Melléképület, garázs építési engedélye


nanemaaa # 2020.05.06. 05:50

Így van.

Van17 # 2020.05.05. 11:47

Akkor elvileg 9x5x2,2-es méretekkel megfelelő és nem kell tervezetetni!?

nanemaaa # 2020.05.05. 07:06

Van17
A beépítetlen padlástér elvileg nem számít bele a nettó alapterületbe. De a 45 m2-es helyiség belmagasságával óvatosan kell bánni, hogy beleférjen a 100 m3-be.

5,4 m a falközt jelenti abból az irányból kell mérni, amelyikben a födém tart. Alap esetben a gerenda hosszában kell mérni, de nem a gerenda hosszát.

Van17 # 2020.05.05. 04:49

Üdv! Szeretnék építeni egy 9x5 (belső méret) méteres épületet ami nem haladja meg a 100m3-t. Aszt szeretném tudni hogy a padlástér is beleszámít-e ha van födém? És hogy a "tartószerkezet támaszköze 5,4 méter" az most a födémet tartó gerendákra vonatkozik hogy max ennyi lehet a két fal közötti távolság, vagy minden oldalról csak 5,4 méter lehet a falak közti távolság mert tervező nélkül akarnám megcsinálni.

nanemaaa # 2020.05.04. 11:18

Gábor75123
Az általad közölt paraméterek teljesülése esetén nem kell engedély. Hogy terv és építési napló kell-e, azt az eggyel korábbi beszélgetésből megtudod.
Bejelenteni sem kell semmit az építésügyi hatóság felé.
Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy az építés során valamennyi építésügyi jogszabályt be kell tudni tartani, különben a szabálytalan építés jogszabályban meghatározott jogkövetkezményekkel járhat.

Gábor75123 # 2020.05.01. 02:33

Szeretnék tanácsot kérni garázs épittetésével kapcsolatban. 6x5m alapterületű, 2,5m magas lapostetős garázs építéséhez elméletileg ugye nem kell építési engedély mert nem haladja meg a 100 m3-t. Van valamilyen kötelezettségem az önkormányzat felé, kell-e hozzá tervrajz, illetve be kell-e jelentenem valahol az építkezést?
Köszönöm előre is.

Gráni # 2020.04.30. 09:34

Valjuk be a szakszerűséget el lehet sajátítani sokféle képpen. Viszont a jogszabájokat szeretném betartani mint egy rendes állampolgár, és hát a jogszabály nem minden esetben egyértelmű, főleg olyannak aki nem abban a körökben mozog. Köszönöm szépen!

nanemaaa # 2020.04.30. 08:25

Mivel jó asztalos vagy, nyilván a garázsodat is meg tudod csinálni. Legfeljebb nem lesz se jogszerű, se szakszerű.

Gráni # 2020.04.29. 15:26

A terv eleve az volt hogy két autó számára haszálható méretű garázs készüljön el. Ezek szerint jogilag nem készíthetem el magam. Kompromisszumként belementem volna abba is hogy középpen legyen egy tartó fal, ami mindkét mennyezetet tartotta volna. Akkor az ilyen méretű garázst már kötelező papirozni? Pedig lassan már 15 éve dolgozom épület asztalosként is, csináltunk már rönkházakat is, de a saját garázsomat csak hivatalosan tudom megcsináltatni. Köszönöm az infókat.

nanemaaa # 2020.04.29. 11:09

A középre behúzott fal ebből a szempontból közömbös, ha hagyományos szerkezet lenne, akkor elvileg lehetne középen egy teherhordó fal, ami két irányból viselné a külön födémek terheit. De egy könnyűszerkezetes épület szerkezeti csomópontjai merőben másképp néznek ki.
Mivel az építészet lényegében egy ugyanolyan önálló szakma, mint a cipőfelsőrész készítő, így én általában a tervező és a terveztetés híve vagyok. Egy hozzáértőtől származó tervvel sok bonyodalomtól és plusz költségektől lehet megszabadulni. Bár tudom, sokszor nehéz olyan tervezőt találni. De cipőfelsőrész készítőt is. ;)

Gráni # 2020.04.29. 07:17

Értem. Ha jól értem nem lehet a fal köz 5,4 mérter, vagy annál több. Most gondolok arra hogy középen mégis lenne egy fal ami megosztaná a teret, így kialakítva 2 db 6x3 méteres teret. Ez így is szabálytalan lenne? Köszönöm a válaszokat, sok pénzt és aggódást sporol meg ezzel nekem!

nanemaaa # 2020.04.29. 06:35

Gráni
Netto 100 M3 térfogatig, és legfeljebb 4,5 m gerincmagasságig nem kell építési engedély a garázsra.

Ugyanakkor a 191/2009-es kormányrendelet szerint:
22. § * (1) * Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető

  1. az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység,
  2. * az az építési tevékenység - ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet -, amely esetében

ba) a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja,

bb) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbetonból készülnek, kivéve az 5,4 méteres fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút,

bc) az épület a rendezett terepszint felett legalább két építményszintet tartalmaz, valamint pinceszint esetén a pince padlóvonala a rendezett tereptől számítva legfeljebb 1,5 méter mélyen van és a felszíni teher legfeljebb 2,0 kN/m2,

bd) a tartószerkezet 1,5 méternél hosszabban kinyúló konzolt tartalmaz,

be) a falszerkezet vagy pillér megtámasztatlan magassága 3,0 méter vagy azt meghaladja úgy, hogy a koszorú nem számít megtámasztásnak,

bf) 1,5 méternél magasabb földmegtámasztó szerkezet készül és legfeljebb 2,0 kN/m2 felszíni teherrel kell számolni,

bg) a hasznos terhelések szempontjából a helyiségek használati osztálya nem „A

bh) az építmény tűzvédelmi jellemzői változnak.

A fentiek alapján a legalább 5,4 m fesztáv miatt kell kiviteli terv, építési napló és felelős kivitelező, felelős műszaki vezető is. Ergo saját magad nem építheted. Mert egy építkezésnek nem csak jogszerűnek, de szakszerűnek is kel lennie.

Gráni # 2020.04.28. 07:41

Üdvözlök mindenkit! A fórum egy násik részlegén már kaptam igen hasznos tanácsokat, most is felmerült egy kérdés. Építhetem e magam a garázsomat könnüszerezetes módszerrel? Ha igen akkor melyek azok a szempontok amiket figyelembe kell venni (méretek, falköz, lég m3)? Kell e terveztetni? Elméletileg egy 6x6-os, egyterű garázst szeretnénk létrehozni, de mindenféleképpen jógszerüen. Előre is köszönöm a választ!

nanemaaa # 2020.04.14. 06:11

Tudomásom szerint a napló vezetési kötelezettség és a kivitelező bevonása alóli mentesség kizárólag az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóépületek építését illeti meg. A törvény értelmében amire építési engedély kell, arra kell a használatbavételi engedély, vagy használatbavétel bejelentésének tudomásulvétele is. Más okirat alapján a földhivatal se tüntetné fel az épületet.

Lajos69 # 2020.04.13. 18:07

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van egy saját kivitelezésben épített garázsunk, ami nem volt engedély köteles. Ezt szeretnénk bővíteni, amihez már engedély kell. A kérdésem: ha van engedélyem a bővítést saját kivitelezésben meg tudom csinálni vagy hivatalos építő céggel kell csináltatni mindenképpen? Illetve a bővítési terven és engedélyen kívül kell pl e-naplót vezetnem, vagy csak magát az épületet kell kibővíteni és ennyi az egesz? Kell vmi használatba vételi engedély, stb.? Előre is köszönöm!

csubuka # 2020.04.02. 08:47

Igen valóban elég meredek helyzet, sok logika nincs benne jelenleg így. Reméljük tényleg mihamarább korrigálva lesz ez.

Ha jól értettem az utalgatást levelükben, akkor továbbá azt is látják, hogy rengeteg viskó épül és valamit akár azzal is kezdhetnek, mondjuk településképi véleményezést vagy ilyesmi.

A 100 légköbméter alatti bejelentésmentes építmények eredménye egy épület, ha jól értem, ami azért tényleg mindenképp tűztávolságot követelhet meg. És ezen esetben, amit még előző évben írtam nagyon nem is lehet mit kezdeni, pl. ha hátsókertbe rakják csőstül az ilyet és szerencsétlenségünkre sok hátsókert csatlakozik a kertünk oldalkertjéhez (megosztásokból jöttek létre elég érdekesen telkek nálunk), akkor jogilag rakhatják. Hátsókertben épület is lehet.

nanemaaa # 2020.04.02. 07:04

No látod, pont itt a bibi. Ha első, akkor műtárgy, ha második akkor meg épület? Ilyen a világon sincs. Ezért mondom kezdetek óta, hogy mellébeszélés az egész.
De legalább valamit megpróbálnak helyretenni. ;)

csubuka # 2020.04.01. 21:22

Ámde a jelen helyzetben a még aktuális, bár feltehetően hibás KÉSZ kerti tetős kitétele miatt az egy telken belüli első kerti tető kerti építmény szerintük, így műtárgy, addig amíg nem változik a KÉSZ.

Ez nem gond, mert a szomszéd ezt ellőtte korábban, rendelkezik másik kerti tetővel. Így ahogy áll a helyzet a mostani már nem helyezhető oldalkertbe, illetve, ha oda kerül, akkor sérti az épületek közötti tűztűvolságot (hiszen nem műtrágy volna másodikként) és különben sem lehet ott.

csubuka # 2020.04.01. 21:19

Értem én, nem volt kedvük dolgozni.

A Főépítészeti iroda viszont válaszolt. A kerületben tapasztalt széles körű visszaélések miatt fontolóra veszik a szabályozás aktuális OTÉK-al való harmonizálását (kerti tetők kapcsán) és bár azt nem mondták ki, de ezen felül a melléképítményekkel is szigorítani akarnak.

Szóval respekt, köszönöm szépen a választ, talán valamire haladunk.

nanemaaa # 2020.03.25. 08:08

Már bocs, de ez "parasztvakítás"! A kormányhivatalnak semmi köze ahhoz, hogy a főépítész mit mond, ők ugyanúgy felelnek egy jogszabály betartásáért és betartatásáért. Azt meg pontosan tudniuk kell, hogy egy melléképület építése településképi bejelentéshez kötött-e. Ugyanis másfajta bejelentés ezen építmények körében nem létezik.

csubuka # 2020.03.23. 17:40

A fejlemény eddig az, hogy az új helyzetben (márciusban már nagyon sok minden hozzájuk került) sem mindenért a Kormányhivatal felel. Ami esetleg akár bejelentés nélkül építhető, arról először továbbra is a kerületi főépítészi hivatalnak kell nyilatkoznia és ha kiderül, hogy nem bejelentés-mentes, akkor kerül hozzájuk. Szóval várok a válaszlevelükre onnan.

csubuka # 2020.03.23. 09:02

Köszönöm szépen a választ!

Ez elég rosszul hangzik. Még nincs ez szerencsére véglegesítve. Megkértük a szomszédot, hogy kérje a Kormányhivatal véleményét.

nanemaaa # 2020.03.23. 08:15

Esetleg az lehet pozitív, hogyha szabálytalanul épült oda, akkor nem befolyásolhatja negatívan a mi építési jogunkat. Vagy ilyen nincs sajnos?

Hát nincs. Innentől tervezési alapadat. Aki később épít, ő igazodik a korábbi építésekhez, akár szabályos az az épület, akár nem.

csubuka # 2020.03.23. 08:06

Kedves nanemaa!

Köszönöm széppen a választ! Ez sajnos amúgy egy másik szomszéd másik épülete egy sokkal inkább kritikus helyen. Illetve itt amúgy ez a kerti tetős jogi védekezés nemigen működhet, mert ez jól láthatóan egy kocsibeálló.

Esetleg az lehet pozitív, hogyha szabálytalanul épült oda, akkor nem befolyásolhatja negatívan a mi építési jogunkat. Vagy ilyen nincs sajnos?

Az emberek elszabadultak emiatt a bejelentés nélküli építés miatt. Épült vagy 6 ilyen kerti valamii az elmúlt évben a szomszédoknál, ami persze nem zavaró, amíg a mi kertünkbe nem tehet "jogi kárt".

Írtam a Kormányhivatalnak, kíváncsi vagyok a válaszukra, hogy hogy látják.

nanemaaa # 2020.03.23. 07:52

Még mindig azt mondom, hogy kimeríti az épület Étv szerinti fogalmát, ami csak építési helyen belül, illetve bizonyos esetekben a hátsókert területén helyezhető el.