Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Melléképület, garázs építési engedélye

CoilLT # e-mail 2016.03.30. 11:09

Tisztelt Fórum,

egy osztott tulajdonú, de azonos helyrajziszám alatti ingatlannal kapcsolatban kérném segítségüket. A telken egy főépület és egy kisebb (30nm) melléképület található, két különböző tulajdonossal. Ha jól értem, a melléképületi besorolás nem teszi lehetővé ennek az épületnek a bővítését. A kérdésem az, hogy amennyiben a melléképület és a hozzá tartozó telekrész elkülönítésre kerülne (új helyrajziszám), akkor lehetségessé válna-e az épület átalakítása (pl. tetőtér kialakítása vagy beépíthetőségnek megfelelő bővítése)? Ebben az esetben, ha jól értem, megszűnne a melléképületi státusz.

Köszönettel,
Tamás

nanemaaa # e-mail 2016.02.02. 09:14

bigjolly
A legfeljebb 50 m3 nettó térfogatú, legfeljebb 3 m gerincmagasságú, emberi tartózkodásra nem szolgáló, vagy arra nem alkalmas (a garázs ide tartozik) épület építése mindenféle építési engedély nélkül elvégezhető. Ugyanakkor a helyi és országos érvényű építési szabályokat be kell tartani.

nanemaaa # e-mail 2016.02.02. 09:09

GregBp
Elvileg kérhetsz rá fennmaradási engedélyt. Ez a feltétele annak, hogy szóba jöhessen az alapító okirat módosítása, a garázsod "albetétesítése". Azt azonban tudnod kell, hogy fennmaradási engedélyt csak olyan épületre adhat az építési hatóság, melyre az építési engedély is megadható lenne, tehát minden építési szabályt ki kell tudnod elégíteni.
Ugyancsak tudnod kell, hogy az állami ingatlan társasházzá alakításása előtt az építési hatóságnak meg kellett vizsgálnia, hogy a telken lévő ideiglenes jellegű épületek véglegesíthetők-e. Azon a vizsgálaton ezek szerint a garázsod nem ment át.

bigjolly # e-mail 2016.02.02. 00:07

Tisztelt Fórum!

Az ingatlanon jelenleg a házhoz nem csatlakozó különálló melléképület van. Ezt az épületet szeretném elbontatni és egy másik épületet felépíteni , amit garázsnak használnék. Aminek az alapja 9 méter hosszú, 4 méter széles és kb. 3 méter magas lenne és az utcára nyílna. A régi épület nem csatlakozik az utcához egyáltalán.
A kérdésem az lenne, hogy kell-e tervrajzot késztetnem mérnökkel? Építéshez kell-e valamilyen építési engedély? Bejelentési kötelezettség van-e a földhivatal vagy az önkormányzat felé?

Köszönöm a válaszukat!

GregBp # e-mail 2015.05.05. 19:17

Sziasztok!
1980-ban épült garázsom státuszát szeretném "javítani", ebben számítok a segítségetekre. Szeged belvárosi társasház udvarán áll a garázs, és már többszöri gazdacsere után vettem meg 2010-ben. Azt mondta az eladó (th. tulajdonostárs), hogy nem számít ingatlannak, ezért a gazdacserét be sem kell jelenteni a földhivatalban. 1980-ban szabályos ideiglenes építési engedély szerint épült még az önkormi telekre,persze bontási záradékkal.1995-ben viszont 19 lakásos társasházzá alakult a porta,további 14 garázs is van rajta önkormi tulajdonban (tul.hányaddal). Az én garázsom jel nélkül (ideigl.garázs néven)van feltüntetve a vázrajzon, és senkit nem zavar. Van esély arra, hogy mondjuk albetétesítsem, vagy végleges (pl.fennmaradási)engedélyt kapjak? Hiszen a köztulajdonos bontási záradéka mit ér, ha már magántulajdonba került a föld is.
Előre köszönöm, ha valaki segíteni tud abban, hogy mik a lehetőségeim!

nanemaaa # e-mail 2015.04.16. 09:55

Akkor engedély köteles, ha a tartószerkezeti elemet el kell bontani, újat kell építeni, meglévőt átalakítani, vagy megerősíteni. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy főfalat szabadon lehet bontogatni. Az, hogy a nyílás felett nincs önálló kiváltó gerenda, nem jelenti azt, hogy a meglévő - megerősített koszorú - bármilyen szélességű nyílás kiváltását is képes viselni. Kizártnak tartom, hogy egy statikus ilyet mondott volna. Ő nagyon jól tudja, hogy ilyen esetekben a nyílás felett a koszorúba nyíró vasalás is beépítésre került, melyek elhelyezkedése a nyíláshoz képest egyáltalán nem mindegy.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az épület homlokzata és tartószerkezete (főfalak) osztatlan közös tulajdont képeznek, így a társasháznak van némi köze (hozzájárulása szükséges) hozzá.
Ugyancsak fontos kérdés a helyi építési szabályzatnak és az országos érvényű építési szabályoknak történő megfelelés, valamint az, hogy az épület tervei, valamint az azok alapján megvalósult épület a tervező szerzői jogával védettek. Magyarán az ő hozzájárulása nélkül semmit sem lehet változtatni rajta.

Splat # e-mail 2015.04.15. 09:59

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha van egy kb. 20nm nagyságú garázsom, aminek mindössze 2 méteres a bejárata, engedélyköteles-e a szélesítése.
Egy 3 emeletes társasházról van szó, aminek 4 db frontgarázsa van és ezek közül az egyik garázs kerülne kiszélesítése.
Volt már nálam egy statikus, aki megállapította, hogy a tartógerenda egyben öntött, vagyis nyugodtan alábontható.
Kb. egy olyan 35-40 cm-el szeretném szélesíteni.
Kérdés: Van-e valamilyen hivatalos eljárása ennek vagy nekivághatok simán neki?
Mi az általános módja az ilyen garázskapu cserének? Sértek-e szabályt vagy törvényt ha csak egyszerű mezei módon kicserélem a kaput? (köszönöm!)

nanemaaa # e-mail 2015.04.10. 16:48

...vagy tudom is én..

Nem te, hanem a terveződ fogja tudni. No meg ha kezdés után kimegy az építésfelügyelet, akkor ő a helyszínen kérni fogja a műbizonylatot.
Nem mondom, hogy nem úszhatod meg. Csak azt mondom, ha megbuksz, az nagyon fog fájni. Én épp ezért magánemberként is a járható utat szoktam javasolni. Nem vagyunk egyformák. Én pl szeretek nyugodtan aludni. ;)

vondra # e-mail 2015.04.10. 09:38

Értem köszönöm a felvilágosítást.
És ha esetleg már van egy ilyen konténerem (mert ugye lehet egy mivel az 50 légköbméter alatt van) akkor lehetséges hogy tervezetetek úgy mintha kettő lenne és veszek mégegyet és ezt valahogy elfogadják? Mármint lehet e olyat hogy ezeket "átnézik" és igazolják hogy igen ez megfelel vagy tudom is én..

nanemaaa # e-mail 2015.04.10. 08:56

Rosszul értetted.
Ugyanúgy kell tervező és kivitelező, mint ha egy szállodát építenél. Ha valami olcsóbb lesz, az a tervező szubjektív döntésén múlik, hogy kér-e ezért kevesebb pénzt? Mivel szabadáras tevékenységről beszélünk, így alku kérdése a dolog. Akár csak a kivitelezési szerződés.
A hatósági eljárások szempontjából is közömbös, hogy az épületet konténerből, papírból, téglából, vagy netán aranyból építed. Ugyanaz az eljárás, ugyanaz az ügyintézési határidő egy konténer megépítése, vagy Paks 2 bővítése. (15 nap. Ez mondjuk Paks esetében a nevetségesebb.)

vondra # e-mail 2015.04.09. 15:08

Akkor ha jól veszem ki, talán lehet ezzel spórolni hogy ennek a tervezése esetleg olcsóbb? Vagy netalántán kivitelező helyett veszek egy konténert amit átnéz egy tervező?
Eléggé bele vagyok keveredve :D

nanemaaa # e-mail 2015.04.09. 15:04

Igen.
A "doboz" önmagában semmire sem alkalmas, csak egy doboz. Az, hogy használható is legyen, a dobozt a helyszínre kell adaptálni, biztosítani, hogy ne guruljon el, ne dőljön össze....stb. Ez a dolog tervezési része. Arról nem is beszélve, hogy mivel a doboznak ilyen célú felhasználásához is alkalmazási engedéllyel kell rendelkezni, így nem minden dobozból lehet épület. Ezt is a tervező fogja megvizsgálni. ;)

vondra # e-mail 2015.04.09. 14:47

Tudom hogy meghaladná igen, bár nem lakó hanem gazdasági épület lenne.. Tehát ha jól értelmezem egy kész konténert is terveztetni kell?? Meg kiviteleztetni?
Nem odaviszem akkor és kész :) Gondoltam hogy van engedély kérelem meg egyebek, de hogy terv egy kész dologhoz..
Köszönöm a választ azért

nanemaaa # e-mail 2015.04.09. 14:27

vondra

Egy alapvető probléma van abban, amit leírtál.
Ha építési engedély köteles tevékenységről beszélünk (mert a nettó térfogata meghaladja az 50 lm3-t, vagy magassága a 2,5 m-t, netán emberi tartózkodásra szolgál, vagy arra alkalmas), akkor azt igenis terveztetni, majd építési napló megnyitásával, jogosult kivitelező által kiviteleztetni kell, s az elkészültét követően használatbavételi engedélyt, vagy a használatbavétel tudomásulvételét is kérni kell.

vondra # e-mail 2015.04.09. 10:10

Üdv!
Egy kérdés amit remélek jó helyre teszek fel.
Tiszta sor hogy melléképületnek gazdasági épületnek mindegy minek de ha leteszek egy konténert ahhoz is kell engedély.
Viszont hogy működik ez? Azt elvileg nem kell tervezni építeni.. szóval mit kell kérni csináltatni bármi hogy letessek egyet, vagy kettőt a telkemen? (természetesen a beépítési % ot és minden szabályt betartva)
Előre is köszönöm

Szomorú örökös # e-mail 2015.04.03. 19:18

Bridget_B

Nekem a hátsó épület szomszédom csak egy udvari terasz kialakítását végezte el, mégis nagyon komoly engedélyeztetési eljárást vont maga után. Ne reménykedj, hogy megúszod...

nanemaaa # e-mail 2015.04.03. 12:08

Bridget_B
Ha van egy kis szerencséd, akkor találsz olyan tisztességes tervezőt, akinél nem is hagyja, hogy te mondd meg, hogyan kell épületet tervezni. A tervezés komplex feladat, nem lehet a szükséges tervekből 10 dekával több, vagy 20 dekával kevesebb. Amiről te beszélsz, az épület bővítés, egy 3D-s tömeg. Nincs olyan, hogy te kérsz egy alaprajzot, oszt jóvan. A tervdokumentáció tartalmi követelményeit kormányrendelet írja elő. A tervezőnek pedig nem tervlapokat kell rajzolgatnia, hanem tervdokumentációt kell készítenie, használható, élhető épületet kell(-ene) terveznie.

Ha rám hallgatsz, keresel egy tervezőt, elmondod neki, hogy mit szeretnél, a tervezést meg rábízod.

Bridget_B # e-mail 2015.04.03. 10:52

Tisztelt Jogi Fórum!

Nem találok sehol egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy építési engedély köteles-e a következő tevékenység:

Van egy 2 szintes családi ház (osztatlan közös tulajdon, talán ez most mindegy is) a 18.kerületben. A felső szint csak felújításra kerül, itt nem végzünk olyan munkát, ami engedély köteles lenne... AZONBAN:
az alsó szinten van egy melléképület a házhoz építve, és ezt is teljesen fel kell újítani, esetleg újraépíteni úgy, hogy az alsó lakás része lesz. Ez egyértelmű engedély köteles. Itt jön a csavar: ennek a házrésznek akkora lenne a magassága, hogy a tetejét nyitott teraszként használnánk az emeleti lakásnál.

Kérdésem:

1. elég-e ezt az alsó szinten végzett átalakítást terveztetni/engedélyeztetni, vagy emiatt a felső szintet is meg kell ugyanúgy terveztetni/engedélyeztetni?

Előre is nagyon köszönöm a választ, kíváncsian várom van-e valakinek ilyen tapasztalata!

MajorDomus # e-mail 2015.02.03. 22:36

Kérjen rá fennmaradási engedélyt, ha a hatóság vegzálja!

Ha nem, bizakodjon hogy még 4 évig nem bukik le, 10 év után már nem bántják.

Őszikék57 # e-mail 2015.02.03. 14:21

Kedves Fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthat az építtető a következő esetben:
6 évvel ezelőtt kapott engedélyt egy garázs építésére.A garázst téglából kellett volna felépíteni, de ő könnyűszerkezetest épített. Másban nem tért el. Használatba vételi engedély még nem lett rá kérve. Tudja, hogy hibázott, ezért szeretné minden szempontból rendezni.
Mire számíthat? (szankciók, bírság... stb)

A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # e-mail 2015.01.28. 09:50

A szabály teljesen egyértelmű. A faház építési rendszerét a kivitelezőnek előzetesen akkreditált szervezettel minősíttetnie kell. Csak ezt követően gyárthat ilyen elemeket. AZ engedélyezéskor ennek létét a hatóság vizsgálni fogja.

Csaba_építő # e-mail 2015.01.26. 18:03

Tisztelt Nanemaa
Konkrétan Szenvicspanellből szeretném az épülettet.Funkciója Garázs. Tároló.kamra.
Egy Debreceni kiitelező válalta a kulcsra átadást .Csak érdeklődnék ,hogy elkerüljem a becsapást.És ezt a rendeletet nem érem.

nanemaaa # e-mail 2015.01.26. 10:25

Csaba_építő
Igen, építési engedély köteles tevékenység.

Felhívom a figyelmedet, hogy az OTSZ szerint:
327. § (1) Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Csaba_építő # e-mail 2015.01.24. 16:59

Helló
Én egy Mellék épület építését tervezem Szenvicspanellből.
Az épület 10*5M-es lenne. Kelle épitési engedély,tervrajz,bejelentés hivatalfelé?
Ez bármikor szétszedhető,bontható.Válaszukat előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2014.09.16. 11:23

Nem. A lakóépület bővítés építési engedély köteles tevékenység.