Osztatlan közös tulajdon


columbia # 2016.10.17. 14:49

Köszönöm a válaszokat!

  1. A másik tulajdonosnak esze ágában nincs fizetni
  2. 2013-ban és most augusztusban is beszéltem telefonon az adóügyi ügyintézővel.

2013-ban azt a választ kaptam, hogy nem fizeti anyukám más helyett, augusztusban pedig azt mondta hogy biztos átvállaltuk a fizetést. Mondtam neki hogy nem vállaltunk át semmit amit ő váltig állított, elpostázta az adóbevallást azon sem szerepel holott kéne.Egyébként küldtek volna a másik félnek is felszólítást.
A mai nap pedig megkaptuk a felszólítást, hogy 3 napon belül fizessük be, másképp végrehajtás lesz belőle. Pedig az ügyintézőnek elmondtam hogy addig míg az ügy nem tisztázódik nem vagyunk hajlandóak kifizetni. Azóta sem történt 2 hónap alatt ezek szerint változás az ügyben,mert a befizetett csekkel nekem kellene átutazni és személyesen bemutatni hogy befizettem. Úgy gondolom nem az én dolgom hanem az adóhatóság feladata ez ügyben intézkedni ha már jócskán jeleztem a problémámat és behajtani a másik féltől is az összeget.1 évre 6000Ft egyébként az adó.
Tanács esetleg valakitől?

lajcsó # 2016.09.29. 05:25

"Hogy van ez?"
Ez úgy van, hogy az adótartozás egyetemleges. Bármelyik kötelezettől behajtható, illetve bármelyik kötelezett teljesíthet az adóhatóság felé.
Így édesanyád az ingatlan egészére fizette meg az adót. Tehát a tulajdonostárstól kell követelni a rá eső részt!
Amíg édesanyád rendesen fizeti az adót, addig az adóhatóság a másik tulajdonossal nem foglalkozik.

columbia # 2016.09.20. 16:36

T. Fórumozók!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.
Anyukámnak van egy kis településen (Hajdúböszörmény közigazgatási területéhez tartozik) 1185/2349 tulajdoni hányadban ingatlanrésze. Ezt a tulajdoni részt anyukám 2006-ban örökölte. 2013-ban visszamenőleg 5 évre befizettették vele a kommunális adót bírsággal együtt és fizeti azóta is.Ez még jogos is, mert nekünk kellett volna önmagunktól bejelenteni, de nem tudtunk róla hiszen nem ott lakunk.
Akkor felhívtam az adóügyi ügyintézőt és mondta hogy majd fogja kapni a másik tulaj is ami azóta sem történt meg, hiszen ez egy osztatlan közös tulajdon. A másik tulajdonos egy fillért nem fizet, nem kapott semmiféle felszólítást azóta sem. Hogy van ez? Mert tudtommal a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában kötelesek fizetni vagy megállapodhatnak abban, hogy melyik fél vállalja magára az adófizetést. Anyukám nem vállalta át tehát akkor tulajdonképpen ő fizeti a másik tulajdonos részét is?