni az elhúzódó ügyintézés miatt? Azt azért még hozzátenném, hogy az eladótól a jutalékot azonnal beszedték.