közös tulajdon


MajorDomus # 2015.11.30. 21:06

Ha eladják.

groszfater@gmail.com # 2015.11.29. 15:42

Van egy osztatlan, közös tulajdonú vidéki zártkert 3 tulajdonossal

Te mondtad, osztatlan közös tulajdon, nincs olyan enyém tied.
Ha eladják vedd meg.

Spas12 # 2015.11.29. 15:33

Kbs, franc se akar építkezni, egyszerűen csak megosztani szeretném a telket, mert a másik két tulajhoz semmi közöm. A helyi építési szabályzat szerint asszem min. 800nm kell legyen egy telek.

Ami a másik kérdést illeti: akkor mi lehet a megoldás, h. a másik tul.társ ne járjon át szolgalomban az én részemen? (Egyébként most sem jár át és szeretném ha ez így maradna.) Vásároljam ki, ha hajlandó eladni? Vagy telekalakítással válasszuk le egymást, más tippem nincs.

wers # 2015.11.29. 14:59

Ugye te érted?! Nem lakóépület, nincs lakás céljára minősítve, de lakcím létesíthető benne? Fából vaskarika. (de biztos megfelel a jogszabályoknak)

Egyébként építési engedélyről, és helyi szabályzatról beszélünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.29. 14:28

Kevered a lakóépület építését és a lakóhelyként bejelentést. A kettőnek tulajdonképpen semmi köze egymáshoz.

wers # 2015.11.29. 13:55

Épp te koppintottál az orromra nemrég, mikor kapásból azt írtam valakinek, hogy zártkertbe nem lehet lakóhelyet bejelenteni, létesíteni.
Emmarózát említetted. (amit szerintem ama önkormányzat már rendesen bán, mit a kutya, amely kilencet kölkedzett. Minek kell a jogszabályokat megerőszakolni?)

Egyébként egy garázs, fészer, műhely stb-nek is vannak szabályai, pl. a 3%.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.29. 13:40

Lakóházat.

wers # 2015.11.29. 13:39

Zártkertben amúgy se lehet építkezni
? ezt hogyan értetted?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.29. 13:32
  1. Zártkertben amúgy se lehet építkezni, aligha van hát előírás az építési telek legkisebb méretére.
  2. Egy ingatlanon belül nem értelmezhető a szolgalmi jog. (Mellesleg az elbirtoklás éppenséggel nem megszűnési, hanem keletkezési módja bizonyos jogoknak.)
Spas12 # 2015.11.29. 13:26

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ingatlanhelyzettel kapcsolatos véleményetekre volnék kíváncsi (röviden, a lényegre törekedve összefoglalom).

Van egy osztatlan, közös tulajdonú vidéki zártkert 3 tulajdonossal (én és két másik idegen magánszemély). Az egész ingatlan alapterülete kb. 2180 nm. Az én részem fizikailag le van választva a másik kettőétől, rendes bejáratom csak nekem van (a másik két tulajdonostárs elvileg valami ösvényen jár be az ingatlanrészére - bár valójában az elmúlt években nem foglalkoznak a saját részükkel).
Az alábbi kérdéseim volnának a helyzet rendezésével kapcsolatban.

  1. Vajon van-e lehetőség telekalakítás keretében jogilag is megosztani az én részemet a másik két társtulajdonosétól? Nem tudom pontosan, talán a helyi építési szabályzat rendelkezik-e a minimális telekméretről és az mennyi.
  2. Úgy értesültem, jövő év végéig van lehetőség a zártkertek művelés alól kivettként való átvezetésére (Inytv-módosítás). Az Inytv. 89/A. § szerint a telek egy részére is lehetséges ez az átvezetés, de ekkor megosztásra kerül sor. Az 1. pontból kiindulva, ha jogilag nem lehetséges a megosztás, akkor kivetté sem lehet átvezetni, gondolom?
  3. Mivel a másik két személynek nincs rendes bejárata a saját részére, elvileg átjárási szolgalom illetné őket. Ilyen jog azonban nincs bejegyezve a földhivatalban. Nos, a két társtulajdonos az elmúlt években nem lépett föl átjárás biztosítása érdekében. Lehetséges az átjárási szolgalom elbirtoklása 10 év után (mivel nem ingatlanról, hanem jogról van szó)?

A fenti bonyolult helyzet rendezésével kapcsolatos ötletet, javaslatot köszönettel veszek.

Üdvözlettel