Engedély nélküli beépítés 10+ éve


MajorDomus # 2016.12.06. 18:24

Esélyes.

nanemaaa # 2016.12.06. 07:31

A törvény mondja ki, hogy csak arra adható fennmaradási engedély, ami a helyi építési szabályzatnak és az országos előírásiknak megfelel.
A te telked beépítése nem felel meg, tehát arra fennmaradási engedély nem adható. Legfeljebb ha a terv tartalmazná a szabályossá alakítást, amelynek elvégzését követően az ügy használatbavételi engedéllyel zárulna.
Az ingatlannyilvántartásról szóló FVM rendelet szerint csak olyan épületet tüntethet fel a földhivatal, mely használatbavételi, vagy fennmaradási engedéllyel rendelkezik. Hatósági bizonyítvány alapján legfeljebb a meglévő épület rendeltetés változását jegyezhetné be.
Ha csak az új épület földszintjére van használatbavételi engedélyed, akkor az vélhetőleg egy ideiglenes használatbavételi engedély, ami alapján a földhivatal nem tüntetheti fel az épületet. Ez viszont magyarázná, hogy miért nem kérték még számon az előírt átalakítást (visszabontást). Nyilván a végleges használatbevételi engedélyezési eljárás keretében történne ez meg. Ennek alapján viszont közel sem biztos, hogy eltelt a 10 év, mert azt az épület használatbavételétől kell számítani.

MajorDomus # 2016.12.05. 20:48

Mi akadálya van?

lajcsó # 2016.12.04. 10:51

Ha a kis ház a probléma, akkor azt le kell bontani!

Rocky # 2016.12.03. 12:23

Sziasztok!

Házvásárlásba vágnánk, de a kiszemelt ingatlannál a következő problémák vannak:

  • A telken áll már régóta egy kis ház (belülről rossz állapotú, de tárolónak megfelel, ill. esetleg felújítható). 2003-ban épült a telekre egy új, nagyobb ház. Mivel a beépíthetőségi %-ot túllépte volna, ezért a régi egy részét le kellett volna bontani, így kapott engedélyt. Ez azonban nem történt meg.
  • 2005-ben a tetőtér engedély nélkül be lett építve, ill. egy könnyű szerkezetes garázs is épült a telken.

Mivel több mint 10 éve történtek ezek, így nem bírságolható és nem bontatható, viszont mi jogilag rendezett állapotot szeretnénk, hogy a földhivatalnál a valóságnak megfelelően legyen feltüntetve.
A jelenlegi tulajdonos utána is nézett, hogy fennmaradási engedélyt hogyan kaphatnának, de kiderült, hogy azt mindaddig nem adnak, amíg a helyi ép. szabályzatnak nem felel meg, azaz a beépíthetőséget túllépi.
Kicsit faramuci helyzetnek tűnt számomra az, hogy van egy ház, ami ugyan nem az engedélynek megfelelően épült meg, de mivel 10 év már eltelt, így nem bontatható, engedélyt mégsem adnak ki rá, és az ingatlannyilvántartásban - amiről azt gondolná az ember, hogy a valós adatokat kéne tartalmaznia - nem lehet feltüntetni.

Erre hallottunk a hatósági bizonyítványról, ami úgy tűnt, pont ezt a jogi hézagot fedi le. Meg kell kérni az építési hatóságtól, és ők kiadják, ha igazolt, hogy legalább 10 éve fennáll az állapot. (Mivel 2005-ös ortofotón rajta van minden, ezért nem is kell külön igazolni, legfeljebb a tetőtér beépítésének idejét.) A hat.biz. alapján pedig a földhiv. bejegyezné a valós állapotot.

Ezek után viszont az ép.hatóság azt mondta, hogy ők csak akkor állíthatnak ki hat.biz.-t, ha megfelel az állapot a HÉSZ-nek. Jogszabály keresése után úgy tűnt, hogy ez OK is, mert ott azt írták, h. épület meglétéről v. meg nem létéről a járási ép.felügyeleti hatóság adhat hat.biz.-t. Telefon nekik: júliustól változott a jogszabály, minden h.biz. kiállítás visszakerült a helyi ép.hatóságokhoz. Újra vissza oda: igen, minden ilyen ügy hozzájuk tartozik már, de ilyen esetben nem adhatnak h.biz.-t., mert ez is változott a jogszabályban. :(

Kérdéseim a következőek:

  • Tényleg nincs arra semmi lehetőség, hogy egy ilyen állapotot - ahol "lóg a levegőben" a ház - legalizálni? (Ill. lehetne a fölös részek bontásával.)
  • Lehet-e abból később probléma, hogy nincs rá fennmaradási ill. használatbavételi engedély? (Ill. a földszintre van, csak a tetőtérre nem. Bár ezt is meg kell jobban nézni, mert hogy adták ki, ha az engedély szerint kötelező bontás nem történt meg?)

Előre is köszönöm a válaszokat!


Rocky