Házastárs ingatlanára tulajdonjog bejegyzés


Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.25. 15:45

Ehhez már kell a gyámhatóság, lehet, hogy ügygondnok is.

golyóstoll # 2019.11.25. 15:16

Tisztelt hozzáértők!
Adott egy férj és feleség,akik a házasságuk alatt vettek ingatlanokat,de ezek az ingatlanok csak a férj nevére kerültek.Nem öröklés,nem ajàndékozàs,sima vételek voltak.Jelenleg a férj részleges gyámság alatt van a gyàmja pedig a felesége.Amenyiben szeretné a feleség hogy az ő neve is felkerüljön a tulajdoni lapra mint tulajdonostárs mik lennének a lépések?
Köszönettel

amygdala # 2018.11.23. 19:00

Köszönöm a választ, nagyon sokat segített!

drbjozsef # 2018.11.21. 18:28

amygdala,

Ptk.
4:40. § [A közös vagyonhoz tartozás vélelme]
(1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a vagyonközösség fennállása alatt a házastársak vagyonában meglévő vagyontárgyakról azt kell vélelmezni, hogy azok a közös vagyonhoz tartoznak.
(2) A vagyonközösség fennállása alatt a közös vagyonra vagy valamelyik házastárs különvagyonára vonatkozó kötelezettség teljesítéséről azt kell vélelmezni, hogy a teljesítés a közös vagyonból történt.

Szerencsés, hogy ha a nyilvántartások a valós helyzetet tükrözik, érdemes bejegyeztetni a feleséget is tulajdonosnak.

Ugyanakkor ha az ingatlant a házassági életközösség fennállása alatt szerezték, akkor a fentiek szerint váláskor a férjnek, a férj halála esetén az örökönek kell bizonyítania, hogy az - az ingatlnyilávntartási adatok ellenére is - nem közös vagyon, hanem a férj különvagyona, vagy különvagyoni hozzájárulásával szerezték. (Ez alól értelemszerűen kivétel az örökölt ingatlan, vagy az egyik fél számára ajándékozott ingatlan, az eleve különvagyon)

amygdala # 2018.11.21. 17:22

Kedves hozzáértők! Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben:

Egy házaspár közösen szerzett ingatlant, azonban a feleség tulajdonjoga nem lett bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba (akkor még külföldi állampolgár volt, és hosszadalmas lett volna az adminisztráció). Most viszont a házasfelek külön élnek.

Próbálom meggyőzni a feleséget – aki nekem barátom -, hogy írasson alá egy nyilatkozatot a férjjel, amelyben a férj hozzájárul ahhoz, hogy a feleség tulajdonjogát a házassági vagyonközösség alapján bejegyezzék az ingatlan- nyilvántartásba. Attól félek, hogy ha a férj előbb halna meg, akkor bonyolult lenne bizonygatni, hogy az ingatlan közös szerzés eredménye.

A feleség viszont váltig meg van arról győződve, hogy ő jogilag védett, mert a feleség státusz önmagában bizonyítja, akár a férj halála után is, hogy ő ½ arányban tulajdonos.

Szeretném megtudni, hogy melyikünknek van igaza. Ha nem kér nyilatkozatot a férjtől, annak esetleges halála után milyen úton-módon ismerik el a feleség tulajdonjogát?

Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.10. 12:48

Ott se. Ingatlanos szerződés 0,5-1%, de az egy inkább csak akkor, ha olcsó az ingatlan, vagy ha bonyolult az ügylet.

drbjozsef # 2018.11.10. 12:12

Tényleg? Adásvételnél se, vagy az más tészta?

Úgy látszik kellene egy jó céh, vagy törvény, hogy egy megyében ne lehessen két ügyvéd, tönkreteszik egymást a konkurenciával.. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.10. 12:03

a tulajdonjog átjegyzéséhez a szerződés ugyanúgy 2-3%
Sajnos, az már nem megy. Az 1% se nagyon.

drbjozsef # 2018.11.10. 11:59

Értem.

Szerintem a tulajdonjogi helyzet tiszta, csak a nyilvántartási helyzet nem.
Szerintem nem ugyanannyi, de mindegy.
Igen, a pereskedés lehetősége nem kecsegtető dolog. Ha a kérdezőnél nincs ilyen, maradnék a véleményemnél, ezt nem tudhatjuk.

oligaliga # 2018.11.10. 10:56

A tiszta tulajdonjogi helyzet mindig segíti az öröklést. A házastársi vagyonközösség címén történő szerzést lehet érvényesíteni a hagyatéki eljárásban, de költségeit tekintve ugyanott vagy, mintha előtte ügyvédnél jártál volna. Ezen kívül, ha a házastársnak előkerül egy, a másik házastársat megelőző örököse, hosszaa pereskedést előz meg a tiszta tulajdoni lap.

drbjozsef # 2018.11.10. 09:10

Kevéssé elegáns megkerülése a kérdésemnek.

Én válaszolok neked : szerintem a tulajdonjog átjegyzéséhez a szerződés ugyanúgy 2-3% ügyvédnél, mint egy adásvétel. Több, 10+ milliós ingatlannál (a kérdező konkrétan több telekről írt másik topikban, de ez az elv szempontjából mindegy) akár magasabb hat számjegyű összeg is lehet (hacsak a nagyságrend miatt nincs kedvezmény, de akkor is több százezer forint).

De javíts ki, ha tévedek, és az ilyen típusú szerződéseket olcsóbban készítik az ügyvédek. Hagyatéki eljárás díjához szerintem ez nem hasonlít, az külön része a rendeletnek. (de legalábbis a duplája annak, ugye a rendelet szerint). Vagy a feles közjegyzői díj vonatkozik a hagyatéki ügyeken kívül az élettársi vagyonközösség tulajdonbejegyzésének szerződésére is közjegyzőnél? Mondjuk a nagyságrend akkor is százezres, az tuti.

De térjünk vissza az én kérdésemre : szerinted mivel segíti az öröklést a tulajdonjog bejegyzése?

oligaliga # 2018.11.10. 08:38

Miért lenne borsos költség? Nem kerül többe, mint a hagyatéki eljárás, hacsak nincs más vagyon is.

drbjozsef # 2018.11.10. 06:55

oligaliga,

Ugyan mivel segíti az öröklést a bejegyzés? Szerintem felesleges, értékesebb ingatlanoknál borsos költség az ügyvédi munkadíj. Hagyatéknál meg simán érvényesíthető a házastársi közös vagyon.

oligaliga # 2018.11.10. 05:36

A. Bori

  1. Igen. A magyar jog szerint a házasság ideje alatt szerzett vagyon közös vagyon, kivéve ami nem (pl. örökölt, ajándékba kapott)
  2. EU-s állampolgár minden további nélkül szerezhet ingatlan tulajdont, mert nem minősül külföldinek.

Kivételt képeznek az erdő és mezőgazdasági hasznosítású ingatlanok, amikre külön jogszabály vonatkozik.

3. Igen, mindenképpen segíti az örökölt tulajdonrészjez hozzájutást, ha a sajátja már be van jegyezve.

drbjozsef # 2018.11.10. 05:32

Így van.

Ügyvédi költségetek lesz esetleges szerződéssel, de egyébként illetékmentes az átruházás.

Megjegyzem, az öröklés témában feltett kérdésed kapcsán, hogy mivel a férjed az egyetlen és önálló örökösöd, ezért - bár KBS-nek igaza van abban, hogy a nyilvántartás és a valóság egyezése sose árt - nincs különösebb jelentősége annak, hogy most megkapná a felét, és később örökléssel a másikat. Ha előbb halna meg, és neki esetleg van leszármazója, akkor ott viszont számíthat, de az is orvosolható az örökösei által a hagyatéki eljárásban.

A.Bori # 2018.11.09. 20:41

Tisztelt KBS, köszönöm, ez nyilván a harmadik kérdésemre adott válasz, és (remélem helyesen) úgy értelmezem, hogy az első kettőre is igent rejt magában.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.09. 16:43

Az sose baj, ha a nyilvántartás adatai a valósággal egyeznek.

A.Bori # 2018.11.09. 16:35

Kedves Segítők!

Elnézést, de annyira koncentráltam a világos fogalmazásra, hogy a kérdésem elől a megszólítás, utána pedig az "előre is köszönöm" lemaradt.

Tehát előre is köszönöm a segítséget!

A. Bori

A.Bori # 2018.11.09. 15:52

Férjemmel közösen vettünk Magyarországon két telket három illetve tizenkét éve, de csak én szerepelek a tulajdoni lapokon. Ő német állampolgár, én magyar és német állampolgár vagyok. Németország a fő tartózkodási helyünk, de nekem Magyarországon is van bejelentett lakcímem.

Kérdéseim:

1. Jól tudom vajon, hogy a német férjem a bejegyzéstől és állampolgárságtól függetlenül már eleve fele arányban tulajdonosa a teleknek?

2. Be lehet jegyeztetni a német férjem tulajdonjogát is, vagy akadálya a bejegyzésnek, hogy ő német és itt nincs is lakhelye?

3. Ha én halnék meg előbb, akkor vajon segítené a férjemet egy ilyen bejegyzés abban, hogy egyszerűbben és kisebb költséggel jusson hozzá a jelenlegi tulajdonrészéhez is, és az örökségéhez is? Ezt szeretném megkönnyíteni.

ObudaFan # 2016.01.31. 17:55

Ha meg tudtok egyezni a házastársaddal, akkor minél hamarabb ügyvéd előtt írásba kell ezt foglalni. A széljegy a földhivatali benyújtás másnapján a tulajdoni lapon van. Ha nem tudtok megegyezni, csak az marad, hogy pert indítasz és kéred a perfeljegyzés elrendelését a bíróságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.31. 17:02

Túltengsz, Bea1, és ami a nagyobb baj, elég sok téves információt közölsz.

Bea1 # 2016.01.31. 16:32

Talán egy birtokvédelem a jegyzőnél?

Onnantól kezdve nem számít permentesnek,és a vevőknek is tudsz ezzel érvelni, papírod is lesz rólla, ha jól tudom, de ez csak a saját véleményem, nem vagyok jogvégzett.

Curious George # 2016.01.31. 16:15

Nem, házasságban élünk ,egy lakcímen, a vétel óta gyerekünk is született, ezért én nem látok semmi olyan okot, hogy ne jegyezzenek be. Persze jobb lenne, ha aláírná ő is, de hát ez van. Azért mert a nevén van úgy gondolja, hogy az csak az övé, és azt csinál az ingatlannal és a vételárral amit akar.

A ptk szerint igaza is van (eladhatja) , én csak kapálózhatok a csj tv-re hivatkozva , és mehetek bíróságra, ha ő nem adja hozzájárulását, hogy rákerüljek a tul. lapra.

Azért is szeretnék valami írásos bizonyítékot, hogy én elkezdtem a tulajdonjog bejegyzésemet intézni, még mielőtt eladja, és arra fogják, hogy a vevő jóhiszeműen szerezte meg tőle az ingatlant, és akkor már nem tudok mit tenni.
(ezért gondoltam, ha írok neki, akkor már ő tájékoztatja félre a leendő vevőjét, mert nekem a beleegyezésemet kell adnom az adásvételhez, még ha nem is vagyok rajta a tulajdonlapon (legalábbis ezt olvastam).

Bea1 # 2016.01.31. 16:03

Elváltatok?

Curious George # 2016.01.31. 15:55

Egy kis segítségre lenne szükségem.

A párom házasságunk 9. évében vásárolt egy ingatlant a saját nevére. Ennek már 5 éve, azóta ő szerepel egyedüli tulajként a tulajdoni lapon. A családjogi tv. szerint az ingatlan fele engem illet (nem külön vagyonból szerezte, nem ajándékba kapta, semmi sem vonatkozik a vásárlásra, ami miatt esetleg engem nem illetne meg a tulajdonjog, házassági szerződésünk sem volt).
Elkezdte árulni az ingatlant, de áron alul, ami nekem nem tetszik és a teljes vételárral is már meg van a terve, ha eladja.
Szeretném bejegyeztetni a tulajdonjogomat, még mielőtt egy vevő jóhiszeműen megveszi és már nem tudok mit csinálni.
Olvastam, hogy köz- vagy magánokiratba kell foglalni,hogy bejegyzésre kerüljek, de most abból indulok ki, hogy ő ezt nem fogja alá írni, tehát hosszabb lesz a folyamat, akár addig el is adhatja.
Van valakinek ötlete mit tudok csinálni?
Gondoltam, hogy beadok egy sima kérelmet a Földhivatalhoz, de nem csatolom az okiratot ,mert nincsen, ezzel széljegyre kerülök egyáltalán? Elutasításra kerülne, ahogy olvasom, így ennek lenne értelme, hogy mégis megtegyem (írják, hogy van jogkövetkezménye, amit nem tudom, hogy mi)?

Gondoltam írok egy tértivevényes levelet a páromnak (hogy tudjam bizonyítani a későbbiekben, hogy én igényt tartok az ingatlan felére a közös vagyon miatt) , amelyben tiltakozom az eladás ellen és kérem a tulajdonjogom bejegyzését, ha ennek ellenére eladja, az minek minősül? (gondolom a következő lépés az ügyvéd által írni, majd a bíróság
  • közben eladhatja ,amíg ez tart?)

Tudok valamit csinálni gyorsan, hogy a beleegyezésem nélkül ne tudja eladni az ingatlant?