Padlás lakássá minősítése


MajorDomus # 2017.10.20. 18:40

Akkor lehet ettől eltérni a 100 %-tól,ha senkinek a tulajdoni hányada nem változik!
Erre az esetre ez igaz!
Akkor:
18. §17 (1) A lakóépület külön tulajdonban álló nem lakás céljára szolgáló helyiségének megváltoztatott használatához - a (3) bekezdés a) pontjában foglalt kivétellel, illetve a (3) bekezdés b) pontja szerinti eltéréssel - a közgyűlés hozzájáruló határozata, és az engedélyhez kötött építési munkák esetén a 21. § (1) bekezdés rendelkezésének alkalmazása nem szükséges.
Továbbá:
(2) Az építtető tulajdonostárs a többi tulajdonostárs hozzájáruló nyilatkozatának beszerzése nélkül jogosult a lakásában tervezett olyan építkezés elvégzésére, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani és az (1) bekezdésben említett körülmények nem állnak fenn.
(3)22 Ha a (2) bekezdésben említett munka olyan lakásmegosztást vagy lakásösszevonást eredményez, amelynek alapján a többi tulajdonostárs alapító okiratban meghatározott tulajdoni hányada változatlan marad, a közgyűlés az összes tulajdoni hányad
szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával az alapító okiratot módosíthatja.

Endre_ # 2017.10.20. 12:12

Tisztelt Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni egy számomra bonyolultnak tűnő ügyben.

Társasházunkban lehetőség nyílt arra, hogy a tulajdonosok padlásteret (közös tulajdon) vásárolhassanak.
Felső emeleti lakóként a célom az, h a felettem lévő padláster részt megvásároljam, kiméressem, majd külön albetétbe kerülve lakást alakítsak ki belőle, amit hivatalosan is lakásnak minősíttetnék a jövőbeli esetleges értékesítés reményében.
A Tház nemsokára alapító okiratot módosít, amibe már az új albetét is bekerül, de ha jól tudom, az elkészült padlástéri lakás átminősítéséhez újabb alapító okirat módosításra van szükség a Tházi tulajdonosk 100%-ának belegyezésével.
Ez szinte lehetetlenné teszi az átminősítést meglátásom szerint.
A kérdésem az volna, van-e alternatív lehetőség elérni a lakássá minősítést? Segíthet-e, ha az egész padlást megvásárolom, kimértem és a saját nevemben albetét(ek)be jegyeztetem (így talán már nem lenne közös tulajdon a padlás)? Tudnák hivatkozni számomra a vonatkozó törvényeket és az eljáró hatóságokat, h tovább tudjak tájékozódni?
Köszönöm