Bérlőként határozott idejű szerződés


Ciel00 # 2017.10.11. 20:38

Kedves Fórum,

Olyan gondom lenne,hogy szeretném felmondani a határozott idejű szerződést a kaució visszaszerzésével,de nem tudom van-e rá elégséges indokom. Problémám leginkább a bérbeadó hozzáállása dolgokhoz,mely miatt szeretnék szabadulni mielőtt gond lesz. Szinte minden említett problémának van írásos nyoma.

Még csak két hónapja lakom itt,de ami kijött ez alatt:

  • Beköltözéskor direkt kérdeztem,hogy van-e lehetőség az óraállások online jelentésére.(Mert annak nyoma van). Azt mondta igen. Mint kiderült valamelyik korábbi lakó regisztrált és nem mondta meg a jelszót, így bediktálni, címet módosítani, szerződést felmondani az online ügyfélszolgálatot csak ő tud. Se a bérbeadó/tulajdonos,sem én nem férünk ehhez hozzá. Mikor kértem ennek megoldását azt mondta,hogy ne csináljam a problémát,soha senki nem jelentett online.Viszont a határozottságom zavarja. ( A szerződés a lakás "megismert állapotában" történő bérléséről beszél,nem tudom,hogy ez beletartozik-e az állapotba,gyanítom nem.)
  • Számlák a lánya nevére jönnek. Nem a lány a tulajdonos.
  • Csak és kizárólag az "Én szerelőm" javíthat bármit a lakásban. Aki csak munkaidőben ér rá,így vagy a bérbeadó engedi be,vagy nem lesz megjavítva.
  • A legutóbbi ilyen beengedést délután 5-kor letárgyaltuk másnap délre,majd én elmentem egy céges rendezvényre. Ez után írt még egy e-mailt, hogy mivel csinálom a problémákat,ezért ha már itt jár a lakás tisztaságát is ellenőrizni fogja. Erről csak akkor szereztem tudomást,mikor már panaszkodott,hogy a kosz rontja a lakás állagát. Azét a lakásét,amiben a kopott parkettát festéknyomok szegélyezik a fal mentén,a könyhakő repedt és olyan foltokkal tarkított,amit csak mechanikusan lehet eltávolítani. Az előszobai PVC foltos,lyukas. Régi lakás,lelakott. Engem nem zavar,de a szemetes kivitele közben keletkezett előszobai cseppeket túlzásnak érzem állagrombolóként leírni. Főleg mivel könnyedén fel lehetett mosni.
  • Lett egy késedelmes számlafizetés miatta. Az első áramszámla érkezésekor szóltam neki,mivel annak egy része még az előző lakót illeti. Azt mondta hagyjam a postaládában, majd ő elviszi,intézi. Erre több nap múlva kerített sort,addigra már a figyelmeztető levél is megjött,így befizettem én. Azóta is számolja, hogy mennyi volt belőle az én részem.
  • A gázszámlát ittjártakor elvitte hasonló okból,majd felhívott,hogy 1600 Ft abból az én részem,kiszámolta. Erősnek érzem 3 köbméter gázért.

Az sajnos nem indok,hogy folyamatosan lekezelő üzeneteket hagy és minden kérdésre azt a választ kapom,hogy "nem értek hozzá,mindent a lakók intéztek önállóan eddig is,kérdezze az előző albérlőt".

Köszönöm,ha eddig elolvasta bárki. :)

MajorDomus # 2017.10.11. 21:00

Jobb ha keresel másik lakást!

Ciel00 # 2017.10.11. 21:07

Nem a másik lakás keresése a gond,hanem hogy eközben a kauciót,ha nem muszáj ne hagyjam a bérbeadónál. :)

nonolet # 2017.10.11. 21:21

Hát semmi pénzért nem lehetnél nálam bérlő, az biztos.

Túl sok a baj veled...

MajorDomus # 2017.10.11. 21:53

Két hónapig nem fizetsz és pont!

drbjozsef # 2017.10.12. 06:10

Ciel00,

azt azért tudod, hogy nem a kauciót fogod bukni, hanem a határozott idő végéig ki kell fizetned a bérleti díjat, akkor is, ha elköltözöl, pont ezért határozott idejű. Elvileg a kaució visszajár, de követelheti a teljes időszakra a lakbért.

Kivéve, ha a szerződésben nincs benne kifejezetten, hogy felmondható a szerződés normál felmondással is.

drbjozsef # 2017.10.12. 06:10

Ciel00,

azt azért tudod, hogy nem a kauciót fogod bukni, hanem a határozott idő végéig ki kell fizetned a bérleti díjat, akkor is, ha elköltözöl, pont ezért határozott idejű. Elvileg a kaució visszajár, de követelheti a teljes időszakra a lakbért.

Kivéve, ha a szerződésben nincs benne kifejezetten, hogy felmondható a szerződés normál felmondással is.

SolnesM # 2017.10.12. 07:22

Ciel00 Ciel00 !

Problémás bérlő lehetsz !
Akkor nézzük csak.
Nem tudsz on-line mérőállásokat jelenteni. Az valóban problémás. én is csináltam vagy 8 - 10 éve de a regisztráció miatt kalamajkalett belőle.
Viszont lehet telefonon és lehet a főgáznál a honlapjukon.
A telefonos praktikus.
Kell tudni hozzá a két szolgáltató hívási lehetőségét az egyik a 06 80 405 405 a gázszolgáltatóé, a 0 6 80 202 938 a villanyosé. És tudni kell a fogyasztás azonosítót ill a mérőórák számát. Ha ezeket nem tudod, sokra nem mégy vele.

Számlák a lánya nevére jönnek. Nem a lány a tulajdonos”.
Nálam a 3 lakásnál jönnek a nevemre, a feleségem nevére a fiam nevére sőt még egy halott nevére is.
Nem probléma , nem lehet keverni csak be kell fizetni a szolgáltatás árát. Annak semmi akadály, hogy te is külön füzetebe vezesd a fogyasztásodat.
Ja én az ilyen bérlők miatt eleve nem adom ki a kezemből ezen fogyasztások és befizetések fölötti
kontrolt.
jönnek a számlák megnézem rendezve van e korábbi, majd elviszem a bérlőknek, hogy fizessék ki- közben leolvasom a mérőket és tájékoztatom a szolgáltatókat az állásokról..
Ilyen bérlőknek eleve nem adnám a kezükbe ennek rendezését
A gázszámlát ittjártakor elvitte hasonló okból,majd felhívott,hogy 1600 Ft abból az én részem,kiszámolta. Erősnek érzem 3 köbméter gázért.
Jó ha tudod 1 m3 gáz is lehet 1000ft felett mivel csak a rendelkezésállási díj vagy 900 ft.
Szóval neked is és a bérbeadónak is még tanulni kell a lakásbérlés és a bérbeadás praktikáit.
Rossz lóra tettél bérelj másutt.
Majd a bérbeadó is rájön, hogy a sűrű kekeckedés se praktikus.
Ja és ha lehet, ne bérelj határozott időre, sok buktatója lehet. Persze kérdés, hogy bérbeadó belemegy e ?

SolnesM # 2017.10.12. 07:33

Még csak két hónapja lakom itt,de ami kijött ez alatt:
Az a jó ha az elején kijön. Lehet a félreértéseket tisztázni, vagy keresni új lakást.
Ez persze vonatkozik mind a két félre.
Tény hogy a jövő menő bérlőket senki sem szereti, de néha Jó ha megy is. Mivel semmi köszönet nincs az ott maradásában.
pl. nem fizet, nem vigyáz a lakásra stb.
A bérbeadó meg lehet házsártos, a kákán is csomót kereső .
Mi van ilyenkor ? Megegyeznek és elválnak egymástól.

ttip # 2017.10.12. 10:39

Az azért sokatmondó, hogy a vitás helyzetek megoldása a "ha nem tetszik, el lehet menni". Ez a bérbeadó szemszögéből rendkívül fairnek néz ki, hiszen el se tudja képzelni, milyen az, amikor kikényszerített költözés terhe alatt kell alkudozni valakivel. A helyzet valóban az, hogy a jogrendszer nem kínál megoldást a felmondás, mint ultima ratio alkalmazásával szemben. Érdekes módon ugyanazok, akik ezt a módit fairnek tartják, sokszor meg vannak győződve arról, hogy a bérlők joga erősebb, mint a tulajdonosoké.

nonolet # 2017.10.12. 10:56

"a bérlők joga erősebb, mint a tulajdonosoké."

Ami igaz is...

Mert pl. a nemfizető, renitens a felmondás után bent maradó bérlőt nem sima ügy kirakni.

ttip # 2017.10.12. 11:14

És mit kínál a jogrend a fizető, nem renitens bérlőknek, vagyis a többségnek?

"Ha nem tetszik, el lehet menni."

Ciel00 # 2017.10.12. 16:45

Itt a kérdés az volt,hogy ki tudok-e szállni a bérbeadó szerződésszegésére hivatkozva,de azért köszönöm mindenkinek a segítséget és hasonlókat. :)

Elfogadom,hogy problémás bérlő vagyok,amennyiben ez kimeríti,hogy nem szeretem ha a bérbeadó hazudozik. Ez egy üzleti kapcsolat,alapvető,hogy a hivatalos ügyek rendben legyenek, ne legyen trükközés és normális hangnemben beszéljünk egymással.

Ha én képes vagyok korrektül,időben fizetni, intézkedni, szólni, akkor ez elvárás a másik féltől is.

Mentségemre szóljon,külföldön éltem az elmúlt években,nem vagyok hozzászokva a magyar attitűdhöz.

MajorDomus # 2017.10.12. 19:52

Nem ez az általános.
Kifogtál egy hűlyét!

Ciel00 # 2017.10.12. 20:30

MajorDomus:
Meglehet, minden esetre 60 éven felüli bérbeadót szerintem még egyszer nem. :D

A kommenteket elnézve itt nem nagyon kapok választ arra,hogy fennáll-e a szerződésszegés. Azért egy próbát megért. :)

Szép estét.

ttip # 2017.10.12. 20:36

Teljesít-e a bérbeadó, azaz zavartalanul rendelkezésedre áll-e a lakás? Ha igen, akkor aligha lehet szó szerződésszegésről.

Szomorú örökös # 2017.10.13. 04:42

Ciel00

A gázszámlát ittjártakor elvitte hasonló okból,majd felhívott,hogy 1600 Ft abból az én részem,kiszámolta. Erősnek érzem 3 köbméter gázért.

Nekem a 3 köbméter olyan 1300 Ft-ra jött ki. Ne feledd, alapdíj is létezik, azt is te fizeted, nyilván nem ő.

Ciel00 # 2017.10.13. 16:49

A kérdés,hogy pl. az,hogy az átvételkor egyértelműen megkérdeztem és egyértelműen igent mondott arra,hogy megoldható-e az online órajelentés,aztán két hónappal később meggondolja magát, megszegi-e a szerződésben foglalt "megismert állapotban" történő átadást.

Gondoltam a jogi fórumon jogi kérdést teszek fel. :)
Köszönöm mindenkinek,hogy rámutatott a problémásságomra és a többire,de ezeket azért írtam le,mert reméltem hogy valamelyik szerződésszegésnek minősül,mivel én nem vagyok túlzottan kiművelt jogi ügyekben. :)

Alapjában véve egyik dolog sem érdekelne különösebben, ha a bérbeadó nem bicskanyitogató stílusban kommunikálna és nem hazudozna. De ez nem szerződésszegés sajnos.

A "hasonló okból" részhez némi segítség:
Előző pont: Első számla nagyobb része az előző lakóra vonatkozik,nyilván nem én fizetem más fogyasztását.
Tehát a következő pontban a "hasonló okból" azt jelenti,hogy itt is a számla nagy része az előző lakóé. Így talán érthetőbb. :)

Gondolom a bérbeadó rajtam akarja behajtani a teljes rendelkezésre állási díjat.

    ttip:
Azért ez a szerződés kiköt néhány dolgot,mint hogy a lakást az átvételkor megismert és látott állapotban kell kapnom,bejelentés nélkül nem jöhet be és a többi. Amit egy normál szerződés is tartalmaz. Gondoltam nem körmölöm le az egészet,valószínűleg mindenki látott már ilyet. :D
MajorDomus # 2017.10.13. 17:06

itt nem nagyon kapok választ arra,hogy fennáll-e a szerződésszegés.

Ime a válasz: Nem!

drbjozsef # 2017.10.14. 17:12

Mondott? Komolyan kérdezed, hogy megszeg-e egy írásos szerződést azzal, ha mondott valamit, amit NEM foglaltatok bele, akkor annak nem teljesülésével az írásos szerződést megszegi-e?
Biztos jogi tanácsot vársz, vagy inkább valami logikai alapokat?

MajorDomus # 2017.10.16. 18:43

,,szó elszáll......,,

SolnesM # 2017.10.18. 17:04

Ciel00 - Ciel00 - Ciel00 !

Te még mindig ezen az online mérőóraállás jelentésen lovagolsz !! Hát akár naponta is nézegetheted, sőt fel is írhatod az állását a mérőknek, de egy óvatos bérbeadó ezt nem bízza a bérlőre... legalább is ha nem 25 km -nél messzebb lakik a kiadott ingatlantól. Én pl. úgy bonyolítom ezeket . minden mérő marad azon a néven amin volt-
  • ezt egyértelműen a bérlő tudomására hozom, minden számla a bérbeadó címére jön, az leellenőrzi, hogy a befizetések megtörténtek e, majd viszi a bérlőnek, hogy tessék kiegyenlíteni.... a szolgáltatók által megadott határidőre .... közben feljegyzem az éppen aktuális mérőállásokat és azt otthon... online meg ami gyors a jelenlegi technikai szinte... pl. a telefon lejelentem a szolgáltatónak.
ez így megy körbe körbe hónapról hónapra évek óta és működik. Sőt praktikus, mert nem azzal az ürüggyel megyek a bérlőhöz , hogy ellenörzök (persze közben körülnézek - szót váltok pl. van e problém ?) és mivel hozzám jönnek a számlák kontrolálni tudom a befizetéseket.. ha elmarad, udvariasan kérem, tessék befizetni.
MajorDomus # 2017.10.18. 18:18

Pontosan.

Nálam ugy működik,hogy minden számla az én nevemre jön,befizetem,telefonon közlöm a rezsi összegét,majd 3 nap mulva megyek a pénzért.
Egyuttal az összes számla fénymásolatát a nyugtával együtt átnyujtom. Senkinek nincs ellene kifogása.