Melléképület, garázs építési engedélye


Spamnek # 2021.05.03. 10:27

Köszönöm a gyors választ!

  1. 3x3 oszlop, négyzet alapú terület, oszlopok 2.7m-re egymástól. Ha jól értelek, akkor nem a két szélső, hanem az egymás mellet lévők számítanak.
  2. nyitott, nincs fal
  3. Ha nincs kötelező hatósági bizonyítvány, akkor nem szeretnék terveztetni.

Komolyan kérdezem. Nyitott (almatároló és cefréző lesz egyébként). De... kiváltanám a meglévő kerti budit, annak lenne fala persze (megelőzve a kérdést: víz, csatorna van a telken), ettől már nem fér bele a kategóriába? Nem találom a definicióját a "nem emberi tartózkodásra szolgáló" -kifejezésnek.

Nem kiskaput keresek, szabályos akarok lenni.

wers # 2021.05.03. 09:15

(mellesleg ha 2,7-ként van oszlopod akkor szerintem 4 db oszlopod lesz.)

wers # 2021.05.03. 09:13
  1. Ha jól értem a kérdést, akkor az oszlopközök lesznek a fesztávok. Ha egyben áthidalsz 8,1 métert, akkor minek kellenének az oszlopok.
  2. Szerintem egyik sem, a külső határoló falak külmérete. (de majd javít valaki, ha nem)
  3. Eleve rossz a kérdés, én nem utólag bíznék meg tervezőt. Attól tervező, hogy előtte tervez, utána valósul meg az épület. (így már értem a 1. kérdést is, mivel az építész tudná, ő nem kérdezné meg)

Ha nem akarom bejegyeztetni a földhivatalnál, akkor is kell?” jajjistenem...

a + kérdés ugye költői?

Spamnek # 2021.05.03. 08:53

Sziasztok,

100m3 nem meghaladó épületet szeretnék. Építési területen belül maradva, beépíthetőséget betartva HÉSZ-nek nem ellentmondva. Átolvastam mindent, de maradt pár kérdésem.

  1. Oszlopok tartanák, egymástól 2,7 méterre rácsosan elhelyezve. Ha 3 oszlop van így sorban, akkor a fesztávom 2,7 méter, vagy 8,1 méter ?
  2. Tető vetülete alatti rész, vagy oszlok közötti tér a 100 m3 alatti számolás alapja?
  3. Ha elkészült, akkor kötelező a hatósági bizonyítvány megkérése és ha igen, akkor tervező bevonása is szükséges (utólag?!). Ha nem akarom bejegyeztetni a földhivatalnál, akkor is kell?

+
"Nem emberi tartózkodás" kizárja a wc, mosdó elhelyezését benne?

Köszi előre is!

nanemaaa # 2021.04.21. 06:40

Ha a garázsok (autó beállók) minden szerkezete önálló, az oszlopok, összekötő gerendák, a tető lécezés és a héjalás is, akkor elvileg nem kellene, hogy belekössenek. Nincs meghatározott mérték, hogy milyen távolságra kell tenni egy telken belül az önálló épületeket.

Gergő86 # 2021.04.20. 19:56

Tisztelt Fórumozók!
3 állásos fa kocsibeállót szeretnék építeni, egy 10*6-es területen. Magassága mininmum 2 m, így a 100m3-et meghaladná.
Kérdésem: ha építek szorosan egymás mellé egy 2 állásos és 1 1 állásos beállót, aminek külön tartószerkezete lesz és a tetőszerkezete is elkülönül, akkor így bele tudnak kötni a 100m3 feletti méretben? Kell a 2 beálló között valamilyen elválasztásnak, "falnak" lennie, pl. OSB lap?
Előre is köszönöm a segítséget!
Gergely

katonag # 2021.04.20. 07:48

nanemaaa

Köszönöm. Nem tervezem az oldalkertbe tenni, nem akarok vitát, hatósági piszkálást, semmit, ezért kérdeztem a tűztávolságot is. Ez így kellemes akkor, én 5m-rel számoltam eddig, akkor van még egy kis helyem arrébb tenni.

nanemaaa # 2021.04.20. 06:43

katonag

A lakóépület és a garázs is NAK tűzvédelmi veszélyességi osztályba tartozik, így elég lenne a 3 m. De mivel az oldalkert 4 m, így ha nem teszed oldalkertbe az épületet, amit egyébként se szabad, akkor meg fogod tartani a tűztávolságot. A tűztávolság egyébként az épületek egymást átfedő homlokzati síkjai között értendő.

nanemaaa # 2021.04.20. 06:42

„Lábakon álló, oldalfal nélküli garázst építenék, ”

Az nem garázs hanem csak kocsibeálló !!

Tévedés, az már garázs. Lásd az építmény, illetve az épület fogalmát az építési törvényben.

matthiasi # 2021.04.19. 20:25

Lábakon álló, oldalfal nélküli garázst építenék,

Az nem garázs hanem csak kocsibeálló !!

matthiasi # 2021.04.19. 20:23

Építsél kocsibeállót, bárhová teheted !

katonag # 2021.04.19. 18:31

Könnyűszerkezetes garázst (lemezgarázst) szeretnék venni. Milyen távolságra kell tennem a szomszéd házától? Oldalhatáros a beépítésmód, a helyi építési szabályzat nem tartalmaz semmi előírást sem oldalkertre sem tűztávolságra. Az oldalkert ekkor úgy tudom 4m, ide nem tehetem és nem is teszem. A tűztávolságot viszont nem sikerült kiolvasnom a jogszabályból, 3, 5 és 6m-t láttam az épületek besorolásától függően, de fogalmam nincs, hogy egy sima családi ház és egy lemezgarázs milyen besorolású. Mekkora távolságot kell tartanom, és honnan mérve? Ház fala vagy telekhatár?

nanemaaa # 2021.04.13. 11:01

A nettó 100 m3 térfogat alatti és legfeljebb 4,5 m gerincmagasságú nem emberi tartózkodás céljára szolgáló épület építése nem építési engedélyhez kötött. Bejelentés se kell rá, mindenféle engedély nélkül megépíthető. természetesen valamennyi szabály betartásával.

A terasz kérdés azt hiszem, kérdés marad, tekintettel arra, hogy ehhez nem tudunk eleget. Ha már 10 év igazoltan eltelt, akkor elvileg nagy probléma nem lehet vele, ha egyébként szabályos. Ellenkező esetben akár egy későbbi építésnek, bővítésnek már akadálya lehet. No meg a bankok olykor érzékenyek a térképtől történt eltérésekre, így az ügyfelüket fennmaradási engedélyezési eljárásra szokták sarkallni.

legal12 # 2021.04.13. 05:26

Sziasztok! Lábakon álló, oldalfal nélküli garázst építenék, 100 m3 alatt, beépíthetőség % is rendben. Ez egyszerűsített eljárás, azt értem. Mennyire lehet gondom viszont abból, hogy 5 éve engedély nélkül egy kb. 1,7 m teraszt toldottunk a házhoz (lejtős a telek, ez a legmagasabb része)? Banki értékbecslő ráadásul nemrég felmérte a házat, és szerinte a térképmásolattal nincs összhangban terasz nélkül sem, ami az építés (1997) óta pont így van. Okozhat ez gondot? Építési engedéllyel építették anno, és 5 éve simán kaptunk rá lakáshitelt, most más fajta jelzáloghitelt nem. Lényeg, hogy a garázs bejentés kockázat-e? Amúgy rendezni akarjuk az egészet, hogy szabályos legyen. Köszi előre is.

nanemaaa # 2021.04.12. 07:22

Bikfic999
Sajnos a jogszabályban nincs egyértelmű meghatározás, de logikailag le lehet vezetni, hogy a nettó 100lm3-ba a padlástér nem számít bele. Viszont eléggé kicentized azt a 100-at, egy normál mértékű minimális kivitelezési hiba, és máris túl leszel a 100-on. Egyébként garázsnak elég a 2,20 m belmagasság is. ;)
Ha elkészül, akkor hatósági bizonyítványt kell kérned a kormányhivatalnál működő építésügyi hatóságtól, mert e nélkül a földhivatal nem tünteti fel.
A kérdésed többi részét költői kérdésnek tekintem.

Bikfic999 # 2021.04.11. 21:23

Sziasztok!
NEm emberi tartozkódásra szánt épületett építek, történetessen egy brutto 5,8X8,8 méteres garázs a cél, 38 cmes falazó blokkal, tehát a hasznos netto alapterületem kb 5X8 méter lenne, kérdésem, milyen magas lehet az épületem, hogy beleférjek a 100m3 térfogatba? 2,5méter magasan lehetne a födémem? Vagy most a tető is beleszámit a légköbméterbe? kontyolt elég lapos tető lesz amúgy, csak félek,nehogy elcsússzak ezen az apróságon,illetve akkor beleférek az 5,4 méteres fesztávba, jól értelmezem? amúgy fa gerendás födém lesz 5,2 méteres gerendák, rajta a lambéria, fölötte szígetelés, tehát ezért is gondolom hogy a födém feletti rész padlása mondjuk igazíból szígetelés lesz rajta, csak nem kell beleszámolni, mindenhol mást írnak, még az építési osztályok is, több bejegyzést, levelezést találtam a neten, bízonytalan vagyok ez ügyben!
Elkészültem, elég ha csak térképre felrajzoltatom, vagy mi egyébb teendőm lesz még?
Illetve, ha beépíthetőség engedi, és a hész is, több építmény is elhelyezhető lesz ez mellett? Gondolok itt akár külön pincére, kerti fedett kiülőre, akár üzlethelyiségre fatárolóra stb. Előre is köszönöm!

siSsi56 # 2021.04.10. 07:20

Tisztelt Fórumozók!
Az udvarunkon kisebb-nagyobb kamrák vannak, egyben autó ( Trabant) áll, de ez a garázs megjelölést ügyvéddel áthúzatta és " kamra"-ként szerepel a földhivatali térképen, a másik bejelentette garázsként és fizeti az adót-táblát is tett rá, hogy "garázs", de a m2 kicsi és kb.trabanttal tudna beállni, ezért a garázs előtt parkol. Az én kamrám és a szomszéd kamrája különböző méretű, és közvetlen egymás mellett van, el akarjuk illetve meg akarjuk cserélni, a m2 plusz-mínusz változnak, úgy hogy nekem egy l5 m2-e garázsom lesz a szomszéd kamrája ( eredeti m2.sem alkalmas garázsnak), annyival kisebb, egymással megegyeztünk ügyvéd ellenjegyezte:
kérdésem: kell-e építési hatóság engedélye, vagy a házban a többi lakó engedélye, az elcserélt ingatlanok magán tulajdonúak a lakás részét képezik, nem osztatlan közös.
Válaszokat köszönöm:

nanemaaa # 2021.03.22. 07:42

Szomorú örökös

OFF
Ezek szerint jó szomszéd vagy, legyen belőled minél több! ;)
ON

Szomorú örökös # 2021.03.19. 12:07

nanemaaa

Igazad van, elismerem. 9 év távlatából rosszul emlékeztem.
A lényeg ettől függetlenül az volt, hogy szomszédként jelezhettem, ha valami nem oké számomra. De mivel ilyesmi fel se merült, így együttműködő voltam inkább. A jó szomszédság mindent megér.

nanemaaa # 2021.03.19. 07:38

Szomorú örökös

Én hozott anyagból dolgozom, te írtad, hogy kiküldték neked is a terveket.
Egy viszont tuti, hogy az építési tervet megkapta minden szomszédja, nem csak én.

Mondom én, hogy jó építési hatóságot fogtál ki. ;) :D
Megjegyzem, az értesítésnek pontosan így kellett kinéznie, szó szerint ezt a tartalmat írta elő a jogszabály.

Szomorú örökös # 2021.03.18. 17:44

nanemaaa

Mondjuk terveket kipostázni kicsit erős, akkoriban még papír alapú volt az eljárás, ennyi tervet nem is kérhetett volna be az építtetőtől.

Tervet nem kaptunk - valóban nem ránk tartozik - de azt eléggé részletesen leírták az engedély kiadása előtt az összes érintett szomszédnak, hogy mire készül a kérelmező. És volt rá lehetőség, hogy észrevételt tegyünk vele kapcsolatban. Ezért írtam, hogy nem egy sima értesítő levél volt.

Egyébként bár ez lassan 10 éves történet, mégis megtaláltam azt a papírt, amit kaptam az építési irodától. :-)

https://kepkuldes.com/image/QCY6Tj

https://kepkuldes.com/image/QCYe07

nanemaaa # 2021.03.18. 07:48

Akkor egy egészen jól működő építési hatóságot fogtál ki. ;)
Mondjuk terveket kipostázni kicsit erős, akkoriban még papír alapú volt az eljárás, ennyi tervet nem is kérhetett volna be az építtetőtől. Ilyen gyakorlat kialakításáról nem igazán hallottam eddig. Ezzel az erővel a teljes ügyiratot is kipostázhatta volna mindenkinek sokszorosítva. :O

Szomorú örökös # 2021.03.17. 15:58

És igen, kb. kétszer is kijöttek ellenőrizni.

Szomorú örökös # 2021.03.17. 15:58

nanemaaa

a te épületeden kellett átalakítást végeznie, lényegében befalazni egy nyílást. Az, hogy ez valójában megtörtént-e, vagy csak simán mellé falazott a szomszéd, már senki se nézte gondolom.

Tévedsz, mert az én ablaknyílás nélküli konyhám szellőzését meg kellett neki oldania saját költségen, nem falazhatta csak úgy le azt, ami már egy kb. tizenéve létező szellőző nyílás volt. Egyébként a terasz teteje fölé egy kürtőt épített ki, így fogadták el neki, illetve az is közrejátszott, hogy a konyhán nem volt ajtó, szabad bejáró nyílása volt a lakás többi része felé, de ez már lényegtelen.

Egy viszont tuti, hogy az építési tervet megkapta minden szomszédja, nem csak én.

nanemaaa # 2021.03.17. 14:47

Szomorú örökös

Az más téma, ott azért kellett a hozzájárulásod, mert a te épületeden kellett átalakítást végeznie, lényegében befalazni egy nyílást. Az, hogy ez valójában megtörtént-e, vagy csak simán mellé falazott a szomszéd, már senki se nézte gondolom.
De normál esetben szerintem úgy az 1960-as évek óta biztosan nem kell a szomszéd hozzájárulása. ;) Ugyanis az egykori építési törvény, az 1964. évi III. törvény már kimondta, hogy az építésügyi hatóság engedélye az engedélyezett építési munkával kapcsolatban polgári jogi igényt nem dönt el. A törvények közben jöttek, mentek, de ez a kitétel azóta folyamatosan fennmaradt.