Melléképület, garázs építési engedélye


bullseye # 2021.06.18. 08:38

nanemaaa,

Egy telek, kétlakásos lakóépület.

Így szól a hatósági bizonyítvány:

"A lakóépület "A" jelű lakása és az épület az egyszerű bejelentés szerinti építészeti-műszaki dokumentációnak megfelelően elkészült."

A kétlakásos lakóépületnek ezek szerint nem szinonimája az ikerház? Egy újabb fogalom, amit eddig nem használtam pontosan.

A két lakásnak külön építtetője és két külön e-naplója van/volt, ezért tudtuk a mienket lezárni, mielőtt a hatósági bizonyítványt kértük. Sőt, a hatóság direkt rá is kérdezett, mikor felhívtam őket, hogy le van -e zárva az e-napló.

A kocsibeálló a mi, e-naplóba feltöltött terveinken szerepelt, így azt gondolom ha a hatóság leírta, hogy az egyszerű bejelentés dokumentációjának megfelelően a házrészünk felépült, abba bele lehet érteni a kocsibeállót is.

A hatóság fog majd még jönni szemlézni, mikor a B lakás is elkészül.

nanemaaa # 2021.06.18. 07:55

drbjozsef
Az az összekötő nyaktag teszi a kettőt egy épületté. Már ha egy telken van a két rész.

drbjozsef # 2021.06.18. 07:36

. A két ikerház-fél egy fedett-nyitott gépkocsibeállóval kapcsolódik össze.

Ez alapján egyik sem, inkább két külön épület szerintem.

nanemaaa # 2021.06.18. 06:57

Elvileg igen, de pontosan akkor lehetne megtudni, ha látnánk az építésfelügyeleti hatóság iratát. No meg ha tisztázódna, hogy valóban ikerházról beszélünk, és nem kétlakásos lakóépületről.
Ha ikerház (tehát mindkét épület saját külön helyrajzi számú telken áll), akkor elvileg lehet, hogy az építésfelügyelet benézte.
De érdemes lenne velük valóban egyeztetni, mert nem tudható, hogy ők hogyan tartják nyilván az építést. Ha a hatósági bizonyítvány valóban "házrész"-ről szól, akkor az nem ikerház, és még járni fog arra a hatóság. Viszont ebben a megközelítésben az építési napló lezárása elég rosszul hangzik.

bullseye # 2021.06.17. 11:25

Biztos nem a megfelelő jogi terminust használtam, elnézést.

Kaptunk egy hatósági bizonyítványt, melyben a kormányhivatal megállapította a helyszíni szemle alapján, hogy az egyszerű bejelentés dokumentációjának megfelelően a házrészünk felépült.

Ha jól értelmezem, akkor ez a fedett-nyitott gépkocsibeállóra is vonatkozik, ami így jogilag már két éve készen van.
És jogi szempontból nézve a garázsépítéssel ezt a kocsibeállót most utólagosan garázzsá alakítottuk át.

nanemaaa # 2021.06.17. 09:43

Ezzel csak az a baj, hogy ez nem melléképület, hanem a főépület szerves része. Később se fogják neked feltüntetni, mert nem lesz hatósági engedélyed, vagy hatósági bizonyítványod a bejelentett építési munka elkészültéről. Mellesleg ha egyszerű bejelentés alapján építettél, akkor eddig se kaptál használatbavételi engedélyt, mert az csak építési engedélyhez társul. Szóval van itt félreértés bőven. Gondolom a nyaktagra (ami most garázs lett) nem vonatkozott a hatósági bizonyítvány. Kivéve, ha ki se mentek az építésfelügyelettől. Nem ártana velük felvenni a kapcsolatot, hogy akkor most mi van? Itt valami nagyon félrecsúszott szerintem.

bullseye # 2021.06.17. 08:57

nanemaaa,

köszi a választ.

A tervezőt hetek óta próbálom elérni, de nem veszi fel a telefont. A cég, akivel eredetileg építkeztünk, felszámolásra került, nincs kihez forduljak, ezért kértem itt segítséget.

A használatbavételi eljárás 2 éve lezajlott, a fedett gépkocsibeálló nélkül is megkaptuk az engedélyt.
Építési napló lezárva, oda már nem tudunk semmit bejegyezni.
Egyszerű bejelentéssel építkeztünk.

A garázs fél éve készült el, alapterületben 28 m2, légm3-ben 100 alatt vagyunk bőven.

Az épületfeltüntetés van még hátra, első körben el lett utasítva a kérelmünk, mivel az ikerszomszéd még nem készült el.

nanemaaa # 2021.06.17. 07:10

Mert a tervező, a felelős műszaki vezető mit mondott?

Az elmondottak alapján nem engedély köteles eltérésről beszélünk, ami persze változhat abban az esetben, ha a kérdés pontatlan, esetleg fontos információkat elhallgató volt.
Az eltérést egyébként az építési naplóban rögzíteni kell, és a használatbavételi eljárásig a naplóba a megvalósulási tervet fel kell tölteni.

bullseye # 2021.06.16. 20:24

Sziasztok!

Adott egy ikerház, melynek még csak az egyik fele készült el (a mienk),a másik felének építése folyamatban van. A két ikerház-fél egy fedett-nyitott gépkocsibeállóval kapcsolódik össze.
A használatbavételi engedélyt megkaptuk az ikerház felünkre úgy, hogy a gépkocsibeállónk még nem volt készen.
A fedett-nyitott gépkocsibeálló hátsó, terv szerinti nyitott oldalát felfalaztuk, illetve az első oldalára garázsajtó került. vagyis a fedett-nyitott gépkocsibeálló helyett végülis egy garázs épült.
Ezt a változás bejelentés-köteles -e? Illetve érinti -e változás a beépítettség mértékét?

Köszi a válaszokat!

nanemaaa # 2021.05.19. 07:49

Bocsi, tévedtem. A meglévő épület lakóépület céljára történő bővítése se egyszerű bejelentés, hanem építési engedély köteles tevékenység.
A felújítás, átalakítás viszont semmilyen épület rendeltetés esetén se engedély köteles.

nanemaaa # 2021.05.18. 07:20

Azért nem találsz semmit az egyszerű bejelentésről szóló kormányrendeletben, mert az épületed nem lakóépület. Legfeljebb, ha azzá akarod alakítani. Akkor viszont meg fogod ott találni.
Egyebekben a 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet érvényes rá, annak 1. számú melléklete 1. pontja kimondja, hogy bármely építmény felújítása építési engedély nélkül elvégezhető.
Legfeljebb az lesz a kérdés, hogy felújítás alatt te ugyanazt érted-e, mint az építésügyi jogszabályok, különösen a 253/1997. (XII.20.)Kormányrendelet (OTÉK).

Hümér # 2021.05.17. 13:17

Sziasztok!

Egy régi présházat szeretnék felújítani, papíron is gazdasági épület. A jelenleg érvényes "egyszerű bejelentés" jogszabály erdőben nem találok ilyen épületre vonatkozó paragrafusokat. Az épület méretei nem változnak, nem készül új olyan szerkezet, ami tervezést igényelne. A helyi önkormányzat HÉSZ egy szót sem mond erről.

Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat!

nanemaaa # 2021.05.17. 07:27

Ha egyébként egyszerű bejelentés köteles lakóépületet kívánsz bővíteni, akkor a bővítése is egyszerű bejelentés köteles, míg annak a határain belül marad.

Trixi40 # 2021.05.16. 17:43

Sziasztok.

25nm szeretném bővíteni az ingatlant, mely egy 2nm WC,5 nm fürdő és 18 nm szobrászműhely lenne.
Ez is csak bejelentés köteles lenne?
Köszönöm.

nanemaaa # 2021.05.12. 15:32

Nem.

bubuka04 # 2021.05.12. 12:18

Sziasztok!

A szomszéd háza a telekhatáron van. Közvetlenül mellette van nekünk egy kétállásos kocsibeállónk (5x5 m).
Építtethetek e a kocsibeálló fölé "tetőt"? Fa szerkezetre polikarbonát fedés menne, nyitott lenne teljesen.

nanemaaa # 2021.05.06. 06:44

Ha nappalival, konyhával akarsz bővíteni, az önmagában is főépület funkciót feltételez (lakóépület), ami egyszerű bejelentés köteles tevékenység. Terveztetni kell természetesen. A tervező pedig elvileg tudni fogja, hogy milyen tervrészeket kell elkészítenie. Ha mégse tudná, akkor nagyon gyorsan keress másik, gyakorló tervezőt.

ferenc05 # 2021.05.05. 09:20

Sziasztok,

Jelenleg van egy melléképületem 15nm(3x5m nyárikonyha), amit ki szeretnék bővíteni egy 8x5m re(nappali+konyha).
A kérdésem, hogy itt külön kell terveztetni és engedélyeztetni a szóban forgó épületet vagy egybe kell terveztetni a főépülettel?
Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2021.05.04. 09:35

Akkor tegyük a dolgokat a helyére.
Ha valóban nem engedélyhez kötött ez építési tevékenység, akkor nem kell terv, meg semmi, csak meg kell építeni, de minden szabályt be kell tartani.
Az ingatlan-nyilvántartási törvény és vhr rendelete értelmében viszont minden az ingatlan-nyilvántartás adataiban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni, illetve beépítés esetén gondoskodni kell az épület feltüntetéséről. A feltüntetéshez viszont csatolni kell az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt, amit ő csak akkor fog kiadni, ha az épület/épületek mindenben megfelelnek az országos érvényű építési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak. Ahhoz, hogy ezt el tudja dönteni, tervet fog kérni, és itt harap a farkába a kígyó.
Innentől kezdve, ha nem vonsz be tervezőt a dologba, akkor mindegy, hogy végül mely jogszabályokat sérted meg vele, vagy ez, vagy az a hatóság meg fog büntetni, ha el nem bontatja az épületet. Mondjuk a földhivatal nem bontat.
Az pedig szintén a te dolgod, hogy előtte tervezteted és nagy valószínűséggel nem dől össze, vagy utólag keresel egy tervezőt, hogy mérje fel az épületet. Nemrég volt egy halálos baleset abból, hogy egy ács ácsolt egy gyönyörű gépkocsi tárolót, tényleg kifogástalannak látszott, komoly tartószerkezettel és betoncserép fedéssel. Azután apuka odament, hogy lefesse, amikor összedőlt az egész. Apának szerencséje volt, csak a lábát kellett levágni, de a gyerek nem volt egy szerencsés alkat. El tudom képzelni, hogy milyen büszke volt ezek után a család, hogy megspóroltak pár tízezer forintot, hogy nem terveztettek. Mert szerencsére Magyarországon két dologhoz mindenki ért. A másik a foci.

wers # 2021.05.04. 08:28

Javítok, most is van engedélyeztetési eljárás, csak nem mindenre kell.

wers # 2021.05.04. 08:26

Hol keresed? És mit is? Régebben volt előzetesen (az építkezés megkezdése előtt (jó esetben) engedélyeztetési eljárás. Az most már nincs, csak bejelentés. Majd utólag vizsgálja a hivatal, hogy ami megvalósult, az megfelelő-e.

Az építtetőre - tervezőre - kivitelezőre bízza, hogy amit építenek az megfeleljen az előírásoknak.

Spamnek # 2021.05.04. 07:38

Bármennyire keresem, nem találom, az ELŐZETES szót az engedély és bejelentés előtt. Ahogy elnézem a fórumokat nem vagyok egyedül ezzel az értelmezési problémával. De mindig tanul az ember, most már akkor ez is világos.

wers # 2021.05.04. 03:46

Be kell jelenteni, mert törvény van rá. Mindezt annak ellenére, hogy "engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység”"

Látom, nem érted.

Példa: Hiába felel meg műszakilag a gépjárműved, akkor közlekedhetsz vele jogszerűen, ha levizsgáztatod és forgalomba is helyezteted.
Hiába van meg tudásod is képességed is az autó vezetésére, csak akkor vezetheted a jogszabályok szerint ha van érvényes vezetői engedélyed. És sorolhatnám.

"engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység" nem azt jelenti, hogy bárki bármit bárhova építhet. A végeredménynek ugyanannak kell lennie csak ne szükséges az előzetes macera.

Spamnek # 2021.05.03. 13:45

Tehát ha kivonatolom belőle a szarkazmust/iróniát...

  • Nem kötelező terveztetni,
  • Nincs specifikálva, hogyan kell a nettó m3 értelmezni,
  • Szintén szubjektív döntik el, hogy emberi tartózkodásra alkalmasnak ítélik-e.
  • Be kell jelenteni, mert törvény van rá. Mindezt annak ellenére, hogy "engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenység"

Neked is köszönöm a választ!

nanemaaa # 2021.05.03. 12:02

A nem terveztetésnek mindenképpen megvan az az előnye, hogy ha dől az épület, nem kell tervezési hibára gyanakodni, így eggyel kevesebb a felelősök köre.
A hogyan számítsuk a nettó légköbmétert kérdése tervek nélkül nehezen meghatározható, így majd vélhetőleg úgy, ahogy a hatóság mondja, ha ellenőrzést tart a telken.
Annak nincs egyértelmű fogalommeghatározása, hogy mit tekintsen a hatóság emberi használatra nem szolgáló WC helyiségnek, így majd szintén a hatóság fogja eldönteni, hogy a budit vajon a gazda, vagy a kecske használja?
Ugyanakkor tény, ha nem tekintjük jogszabálynak az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt és az annak végrehajtására kiadott miniszteri rendeletet, akkor nem szükséges az új épület feltüntettetését kérni a földhivataltól. Az építési hatóság biztosan nem fogja szorgalmazni.
A "cefréző" számomra értelmezhetetlen, mert vagy munkahely (persze szigorúan csak nem emberi tartózkodás céljából), vagy csak hordó tároló.