több lakásos rendezetlen jogállású lakó épület


MajorDomus # 2017.01.18. 22:16

A jegyző határozatban kötelezi a társasházat a törvénytelen állapot felszámolására. Ha ez határidőre nem történik meg, akkor birósághoz fordul.

A Számvizsgáló Bizottság meglétének semmi köze nincs a társasház bejegyzéséhez.

Ahhoz komolyabb feltételek kellenek.
Ajánlott olvasmány ;
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

olgica50 # 2017.01.18. 00:10

számvizsgáló

olgica50 # 2017.01.18. 00:08

köszönöm szépen, de a jegyző mit tud ezen segíteni. Nem kell vizsgálódás, mert ez tény nincs számvizsgáló bizottság. mi történik a házzal ha ez így maradna? Valakit megbírságolnak? És? Bejegyezhető-e társasházként, ha nincsen számviteli bizottsága?

MajorDomus # 2017.01.16. 20:43

Akkor törvénytelen a működés, fordulj a Jegyzőhöz, indítson vizsgálatot.

olgica50 # 2017.01.16. 19:52

Tisztelt fórumozók! Évek óta fennálló problémát szeretnék végre megoldani. Adott volt egy városi szövetkezeti házakat fenntartó egyesület. Ezt a Bíróság felszámolta. Kérdés jogilag mi lett az egyesület kezelésében állt házakkal? Ezek egyenként szövetkezeti házak maradtak?
Ha egy ilyen ház társasházzá szeretne alakulni, akkor mi a teendő? Bárki megbízhat akárkit a többiek megkérdezése nélkül? Bárki felfogadhat valakit "közös képviselőnek"? Mi van ha az átalakulás sikertelen, mert bíróság segítségével sem sikerül átalakulni? Ki kell fizesse a sikertelenségbe fulladó eljárás költségeit? Itt a sikertelenség oka a jogszabályok be nem tartása, a tulajdonos társak rendelkezési, információhoz jutási jogának semmibevétele.
Mi van akkor ha ismételten nekibuzdulunk az Alapító okiratnak és ismételten elkövetik ugyanazokat a hibákat? És ismételten sikertelen, de már van sok példányban kinyomott, részben aláírt alapító okirat, van már ügyvédi díj, stb. Ki a költségviselő?
Mi van akkor ha egy ilyen 2 lépcsőházas 28 lakásos házban nincsen számvizsgáló bizottság? nincsen senki felelősséggel is bíró, aki ellenőrzi a közös képviselőt? Nincsen a megbízott közös képviselővel egy olyan szerződés, amiből feketén fehéren kiderül mik a kötelezettségei, stb.
Mi van ha ez a közös képviselő egyszerűen nem hajlandó semmilyen feltett kérdésre válaszolni, nem hajlandó kért iratokat rendelkezésre bocsátani?

Kötelezhetnek-e engemet arra, hogy egy - a többiek által olvasatlanul már aláírt - de az aláírások kezdeményezése előtt nekem meg nem mutatott alapítót aláírjak? Kötelezhet-e engem bárki, hogy egy elém tett papírt itt és ott véleményezetlenül, változtatás nélkül aláírjak?
Ebben a házban a tulajdonosok még sok-sok évvel ezelőtt úgy jutottak lakáshoz, hogy sorsolás útján a Tanács kijelölte Őket, minimális díjfizetés ellenében. Minimális tulajdonosi szemlélet nélküli lakók. Én már kemény pénzért vettem, az egyetlen vagyok, aki elolvasatlanul nem ír alá semmit. a többiek meg haragszanak, minek ennyit cicizni.
Most egy olyan közös képviselő akar pályázaton pénzhez jutni, akit soha senki nem ellenőriz megfelelően.
Én meg ehhez az aláírásommal nem akarok asszisztálni.
Hozott ez a közösség már nem egy nagyon rossz döntést. Ezek mind nagyon sokba kerültek. Ennyire nem vagyunk gazdagok.

a legfontosabb kérdésem mi a teendő, ha nincsen számvizsgáló bizottság és nincs a tulajdonosok között erre a feladatra alkalmas és vállalkozó személy?