Melléképület, garázs építési engedélye


GM79 # 2021.02.08. 12:15

Kedves Tagok, Kedves Szakértők!

Véleményeteket és esetleges konkrét határozat/ törvény /OTÉK /ÉTV ..stb javaslatotokat várnám, hogy hogyan lehet bizonyítani vagy érvelni az mellett, hogy a garázs melléképítmény.

Az ügy röviden: vidéki megyeszékhelyen lévő telek. A teleken építési helyen belül elhelyezve lett 5 db garázs, oly módon, hogy ebből 4 db konkrétan az építési helyen belül van, egy peidig a hátsókertben, oldalkert távolságokat betartva. Mindegyik különálló, és 4,5m gereincmagasságot illetve 100m3 nem haldja meg, tehát engedély nélkül telepíthető. Kormányhivatallal eggyeztettve és jóváhagyva - persze szóban mert semmit nem írnak le. Megkértem a hatósági bizonyítványt, de az ügy átkerült az önkormányzathoz, mivel nem lakóépület. Majd ők megtagadták, a hatósági bizonyítványt az alábbi érveléssel:

"....Az OTÉK 35.§ (7) bekezdés szerint: „a hátsókert előírt legkisebb méretén belül - a szükséges védőtávolságok megtartásával - valamennyi melléképítmény elhelyezhető.”
„Melléképítmény: az építési telek, illetve azon álló épületek rendeltetésszerű használatához, működtetéséhez szükséges építmény

  1. közmű-becsatlakozási műtárgy,
  2. közműpótló műtárgy,
  3. hulladéktartály-tároló,
  4. önálló - épülettől különálló - kirakatszekrény,
  5. kerti építmény,
  6. háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,
  7. állat ól, állatkifutó,
  8. trágyatároló, komposztáló,
  9. siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló,
  10. szabadon álló és legfeljebb 6,0 m magas szélkerék, antenna oszlop, zászlótartó oszlop.” "

Tehát az OTÉK a garázst nem sorolja a melléképítmények közé így az ott nem helyezhető el. - szerinem ez teljes félreértés, ha a garázs nem melléképítmény akkor mi?

illetve a további indoklás a többi garázsra vonatkozólag:"
"Az OTÉK 12. § (2) bekezdése szerint:
„A kisvárosias lakóterületen elhelyezhető:

  1. lakóépület,
  2. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  3. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  4. sportépítmény,
  5. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari építmény.”

Mivel ezen a telken csak ezek a garázsok vannak szerintük főépület nélkül nem lehetnek ott. Viszont a 12. § (4) pontja ezt írja: A kisvárosias lakóterületen nem helyezhetõ el önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjármûvek és az
ilyeneket szállító jármûvek számára. - ergó 3,5t-t meg nem haladóakat el lehet helyezni.

Szerintetek milyen érvrendszert, hivatkozást tudok felhozni?

Egyébként a garázsok mobil garázsok, alapozással nem rendelkeznek, a térkőre lettek lerakva és lecsavarozva, tehát ha nagyon belemélyedünk akkor ezek nem is ingatlanok hanem ingóságok, azok meg ott vannak ahova teszem azokat. De mivel a folyamatot már elindítottam ezt végig kell vinnem.

Előre is köszönök minden segítséget.

drbjozsef # 2021.01.25. 05:54

Nagykároly Norek,

Ha az övezeti besorolásnak, a telek beépíthetőségének/kötelező zöldfelületének, és az övezetre előírt elhelyezésnek és az egyéb építési szabályoknak az épületek megfelelnek, akkor igen.

Ezeket meg tudod nézni a helyi építési szabályzatban (HÉSZ), többnyire a helyi önkormányzat honlapján fent van. Ha biztosra akarsz menni, keress egy helyi tervezőt (attól, hogy csak bejelentköteles, még tervezni lehet hogy kell), aki képben van a helyi szabályokkal, és kapásból megmondja.

Az önkormányzat építési osztályának is írhatsz, a helyrajzi szám alapján egy kérelemre megírják, milyen szabályok vonatkoznak az övezetedre.

Nagykároly Norek # 2021.01.24. 13:51

Üdvözlök mindenkit!
Van egy 1470m2-es telkünk, arra épült a szép CSOK-os házunk 156m2-en (bruttó m2 terasszal együtt). Ezen kívül üres a telek, tehát nincsenek melléképületek. Építenénk egy tárolót (nem emberi tartózkodás céljára, tehát nem kell rá engedély, ha betartjuk a paramétereket) kb. 65 m3 és egy két beállásos garázst ami kb. ugyan ennyi lenne.
Kérdésem az lenne, hogy építhetek-e a telekre két épületet bejelentés nélkül a fenti feltételek alapján, amely egyenként nem éri el a nettó 100 m3 térfogatot?

nanemaaa # 2021.01.04. 08:02

Bandi05
Elég hihetetlennek tűnik számomra, hogy hatóság ilyen hülyeségeket mondjon. Nem igazán tudok elképzelni olyan építési övezetet, ami bárhol is kötelezővé tenné lakóépület építését.
Minden esetre a válasz a helyi építési szabályzatban található. Amilyen övezetbe van sorolva a telek, ahhoz előírt rendeltetésű épület helyezhető el rajta. Vagy lehet műhelyt építeni, vagy nem. Ennek semmi köze ahhoz, hogy egyébként van-e lakóépület is a telken. Keress tervezőt, hiszen így is, úgy is építési engedély köteles tevékenység az új épület építése, és majd a terveződ szépen utána néz a dolgoknak.

Bandi05 # 2020.12.31. 04:41

Üdv mindenkinek!

Az álbbi ügyben kérném a segítséget:

Anno 2006 körül édesapám vett egy telket ahová a műhelyét szerette volna felépíteni. A műhely ezekből a kék Containex irodakonténerekből áll. Sajnos eljárt felettük az idő, új épületre lenne szükség. Szendvicspaneles épületben gondolkozom.
Annakidején apukámnak azt mondta a helyi önkormányzat hogy a cég csak akkor folytathatja a tevékenységet ha az ideiglenes telepítésű (mert hogy a kontéren annak minősül) melléképület mellé felépít egy főépületet, azaz egy családi házat is. Ez anyagi okok miatt sajnos azóta sem történt meg, apukám ráadásul azóta meg is halt, a céget én vettem át. Az azóta az eltelt 10 évben szerencsére senki nem kérte számon rajtunk, így a cég továbbra is működik. Viszont most gyűlt össze annyi pénz hogy építkezésbe tudjak kezdeni, de a konténerek műszaki állapota miatt sajnos nem családi házat hanem új műhelyt kell ebből a pénzből építenem. Ha az építés folyamán benyújtom a papírokat engedélyeztetéshez, előfordulhat hogy utólag számon kérik rajtam hogy hogy-hogy nincs lakóház azóta sem? Előfordulhat hogy megtagadják az építési engedélyt -és mégrosszabb- felfüggesztik a cég tevékenységét arra hivatkozva hogy még mindig nincs családi ház a műhelyhez? Nem akarok házhoz menni a pofonért, de ezek a konténerek nem alkalmasak arra hogy 15 évig álljanak egy helyben, a felújításuk meg több mint fele lenne egy új épületnek. Ha viszont családi házat építek, ránkrohadnak a konténerek, nem fogunk tudni hol dolgozni. Vagy ezt építek, vagy azt, a kettő együtt nem megy.

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.12.30. 20:59

Hobbysta,

A lakás térfogatnövekedéssel járó bővítése engedélyköteles/bejelentésköteles. Esetedben valszeg utóbbi.

A garázs, ha nettó 100m3 és 4.5m gerincmagasság és 5.4m támaszköz alatt van, akkor engedély nélkül építhető.

Ugyanakkor mindkét esetben meg kell felelj az országos és a helyi építésügyi előírásoknak is. Esetedben legfőképpen a telek beépíthetőségének/zöldfelületnek, és a kötelező beépítetlen (elő/oldal/hátsó kert) részeknek.

Hogy ezeknek megfelelsz-e nem tudhatjuk, de meg tudod nézni a helyi önkormányzat oldalán, általában fent van a HÉSZ, és tudnod kell az övezeti besorolásodat.

Hobbysta # 2020.12.30. 18:31

Üdvüzletem mindenkinek és kellemes ünnepeket,

Tanácsot szeretnék kérni két dologgal kapcsolatosan.
Az egyik, hogy van egy 69,79m2-es könnyű szerkezetű iker házrészünk amihez tartozik egy 11,58m2-es részben fedett terasz. Ezt a teraszt szeretnék teljesen beépíteni lakható szobának. Kérdés hogy engedélyhez kötött-e a bővítés vagy sem :(

A másik kérdésem pedig, hogy a ház melletti részre ami végül is mögötte van arra szeretnénk építeni egy lemezgarázst ami műhelyként és tároló ként funkcionálna ennek a mérete 3,5m széles és 7m hosszú lenne kb 2,35m magassággal kb 20cm-es beton alapon.
A baj hogy ezen a részen alapból csak 4,35m széles az udvar
és így körülbelül 40-40cm maradna a két oldalon szabadon.
A kérdés hogy engedély köteles-e az építés és hogy egyáltalán lehetséges-e a kivitelezés.

Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel,
Viktor

nanemaaa # 2020.11.24. 07:23

Elvileg elképzelhető, hogy nem kell rá engedély, de attól még az építési szabályokat be kell tartani. Nyilván nem mindegy a telek beépítettsége és a főépület hátsókert területére történő bővítése sem. Sajnos ezt csak a kormányhivataloknál működő építésfelügyeleti hatóság vizsgálhatja, és ők egyáltalán nem biztos, hogy kívánnak foglalkozni ilyen ügyekkel. De egy próbát megérhet.

töfi # 2020.11.23. 15:15

ÜDV Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni.A szomszédban működik egy kocsma,mely mögött és a hátsó telekhatára között k b 6 m van.Beépítette ,egy 6 m x 8 m és k b 3 m magas fedett terasszal, ami 2 falhoz csatlakozik.A felém lévő telekhatár nyitott,csak drótháló van.Az alja tér burkolt az építménynek.Érdeklődnék hogy lehet-e a hátsó telekhatárra így építeni,ha lehet kell-e hozzá építési engedély,mivel szerintem több mint 100 m3.Valamint lehet-e nyitott,mivel egy kocsmához van kapcsolva,vagy sehogy sem mert elképzelhető hogy emberi tartózkodásra szolgálna (dühöngő)?Választ előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.11.23. 05:18

Továbbra is tévedsz, de ha csak ez a kérdés : valószínűleg nem.

Andrea4791 # 2020.11.22. 17:06

igaz osztatlan telek de mindkét ingatlan külön tulajdonos nem egy ingatlan több hányaddal én csak arra vagyok kíváncsi hogy kérhetem e jogosan a két ház közé épített garázs elbontását ha az nem szerepel a térképen .

drbjozsef # 2020.11.22. 17:00

Andrea4791,

Ha osztatlan közös, akkor az nem szomszéd gondolom.

Kötött szerződést? Hát akkor mutassa meg. Nyilván van belőle példánya.

Jól értelek, hogy ez a garázs már akkor is állt, amikor megvásároltad az eszmei hányadodat?

Andrea4791 # 2020.11.22. 16:57

Üdvözletem

Az ügyben kérném a tanácsukat hogy egy osztatlan telken a méreténél fogva 456 nm területű így hiába is van 2 ház rajt a telek nem osztható a két hát között egy garázs lett építve pontos időpontot nem tudok de a térképen ez nincs feltüntetve az lenne a kérdésem hogy jogilag kérhetem e én a szomszédot hogy bontsa el? Azzal érvel a szomszéd hogy ők kötöttek ügyvéd előtt szerződést az előző tulajjal hogy ez gazdasági épület és beépítheti a területet viszont földhivatali bejegyzés erről nincs .

mice20 # 2020.11.17. 22:46

Sziasztok! Adott lenne egy 5,2 x 7,8 as falazott épület féltetővel úgy, hogy még 100m3 be legyen. A teherhordó szerkezetek támaszköze kisebb 5,4m feltételnek megfelelő lenne alábbi megoldásokkal? (a kiviteli terv elkerülése érdekébe.)

1.:A két 7,8-as fal összekötve egy teherhordó fallal
2.: A két 7,8-as fal összekötve egy teherhordó zsaluzott vasbeton tartógerendával.

nanemaaa # 2020.11.16. 07:30

Van17
Bármi elképzelhető. Akár az is, hogy megmérik. A joguk megvan hozzá. Hogy megteszik-e, az egy másik kérdés.

nanemaaa # 2020.11.16. 07:27

whatever_
Nincs bírság, bontás lesz.

Van17 # 2020.11.13. 15:04

Üdv,

Építettünk egy 100 légköbméteres épületet, de a gerincmagasság több lett mint 4,5 (+20-40cm talajszintől függően) .
Földmérő szerint használatba vételi engedély kérésnél kijönnek lefotózni. Várható hogy elkezdenek méregetni magasságot és köbmétert?

whatever_ # 2020.10.21. 14:28

Sziasztok az alabbi kerdesben kernem a segitseget:

Egy 1000m2 es telken van egy 85m2 es haz es egy 30m2 es gazdasagi epulet (1.8m meter magassag).
A gazdasagi epuletet szeretnem atalakitani egy 50m2 es garazzsa (3meter magassag). A helyi epitesi szabalyzatban kivan kotve, hogy kocsibeallo csak hazzal egybeepitve lehetseges.

A kerdesem az lenne ha ezt megcsinalom akkor utolag elfogjak-e bontani vagy "csak" birsagra szamithatok? Ha igen akkora mekkorara?
Illetve a gazdasagi epuletet kibovithetem-e ha nem fogom garazskent hasznalni? Edzoteremkent hasznalnam.

nanemaaa # 2020.09.25. 06:22

szabo68gy
Épület.
Bár 100 m3 nettó térfogatig nem kellene rá építési engedély, de az építési szabályokat be kellene tudni tartani. Azt viszont nem tudod, mivel már mint írtad a telek elérte a maximális beépíthetőségét.
Magyarán nem építhető.

MajorDomus # 2020.09.24. 15:45

Igen

szabo68gy # 2020.09.24. 14:12

Üdv mindenkinek!
Négy lakásos társasházunk közös részén szeretnénk a gépkocsibeálló fedését megoldni.
A társasház lakhatásra szánt része elérte a beépíthetőség határát. Ennek megfelelően épített garázsban nem is merünk gondolkodni.
A társasház lakógyűlése támogatná az ötletet, ez a része a dolognak adott. A jelenlegi gépkocsibeállók hivatalosan is létezik, az építkezésnél ezek is megkapták az engedélyt ez a rész is adott.
Ugyanakkor arra nem találok megfelelő kategóriát, hogy egy oldalról nyitott és fedett építmény minek minősülne. Véleményem szerint nem kerti építmény (nem kerti részen hanem leburkolt felületen lenne) és nem is melléképület.
Kíváncsi lennék a véleményekre, hogy így ez kivitelezhető-e. Előre is köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2020.09.13. 17:14

1

gk89 # 2020.09.12. 17:12

Koszonom szepen az informaciokat es hozzaszolasokat. Lenne meg egy kerdesem. Esetleg valaki megtudna nekem mondani, hogy pontosan hany mernok (ertem ezalatt: epitesz,villamosenergia,gepesz stbstb) szugsegeltetik ahhoz, hogy ez a bizonyos 36m2es fahaz atmenjen az egyszeru bejelentesen?! Koszonom a valaszokat megegyszer.

MajorDomus # 2020.09.11. 18:25

Ez biztos!
Egy födémerősítési munka tervezésére kaptam 980 ezres ajánlatot,igaz ebben a statikai szakvélemény is benne van.

nanemaaa # 2020.09.11. 11:29

Szomorú örökös
Így van. csak szerettem volna, hogy ne ringassa magát abba a tévhitbe, hogy félmillió alatt megússza a tervezést. Mert a végösszeg az 50-75 ezer helyett valahol ott lesz.