Értem, köszönöm.
Fórum → ingatlanügyek régebbi elöl új hozzászólás
SzMSz és Házirend
Értem, köszönöm.
haragabi
Készítsétek el a tervezetet, mutassátok be az ügyvédnek, ha jogilag megfelelő szavaztassátok meg és utána vissza az ügyvédhez ellenjegyzésre.
De csak a hatályon kivül helyezéshez? az SZMSZ-t elkészíthetjük és elfogadtathatjuk?
Üdv Mindenkinek!
Kérdésem az lenne,hogy ahol még nincs SZMSZ és a régi AO ide vonatkozó rendelkezéseit használják, akkor ha közösség alkotna egyet van e joga az alapító okirat ide vágó rendelkezéseit hatályon kívül helyezni, vagy ehhez már ügyvéd kell?
gyor1
ez igy van,s hamarosan ra fogsz jönni, hogy nem is konnyu feladat.
Akkor meg nem is bosszantalak olyanokkal hogy a tarsashaz pénzkezelesi szabályzata, leltarkeszitesi sszabályzata, szamvitelpolitikaja stb.
Azt értsd mar meg, hogy 6 lakás felett nincs különbség egy 19 lakásos ed egy 480 lakásos tarsashaz között.
Ugyanazok a könyvviteli s egyeb előírások.
Mi képviselők, most ax eves zarasokkal,a merlegbeszámolok, s az egyszerűsített eves beszámolók elkészítésével bajlódunk, az adóbevallások beadása, az eves elszámoló /tervező közgyűlések következnek.
Ha van ilyen ismerősöd, menj el a közgyűlésre mint hallgatóság, sokat tanulhtsz belőle.
Igen Andi2!
Én egy ilyen "Juli" néni közös képviselőnél voltam, aki mellesleg rokon. Bizony kockás füzete van.
Megyek a könyvelő barátnőhöz.
Tűzvédelem - van tűzoltó főnök barátom is. Gondolom kellene a folyosóra menekülési útvonal és a padlást szellősen kell tartani. Minden évben ellenőriztetni a tűzoltókkal? És ezek írásban is legyenek.
Egyébként úgy érzem, ha valaki korrekt közös képviselő, ez nem is kicsiny feladat!
Győr, naplófőkönyvet muszáj vezetni mert abban lelhető fel minden kiadás, bevétel. Különben nem tudnánk beszámolót készíteni, a pénztárkönyv alapján ilyet nem lehet. Én még nem vettem át főkönyv nélküli házat. Az előfordult, hogy elektronikus volt, és külön ki kellett könyörögni az előző kk-tól, de hogy egyáltalán nincs olyan még nem fordult elő, max abban a házban ahol még kockás füzetben vezette a nyilvántartást a Juli néni a földszinti lakásban:):)
Nekem van szakmám, állásom - kettő is. Ez most egy kényszerpálya, nem azért, mert vágytam rá. Mert ha én és néhány lakó nem fog össze, akkor nagy bajban vagyunk. De hosszútávon KELL EGY KÖZÖS KÉPVISELŐ.
Gondolom azt látjátok képviselők, hogy nem vagyok bölcs még, de legalább törekszem rá. Vannak olyan k. képviselők akik ezt meg sem teszik. Mert tényleg nincs naplófőkönyv.
Azt is tudom, hogy talán néhányan szakmai féltékenységből nem adtok segítséget, tudatlan lakó.
De többen segítettetek, jókor és jót!
:-)
A pénztárkönyv a Számviteli Trv. szerint nem elegendő.
Az ismerőseid nem közös képviselők, csak egyszer szeretnének azok lenni. De ahhoz sokat kell még tanulniuk. A magyar emberre jellemző, hogy mindenhez ért, ha még is lenne olyan amihez még sem ért, azt is bátran elvállalja! Ezért nincs a szakmáknak és a szolgáltatásoknak megbecsültsége!
A könyvelést egy másik intéző bizottsági tag végzi. Pénztárkönyvünk van.Házipénztár.
Három ház közös képviselőjét személyesen ismerem. Ebből egy főállású. Egyiknek sincs naplófőkönyv, azért kérdezem, és azt szeretném, hogy nálunk viszont minden tuti rendben legyen. De van egy 4. közös képviselő barátom - ő könyvelő főállásban fog segíteni.Csak ez épp most jutott az eszembe.
Azt hiszitek, hogy minden társasházban rend van. Aki főállású közös képviselő, az tudhatja, hogy mennyire gyakran nincs - mikor megkapsz egy házat! A fórum használó közös képviselők általában tisztességes, segítőkész emberek vagytok. Andi2 én a mi társasházunknál pl. téged azonnal megszavaználak. Gyere!
Szeretném már végre élni a saját életem, a családomra koncentrálni, a munkahelyemen maximálisan helytállni. Nem érdekel a társasházunk ügye! Ez most csak egy olyan komoly kényszerhelyzet, ami nélkülem és a többi lakó együttműködése nélkül nem jön rendbe. Csak konkrét ideig, max. félévig vállaltuk el a vezetést. Mert hosszú távon nem is akarunk ezzel foglalkozni. És pénzt sem veszünk fel ezért.
12 lakásos háznál is kell a naplófőkönyv?
Már meg sem merem írni, hogy ez megint nem vicc.
Akkor miért teszem? A saját tulajdonomért, meg azért, hogy amikor a gondunk lett, akkor mi voltunk a számbizottság és mi vittük a "balhét".
Győr, nem akarnálak megbántani, de keressetek már egy szakembert a közelben akire mindezt rábízhatjátok. Kérdéseidből arra lehet következtetni, hogy Ti még több kárt fogtok okozni, mint amennyiért kk-t fogadnátok. Hidd el nem mindannyian vagyunk link, szélhámos, stb...:)
Visszakérdeznék: szerinted éves mérlegbeszámolót, miből csinálnak?
Kedves Fórumozók!
Segítséget kérnék frissen induló 3tagú kft házi szabályainak megírásához. SzMSz, Pénzkezelési szabályzat mintákat keresnék a neten, de nem olyan egyszerű. Minta keresésben kérném segítségeteket, illetve ha vkivel iratnánk (aki ért hozzá), az kb hogy miként lehetne?
Köszi előre is a segítséget, véleményeket!
A naplófőkönyvet komolyan kérdezted?
A sablon mintán nem találom azt, ha valakinek végigjárjuk a jelzáloglást (jogász, közjegyző), hogy a nem fizető lakó költsége lesz a folyamatban való eljárás összes kiadása.
Minden tulajdonosról érdemes vezetni a személyes adatait, igaz? - Köteles az adatait felénk közölni?
Amit én kaptam sablon, az 18 oldalas, 12 betűméret, és a sorköz szimpla. Szerintem korrekt, a házunkhoz alakításra érdemes. Mégis lenne néhány kérdésem?
- Akkor a következő iratokat kell vezetni
- határozatok könyve
- könyvelés ( házipénztár, banki dosszié)
- levelezési anyag
- apeh papírok
- éves mérlegbeszámoló
- éves költségvetési javaslat
Nekünk nincs naplófőkönyv. Azért nem feltétlesül szükséges?
Az előbb említett felsorolásból mind jogszabállyal kötelező?
??
Az igazság miatt nem kell szomorúnak lenned! :lol:
a jot !
Ez nem is vitás.
Tudod milyen szmsz sablonokat lattam az átvett hazakban ? 6 oldal 14-es betuvel, úgy hogy nem is látta a hazat az ugyved ur .ezert csak 20.000 -et kért.
A legszebb az volt amikor a 4 emeletes épületnek az szmsz-ben volt lifthasználati rendelkezése.
Na ezert álltam neki olyan szmsz-t gyártani, ami ax adott házra vonatkozik.
S ez neked demagógia ? Szomorú
MD
Ez demagógia! A szolgáltatást (a jót!) meg kell fizetni. A 25.000.-Ft. egy 100 lakásos házban egy évig havi 20.-Ft. És nem pénzkidobás! Na, erről ennyit!