Melléképület, garázs építési engedélye


buvarszivattyu # 2021.12.28. 10:36

Tisztelt Fórumozók,

Ide kapcsolódóan teszek fel én is egy kérdést, nem tudom, kellene-e új témát nyitnom ez ügyben. Közmű nélküli, faluvégi üres telekre szeretnék építeni egy kb. 10-12 nm-es, talajcsavarokkal rögzített, szigetelt faházat, amiben nem titkoltan hétvégente, a mezőgazdasági munka után szeretnék megaludni is. Idővel villany, víz, szennyvíz, stb. is bekerül terveim szerint a házikóba. Kis mérete, és nem annyira tartós alapja, szerkezete ellenére, emberi tartózkodásra alkalmasként, építési engedély köteles? Vagy csak be kell jelenteni?
Előre is köszönöm a választ!

modulus # 2021.12.28. 08:14

Felmerült még bennem olyan kérdés, hogy a gerincmagasságba beleszámolandó például a garázsban elhelyezett vízszigetelt szerelőakna?
A padlószinttől alapból 3,2m lenne a gerinc (alacsony hajlású tető), de az akna 1,7m lenne a padlószint illetve járdaszint alatt, ez így összesen 4,9m lenne. - ha összeadandó. De erre nem találtam konkrét infót.
Vagy a szerelőaknát engedjem el egyelőre, mert vasbeton szerkezetnek minősül és ahhoz alapból terv kellene?

(saját tervek, tételes anyagkigyűjtés, és árkalkuláció már van mindenre, kivitelezésben is jártas vagyok, csak a jogi háttérel nem vagyok tisztában, ezért érdeklődöm)

Zöldövezeti11 # 2021.12.27. 08:05

100 m3 -ig nem kell engedély.
Viszont valami terv az nagyon hasznos.

modulus # 2021.12.26. 15:54

Szép estét!

Szeretnék majd garázst építeni a telkemre saját kezüleg, ha befejeződik a házam építése és marad rá pénzem.
Körülbelül 80 légköbméteres garázsról lenne szó (garázs, tároló és barkácsműhely célt szolgálna). A telek beépíthetőségbe bőven beleférne, és el tudnám helyezni az oldalhatárok megtartásával az építési területre.
Kell-e terveztetni, vagy bármiféle engedély, bejelentés vagy bármi egyéb?
Anyagát tekintve én Ytong-ból szeretnék építkezni megfelelő mélységű sávalappal stb.
Köszönöm a segítséget.

nanemaaa # 2021.12.11. 07:44

Bölcs gondolat. ;)

Pisti_76 # 2021.12.10. 10:13

nanemaaa

Köszönöm a segítséget!
Úgy látom, jobban járok, ha keresek egy építészt és megterveztetem, mert akkor nem korlátoz a 100 légköbméter és a 4,5m-es gerincmagasság sem.

nanemaaa # 2021.12.09. 10:06

A jelenlegi szabályok szerint lehetséges. De ki lát itt a jövőbe, amikor a jogszabályok évente többször is változnak.
Ha már így is, úgy is engedélyeztetni kell, nem lenne célszerűbb egyben az egészet? Ez esetben nem kellene csomó plusz költséggel felesleges plusz szerkezeteket megépíteni.
Ma már nem filléres tétel az építőanyag és a kőműves se.

Pisti_76 # 2021.12.08. 18:35

nanemaaa

Hmm, szóval lutri, hogy egy közös alappal átmegy-e az ellenőrzésen.
Nem állt szándékomban csalni, mindössze szerettem volna úgy megépíteni a két garázst, hogy látképileg egy nyeregtetős, a környezetébe jobban illő épületet kapjak.
Akkor, a meglévő alapra csak az egyik épületet építem meg és majd később, megkérve az épület bővítésére az engedélyt, ugyan erre az alapra kibővítem a másik felével.
Ezt így lehetséges?

nanemaaa # 2021.12.08. 15:07

Mivel az alap az épület része, így hiába a külön felmenő falak, ha közös az alap akkor az egy épület lesz.
Ha vizsgálja valaki az épület méretét, akkor ezt is vizsgálni fogja. Ha meg nem, akkor meg tök mindegy.
Egyébként mindig ilyen hülyeségeken bukik meg az ember, hogy jön a süketelés, hogy csak a teleknek éppen volt egy kibetonozott része. És ha a hatóság nem szeret hülye lenni, akkor mondja, ugyan hozzon már egy ásót. És onnantól az ügyfél jóhiszeműsége már ugrott is.

Pisti_76 # 2021.12.08. 10:51

Szomorú örökös
A beépíthetőség nem korlátoz, bőven a lehetséges határ alatt maradna még így is.

nanemaaa

Falazott szerkezet lenne, 20cm-es válaszfal téglából, a 2,5m-es szintig, felette pedig 10mm-es CK-lap (Betonyp).
A két építmény közötti hézagot kitölthetem valamivel, pl.Hungarocel, vagy üresen kell hagynom?
A közös alap, hát nem éppen térbeton, ez is probléma lehet? Vizsgálja ezt valaki, vagy csak az építmény méreteit ellenőrzik?
Attól, hogy közös alapon vannak, még bármelyik elbontható a másik érintése nélkül is, hiszen nincsenek össze építve!

nanemaaa # 2021.12.08. 08:18

Szomorú örökös tanácsainak elismerésén túl az alábbi észrevételeim vannak:
Ha térbetonra építed, akkor abból arra következtetek, hogy könnyűszerkezetesek lesznek az épületek. Ha a létesítés lényegében alapozást nem igényel, akkor elvileg nem probléma a közös térbetonra telepítés. A két épület közötti dilatáció mértéke lényegében közömbös, az a fontos, hogy mindkét épület önálló határoló szerkezetekkel készüljön, ami biztosítja a külön elbonthatóság lehetőségét.
Ha mégis valami falazott szerkezetet tervezel, ahhoz a térburkolat, mint alapozás nem lesz elegendő, megfelelő, fagyhatárig lenyúló alap híján úgyis össze fog dőlni az egész. Ott már téma lesz, hogy közös alap sem lehet.

Szomorú örökös # 2021.12.08. 05:16

Pisti76

Azért annak is nézz utána, hogy mekkora a beépíthetőség a telken, mert hiába lenne szabályosan kialakítva, ha esetlegesen a garázs építésével túlépítenéd a telket, akkor semmiképpen nem lesz helyből szabályos és akár el is bontathatják, ha bárki bejelenti a hatóságnál. Egyébként technikai szempontból meg az a véleményem, hogy ha a két épület között hagysz 5 cm távolságot, oda egy idő után szépen fel fog rakodni mindenféle anyag, amit soha nem fogsz tudni onnan kiszedni és ami később akár mindkét épület arról lévő falainak az ázását, vizesedését okozhatja. Szóval ha ilyet tervezel, akkor ennek a lehetőségét mindenképpen zárd ki. De ez utóbbi már nem jogi tanács volt.

Pisti_76 # 2021.12.07. 23:47

Jó estét!
Nem emberi tartózkodásra szolgáló épületet (garázs) szeretnék építeni, a 100 légköbméteres határ betartásával.
Az építési helyen belül van egy lebetonozott területem (7,8 x 8,4m), erre szeretnék építeni két, 3,8 x 8,4 m-es, 2,5m belmagasságú, különálló épületet, félnyereg tetővel, egymás tükörképeként. A két épület között 5cm(!) távolsággal, így azt a látványt keltve mint ha egy, nyeregtetős épület lenne, hogy a településképbe jobban illeszkedjen. A HÉSZ nem korlátozza a garázsépítést.
A két épületnek saját falai lennének, de mivel az épületek ugyan azon a lebetonozott területre kerülnek, ettől még függetlennek számítanak egymástól? Ez így szabályos-e?

nanemaaa # 2021.11.24. 10:19

A kérdésedre a válasz a helyi építési szabályzatban van. Amennyiben a HÉSZ engedi, és az összes építésügyi jogszabálynak meg tudsz felelni, akkor igen. Ellenkező esetben ...... nem.

Arez # 2021.11.23. 18:02

Jó estét! Két kérdésem lenne.

Adott 2 egymás melletti 400 m2-es telek, amit a későbbiekben tervezek összevonatni egy telekké.
Ebből az egyik telekre építhetek-e a
Építési engedély nélkül építhető építmények 2020 - listájában az alábbi (8.) pontban nevezett építményt:

  • felépíthetem-e bejelentés nélkül?
  • építhetek belőle kettő vagy több darabot egymástól elkülönítve kb. 70 cm távolsággal?

8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.

nanemaaa # 2021.10.25. 08:37

Ha nem bővítetted, csak a tetőteret építetted be, akkor nincs i s mire fennmaradási engedélyt kérni.
Ha mégis történt bővítés, amiről itt nem tettél említést, az már más kérdés. Egy jogszabályok ismeretében is jártas, gyakorló tervező bevonását javasolom, ő tud részletesen tájékoztatni a lehetőségeidről. A fennmaradási engedélyhez így is, úgy is kell tervező és terv. A tervnek tartalmaznia kell a szabályossá tétel érdekében elvégzendő építési munkákat is.

xy0011 # 2021.10.23. 07:11

Sziasztok!
Nagyon szépen megköszönnék egy kis segítséget!
Van a telkünkön hátul egy melléképület. Az alsó része már vagy 30 éve épült, viszont nemrég beépítettük a felső részét is. A méretek az összes szabályzásnak megfelelnek, kivéve egyet: hátul a szomszédtól nincsen meg a 1,5 méter, csak 1 méter, és onnantól kezdődik a melléképület terasza. Felhívta a figyelmemet az ügyintéző, hogy így nem fogják rá megadni a fennmaradási engedélyt, mivel nincsen meg a 1,5 méter. És hiába 30 éve épült az alsó rész, akkor is a mostani szabályzásnak kell megfelenie. Ilyenkor mit lehetne tenni? Hátsó szomszéd nem fog eladni a telkéből nekünk, az biztos. Másik megoldásként fél méter visszabontását javasolta az alsó és felső részből egyaránt... Nincs esetleg más megoldás?
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2021.10.04. 07:58

Látnok vagyok.
off
Talán mégsem. De ki tudja? A 40. heti lottó számokat nem tudod véletlenül? ;) :D :D :D
on

A garázs 100 lm3 és legfeljebb 4,5 m gerincmagasság alatt engedély nélkül, míg a valódi filagória építési engedély alapján építhető.

Majordomus # 2021.10.01. 19:50

Látnok vagyok.

Peti1985 # 2021.10.01. 12:15

Köszönöm a válaszokat. Igen filegóriára gondoltam kerti pavilon alatt. Nem bővíteni szeretnék csak egy könnyű szerkezetes garázst építeni fémből vagy esetleg fából. De a ház folytatásába szeretném tenni. A filegóriát is a ház folytatásába szeretném féleresz szerűen de külön tartóoszlopon, nem kapcsolódna a házhoz

nanemaaa # 2021.10.01. 09:16

MD
Nem tudhatjuk, hogy a kérdező mit ért a pavilon alatt.
Mellesleg a filagória is építési engedély köteles.

Majordomus # 2021.10.01. 08:09

Filagória

nanemaaa # 2021.10.01. 07:03

Hátsókert területén ha helyi építési szabályzat másként nem rendelkezik, tároló rendeltetésű épület építhető. Akár a meglévő lakóépület mellé is. Ugyanakkor, ha bővítéssel valósul meg a kérdéses funkció, az már lakóépület bővítmény, aminek teljes terjedelmével az építési helyen belül kell állnia, és egyszerű bejelentés alapján építhető.
A kerti pavilon nem világos, hogy számodra mit jelent, de feltételezem, hogy egy kültéri tartózkodóra gondolsz. Ez szintén épület és mivel nem az OTÉK-ban felsorolt tároló funkciójú, így építési engedélyhez kötött az építése. És építési helyen belül lehet kizárólag elhelyezni.

Peti1985 # 2021.09.30. 21:20

Kedves fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni. A kertes házam hátsó kertjébe szeretnék építeni egy garázst és kerti pavilont. Kérdeztem egy tervezőt és azt mondta hogy nem építhetem közvetlenül a házam mellé. El kell hagyni 4 méter védőtávolsàgot. Ez így van? Én azt hittem hogy a házam folytatásában építhetek 100m3 ig.. köszönöm a válaszokat előre!!

jogbannulla # 2021.09.20. 09:25

(Elnézést, közben látom, kétszer is megjelent a kérdésem...)

Talán fontos lehet, hogy ez a melléképület alappal nem rendelkezik, hullámpala az oldala és a teteje, és kisebb, mint 12nm.