Ajándékozás alapján de haszonélvezet nélkül


simonz # 2016.08.08. 06:59

köszönöm a válaszokat! Lehet, hogy gondnokság lesz belőle....


sz

ObudaFan # 2016.08.07. 14:18

Ezzel együtt természetesen a gondnokság alá helyezési eljáráson valóban el kellene gondolkozni.

ObudaFan # 2016.08.07. 14:17

Viszont haszonélvezet biztosítására szerintem ki lehet kötni az elidegenítési és terhelési tilalmat, az meg véd.

Dr.Attika # 2016.08.07. 06:43

A haszonélvezet nem véd a tulajdonjog átruházása ellen. Gondnokság alá helyezés a megoldás.

Bea1 # 2016.08.06. 03:32

erre találták ki a haszonélvezetet.

ObudaFan # 2016.08.05. 14:24

Lehet-e olyan ajándékozási szerződést kötni, amiben az ajándékozók elidegenítési és terhelési tilalmat kötnek ki, illetve ezeket csak hozzájárulásukkal lehet, mondjuk halálukig?

Tulajdonjog tárgyára vonatkozó jog biztosítása érdekében lehet elidegenítési és terhelési tilalmat alapítani. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy haszonélvezet biztosítása érdekében elfogadná a földhivatal, ha azt is alapítotok.

pazs # 2016.08.05. 09:18

Miért akarod neki ajándékozni, ha nem akarod, hogy rendelkezzen vele?

simonz # 2016.08.05. 09:09

Fiamnak szeretnénk ajándékozni egy tulajdonunkban lévő lakás ingatlant. Viszont - mivel vannak mentális problémái - félünk tőle, hogy esetleg valaki kicsalja tőle, vagy valami kölcsönnel, más joggal megterheli. Lehet-e olyan ajándékozási szerződést kötni, amiben az ajándékozók elidegenítési és terhelési tilalmat kötnek ki, illetve ezeket csak hozzájárulásukkal lehet, mondjuk halálukig?
köszönettel.


sz

Regi01 # 2016.07.28. 09:01

Akkor pereskedés nélkül van valami mód arra, hogy egy ilyen problémát valaki megoldjon belátható időn belül, ha nem ilyen egyszerű? Mert ha nincs, akkor valójában úgy gondolom, ilyen egyszerű.

MajorDomus # 2016.07.27. 17:58

Azért ez nem ilyen egyszerű.

Regi01 # 2016.07.27. 14:21

Tehát, ha jól értem, hiába van egy fél ház a bejelentendő fél egyik gyerekének tulajdonában, aki megengedné, hogy ott lakjon és hiába van egy ajándékozási szerződéssel rendelkező feleség, aki élete végéig ott lakhat a ház egészében, tehát úgymond birtokában maradt a ház. Egyiknek sincs és közösen sincs semmi joga bejelenteni a családtagját a másik tulajdonos belegyezése nélkül. S ha együtt akar maradni a férjével, akkor mehetnek ahová akarnak. Szép!

MajorDomus # 2016.07.13. 20:26

Rossz szomszédság...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.13. 09:19

Sztorno. Az egy másik rovat. Megtévesztett, hogy alaposan eltértél a témától.

Csak a saját hányadodon tudsz neki haszonélvezetet engedni, amivel azt éred el, hogy kiköltöztethet téged, ha akar, és beköltözhet a helyedre. De több joga neki se lehet, mint neked van.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.13. 09:17

Na, az piszkosul elő fogja segíteni az eladást! Úgy már száz százalék, hogy önként és dalolva kiköltözik az, akinek már nem csak 1/2 tulajdonjoga lesz, hanem a másik hányadon haszonélvezete is.
Megbocsáss, de gondolkodsz, mielőtt ilyen ötleteid támadnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.13. 09:07

A bejelentés a legkevesebb. Az odaköltözéshez is kell a hozzájárulásuk. (Kivéve, ha a használatot megosztottátok, és a plusz egy fő nem jár a használat megváltozásával. De ha vannak közösen használt helyiségek, akkor azzal jár.)

ObudaFan # 2016.07.13. 04:44

kishal

A bejelentéssel nem sokat, ha egyik tulajdonos sem hajlandó aláírni. A bent lakás más kérdés, látni kellene az ajándékozási szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.12. 19:53

Nem tudom. Az biztos, hogy túl hosszú.

MajorDomus # 2016.07.12. 19:51

Pedig a szitu érthető nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.12. 14:50

Micsoda szikár, lényegre törő tényvázlat, és micsoda kimunkált, konkrét kérdés!

kishal # 2016.07.12. 13:12

Tisztelt fórumozók!

Egy korábbi ingatlan ajándékozás után elmérgesedett helyzettel kapcsolatban szeretnék segítséget/tanácsot kérni. A következő történt - időrendben:

  • Nagymama saját tulajdonában álló házát ajándékozási szerződés (ügyvédi közreműködéssel készült) alapján fele részben az egyik unokájának és fele részben a másik unokájának 3 kiskorú gyermekének ajándékozta (ez a fél így még 3 felé van osztva a tulajdoni lapon).
  • Az ajándékozási szerződésben - ellentételezésként - az szerepel, hogy a nagymama lánya (az unokák édesanyja) viszont élete végéig lakhat a házban és az ajándékozottak kötelesek gondoskodni róla.
  • A nagymama lánya viszont nem kapott haszonélvezeti jogot, a tulajdoni lapon nincs bejegyezve semmi sem a nevére.
  • A nagymama lánya és férje között korábban megromlott a viszony - külön éltek - most azonban kibékültek és a férj is odaköltözött a házba (3 hónapos kórházi kezelésen van túl, nem tud segítség nélkül járni, botra, kerekesszékre, illetve ápolásra szorul)
  • Az egyik unoka, akinek a három kiskorú gyermekének a nevére került a ház fele - néhány hete azzal állt elő, hogy el kell adni a házat, ami az ő öröksége, mielőtt a szülei annyira "lelakják", hogy értéktelen lesz.
  • Azóta szinte minden nap fenyegeti, zsarolja (telefonon, személyesen) a saját szüleit illetve a testvérét, hogy vagy eladják a házat, vagy "nagy balhé lesz", illetve "eladja a saját részét" vagy "lezárja a ház felét", mert az az övé.
  • Az ápolásra szoruló férj (a fenyegetőző unoka édesapja) viszont beköltözött a házba (a kórházban tovább nem maradhatott) és be kellene jelentenie lakcímként, hogy a helyi orvosi rendelőben és egyéb ellátások esetén egyáltalán fogadják.
  • A fenyegetőző unoka semmit nem hajlandó aláírni. Így viszont már nem is lehet bejelenteni, mert az okmányiroda szerint az összes tulajdonos aláírása kell.

A lakcímbejelentés ráadásul csak egy dolog (most persze ez a legsűrgősebb), de az egész szituációra szeretnénk valamilyen végleges megoldást találni. Arra nincs pénzünk, hogy esetleg kivásároljuk. Meg nem is szeretnénk, mert másfelől őszintén meg vagyunk rökönyödve azon, hogy a saját szüleit képes lenne kirakni a házból, mert mielőbb kellene neki az öröksége.

Azt még hozzáteszem, hogy a fenyegetőző unoka azt felajánlotta, hogy az édesanyja a saját örökölt pénzéből (ami technikailag egy olyan számlán van amihez a két unoka együttes aláírása kell) - vegyen egy másik faluban valami olcsóbb házat. Mármint azt ajánlotta fel, hogy ehhez aláírja a bankban lévő pénzhez való hozzáférést.

Mit lehetne tenni?