Alapító okiratmódosítás


MajorDomus # 2016.05.19. 20:24

És igazad is van.
Ellentmondásos a törvény!
Sokra megy Gipsz Jakab azzal ha 2/3-ad többséggel eladják neki a padlást,akkor lesz a tjlajdonában ha módositják ah Akapitó Okiratot,amihez ugye 100 % hozzájárulás kell.A 4/5-ös szabály akkor alkalmazható,ha a többi tulajdonosnak nem változik a tulajdoni hányada!például a szomszéd lakásából megveszel egy szobát,s a lakásodhoz csatolod!

MajorDomus # 2016.05.19. 20:23

És igazad is van.
Ellentmondásos a törvény!
Sokra megy Gipsz Jakab azzal ha 2/3-ad többséggel eladják neki a padlást,akkor lesz a tjlajdonában ha módositják ah Akapitó Okiratot,amihez ugye 100 % hozzájárulás kell.A 4/5-ös szabály akkor alkalmazható,ha a többi tulajdonosnak nem változik a tulajdoni hányada!például a szomszéd lakásából megveszel egy szobát,s a lakásodhoz csatolod!

csuli # 2016.05.19. 18:57

Tisztelt Fórum!

Valaki segítsen már értelmezni az alábbi törvényt:

10. §8 (1) Az alapító okirat módosításához - ha e törvény másként nem rendelkezik - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges; a változást be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak.

(2) Az 1. § (2) bekezdésében meghatározott ingatlanrész és vagyontárgy kivételével az alapító okirat felhatalmazást adhat arra, hogy a közös tulajdonnal kapcsolatos elidegenítés jogát a közösség gyakorolja, ha az ingatlanrész önálló ingatlanként kialakítható, vagy amellyel a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető. Ebben az esetben a közgyűlés az összes tulajdoni hányad legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet az elidegenítésről. A határozatban rendelkezni kell a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányadok megállapításáról. A közgyűlés határozata az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat.

(3) A közösség a közös tulajdonnal kapcsolatos - a (2) bekezdésben említett - elidegenítés jogát abban az esetben is gyakorolhatja, ha az alapító okirat módosításával a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább négyötödös többsége egyetért. Ebben az esetben a határozatban fel kell hívni a kisebbségben maradt tulajdonostársakat a közös képviselő (intézőbizottság elnöke) részére - a határozat meghozatalától számított 60 napon belül - történő írásbeli nyilatkozat megtételére arról, hogy élnek-e az e törvényben meghatározott keresetindítási jogukkal.

(4) A (3) bekezdésben említett közgyűlési határozat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat, ha az abban meghatározott határidőn belül a kisebbségben maradt tulajdonostársak írásbeli nyilatkozatot nem tesznek, vagy nyilatkozatuk szerint a keresetindítás jogával nem kívánnak élni. A határozatban rendelkezni kell a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányadok megállapításáról.

(5) A (2)-(3) bekezdések szerinti határozatot közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

(6) A közgyűlés határozata alapján - ha az (1)-(3) bekezdésekben meghatározott feltételek egyike sem áll fenn - bármely tulajdonostárs kérheti a bíróságtól, hogy a közös tulajdonban álló olyan épületrészre, amely önálló ingatlanként kialakítható, vagy amellyel a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető, megszüntesse a közös tulajdont, ha az a kisebbség méltányos érdekét nem sérti. A kereseti kérelemhez mellékelni kell az önálló ingatlan kialakítására vonatkozó, az építésügyi hatóság által engedélyezett építési tervet.

Tehát:

1.) A módosításhoz kell a 100%. Idáig rendben.

2.) 2/3, azaz /66.66%/ hányaddal dönthet a társasház az elidegenítésről, bejegyezhető. Nincs megkötés a kisebbségben maradt 1/3 részére.keresetindítás, stb.

MOST JÖN AZ AMIT NEM ÉRTEK!

3.) 4/5 azaz /80%/ hányaddal ami lássuk be nagyobb mint a 2/3-ad szintén dönthet a társasház az elidegenítésről és mégis kötve van megtámadhatósághoz annak határidejéhez is.

AKKOR A 2/3-ra miért nem vonatkozik?

Várom szíves válaszaitokat.