Földhivatal tájékoztatás elmulasztása


MajorDomus # 2017.01.21. 08:55

10.000 Ft illeték ellenében soron kívül átirják. Én azért visszatértem a pénzt az ügyvédtől.

lajcsó # 2017.01.20. 23:08

Ha van két eredeti szerződés (tiéd meg az eladóé) akkor még egyet másol hozzá az ügyvéd hozzá és így beadható a földhivatalhoz.

banya12 # 2017.01.20. 19:24

Üdv én 2012-ben vásároltam egy ingatlant válásból megmaradt pénzből velem maradt gyermekeim nevére. Kisebb huzavona után minden papírt meg kapót az ügyvéd úr és mindet ki fizettem. Öt évre rá kereset meg az eladó hogy az ingatlan még mindig a nevén van. Fel kerestem az ügyvédet mondtam akármibe kerül rögtön írják át a lányom nevére.ez kb három hónapja volt.Idén még nem sikerült el érnem az ügyvédet,nála vannak a papírjaink.Az eladó már intéz egy másik ügyvédet.De én már ki fizettem mindent!Nem merek feljelentést tenni attól félek soha nem érünk a végire és addig nem kerül a kicsi lány nevére a ház.Mit javasolna?

MajorDomus # 2016.12.28. 17:54

De így legalább korrektűl jársz el.

bokros # 2016.12.25. 09:45

Én meg eleve nem vállalok sem Fundamentás sem AXA Bankos ( leánykori neve: ELLA Bank) ingatlan ügyet.
Ezeknél vagy megjönnek a szükséges iratok vagy nem vagy valami egészen más tartalmú jön.
Ez ugyan nem ad megoldást a kérdező problémájára, de esetleg másnak igen.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

MajorDomus # 2016.12.23. 22:02

Nem egyértelmű.

Lehet de ezt nem az ügyfélnek kell tudnia. Azért fizet egy szakembert.

lajcsó # 2016.12.23. 12:25

"Tehát az ügyvéd a ludas."
Ennyire, azért nem egyértelmű. Mert a leírtak alapján bizonyára te sem olvastad el figyelmesen a neked hitelező bank tájékoztatóját arról, hogy miként kell eljárni terhelt ingatlan vásárlása esetén. Meg a földhivatal is jelezhette volna a problémát. Stb.

petyac # 2016.12.23. 11:57

Üdv!

Igen, a vételára rendezve lett, az nem releváns. Csak a ranghelycsere. Tehát az ügyvéd a ludas. Köszönöm a tájékoztatást ez ügyben. Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, és boldog új évet.

Cseke Péter

lajcsó # 2016.12.23. 11:11

"a vételárat pedig nem eladónak utaltam volna, hanem a jelzálogjogosultnak."
A jelen esetben ezzel semmi probléma, hiszen a eladó az előlegből rendezte a tartozását. Itt a kérelmek rangsora okozza galibát.

Immaculata # 2016.12.23. 09:30

Igen, a vételárat pedig nem eladónak utaltam volna, hanem a jelzálogjogosultnak.

Itt kívánok mindenkinek nagyon boldog ünnepeket.

Imma

lajcsó # 2016.12.22. 21:45

"Eléggé egyértelmű, hogy jelzalogtörléshez kell a jelzálog jogosult hozzájárulása!" Ez nem vitás. De itt nem erről van szó. A Fundamenta részéről a jelzálogjog törlési engedély már benyújtásra került a földhivatalhoz. Csak az a baj, hogy a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelme után! Így ezen rangsor alapján a vevő nem szerezhet tehermentes ingatlant mivel a tulajdonjog bejegyzés időpontjában még rajta lenne a Fundamenta jelzálogjoga a tulajdoni lapon.
Azért kell megcserélni a kérelmek rangsorát, hogy a jelzálogjog törlése megelőzze a tulajdonjog bejegyzését.

"Fundamenta bejegyeztette a törlési kérelmét a földhivatalnál." Ez a probléma forrása, mert így valóban kell a Fundamenta hozzájárulás a rangsorcseréhez mivel ő a kérelmező! Ha az eladó nyújtotta volna be a jelzálogjog törlési kérelmet akkor egyszerűbb lenne, mert egy ügyvédi okiratban a felek közösen kérhették volna a rangsorcserét.

MajorDomus # 2016.12.22. 21:15

Az ügyvéd úr!

Eléggé egyértelmű, hogy jelzalogtörléshez kell a jelzálog jogosult hozzájárulása!

Ezért mondta az ügyvéd, hogy
,, nem érdemes,,!

Azt ugye nem mondhatja, hogy bocs, én voltam a bamba!

petyac # 2016.12.22. 15:08

Akkor megkérdezhetem, hogy ki hibázott és miért? Köszönöm

Immaculata # 2016.12.22. 14:45

Igaz. Nem a földhivatal hibázott.

petyac # 2016.12.22. 13:23

Tisztelt Jogászok!

Az ősz folyamán vásároltam egy ingatlant a párommal. A folyamat szépen végig ment. Nagy részben készpenz, a többi hitel.

Megkötöttük a szerződést, majd az Ügyvéd széljegyre rakatott minket a földhivatalnál, mint tulajdonosok.

Ezt követően elmentünk a bankba, megigényelni a hitelt. Közben a készpénzes részlet kifizettük az eladó részére.
Az ingatlan jelzáloggal terhelt volt a Fundamenta által. A vételár részlet megfizetését követően, ezt az eladó rendezte, majd ezt követően a Fundamenta bejegyeztette a törlési kérelmét a földhivatalnál.

A bank kérte időközben, hogy csináljunk egy ranghelycserét, vagyis a jelzálogtörlés kerüljön előre és utána a tulajdonjoi bejegyzés. Ezt szépen meg is kérvényeztük az ügyvéd által, egy szerződésmódosítással.
A bankban szépen végigment a hitelbírálat, megítélték nekünk. Folyósítás előtt közölték velünk, hogy a földhivatal nem végezte a ranghelycserét, így nem tudnak utalni.

Viszont időlözben lejárt a földhivatalnál a 30 napos ügyintézési idő. Vártunk, hogy csinálják meg, de nem történt semmi. Párom bement a földhivatalhoz (mert ugye nem veszik fel a telefont...), hogy mégis miért áll az ügy, és miért nem történt meg a csere. Közölték vele, hogy azért, mert kell nekik egy beleegyező nyilatkozat a Fundamentától is. Ezt senki nem tudta, és természetesen a földhivatal senkit nem értesített erről.

Jelenleg a Fundamentára várunk, hogy ezt a nyilatkozatot megkapja az eladó.

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen jogi lépéseket lehet tenni ez ügyben, mivel az ügy 2 hónapja áll, és a szerződés lejár egy hét múlva. Ezért a bank is felmondhatja a hitelszerződést. Ki ennek az ügynek a felelőse? Mert akár anyagi kár is érhet minket és nem kevés. Ebben az esetben ki fogja viselni a felelőséget? Mert ez egy eléggé nagy hivatali eljárási hiba. Ráadásul, ha sikerül beszerezni a papírt a Fundamentától időben, akkor mennyi idő ennek a ranghelycserének az eljárási ideje ebben az esetben?

Sem korrektnek, sem megfelelőnek nem tartom a földhivatal eljárását, és mindenképp szeretnék ellenük panasszal élni, viszont az ügyvédem annyit mondott erre, hogy nem érdemes. Igaz ez?

Válaszokat előre is köszönöm.

Egy aggódó állampolgár