Közös képviselő kérhet - e tőlünk ilyet?


MajorDomus # 2016.02.25. 19:45

Egyetértünk.

Szomorú örökös # 2016.02.25. 06:09

bubibaba

Én csak egy szimpla laikus kívülálló vagyok, de egy dolgot egyértelműen látok! Keresed az okot, hogy beleköss a közös képviselőbe és ne kelljen befizetned a társasház kasszájába azt a pénzt, ami nem téged illet. Nyilván valószínűleg azért, mert már el is költötted. Feltehetően nem kevés pénzről lehet szó, mert pár ezer forint nem érne meg ekkora műbalhét.

Az, hogy a kk. téged sértegetett, az még nem ok arra, hogy egy teljesen más szálon futó, nem téged illető átutalást ne továbbíts oda, ahová jogosan kerülnie kell előbb-utóbb. A sértegetésért tehetsz ellene becsületsértési vagy rágalmazási magánvádas feljelentést (ami bármikor visszavonható) de ettől még nem úszod meg azt, hogy ő meg szimplán lopásért tegyen büntetőjogi feljelentést (ami viszont már hivatalból üldözendő és nem vonható vissza). Ez jogilag két külön történet, nem összevonható szerintem és nem éri meg, hogy a végén emiatt bíróságon köss ki, mint vádlott, mert hogy annak az erkölcsi bizonyítványban nyoma marad, az egészen tuti.

nandy # 2016.02.24. 23:49

Rég voltam itt, de semmi sem változott :)

Bubibaba, az a pénz, amit ugyan a te nevedre kötött le a társasház, az nem a te pénzed.
Azt a ház tulajdonosai fizették be, nem csak te. Együtt költöttétek el. Most mégis miért gondolod, hogy a megtakarítás téged illet? Más pénze után? Hmmm... érdekes hozzáállás.

MajorDomus # 2016.02.24. 20:21

Ha csak a saját igazadat tudod elfogadni, akkor tényleg felesleges a vita.

Az, hogy az azt sértegeted aki segített neked és világosság gyujtott a sötétben, az meg téged minősít.

bubibaba # 2016.02.24. 10:56

Felesleges ez a vita, látom te sem a lakók érdekeit képviseled. További sikeres működést!

MajorDomus # 2016.02.23. 21:15

Akkor téged megvezettek.
Amit aláírtàl az egy szerződés, azt olvasd el, ne az ügyintézőt kérdezd.

Csak érdeklődés szintjén!
Neked mikor lenne jó a közgyűlés időpontja?

Én tegnap 17.15-kor kezdtem, és 87%
Volt a részvétel, igaz egy kisebb társasházban.

bubibaba # 2016.02.23. 07:50

Több lakótól hallottam hogy azért nem megy el a lakógyűlésre, mert "sok vén k..va" csak okoskodik. Én elmentem a mostanira, és alig voltak. Amúgy elmennék, ha mondjuk nem olyan időpontra tenné a közös képviselő, amikor esélyem nincs a munkahelyemről odaérni. De szerintem ezzel többen így vannak, hisz a nyugdíjasok kivételével nem igazán érnek rá az emberek, pénzt is kell keresni, dolgozni is kell.
Tegnap ismételten bementem az OTP-be, és végre egy hozzáértővel tudtam beszélni, aki kente-vágta az LTP témát. Kerek perec kijelentette, hogy a közös képviselőnek nincs igaza, mert az a pénz a miénk, amit írásban is meg fognak erősíteni, és a közös képviselők "el szokták kérni" ilyen esetben a maradványösszeget, azonban követelni nem követelheti. Ja, és név szerint is ismerte az illetőt, és mondta hogy ezzel a KK is tisztában van...

MajorDomus # 2016.02.22. 20:46

Siegelinde

Valószínűleg a 19 ezer valamennyi és a 14 ezer ft különbözete az üzemeltetési költség.
Az előbbinél elszámolta az Otp az utóbbiról pedig a közös képviselő fog, legkésőbb május 31-ig elszámolni. Addig meg van idö.
Ettől függetlenül az év bármelyik napján - ha kéred - köteles közös költség egyenleget adni részedre, és írásban.

Ha a ház számlájára fizettél, akkor az igazolva van, hogy hova fizettél.

0-s igazolást, s azt, hogy eleget tettél a panelprogram előírásainak, köteles kiadni.

MajorDomus # 2016.02.22. 20:32

bubibaba

A mi megbizóink a tulajdonosok!

Az ő befizetéseikből kapjuk a fizetésünket.
Minimum elvárás, hogy alaposan tájékoztassák őket. Szerintem te nem sűrűn jársz közgyűlésekre, ott biztosan elmondta a képviselő, de ez kevés. Nálam sincs 30-40 %-nál nagyobb részvétel, ezért rendszeresen karbantartott kiadom a Társasházi Hirmondo - t, amiben részletesen leírom a fontosabb tudnivalókat.
Ha a tulaj kidobja, el sem olvassa, az már az ő baja. Nem fogadható el, viszont ha egy tulaj felhiv, vagy megállítása a házban a kérdésével, akkor ne kapjon tájékoztatást! Ő fizet nekem, és nem én neki.
Ebben teljesen igazad van.

Hogy miért a ház pénze, azt lejjebb elmagyaráztam.

Senki nem mondta, hogy tartozol, ha minden hónapban befizették a közös költséget, csak olyan pénz landolt a számládon ami nem téged illet meg.

Utald át a háznak, a közös képviselőnek meg vegyél egy illemtankonyvet.

De támogasd a közgyűlésen mert elöre viszi a ház fejlődését.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 20:25

(A bevételi pénztárbizonylat másodpéldányára régebben az volt nyomva, hogy "nyugta".)

MajorDomus # 2016.02.22. 20:17

Siegelinde

Mind a kettő!

A közös költségről számlát nem lehet kiállítani m Nyugtát sem, mert mindkettő adóügyi bizonylat.

Abban az esetben ha a tulajdonos házi pénztárba fizet be közös költséget, kötelező a bevételi pénztarbizonylatot kiállítani, de minimum egy átvételi elismervényt, amit utólag be kell könyvelni a pénztarkōnyvbe.

A kettő két különböző dolog.

bubibaba # 2016.02.22. 10:07

Én egyszerűen csak annyit szeretnék, hogy a közös képviselő üljön le velem, ahogy többször kértem tőle, és beszéljük át ezt az egész LTP-t. Nem mondtam soha, hogy nem fizetem be a pénzt, de szeretném végre tisztán látni, miért is a ház pénze, ha én fizettem 5 éven keresztül, és a ház megkapta azt az összeget amit a szerződésben rögzítettek. Ergo elmaradásom nincs.
Miért olyan rohadt nehéz neki leülni és elmagyarázni???? Én ezt a viselkedést nem tartom korrektnek. Sőt. kikérem magamnak.

bubibaba # 2016.02.22. 09:23

MajorDomus: remélem az vagy akinek gondollak... :-)
úgy gondolom, mindentől függetlenül, hogy a közös képviselő dolga az, hogy elmondja a lakóknak, bárkinek aki értetlenkedik hogy mi történt, és miért tartja jogosnak a követelést.
Én, amikor ez először felmerült, elmentem hozzá, és megkérdeztem szépen, okosan, kedvesen bájosan hogy miért is?? Csak azért mert nem értettem. Erre ő elkezdett üvöltözni, alázni, gyalázni, mindennek elhordott.
Ha nem így áll hozzám, aki segítségért mentem hozzá, akkor én is másképp állok a dologhoz..
Pl. ha ezt így elmondta volna, ahogy Te most, akkor más lenne a gyerek fekvése.. De az a lekezelő, undorító modor, amit megengedett magának...

MajorDomus # 2016.02.18. 21:41

Ja, a 2 tulajdonos jegyzőkönyvhitelesitőnek kell.

MajorDomus # 2016.02.18. 21:39

Fizesd be a pénzt, ami nem illet meg!

Ha képviselő egy WC papírról ismerteti az elszámolást, de az pontos, akkor semmi közöd hozzá, ezért van a Számvizsgáló Bizottság hogy ellenőrizze.

Ahelyett hogy köpködsz rá, köszönd meg neki, hogy végig vitt egy panelprogramot és 30 %-al értékesebb a lakásod.

Hogy értsd miről van szó.

A hitelt Ltp betét fedezetével vették fel, a lakók nyitottak Ltp betétet a saját nevükben, azt engedményezték a társasházra.
Vagyis a havi 20.000 Ft-okat a társasház fizette az Otp - nek, s a lejáratkor az összegyűjtött betétből az Otp leemelik a hitel összegét. A megmaradók pénzt azoknak utalta vissza - neked például - akik a saját nevekre kötöttek Ltp szerződést.

Ez szép gesztus volt a ház felé, mellesleg neked is érdeked , de ettől függetlenül a pénz nem illet meg, mert minden jogodat(és kötelezettségeket is) engedményezted a társasház javára.

Nem is kell birósághoz fordulnia, elég ha feljelentést lopásért, mert nem adod vissza a ház pénzét.
Egyébként ez szerződésszegés részedről.

A második, megismételt közgyűlésen összesen 3 embernek kötelező jelen lenni az érvényességhez.
Levezető elnök és jegyzőkönyvvezetõ lehet egy személy is, ez általában a közös képviselő, valamint 2 fő tulajdonos. Teljesen törvényes ha 20-an voltak.
Egyébként csak annyi emberrel iratot? Alá Ltp szerződést, amennyi a hitel lefedéséhez kellett, például 20 millió hitelhez 10 db szerződés, azaz 10 db ember.
A közös képviselőnek teljesen igaza van, és jól dolgozik, ha sikeresen véghez vitte a panelprogramot. Köszönd meg neki és fizess mielőbb, mert sokba fog kerülni.

bubibaba # 2016.02.18. 12:19

Tisztelt Fórumozók!
Panelházunk 2008-ban részt vett a panelprogamban.
A közös képviselő aláíratott velünk OTP LTP szerződést. Mint később megtudtuk, pár lakó írt csak alá ilyet, amit nem tudunk megmagyarázni, de a közös képviselő szerint a többiek a "társasházzal/ra kötöttek LTP-t.
(Itt jegyzem meg, a közös képviselőtől többször kértünk választ, vitatkoztunk, nem hajlandó meghallgatni, sem válaszolni semmire).
Szóval az 5 év letelte után a saját bankszámlánkra kaptunk vissza pénzt az OTP-től maradványösszeg címen. Ezt az összeget a közös képviselő kéri tőlünk, hogy utaljuk át a társasház számlájára, merthogy az a társasházat illeti meg. Az OTP-t megkerestük, ahol azt mondták, az OTP a társasház felé a szerződésben lévő összeget átutalta, teljesítette, innentől fogva a maradványösszegről ők nem tudnak nyilatkozni, nem rájuk tartozik. A közös képviselő lakógyűlésen, amin nem tudtunk megjelenni, lehordott bennünket mindennek, sőt a jegyzőkönyvben vastag betűvel emelte ki a nevünket, hogy tartozunk. Az indoklása: közgyűlésen megszavazták, hogy a maradványösszeget mindenki fizesse be (már az a pár ember aki ilyet kötött). Ezt mi nem írtuk alá, nem szavaztuk meg, itt azt is hozzátenném, hogy a tegnapi lakógyűlésen kb. 20 ember jelent meg a 60-ból, és erre is azt mondta hogy érvényes a szavazás...
Szóval megszavaztatott olyat, aminek senki nem járt utána, senki nem kérdezte meg.
A hozzáértéséről annyit, hogy a tegnapi napon a lakógyűlésen a tavalyi év pénzügyi eredményét egy naptárból kitépett lap hátoldaláról olvasta fel...
Szóval a kérdésem az lenne, hogy mit tudnék tenni ebben az ügyben?
Tudom, hogy bíróságra nem fordul, ahhoz kicsi az összeg, viszont nekünk sok, de elegünk van abból, hogy a lakók előtt folyamatosan lehord minket, kiemeli a nevünket, megaláz, sőt gyanítjuk hogy át is ver pl. a fűtés leolvasással, és más költségek elszámolásával. Mit tudnék tenni hogy ezt egyszer s mindenkorra lezárjam??
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.02.17. 20:52

Dehogynem

Fizetni!

kávézós # 2016.02.17. 10:48

Sziasztok.

Köszi szépen, továbbítottam a lakótársnak a válaszokat, remélem, tudomásul veszi....( úgysem tud mit csinálni... )

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.17. 09:36

Pénztartozás után az esedékesség napjától a megfizetés napjáig akkor is törvényes késedelmi kamat jár, ha a tartozás egyébként kamatmentes.

capisca # 2016.02.17. 08:28

Én ígéretet tettem a lakónak, hogy rákérdezek arra, hogyha végrehajtásra kerül pl. közös költség elmaradás, akkor arra jogosan rak-e a vh kamatot, továbbmenve ez a kamat hová folyik be?

Vh akkor rak kamatot rá, ha a végrehajtás kérője kéri.
A kamat a végrehajtás kérőjé, azaz a társasházé.

kávézós # 2016.02.17. 07:30

Srácok,

köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

A probléma megoldódott időközben, tisztáztuk a félreértéseket az Úrral. Viszont fültanúja voltam egy veszekedésnek, amit egy másik lakóval folytatott, nevezetesen az volt a vita tárgya, hogy a kk végrehajtásra adta a lakó tartozásait, nem tudom, miket, és a lakó kifogásolta, hogy a vh miért rakott kamatot az összegre, hiszen egy társasház nem pénzintézet, és ezt a kk is elmondta a lakónak :-)

Én ígéretet tettem a lakónak, hogy rákérdezek arra, hogyha végrehajtásra kerül pl. közös költség elmaradás, akkor arra jogosan rak-e a vh kamatot, továbbmenve ez a kamat hová folyik be? A részleteket nem tudom, ennyi az infóm mindössze...mondjuk, érdekes kérdés valóban:-)

MajorDomus # 2016.02.16. 20:17

Na most olyan, hogy egy kk. nem ad a befizetésről valami olyan nincs . Ha nem ad kiveszem a kezéből a pénzt és elküldöm melegebb tájakra. Ez szokott lenni a sikkasztás első lépcsője.

Teljesen jogos, egy Ft-ot sem szabad elismervény nélkül átadni.

SolnesM # 2016.02.16. 07:50

A pénzkezelésnek elvileg szigorú szabályai vannak.
Anno régen apám mesélte, hogy egyszer behívatta a IKV vezető asszonykája, hogy Uram lakbérhiánya van. Nyilván a papa is meglepődött, de hazament elővette a szerencsére eltett nyugtákat és a másik találkozónál mondja az asszonykának, hogy minden rendben, ki van fizetve.
Az a. nem hitte, mondja mutassa a papírokat, a papa mondta azt nem, itt van a zsebben, ha nem hiszi tegyen felszólítást/ feljelentést .
Nyelt egyet az asszonyság, majd úgy másfél hónap múlva vezető száron vitték el.
Sikkasztott, így akarta a likakat betömni, hátha valaki balek újra fizet.

SolnesM # 2016.02.16. 07:41

Ok. akkor legyen átvételi elismervény.
tehát számlát csak az adószámos adhat ki.
Nagyjából :
valami árúért szolgáltatásért számlát ad. Az tartalmazza a kiadó/kibocsátó nevét, adószámát, az árú milyenségét, mennyiségét, sőt azt is hogy kinek szól az árú és szolgáltatás. természetesen a kifizetett összeget - ÁFA tartalommal. + dátum aláírás. A nyugta egyszerűbb.
Bezinkútnál, kereskedésben szokták feltenni a kérdést, hogy kér e számlát, amire mondom, hogy elég a nyugta.
Na most olyan, hogy egy kk. nem ad a befizetésről valami olyan nincs . Ha nem ad kiveszem a kezéből a pénzt és elküldöm melegebb tájakra. Ez szokott lenni a sikkasztás első lépcsője.

MajorDomus # 2016.02.15. 21:26

SolnesM

Bocsi!
Félreértés!

Ha házipénztárba fizetsz (ami nálam kizárt!) ott természetesen kell hogy kapjon a tulaj bevételi pénztarbizonylatot, de a Nyugta és a Számla az mást jelent.

Azt nem köteles, sőt nem is lehet adni.