Ingatlan eladasa kulfoldrol, szukseges meghatalmazas??


ObudaFan # 2017.10.09. 13:37

A konzulátusom csak aláírást hitelesítenek, ami elegendő is. Viszont akkor vagy várjátok ki a konkrét ügyletet, vagy szerintem ügyvéd segítségét kérjétek a konkrét szöveg elkészítéséhez.

erkölcsi # 2017.10.09. 11:21

Sajnos a konzulátuson nem készítenek meghatalmazást, azt írták ilyen jogügyletre nincs felhatalmazásuk. A konkrét adás-vételnél pedig még nem tartunk.

ObudaFan # 2017.10.09. 10:51

Egyébként az összes alakszerűségi kérdést célszerű lenne egyeztetni azzal az ügyvéddel, aki a szerződést fogja készíteni. Sőt, jobb lenne, ha a meghatalmazás pontos szövegét is ő írná. Költséges és időben is elhúzódó lenne, ha újra kellene készíttetni a meghatalmazást a konzulátuson.

ObudaFan # 2017.10.09. 10:43

Kizárólag az ő aláírását fogjas a konzul hitelesíteni, hiszen ő ír alá a konzul előtt. (Az itthoniak lehetőleg ne is ezen az okiraton írjanak alá, tehát ilyen szempontból felesleges innen kiküldeni az iratot.)
Ő pedig ott fog aláírni, tehát azt a várost és az ottani aláírás szerinti dátumot kell ráírni.

erkölcsi # 2017.10.09. 10:37

Köszönöm a választ!

Lenne még egy kérdésem, Ha az itthon megírt meghatalmazást kiküldjük konzuli aláírás hitelesítésre azon a keltezéshez itthoni várost kell írni vagy a kintit?

ObudaFan # 2017.10.07. 11:52

Az úgy megfelelő, majd az itthoni ügyvéd még ellenjegyzi.

erkölcsi # 2017.10.07. 11:31

Köszönöm a válaszokat!

Közben felmerült egy olyan probléma a kinti konzul azt írta ők nem jogosultak a meghatalmazás mint jogügylet elkészítésére. Csak az aláírás hitelesítésére. De azt nem tudja ezt így elfogadják e itthon. Ha megírjuk és azt viszi a konzulátusra azt elfogadják itthon vagy mi a teendő? Ha igen ezt itthon kell e még ellenjegyeztetni?

ObudaFan # 2017.10.07. 10:28

Minimum kettőt: kell a földhivatalnak egy és az okiratszerkesztő ügyvéd is nyilván szeretne eltenni egyet belőle.

erkölcsi # 2017.10.07. 07:55

Köszönöm a válszt!
És egy adás-vételhez hány példányra van szükség a meghatalmazásból, hány példányt kell kinn készíttetni?

lajcsó # 2017.10.05. 21:09

"Kérdésem ez így elfogadható e vagy hogy kell eljárnunk?"
Mindig a legegyszerűbben! El kell menni a konzulátusra és ott elkészítik a meghatalmazást. Nem kell előre megírt okirat, mert ott tudják, hogy mit tartalmaz egy meghatalmazás. A személyes okmányokat nyilván vinni kell, meg azt is pontosan közölni kell, hogy mely ingatlanról van szó.

"a meghatalmazott itthon, hogy írhatja alá hogy hivatalos legyen?"
Ebben a minőségében a saját nevét.

erkölcsi # 2017.10.05. 16:27

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni illetékestől!
Van egy közös ingatlanom egy külföldön élő, külföldi állampolgárságú személlyel. Ő nem jönne haza az adás-vételi szerződést aláírni , meghatalmazást adna.
Elfogadják e az adás-vételi aláírásakor, ha megírom a meghatalmazást magyarul ezt kiküldöm neki ő elviszi a kinti magyar konzulátusra és ott írja alá előttük. Ezt a konzulátuson hitelesítik, de azt mondták a hitelesítés záradék formájában történik.
Kérdésem ez így elfogadható e vagy hogy kell eljárnunk? Illetve a meghatalmazott itthon, hogy írhatja alá hogy hivatalos legyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.05. 15:50

Készülhet a meghatalmazás úgy is, hogy a felek külön íven írnak alá.

erkölcsi # 2017.10.05. 15:03

Előző írásomból kimaradt: a meghatalmazásból hány példány kell? Mivel több részletben lesz értékesítve az ingatlan kinn kell több példányos meghatalmazást hitelesíttetni vagy elég egy és arról itthon lehet ügyvéddel/közjegyzővel csináltatni hiteles másolatot amit elfogadnak adás-vételi aláíráskor?

erkölcsi # 2017.10.05. 14:13

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni illetékestől!
Van egy közös ingatlanom egy külföldön élő, külföldi állampolgárságú személlyel. Ő nem jönne haza az adás-vételi szerződést aláírni , meghatalmazást adna.
Elfogadják e az adás-vételi aláírásakor, ha megírom a meghatalmazást magyarul ezt kiküldöm neki ő elviszi a kinti magyar konzulátusra és ott írja alá előttük. Ezt a konzulátuson hitelesítik, de azt mondták a hitelesítés záradék formájában történik.
Kérdésem ez így elfogadható e vagy hogy kell eljárnunk? Illetve a meghatalmazott itthon, hogy írhatja alá hogy hivatalos legyen?

lajcsó # 2015.10.12. 19:32

Amikor hazajön a kislányod menjen el ügyvédhez vagy közjegyzőhöz és csináltasson velük egy meghatalmazást! Ez a legegyszerűbb eljárás.

Mrv87 # 2015.10.12. 18:39

Dr.Attika - sima, két tanús meghatalmazás szerintem nem elegendő, kiindulva abból, hogy az ingatlan adásvételi szerződésnek ügyvéd által ellenjegyzettnek vagy közokiratba foglaltnak kell lennie.
A meghatalmazásnak pedig követnie kell a szerződés alakiságát, azaz ugyanolyan formában kell megtenni, mint amilyen alakiságot megkövetel a jogszabály az adott szerződésre vonatkozóan. Ingatlan adásvételi szerződés esetében tehát a meghatalmazásnak is ügyvéd által ellenjegyzettnek vagy közokiratba foglaltnak kell lennie.

Dr.Attika # 2015.10.12. 18:08

Nem kell közjegyző előtt hitelesíteni egy Magyarországon kelt és aláírt meghatalmazást ingatlan adásvételi szerződés megkötésére felhatalmazó nyilatkozat esetében.Elegendő két tanú, akik tanúsítják, hogy a felek előttük írták alá vagy aláírásukat előttük sajátjukként ismerték el.

ObudaFan # 2015.10.12. 17:48

Az megfelelo lehet.

Beryl21 # 2015.10.09. 12:53

ObudaFan, koszonom a gyors valaszt. Ha hazajon a kislanyom egy napra, es kozjegyzo elott hitelesitteti az alairasat egy altalunk szerkesztett meghatalmazason, az megfelelo lenne? Szerepelhetne benne, hogy a meghatalmazas korlatlan ideig ervenyes?
Koszonom a segitseget!


Beryl 21

ObudaFan # 2015.10.09. 12:29

Sajnos nem. Vagy magyar ügyvéd előtt aláírt, ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás szükséges, vagy a meghatalmazó aláírását (kézjegyét) a magyar külképviseleti hatósággal kell hitelesíttetni, illetőleg az aláírás (kézjegy) hitelesítésére jogosult külföldi szerv által történt hitelesítést kell a magyar külképviseleti hatósággal hitelesíttetni (diplomáciai hitelesítés, illetve felülhitelesítés). Ahol magyar külképviseleti hatóság nem működik, az aláírást (kézjegyet) a magyar állam érdekeit képviselő állam külképviseleti hatóságával kell hitelesíttetni.

Ahol magyar külképviseleti hatóság nem működik, és a magyar érdekeket más állam külképviseleti hatóságai sem képviselik, a nyilatkozattevő aláírását (kézjegyét) az okirat kiállítása helye szerinti állam hatóságának kell hitelesíteni.

Nincs szükség a külföldön kiállított magánokirat diplomáciai hitelesítésére, illetőleg felülhitelesítésére, ha az okiratot hitelesítési záradékkal (Apostille) látták el, vagy a hitelesítés, illetőleg felülhitelesítés alól nemzetközi megállapodás vagy viszonossági gyakorlat egyébként felmentést ad.

Beryl21 # 2015.10.09. 12:18

Kulfoldon elo leanyom itthoni lakasat szeretne eladni. Engem kert meg ennek a megoldasara, mar vannak vevojeloltek.
Kerdesem az, hogy maganokirati formaban ket tanu altal alairt meghatalmazas birtokaban alairhatom-e az adasveteli szerzodest. A foglalo (10%) atadasa keszpenzes lenne az ugyvednel szerzodeskoteskor, a vetalar tobbi resze (90%) atutalasa leanyom sajat hazai bankszamlajara tortenne, mely bankszamlaszam szerepelne a szerzodesben.
A foglalo atadasa is tortenhet a leanyom bankszamlajara kozvetlenul. Igy semilyen penzt nem vennek at.
Tudom, hogy lehet a kovetsegnel is intezni a meghatalmazast, de a leanyom videken lakik kulfoldon, es dolgozik, nem szeretne egy napot ezzel elvesziteni.
Koszonom, ha egy hozzaerto ugyved valaszol kerdesemre!


Beryl 21