Közös képviselő lemondása társasházban


halihó # 2018.12.22. 17:14

szomrú örökös
Kellemes Karácsonyi Ünenpeket és Boldog Új Évet kívánok.
Az újévben a fejleményekről beszámolók a tanúság kedvéért.
Nem véletlenlen kérdeztem az indításkor ,hogy a közösképviselő és a társasházkezelő TEAOR száma azonos-e.( a jelenlegi ismreteimszerint azonos) A végre létező SZB a kormányhivatalban az eltiltott cég képviselőjével áttekinti az eltiltási határozatot. Háttér információm a Kft átmegy egyéni vállalkozásba.
Nemmindegy ,hogy a működése , vagy a szimpátia alapjánitélikmeg a közös képviselőt.
aA közösképviselő a működésének tíz éve

  • nem készített és fogadtatott el Szervezeti és működési szabályzatot.

éveken keresztül nem tűzteki az SZB törvény szerintiműködéséneka visszaállítását.

  • számos határozatot nem hajtott végre ol 500 eFt ehajtását,vilalmosbiztonsági és tűzvédelmi vizsgálatot
  • nincs házirend,a megsértői ellen nem lehetséges hatásos fellépés.
  • a szavazó ,ráérő öregek tanácsának a legnagyobb problémája a takarítás rossz minősége. ( az urizálók kb.már 7mFt-t eltakarítgattak,)

Egyetlen feltételem a közös képviselővel, ne vigye csődbe a társasházat.A befizetetten felüli összegért ne kopogtassanak az ajtómon.

MajorDomus # 2018.12.22. 17:01

Régi elvem,hogy az a ház,ahol nincs legalább egy tulaj,akinek a szar is ízetlen, az nem is igazi Társasház!

Az a tény,hogy a házatokban ezt a poziciót te töltöd be,
önmagában nem jelenti azt,hogy a többség ne lenne elégedett a jól dolgozó közös képviselővel!

tanulj meg együttélni a helyzettel.

javaslatom:
,,ha nem tudod legyőzni,légy a barátja!,,

Szomorú örökös # 2018.12.22. 08:50

halihó

A kormányhivatal honlapján közzétett törvényes eltiltással szembe ment a közgyűlésen résztvevők nagyobb többsége. ( a határozat törvényessége a jegyzőnél megkérdőjelezhető!)

Ha a társasházad közgyűlése a jegyzőkönyv szerint közös képviselőt választott, akkor semmilyen határozattal nem mentek szembe, tök felesleges mindenféle köröket futnod a jegyző felé, mert te is leírtad, hogy az illető cég a társasházkezeléstől van eltiltva jövő év november 16-ig. Szerintem itt páran elmagyarázták neked, hogy mi a különbség a két funkció között. És nem mellesleg november 16 után akár ismét végezheti a tevékenységet, amennyiben nem hosszabbítják meg az eltiltást. Sőt, ahogy te is írtad, az a határozat még ráadásul támadható is a kft. által, így egyáltalán nem biztos, hogy ez a végleges állapot.

halihó # 2018.12.22. 08:19

Szomorú örökös
A kormányhivatal honlapján közzétett törvényes eltiltással szembe ment a közgyűlésen résztvevők nagyobb többsége. ( a határozat törvényessége a jegyzőnél megkérdőjelezhető!)
Semmiféle önkormányzati társasházkezelés melletti kampány nem volt részemről-hiszen a tulajdonosok nem tudtak a többirányból begyűjtött ajánlataimról. Sőt a leváltást kezdeményező akart egy általa preferáltkezelőt hozni.
Voltam annyira óvatos hogy előtte bízva a jogi fórumban felszólalók pártatlanságában, felkészültségében és a személyeskedéstől mentes válaszaiban a fórumi honlapra csak érveket írtam. Sajnos nem mindenki tud a sorok között olvasni. Nem nevezhető pártatlannak aki csak az őt irritáló érveket veszi tekintetbe. Ami a kerületi önkormányzati társasházkezelést illeti egy évig a munkájukba egészen közelről beleláttam. Az élet nemcsak fehér és fekete színű.

Szomorú örökös # 2018.12.22. 05:12

halihó

Bármilyen kedvezőtlen változás esetén lesz hibáztatható tulajdonos

Miért is hibáztatnád egy másik tulajdonostársadat, mert nem a te szájad íze szerint szavazott a közgyűlésen? :-O

Te gyakorlatilag iszonyatos kampányt lenyomtál az önkormányzati társasházkezelő cég mellett itt. Mindent leírtál, amit nagy valószínűséggel magukról hirdetnek a kampány-szórólapjukon, weboldalukon...és aminek általában a fele sem igaz. Ezt nagyon jól láthatták a tulajdonostársaid, ezért nem szavazták meg azt a céget. Jobban jártak szerintem így.

A jogi utat ismerem,de érdemes -e hadakozni?

Vajon érdemes-e szembe menni a társasház közgyűlésével?
Tudod, ott létezik a demokrácia, nem utána az ügyvédek csatájában.

MajorDomus # 2018.12.21. 23:49

Okosan tették!

szél ellen nem érdemes...

halihó # 2018.12.21. 18:17

Köszönöm a segítőkész hozzászólásokat. A bölcsek többségéből álló közgyűlés bizalmat szavazott a hatósági eltiltás alatt álló közös képvielő és társasházkezlő cégének. Amilyen a társasház olyan közös képviselőt érdemel! A jogi utat ismerem,de érdemes -e hadakozni ? Bármilyen kedvezőtlen változás esetén lesz hibáztatható tulajdonos.

MajorDomus # 2018.12.17. 22:06

Ja,és Sz.örökösnek igaza van .
A kezelőd semmiben nem dönthet,előbb megkérdezi a csoportvezetőjét.

MajorDomus # 2018.12.17. 22:04

Nem ez a gond.
Nem tudja a jobb kéz,mit csinál a bal.
Bemész egy vízóracserét intézni az egyenlegedet tisztázni,és bejelenteni, hogy módositási javaslayod van szmsz-hez mert téged hátrányosan érint.

Na,ez úgy működik.
A képviselőnek edte 17-18 ig van a fogadóórája igaxodva a ,,nép,, munkaidejéhez.

Elvesxi a papirodat,és megigéri,hogy reggel átadja az energetikus kollégának,aki aláirja,a következő fogadóórán bejöhetsz érte.
Egyenleget bem tudbmondani,mert a könyvelő kolleganő már hazament,az szmsz javaslatodat add be irásban,s a cég jogásza aki egy külsőd ügyvéd,majd a jövő héten megnézi.

Nálam ugyanez:
Felhivsz telefonon,az egyenlegedet megnézem az analitikában,ha óhajtod rlküldöm azonnal emailban. Az szmsz javaslatodat küldd vissza mailban,a legközekebbi közgyűlés napirendjére veszem,addig küldök egy átvételi igazolást. A vizóra papirodat ha mégy munkába, dobd be a földszinten lévő postaládámba,reggel arra járok,aláirom és visszateszem a postaládádba.

Ennyi.

Azt értsd meg,hogy az önkormányzati cégnél.mindenre külőn ember van, mig a közös képviselőnél minden egy kézben fut össze. Átlátja a házat minden területen.

Szomorú örökös # 2018.12.17. 20:05

halihó

Csakis egyet tudok érteni nonolettel, hogy iszonyatosan naív vagy.

A társasházkezeléssel megbízott alkalmazottak csak társasház-kezeléssel foglakoznak. Külső gondjaik csak a társasházkezelés.

És semmiben nincs szabad kezük, megmondják nekik, hogy mit hogyan kell, szóval egy bábok, nem több. És ahogy írtam, lehet nem kezelnek közvetlenül pénzt, viszont ne aggódj, ettől nem fog több pénze maradni a társasháznak, mert módszeresen és törvényesen más módon fog eltűnni egy egészen másik kasszába.

És hát az se biztos, hogy tartósan ugyanaz a személy fog kezelni benneteket, mivel az ilyen cégeknél eléggé nagy az elvándorlás, az alkalmazottak cserélődése - gondolom nem véletlenül. Nálunk van olyan önkormányzati házkezelő cég által kezelt társasház, amelyik pár év alatt már kb. a harmadik házkezelőt koptatja... :-O

Abból is adódhat gond,amikor olyannal szerződik az önkormányzat égisze alatt működő cég társasházkezelésre (szerintem ez összeférhetetlenség) aki a saját vállalkozásának a keretében nem az önkormányzattal szerződő társasházat is kezel,ezekre a társasházakra több gondot fog fordítani a többiek rovására.

Okos társasházkezelő cég ilyen embert még csak véletlenül sem foglalkoztat.

halihó # 2018.12.17. 16:59

nonolet
A társasházkezeléssel megbízott alkalmazottak csak társasház-kezeléssel foglakoznak. Külső gondjaik csak a társasházkezelés. Abból is adódhat gond,amikor olyannal szerződik az önkormányzat égisze alatt működő cég társasházkezelésre (szerintem ez összeférhetetlenség) aki a saját vállalkozásának a keretében nem az önkormányzattal szerződő társasházat is kezel,ezekre a társasházakra több gondot fog fordítani a többiek rovására.
Egyébként minden közös képviseleti -társasházkezelés része egy irodában végezhető tevékenység.pl.szerződések előkészítése, levelezés a közműszolgáltatókkal,biztosítókkal,hanyag alvállalkozókkal stb. a teljestményük mérhető a társasház elégedettségével.

nonolet # 2018.12.17. 12:11

A fő baj az hogy egy nagy szervezet 1001. gondja vagytok-lesztek... szarik az egészre.

Az alapeset az lesz mindig náluk, hogy: "hogyan nem kéne csinálni semmit"

Hisz ők csak irodisták, fizetésért.

halihó # 2018.12.16. 21:00

nonolet
Konkrétumok segítenének a tisztán látásomhoz.
Sok prolémát látok az alábbi esetekben: -

  • a társasházban van önkormányzati ( szociális felhasználású lakástulajdon,
  • önkormányzat üzlethelységet ad bérbe,pl.trafikot
  • a korábbi állami tulajdonú, lepusztult lakások igen kedvezményes áron kerültek magántulajdonba, ráadásul a közösköltség is igen alacsony.

Ezekből felhozott példák nem érdekelnek. Nem érdekelnek a cég további tevékenységéből adódó problémák,hírnév vesztés-pl.közterületi feladatok ellátása,

Milyen problémákat lehet tapasztalni az eredetileg is magántuladonú,rendszeresen karbantartott max.30 éves,max60 albetéstes társasházak kezelésénél,közösképviseleténél?

Ezen problémák felsor olását szívesen és köszönettel és kellő tisztelettel venném.

nonolet # 2018.12.16. 20:28

halihó!

El vagy tévedve ... nem kicsit... és naiv is vagy nagyon.
Kerüld az önkormányzatos kezelő céget messziről, nagyon messziről!

Szomorú örökös # 2018.12.16. 17:18

halihó

Előny:A közös képviselő kezében nincs pénz,külön könyvelői terület

Hmmm...egyrészt a cég részéről kijelölt közös képviselő fog mindenért felelni, szívni, holott nem is ő fogja sok esetben eltüntetni a pénzeteket, de mindig mindenért ő lesz majd a bűnbak, neki kell majd elétek állnia.

Másrészt aztán amikor egyik iroda nem tudja, hogy mit csinál a másik, akkor ott adósként próbáld meg könnyedén letudni a tartozásodat. Ez még egy nagyobb társasházkezelő kft-nél sem egyszerű történet. :-O

az alvállalkozók stabilitása,mivel nem maradnak kifizettelenül.

De kis optimista vagy csak épp a lényegről semmit sem tudsz! És dolgoztál már önkormányzati társasházkezelő cégnek alvállalkozóként? Én igen, és tudnék mesélni, milyen nyögvenyelős néha a kifizetés.

halihó # 2018.12.16. 16:16

MajorDomus
a hatóság nem működtetési hiányosság miatt adott ki ügyiratot és határozatot,hanem számomra nem ismert irat pótlására várt( sok éve működő cégtől) kb. 5 hónapot.
Az irat nov 16.-án beérkezett,ettől kezdve dátumozták 2019-es az egy éves eltiltást. A kezelő két fokon is megtámadhatja a bíróságon a döntést,de az valószínűleg nem lesz halasztó hatályú.

halihó # 2018.12.16. 16:07

MajorDomus

"Jóisten mentsen meg titeket az önkormányzati házkezelő cégektől."
Mivel volt az ismerettségi körömben közös képviselő önkormányzat égisze alatt műkodtett cégnél számos probémát ismerek.
Miből adódnak: A közös képviselő gyakori cserélgetéséből,a képviselő hozzá nem értéséből,a munkavégzéshez biztosított alacsony szintű technikai háttérből,a kezelhetetlen társasházakból ,netán a felettesek hozzá nem értéséből.
Előny:A közös képviselő kezében nincs pénz,külön könyvelői terület,jó hatásfokú adósságbehajtás,jogi képviselet,a társasház körüli közteületen nagyobb rend ,az alvállalkozók stabilitása,mivel nem maradnak kifizettelenül.
Egy jó képességű és hátterű cég is leszámlázhat 600 eft-t négy kis méretű lábtörlő vasrácsért,ha a társasháznak nincs többirányú érdekérvényesítő képessége. Csak pénzügyi végzettséggel rendelkező SZB símán beveszi.

halihó # 2018.12.16. 15:44

Szomorú örökös
Több ajánlatot bekérünk és a SZB különböző szempontok szerint értékeli és terjeszti a közgyűlés elé.
Kerületünkben ,a kis méretű (pl.56 albetét),eredetileg is magántulajdonban lévő,és aktív SZB -vel társasházakat, az önkormányzat égisze alatt működtetett közös képviselet és társasházkezelés jól működhet.
Problémáikat megismertem. pl. a közös képviselők gyakori cserélgetése, rossz technikai és egyéb munkafeltételek.
Melyik közös képviselőnek nem problémája, a vállalkozási ártól függetlenül ,ha a háznak nincs megtakarított pénze és a számos felújítás igénylődik.

Működhet-e jól egy közös képviselet és társasházkezelés nagy távolságokban lévű Bp-i kerületek között( legtávolabbi északi és déli kerület között) átlagáron 6 fős foglalkoztatottal főleg ha a kerületben nincs más érdekeltsége? Kérdezem,mert a logikámnak ellentmond, de szeretnék érveket is mellette találni ?

halihó # 2018.12.16. 15:17

MajorDomus

Keresgéltem a válalkozás keretében végzett közös képviselet TEAOR számát,sanos nem találtam meg .Mi lehet száma?

A tiltás nem a jegyző törvényességi felügyeleti eljárása keretében történt.
A tevékenység bejelentését fogadó és ellenőrző kereületi önkormányzati hatósági Hivatal adta ki a tiltást,akiket valószínűleg a jegyzőfelügyel, de a határozatot a Hival vezetője hozza,aki nem a jegyző.

"a közös képviselő megbizatása 3 féle módon szűnik meg.
1.leváltják
2.lemond
3.meghal"
A Társasházi törvény alapján,de megtörténhet-e,hogy a céget ezen tevékenységétől tiltják el?

Szomorú örökös # 2018.12.16. 13:36

halihó

Nem mindig jó, ha önkormányzati érdekeltség van egy társasházkezelő cégben, de próba-cseresznye, vágjatok bele, aztán kiderül, hogy mi lesz a vége. Ne feledd, ha megvolt a kampány, utána már egy darabig lehet, hogy tényleg jó lesz, ha meg szerencsétek van és jól választottatok, akkor utána is. Lényeg, hogy nem mindig az ára dönti el, hogy melyik szolgáltatás a jobb.

Az, hogy a mostani közös képviselőtöket eltiltották a társasházkezeléstől, nyilván jogos aggodalmat ébresztett bennetek. Célszerű a leváltását kezdeményezni, de javaslom, hogy ismerősi körben az összes közös képviselő ajánlatnak érdeklődjetek utána és ne csak az általuk benyújtott pályázati anyag alapján döntsetek.

MajorDomus # 2018.12.16. 12:50

jav; a kettő nem ugyanaz.

MajorDomus # 2018.12.16. 12:50

Mint mondtamkevered a fogalmakat.

a közös képviselő megbizatása 3 féle módon szűnik meg.
1.leváltják
2.lemond
3.meghal

eltiltással nem!
az önkormányzatnak van birságolási joga parlagfű miatt,de nem az ingatlanvállalkozási hatóságnak.
a kettő neegyébkéntaA közös képviseletnek és társasházkezelésnek nem ugyanaz a Teáor száma,és k.képviselettől nem lehet eltiltani,az nem hatásköre a Jegyzőnek.
ha nem teljesül a Jegyző előirása,akkor birósághoz fordul!
egyébként a Jóisten mentsen meg titeket az önkormányzati házkezelő cégektől.

egyébkénta

halihó # 2018.12.16. 12:00

MajorDomus
"Milyen büntetésről beszélsz?"
Igyekeztem körüljárni a problémánkat és köszönöm mindenkitől a segítő véleményeket.
Az eltiltó határozat ügyiratszámának az ismeretében felhívtam a jegyző titkárságát.
Az adott számképzéssel adnak ki határozatokat.
A számképzés alapján eljutottam a kerületi illetékes hatósági osztályhoz.
A hatóság szabhat ki büntetést-legfeljebb megfellelbezhető a bíróságon -pl. A parlagfűért sem a bíróság büntet,vagy a rendőr sem bírósági határozat alapján.
A hatósági ügyintéző jogi végzettséggel rendszerint nem rendelkezik, a válaszát is kellő súllyal tudtam figyelembe venni.
Miután az illetékes hatóságok a tevékenységekre TEAOR szám alapján adnak engedélyt. Tudtommal a közös képviseletnek és az ingatlankezelésnek azonos a Teaor száma ,ezért bizonytalanodtam el az eltiltás miatt. Egy TEAOR számra adtak-e eltiltást,vagy a TEAOR számom belül nevesítették a tevékenységet.A közösképviselettőlisellehet egy társaságot tiltani. A határozatot nem láthatom.
Egyetlen támpontomaz ügyiratszámon a kormányablak excell táblázata , mely kis méretű rublikája túl sok információra nem ad lehetőséget.
Irány az illetékes hatóság,talán azt megmondhatják,hogy teaor számra tiltották-e,vagy egy konkrét tevékenyégre.

halihó # 2018.12.16. 11:34

Szomorú örökös
"Nos, most szerintem kibújt a szög a zsákból."
Miután a tulajdonosok egy része besokallt a sorolható hiányosságok miatt -pl. évek óta végrehajtatlan közösségi határozatok,melyek pénztárcánkat és a biztonságunkat érintik, valamint a társasházkezeléstől való eltiltás miatt - szervezkedni kezdett a közös képviselő felmentésére.
A szervezkedés közben több ajánlat bekérésre került,melyek között a jelenleginél kb.40%-al olcsóbb is szerepel. Az ajánlatot önkörmányzati alapítású cég keretei között működő társaházkezelés adta.(a közös képvieslő pénzt nem kezel( elsikkasztásra nincs mód) a könyvelése pontos, az adósságbehajtása jó,az alválalkozóik kipróbáltak, a pályázatovaló részvételük hatékony stb. Vigyáznak a mundér becsületére.Vannak a munkájukkal elégedetlenkedő társasházak is. Ott ,ahol a társasházban van önkörmányzatai tulajdon,vagy közös tulajdon egy része üzlet,vagy a tulajdosnosok a lepusztult állami tulajdont vásároltak.

Szomorú örökös # 2018.12.15. 21:44

halihó

A munkáját hanyagul és a helyi viszonyokhoz képest magas áron ( bruttó 2200 Ft/albetét,van megbízható 1600 Ft/albetét ajánlatunk)végző közös képviselőtől szeretnénk megszabadulni.

Nos, most szerintem kibújt a szög a zsákból. Gyakorlatilag drágának tartjátok a munkáját. De a helyedben én megnézném a tartalmát annak, amit az új kínál. Nem mindig az olcsóbb a jobb is.

Miután nem fogja megkapni ( bizonyítható hanyag munkavégzése miatt), pereskedhet

Fog is, hidd el! Sőt nyerni is fog, mert ami jár, az jár. Ha valóban hanyagul végzi a munkáját, akkor örüljetek neki, hogy csak ennyibe kerül és megszabadultok tőle. De ha ezt se fizetitek ki neki, akkor lehet sokkal drágább mulatság lesz.