Ingatlanközvetítői szerződések feltételei


Zoltanuss # 2016.07.28. 16:16

Örülj neki ha hoz vevőt. ! / MD

Az ingatlanosok inkább érdeklődőt hoznak, akikből esetleg lehet később vevő.

Linebacker !
az hogy hirdeti még nem tesz semmit. Az csak a tevékenységének egy kis szelete.

"Ingatlanközvetítői szerződések feltételei"

Sok sok feltétele van. Egy másik fórumon panaszkodott egy kommentelő, hogy a szerződést nem is engedik kivinni az irodából... tanulmányozásra. Lehet, de az ilyen ingatlanosra egyszerűen rá kell csapni az ajtót.

Ja nem árt azért a z eladói oldalnak is ügyvédett fogadni és az első megbízás legyen maga az ominózus ingatlanközvetítői szerződés tanulmányozása legalább is az önállótlanoknak.

Linebacker # 2016.07.28. 13:52

A probléma az, hogy nem hozott vevőt és még a telefont sem veszi fel.

MajorDomus # 2016.07.27. 18:01

Örülj neki ha hoz vevőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.26. 15:26

No, erre az aligha lesz ráhúzható.

lajcsó # 2016.07.26. 13:57

Bizonyára hallottál már a megbízás nélküli ügyvitelről (Ptk.)!

Linebacker # 2016.07.26. 13:15

Sziasztok!

Csak megemlítem, hogy az ingatlanossal kötött szerződés 06.30.-án lejárt, és továbbra is hirdeti az ingatlant még a mai napon is (07.26.-án). :)

Mi lehet a terv?

MajorDomus # 2016.05.03. 19:57

Ha akad vevő!

Szomorú örökös # 2016.05.03. 17:14

Linebacker

Nekem alapból sáros ez a szerződés, hiszen ha az lejárt, akkor vajon hogy lehet azt megszegni? Arra gondolok, hogy az OTP Ingatlanpont még 12 hónapig úgy gondolja, hogy a lejárt szerződés is megszeghető.
Ezt még egy éppen végzős ügyvéd is simán megtámadhatja...vagy nem?

Mellesleg nekem pont ezért nincs senkivel kizárólagos szerződésem.
Én is árulom, ők is árulják a házam és aki hozza a vevőt, azé lesz a zsé!

bundori # 2016.05.03. 16:21

Az Expressz kb.hat éve tünt el, véleményem szerint az ingatlanosok érdeke is belejátszott. Mivel az egyszerűbb ember ( értsd: okostelefont , internetet nem használ) kénytelen az orrba-szájba magukat szórólapokon és helyi, önkormányzati lapokon hírdető ingatlanközvetítő irodákhoz fordulni. Okos húzás, nem mondom. Gyakorlatilag lenyúlták az ingatlanpiacot,ők szabják meg az árakat, kicsit - de csak kicsit/nagyon- hasonlít a kartellezésre

matthiasi # 2016.05.03. 15:04

Az Express már a múlt, talán a régmúlt !!
Azon szép idők !

Akkor még nem volt telefon, nemhogy okos !!!

Így abban hirdettek az eladók ill. a lak.kiadók mindenféle egyéb portékát kínálókkal együtt.
Megjelent a hirdetés. És vajon kik jelentkeztek leghamarább ?
Hát az un. címközvetítők.
A telefonnal nem rendelkező érdeklődők meg tőlük vásárolták a címeket. Volt néha azokban egy két fals illetve már lejárt szavatosságú is..
Néha pofátlanul a mezei hirdetők adatait is ellopták és árulták.
Gyakorlatilag egy vonalas telefon és egy állandó otthonlét kellett hozzá. Na meg a belső kerületekben kellett lakni.
A szegény, naiv érdeklődő amikor már a 6. telefonjára is címközvetítő jelentkezett, mit tudott tenni ? Felment , tejelt és kapott 6 - 10 címet.
Annak fele/harmada már nem volt aktuális vagy ami durvább, költött !!

Linebacker # 2016.05.03. 15:02

Köszönöm a válaszokat. Az nekem jó hír, ha a szerződés alapján nem jár az ingatlanosnak jutalék, ha a határozott idejű szerződés lejártát követő 12 hónapon belül értékesítem az ingatlant, de nem értem miért.

Az én olvasatomban és kizárólag nyelvtani értelmezés alapján szerződés 5.2.1 (i) pontja alapján, akkor jár a megbízási díj, ha a Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevőnek a Szerződés hatálya alatt vagy az azt követő 12 hónapon belül értékesíti az eladó az ingatlant.

A szerződés beidézett 6. pontja alapján a Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevőnek (ajánlattevőnek, illetve érdeklődőnek) számít minden olyan személy, aki közvetlenül vagy közvetve, a Megbízott, vagy szerződött partnere által értesült az eladó Ingatlanról.

Tehát a megbízottól vagy szerződött partnereitől való, ingatlanra vonatkozó tudomásszerzés miatt válik valaki Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevővé? Kik tartoznak ebbe a körbe?

Nem pontosítja a szerződés, hogy azok a a Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevők, akiknek az ingatlanközvetítő megtekintési nyilatkozattal igazolt módon bemutatta az ingatlant. A szerződés 6. pontja túl tág kört határoz meg.

Jogvita estén mondjuk sok szerencsét a bizonyításhoz! :)

bundori # 2016.05.03. 14:43

Matthiasi, igen, sok tapasztalatot szereztem velük kapcsolatban.
Mit gondolsz, miért nincs Expressz újság? Alig vannak hirdetőujságok, amik lakáseladásokkal foglalkozik.

matthiasi # 2016.05.03. 14:09

bundori !

De jól tájékozott vagy !!
Azért közvetítenek elég jó lakásokat is, nem csak 'ótvarokat' !! Tény hogy egy debreceni lakást egy zalaegerszegi tulaj (pl. a nagymami örökségét ) csak nehezen tudja eladni, hát felfogad egy közvetítőt
Na de találkoztam nem is egy olyan esettel, amikor a tulaj benne lakott az eladandó lakásban és a mafla közvetítővel ügyködött. Ráadásul a közvetítő megtiltotta neki, hogy az érdeklődővel beszédbe elegyedjen.
Nekem is próbálta, de rövid úton helyre lett téve.
Az egyébként, hogy egy érdeklődő esetleg négyszemközt kíván beszélni az eladóval nem tiltott. tény ,hogy nem szeretik az derék közvetítők.

matthiasi # 2016.05.03. 13:57

Legalább most valaki feltett egy szerződés szöveget.
Eléggé a megbízott, azaz az ingatlan közvetítő felé húz az biztos. De minek ilyent korrekció nélkül aláírni ?
Párhete szintén itt a fórumon volt egy panasz egy lehúzós ingatlanközvetítőről.
Természetesen mint minden munka ez a tevékenység is megérdemli az ellenértéket. Kérdés ,hogy az mikor fejeződik be és mikor sikeres.
Az egyik lányom pont áradozott a közvetítőkről, ráadásul bérbeadásnál.
Mondtam neki, hogy nagy lutri, vigyázzon. Tény, hogy a közvetítők rendelkeznek a legnagyobb hirdetési felülettel, van rutinjuk. Igaz ezt néha a felek megszivatására használják.

bundori # 2016.05.03. 13:35

Az abaj, hogy a legótvarabb lakások tulajai isingatlanközvetitőtvesznek igénybe, így került az egész magyar ingatlanpiac több mint 90%-a az ingatlancégek kezébe. Ezért vettek fvel 250 milliós, azaz negyedmilliárdos osztalékot az egyik cégnél, pedig ezek a pénzek a jutalékokból tevődnek össze. Hja kérem, segítsünk nekik még többet keresni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.03. 08:34

Szegény ingatlanközvetítőknek tényleg ennyire kapaszkodni kell? Tényleg ennyire gyakori, hogy meg akarják kerülni őket az ügyfelek?
Lehet, hogy engedni kellene abból a 3-4 % jutalékból...

Sherlock # 2016.05.03. 08:04

Nem. A te készülékedben van a hiba.

Linebacker # 2016.05.03. 07:33

Ennek alapján, ha a határozott idejű megbízási szerződés lejártát követő 12 hónapon belül az eladó BÁRKINEK értékesíti az ingatlan, a közvetítő jogosult a jutalékra?
A 6. pont annyira tág kört határoz meg, hogy bárki beleérthető, az is akit nem a közvetítő hozott (akinek meg sem mutatta az ingatlant).

MajorDomus # 2016.05.02. 21:09

Jól van megfogalmazva!

Sherlock # 2016.05.02. 15:28

De egyértelmű, nem.

Linebacker # 2016.05.02. 15:24

Sziasztok!

Édesanyám megbízta néhány hónappal ezelőtt az OTP Ingatlant, egy családi ház értékesítésével.
Most került a kezembe a kizárólagos megbízási szerződés és az ÁSZF. amelyben több nyugtalanító rendelkezés is szerepel:

  1. A szerződés 6. pontja alapján nem egyértelmű, pl. hogy ki minősül közvetített vevőnek.
  2. A szerződés megszűnését követő 12 hónapban, ha a megbízó olyan személy részére értékesíti az ingatlant, aki nem a közvetítő útján jutott el a megbízóhoz , a közvetítő akkor is érvényesítheti megbízási díjat? (a szerződés 5.2.1 és 7.1 pontja)?

5. Megbízási díj, sikeres közvetítés:
5.1 A megbízási díj tartalmazza a Megbízott közvetítési díját és költségeit.
5.2 Megbízási díj az alábbi esetekben jár
5.2.1 Megbízási díj jár sikeres ingatlanközvetítés esetén, amely a következők
szerint alakul:
(i) ha a Szerződés hatálya alatt vagy az azt követő 12 hónapon belül a Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevő az Ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést vagy előszerződést (adásvételi szerződést vagy adásvételi típusú más szerződést) köt az Ingatlanra, amelyről a Megbízó legkésőbb a szerződés létrejöttétől számított 7 napon belül köteles a Megbízottat írásban tájékoztatni;

6. A Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevő:
A Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevőnek (ajánlattevőnek, illetve érdeklődőnek) számít minden olyan személy, aki közvetlenül vagy közvetve, a Megbízott, vagy szerződött partnere által értesült az eladó Ingatlanról. Ilyennek számít az előzőek közeli hozzátartozója, a Megbízott által közvetített ajánlattevő, illetve érdeklődő tulajdonában álló gazdálkodó szervezet, valamint az olyan jogi személy, amelynek az ajánlattevő, illetve érdeklődő vagy közeli hozzátartozója a vezető tisztségviselője, tagja vagy munkavállalója.

7. Megbízó súlyos szerződésszegése:
7.1 Megkerülés:
Ha a Megbízó és a Megbízott által nyilvántartott és közvetített vevő (ajánlattevő, illetve érdeklődő) között a megbízási szerződés hatálya alatt, vagy a szerződés megszűnésétől számított 12 hónapon belül a közvetítés tárgyát képező Ingatlanra az 5.2.1 pontban foglaltaknak megfelelő szerződés jön létre, és Megbízó az 5.2.1. (i) pontban megállapított határidőn belül a Megbízott felé tájékoztatásadási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy ez a Megbízott megkerülésével megkötött ügyletnek minősül (a továbbiakban: Megkerülés). Megkerülés esetén a Megbízó megbízási díjat és kötbért is köteles fizetni.