Kártérítés


Hjanos # 2016.10.04. 06:47

Tiszteletem!

Néhány hozzászólással lejjebbi üggyel kapcsolatban lenne kérdésem, mivel egy ideje csend van az ügyem felől. Augusztus vége fele kaptam levelet a cégtől, hogy a kárigényemet nem ismerik el, de méltányossági okból békésen rendezni kívánják az ügyet, az általam elküldött árat kifizetnék. A szerződésben vagy "megállapodás tervezet" -ben az alábbiak voltak:
" Igénylő kijelenti, hogy a fenti összeg mértékét megfelelőnek és arányosnak tekinti, továbbá hogy a * őt minden releváns körülményről megfelelően tájékoztatta, erre tekintettel kifejezetten lemond arról, hogy jelen megállapodást bármilyen jogcímen, vagy bármilyen körülményre hivatkozással bíróság előtt megtámadja. Amennyiben a jelen megállapodásban vállalt fizetési kötelezettségét nem, vagy részben teljesítené a perindítási jog a követelt összeg erejéig illeti meg az Igénylőt.

Igénylő lemond arról a jogáról, hogy bármely bíróság, vagy hatóság előtt a, vagy a Konzorcium tagvállalataival szemben bármilyen eljárást indítson, tekintettel arra, hogy a jelen megállapodásban foglalt összeg Igénylő részére történő megfizetésével, a káreseménnyel kapcsolatos valamennyi igényét Igénylő teljes körűen rendezettnek tekinti.

Igénylő kijelenti, hogy a jelen pontban foglaltak joglemondásnak minősülnek, melynek tartalmát érti, és a jelen jognyilatkozatot ennek megfelelően tette."

Én ezt aláírtam, mert korrekten szerettem volna lezárni az ügyet, ezért elküldtem nekik. Papírt őfelőlük aláírva nem kaptam azóta sem.
Nos ez nem is lenne érdekes, de azóta csend van, 1 hónap után érdeklődtem, hogy mi a helyzet, de azt a választ kaptam, hogy a belső rendszerükben jóvá kell hagyatni, meg felső vezetői aláírásra vár, majd értesítenek. Nos ennek is már lassan 1 hónapja, egyelőre csend. Kezdem azt érezni, hogy ők csak be akarták magukat biztosítani, hogy legyen egy általam aláírt papírjuk, aztán ha akarok pereskedjek, a szereződés szerint ők csak a kártérítési összegig kell fizetniük. Még várok, de ha nem fizetnének, akkor pereskedhetek e ezen összegen felül, mert szerintem ebben az esetben ők rosszhiszeműen, megtévesztően jártak el. Nem is beszélve, hogy hiteles tulajdoni lapot kértek az ingatlanomról, tehát volt néhány plusz költség is.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hjanos # 2016.08.02. 11:17

Tiszteletem!

Nos megkaptam a mesterektől az előző hozzászólásaimban említett üggyel kapcsolatos károk javítási költségeit. Ezt akkor tételesen le fogom írni nekik anyag és munkadíjra bontva.
A levelemben véleményetek szerint megírhatom, hogy amennyiben a kártérítés összegét elfogadják, kérem a megadott számlaszámomra utalni és ezzel az ügyet lezártnak tekintem? Vagy ennek van egy kis fenyegető hangsúlya is?

ius latratus # 2016.08.01. 13:20

Hát azt mi innen honnan tudnánk?
Biztosító? Esetleg a társasház? A garázs fölött lakó?

Zsuzsu78 # 2016.08.01. 13:03

Üdvözlöm!
Segìtségre lenne szükségem. Van egy garázsunk emeletes bérház alatt, amit eláztatott a szennyvìz. Mivel nem voltunk itthon a garázst fel kellett törni. Azt szeretném megkérdezni a káromat ki fogja megtérìteni? (A garázs mennyezete le fog szakadni úgy elázott)
Köszönöm.

Hjanos # 2016.08.01. 08:51

Rendben, akkor a teljes felülettel fogok számolni és úgy küldöm el az igényemet.
A tanácsát nem kértem ki a festőnek, mondta ő magától :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.01. 08:24

A kár a károkozó esemény miatt a károsult vagyonában bekövetkezett csökkenés (tényleges kár) és az a jövedelem, amelytől a károkozó magatartás miatt elesett.

(Jogi ügyekben nem biztos, hogy a szobafestő tanácsát célszerű kikérni.)

Hjanos # 2016.08.01. 06:50

Akkor segíts megérteni, hogyan értelmezzem? Mert az én értelmezésem szerint a szoba 1 oldalfalán vannak repedések és csak ennek az 1 falnak a javítási költségét köteles fizetni. Noha a maradék 3 oldalfal is ugyanolyan színű és elég kókányul nézne ki, ha csak azt az 1 oldalfalat festetném.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.01. 06:27

Rosszul értelmezed a "teljes kár" fogalmát.

Hjanos # 2016.07.31. 23:56

Újabb kérdés merült fel az előző hozzászólásomban említett témában. Igaz -e, hogy a kártérítés csak a tényleges kárra vonatkozik? Gondolok itt arra, hogy adott egy szoba, egyik oldalfalán vannak repedések, itt ugye az ember nem festetheti csak ki azt a falát a szobának, azonban a kártérítést, csak az érintett falrészre kötelesek ilyenkor kifizetni, legalábbis az ajánlattevő festő ezzel rémisztget.

MajorDomus # 2016.06.02. 15:54

A lényeg benne van,majd a választ linkeld be!

Hjanos # 2016.06.01. 11:47

Tisztelt Szakértők!

Telefonon érdeklődtem a cégnél, hogy akkor mi is legyen a kártérítéssel, mert az a válaszlevelükből nem derül ki, azt mondták, hogy tegyem meg írásban a panaszomat, írjam le mi a gondom és küldjem el nekik. Eddig mintha nem ezt csináltam volna.
Ezt a levelet fogalmaztam meg, mit változtatnátok, tennétek hozzá vagy javítanátok benne?

"Tisztelt * Zrt!

Hivatkozva a kérésemre megküldött levelükre ( ikt.sz. : ) az alábbi kérdéseim lennének.
Az Önök által megküldött előzetes és utólagos állapotrögzítések összehasonlító elemzésében világosan kitűnik, hogy ingatlanomban a beruházások alatt jelentős károsodások keletkeztek. Az előzetes állapotrögzítésben ingatlanom kívül belül károsodásmentes volt. Az összehasonlító felmérés számtalan repedést a falakon kisebb nagyobb mértékben, stukkó elrepedését, az aljzat süllyedését és emiatt sok helyen a kerámialap elválását, valamint repedését állapítja meg, ezek mennyisége az utcafronttól távolodva, ahol a forgalom történt, csökkennek. Véleményem szerint ennek legfőbb oka az utcánkba terelt személy és legfőképp a teherforgalom által kiváltott jelentős és hosszútávú talajvibráció volt.
Önök az okozott károkért teljes mértékű kártérítést vállaltak a beruházás előtt, valamint ezt egyik panaszlevelemben a kivitelezés közben is megerősítették (ikt.sz. : ) .
Mikor és milyen formában várható ezen károk javítása, megtérítése?
Önök kezdeményezik a kártérítési eljárást vagy mindenkinek egyénileg kell benyújtania a kártérítési igényét?

Tisztelettel : *

MajorDomus # 2016.05.25. 19:26

Ha tudunk segitünk!

Hjanos # 2016.05.25. 02:54

Köszönöm mindenkinek a tanácsot. Esetleg ha megvannak az árajánlatok a javításokról, megfogalmaznék egy levelet, kitakarva minden lényeges adatot ide belinkelném, véleményezné valaki, hogy mi az amit még feltétlenül tartalmaznia kell? Esetleg privát üzenet formájában is elküldeném.

MajorDomus # 2016.05.24. 18:29

Kérj árajánlatokat, ez dijmentes!
irj egy levelet a konzorciumnak,ez 700 ft tértis ajánlottan!
jelezd,hogy békésen szeretnéd rendezni az ügyet a mellékelt állapotrögzitő jegyzőkönyvek másolatai! alapján kéred az alábbi számlaszámra átutalni a pénzt! Természetesen elfogadsz természetbeni javitást is!

ha szerencsés vagy,és nem ajtóstól rohansz a házba,van esély hogy kifizetik,. ha nem,ügyvéd!

lajcsó # 2016.05.24. 16:08

"Akkor ha jól értem, beszéljek a festő és burkoló alvállalkozóval, akik adnak árajánlatot a javítási munkálatokra és ezzel kopogtassak elsőként náluk?"
Igen, akár ezzel is.

Hjanos # 2016.05.24. 15:35

Akkor ha jól értem, beszéljek a festő és burkoló alvállalkozóval, akik adnak árajánlatot a javítási munkálatokra és ezzel kopogtassak elsőként náluk?
Nem akarok én nyerészkedni, csak tényleg egy makulátlan ingatlanom volt és ezt jó lenne nem a saját zsebemből helyreállítani.

lajcsó # 2016.05.24. 14:35

Ha megalapozott az igényed, akkor lehet, hogy per nélkül is megkapod a kért összeget.
Bár úgy is megpróbálhatod, hogy te magad határozod meg a kár összegét. Így is elfogadhatják!

Hjanos # 2016.05.24. 10:27

Hát ez eléggé elkeserít, én valahogy azt hittem, hogy megvan a kiértékelés, forintosítják szakértővel, majd egyezkednek a tulajjal, aztán ha valakinek nem tetszik valami, akkor lehet pereskedni.
Most meg fizethetek igazságügyi szakértőt, ügyvédet... több százezres kiadás, amit még nyertes per esetén sem látok viszont.
Gondolom a nagy építő cégeknek meg ilyen ügyekre kihegyezett ügyvédeik vannak és korántsem biztos a per kimenetele, akkor meg aztán szakad rám a perköltség is.
Eléggé meggondolandó, hogy érdemes -e ilyen nagy milliárdos költségvetésű cégekkel ölre menni.

lajcsó # 2016.05.24. 10:02

"a két felmérés között igazolhatóan történ állapotváltozás."
"Akkor ez most azt jelenti, hogy kezdhetek polgári peres ügyvédet keresni, mert önszántukból nem lesznek hajlandóak egyezkedni, kártalanítani?"
Nem feltétlenül! Az állapotváltozást szakértővel "forintosítani" kell! Ez lehet a kártérítési követelésed alapja. Ügyvéd nem árt ha van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.24. 10:01

Azért egy felszólító levelet az összegszerű kár megjelölésével csak meg kellene próbálni. Az igaz, hogy egy jó ügyvéd azt is valószínűleg jobban meg tudja írni, mint te magad.

Hjanos # 2016.05.24. 09:20

Tisztelt Hozzáértők!

Városunkban 2014 elején nagyszabású beruházás kezdődött, egyik forgalmas vasúti hidat lezárták, az egyik elkerülő út pont a mi utcánkra esett. Ennek a minősége kritikán aluli volt szinte az egész beruházás alatt. A beruházás előtt a kivitelezéssel megbízott konzorcium állapotfelmérést végzett az érintett ingatlanokon, többek közt az enyémen is. Én 3 hónappal előtte költöztem be, az ingatlan teljesen fel lett újítva előtte, valamint teljesen új rész is épült hozzá. A felmérésben megállapították, hogy az ingatlanom károsodásmentes, erről jegyzőkönyv is készült. Mondanom sem kell, hogy a rossz, kátyús utcánkba terelt forgalom és főleg a teherforgalom megtette a hatását, jó néhány kár keletkezett (repedés, süllyedés, burkolat törés, stb) . Miután a forgalmat visszaterelték az időközben megnyitott hídra, ez év elején ismételt állapotfelmérést kértem a konzorciumtól. Az állapotfelmérést elvégezték, a változásokat rögzítették, a jegyzőkönyvet megküldték, amiben megállapították, hogy a két felmérés között igazolhatóan történ állapotváltozás.
A konzorcium részéről annyi volt a válasz a levélben, hogy további szíves felhasználásra küldik meg a dokumentumokat.
Akkor ez most azt jelenti, hogy kezdhetek polgári peres ügyvédet keresni, mert önszántukból nem lesznek hajlandóak egyezkedni, kártalanítani?
A beruházás előtt, közben mindenkit biztosítottak a kártalanításról.
Mit tegyek? Zaklassam tovább a céget vagy egyből forduljak ügyvédhez?

MajorDomus # 2016.04.24. 20:03

Ő is jobban jár.

edina80 # 2016.04.23. 18:29

Ez így van. De úgy néz ki, talán megoldódik a dolog, mert a tulaj hajlandó bevezettetni nekünk a vizet.

MajorDomus # 2016.04.22. 21:52

Nem megy.
Egy hrsz. Egy főmérő.

lajcsó # 2016.04.22. 10:11

"Akkor mi a jó megoldás?"
Talán egy másik mérő (almérő)!