Vízóra csere


SaireyVMK # 2018.01.31. 15:40

Először is nem ártana megtudni,hogy az albérlet mondjuk egy családi ház vagy panel. Utóbbiban mellék- ,míg előbbiben főmérő szokott lenni. Főmérő cseréje (ALAP ESETBEN) ingyenes és a szolgáltató végzi.

Családi házas Főmérőnél követelheti a vízóra csere díját a tulaj az albérlőtől, amennyiben a csere oka a vízmérő elfagyása/rongálása volt.Mivel ez már díjköteles. (Mivel a vízmérő fagy és rongálás elleni védelméről a mindenkori tulaj, vagyis jelen esetben a tulaj adott ingatlannál tartózkodó birtoklási jogait megszerző albérlő a felelős. Lényegében igazából a nem rendeltetésszerű használatba tartozik bele,tehát levonható a kaucióból, ha igazolható. A cseréről jegyzőkönyv készült elvileg, dátummal meg mindennel és a csere okánál a "vízmérő fagyása/rongálása" vagy ehhez hasonló megjegyzésnek kell lennie, illetve jobb esetben ennek díját is feltüntették rajta.)

Panelos/mellékmérős ingatlannál, amennyiben hivatalos számlázás az adott óra alapján jön/jött (lásd a vízmérő gyáriszáma vs a számlán feltüntetett gyáriszám) így annak a hitelesítési díja a TULAJT terheli. Nem az albérlőt!(Kivéve ha a már fent említett példa(fagyás/rongálás) miatt következett be a csere.)

Ezt a költséget(mellékmérő csere díja) jobb helyeken bele szokták kalkulálni a bérleti díjba és nem egyszerre kifizettetni,de igazából megállapodás kérdése. Kivéve ha a már fent említett példa(fagyás/rongálás) miatt következett be a csere. Akkor megint az albérlő a vétkes és levonható.

Mindenesetre én jogtalannak tartom egy előre nem egyeztetett díjat csak úgy a semmiből előrántani. (kivéve ha az albérleti szerződésben írásban foglalták) Ismétlem. Ha károkozás volt akkor máris akár jogos is lehet.

Kivétel lehet a fagyás/rongálás következtében fizetendő díj kifizetésének kötelezettségére ,ha:

  • a vízmérő olyan zárt helyen volt,amelyhez az albérlő nem férhetett hozzá,így a fagyvédelemről sem tudott gondoskodni. Pl.: olyan ZÁRT pince,vízmérő akna/szekrény vagy kisépület,melyhez az albérlőnek nem volt kulcsa.
MajorDomus # 2017.08.21. 19:58

Megteheti,irás nélkül is,ha megveszi
a boltban,és saját költségén beszerelteti és a Vizművel plombáztatja!

drbjozsef # 2017.08.21. 11:48

Én azt mondanám neki, hogy szívesen kifizetem, ha írásba adja két tanú előtt, hogy a vízóra az én tulajdonom (hiszen kifizetem), ezért ha elköltözök, akkor kiszerel(tet)hetem, és elvihetem magammal.

Szerintem nem fogja annyira akarni.

MajorDomus # 2017.08.18. 22:14

A vizóra csere 8 évenként esedékes.
Az almérő az ő tulajdona! A cserére is őt kötelezi a szolgáltató!

Tehát nem jogos.

Tibi2017 # 2017.08.15. 12:26

Tisztelt Jogi Fórum!

Albérletben lakunk ahol idén történt egy vízóra csere.
Gondolom a szolgáltató által előírt bizonyos évenkénti csere.
A tulajdonos velünk akarja kifizettetni az óra cserével járó költségeket.
Jogosan kéri az óra cserének a költéségét?