telek határon levő ablak kérdése


nanemaaa # 2017.08.17. 05:51

Keress ügyvédet, indíts pert birtokvédelemre. Az ablak kicserélésével a szerzett jog megszűnt. A bíróság el fogja rendelni a szabályossá tételt. (Legalább is én már láttam ilyen ítéletet.)

VolvoV50 # 2017.08.16. 08:31

Tisztelt Fórumozók!
Családi házban élünk. Szomszéd felőli oldalunkon a telekhatáron levő ház tűzfalán a földtől kb. 1,20m-re két 150x150-es ablak lett beépítve, nagyon -nagyon régen. Amikor mi oda költöztünk egy idős bácsi lakott ott. A békesség kedvéért rácsot rakattunk az abalakokra, és gyermekjátszóval „takartuk” el a kíváncsiskodó szemek elől az udvarunkat. 9 év után- egy feljelentés miatt-, a gyermekjátszót le kellett bontanunk. A hatóság semmiféle alternatívát nem tudott javasolni az ablakok „eltakarására”. (Mivel elévült a szabálytalan tűzfalba épített ablakok beépítése, ezért felfalazásukat sem lehetett kérni.) Mi azért takaró fóliát helyeztünk az ablakoktól kb.1m-re. Nem is volt gond, egészen az idei nyárig.
Látogatásunkkor láttuk, h. új nyílászárók kerültek beépítésre. Leszerelve a rácsokat, átjárhatóvá téve az udvarunkat. Próbáltunk személyesen beszélni a tulajdonossal (mint kiderült a bácsi meghalt), nem sikerült megtalálnunk. A szomszédok azt mondták, még nem lakik ott senki. Mivel nem lakunk ott, levélben kértük az eredeti állapot vissza állítását. Néhány hete telefonon felhívott bennünket a tulajdonos, természetesen semmiféle kompromisszumra nem hajlandó! Kérdésem: Mit lehet ilyenkor tenni? Jogi úton lehet-e esélyünk az ablakok kisebbre történő cseréjére és/vagy megszüntetésére? ( Szomszédunk bejárati ajtaja mellett egy ablak van, ami biztosítja az egy szobás házrész természetes megvilágítását.)
Válaszukat nagyon köszönöm!