Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Haszonbérleti szerződés

poseidon #   2012.12.09. 20:04

Tisztelt szerkesztőség!

Kérem, javaslatukat a következő kérdésben:
Nagymamám tulajdonában van termőföld, amely jelenleg bérbe van adva. Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a bérleti szerződések lejárta után nagymamám nekem adja bérbe a földeket? Okozhat-e gondot, hogy nem vagyok helyben lakó ( helyiek előbérleti joga). Mint közeli rokon, élvezhetek-e valamilyen előjogot a terület bérlésére? Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Dávid

drackon # e-mail 2012.12.01. 21:53

Köszönöm a válaszokat, a föld kárpótlási jeggyel lett véve de már több mint 20 évvel ezelőtt.

zsandi # e-mail 2012.12.01. 18:59

Tisztelt Szerkesztőség!
Bérleti szerződést kötöttem szántóföldre, de a földhivatal nem jegyzi be a földhasználati jogot, mondván, hogy az előző bérlőnek "előbérlési joga" van. Létezik ilyesmi?
Annyit kell tudni, hogy a föld tulajdonosa nem volt megelégedve az előző bérlővel ezért a bérleti év lejártával írásban közölte vele és a jegyzővel, hogy nem hajlandó továbbiakban kiadni a földet neki.Ezután kötött velem bérleti szerződést, de nem állhatok neki a munkálatoknak e fennt említett okok miatt.
Kérem segítségüket,mit tehetek én /hálaistennek/még járatlan vagyok az ilyen esetekben
Köszönöm tisztelettel

pazs #   2012.12.01. 17:45

Vagy úgy, értem. köszi.

véső (törölt felhasználó) #   2012.12.01. 17:34

így igaz, de már rég nem erről van szó...
egyszerűen az motivált nemárt ha a kérdező tud valamit az egyéb körülményekről...
és ezzel egyáltalán nem akartam a Te hozzászólásodat
sem minősíteni sem kiegészíteni

pazs #   2012.12.01. 17:13

Te, véső, az általad idézett szövegrészlet még csak nem is utal arra, hogy „10 évnél hosszabb szerződés esetén a bérbe vevő megkapja a föld tulajdonjogát is”.

véső (törölt felhasználó) #   2012.12.01. 16:20

nemlepődtem meg eddig is tudtam, hogy egy nagyképű hólyag vagy...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.12.01. 16:12

OFF
Nehogy már meglepődj! Eddig is herótom volt attól, ha laikusok "kijavították, kiegészítették" a szakember helyes és teljes válaszát.
Csak hogy megmutassák, ismerik a guglit.
ON

www.kbs-ugyved.hu

véső (törölt felhasználó) #   2012.12.01. 14:27

mivan kinevezted magad inspektorrá ?
vagy ballábal keltél ?
vagy úgy gondolod ez Te fórumod ?
a jószándékot fel-sem tételezed mert azt nem ismered...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.12.01. 13:01

Mert te a kérdéséből levetted, hogy kárpótlási jegy mellett utalvánnyal is licitált, és azóta még 5 év nem telt el? Hiába na, ez a tudás!

www.kbs-ugyved.hu

véső (törölt felhasználó) #   2012.12.01. 11:18

A vételi joggal árverésen megszerzett termőföld bérbeadása esetén, ha a magánszemély a kárpótlási jegy mellett utalvánnyal is licitált, az utalvány összegét a szerzéstől számított 5 éven belüli bérbeadás esetén vissza kell fizetnie. Ez esetben ugyanis egyéni vállalkozóként mezőgazdasági tevékenységet kellene 5 éven át folytatnia, a bérbeadás pedig nem minősül mezőgazdasági tevékenységnek.

talán ezért is

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.12.01. 10:29

Minek? Ami érdekelte, arra pazstól tökéletes választ kapott. Miből gondolod, hogy az adózás szépséges részleteire is kíváncsi?

www.kbs-ugyved.hu

véső (törölt felhasználó) #   2012.12.01. 09:29
pazs #   2012.12.01. 09:09

Nem igaz.

drackon # e-mail 2012.12.01. 01:26

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Termelő szövetkezet venné bérbe a földünk, megküldték a szerződést, 2025-ig szól, viszont egyik családtagom úgy emlékszik pár éve azt olvasta egy mezőgazdasági újságban ,hogy 10 évnél hosszabb szerződés esetén a bérbe vevő megkapja a föld tulajdonjogát is, ennek van valóság alapja, vagy félre olvasta/rosszul emlékszik? (nem szeretnénk ilyen miatt elveszíteni a földet)

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Imre

emimami # e-mail 2012.11.28. 20:52

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi témában kérem a segitségüket.
Van egy 80 AK értékú cca. 2,5 ha nagyságu földterület, aminek fele az édesanyámé, másik fele pedig testvéreimmel együtt hármónké. Most mi szivességi földhasználóként (lehet, hogy nem pontos a szakkifejezés) bérbeadtuk ezt a területet egy gazdálkodónak, aki rendesen fizeti is a megállapodott bérleti dijat.
Most szeretnénk ezt a földet rendesen haszonbérleti szerződéssel bérbeadni, de csak annak a gazdálkodónak, aki most is műveli. Ő viszont nem rendelkezik az előhaszonbérleti joggal, mivel a szomszédos földterület nem az övé. Abban szeretnék segitséget kérni, hogy ezt a földterületet hogyan adhatjuk haszonbérbe annak a gazdálkodónak, aki már régebben rendesen műveli ezt a földterületet. Még azt is szeretném kérdezni, hogy a bérleti dij után kell-e személyi jövedelemadót fizetni?
Előre is köszönöm a választ.

emimami

szecska77 # e-mail 2012.10.12. 21:33

Kedves Jogászok!

Földet örököltem haszonbérleti szerződéssel. Mivel a felmondási időből kicsúsztam keresem a felmondási lehetőségeket. Az elég, hogy a bérleti díjat nem az fizette meg, akivel a szerződés van, hanem egy teljesen más kft? Ez azt jelenti, hogy tovább adta művelésre, vagy egy integrátor fizethet helyette?

Üdvözlettel:

Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.26. 11:14

Ptk. 457. § (1) A határozatlan időre kötött mezőgazdasági haszonbérletet hat hónapi felmondással a gazdasági év végére lehet megszüntetni. Más dolog haszonbérlete esetében a felmondási idő egy hónap.
(2) A haszonbérbe adó azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha a haszonbérlő
figyelmeztetés ellenére is rongálja a dolgot, vagy súlyosan veszélyezteti épségét;
figyelmeztetés ellenére sem műveli meg a haszonbérelt földet, vagy általában olyan gazdálkodást folytat, amely súlyosan veszélyezteti a termelés eredményességét, a föld termőképességét, az állatállományt vagy a felszerelést;
a haszonbért vagy a közterheket a lejárat után közölt felszólítás ellenére a kitűzött megfelelő határidőben sem fizeti meg.
(3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.
(4) A felmondás csak írásban érvényes.
Ptk. 458. § (1) A haszonbérlő örökösei a mezőgazdasági haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatják, ha az örökhagyó a gazdasági év végét megelőző hat hónapon belül halt meg.
(2) Az örökösök e jogukat csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésének időpontjától számított harminc napon belül gyakorolhatják.

Csak négy hozzászólást kellett volna visszatekerni. (Egyébként az ilyen hosszú idejű haszonbérlet - különösen, ha előre megfizették a bérleti díjat - sokszor adásvételt leplez, amelyet a tulajdonszerzési korlátok miatt nem köthettek meg.)

www.kbs-ugyved.hu

James80 # e-mail 2012.09.25. 21:35

Tisztelt Jogi Fórum!

A nagymamám földjei az én nevemre kerültek, amelyek 2020-ig ki vannak adva bérbe. Tulajdonos váltásnál is él-e továbbra is a bérleti szerződés vagy újat kell kötni? Van-e rá mód, hogy a lejárati idő előtt visszakapjam a földemet, mert én szeretném megmunkálni?

Válaszukat előre is köszönöm
Üdvözlettel James80

ObudaFan # e-mail 2012.09.24. 21:15

A vevőtől csak elvárható, hogy megnézze, mit is vesz. Szerintem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.24. 20:41

Már hogyne érnél vele valamit! Tiéd a bérleti díj.
Pont az lenne a furcsa, ha egy egyszerű ajándékozással meg lehetne szabadulni a határozott idejű bérlőtől.

www.kbs-ugyved.hu

tkabai # e-mail 2012.09.24. 20:35

Köszönöm a választ!
Ahogy lentebb már írták ,elég érdekes ez a magyar jog.
Tehát hiába szerezzük meg a tulajdonjogot,semmit sem érünk vele mert a bérlő tovább használhatja amíg a szerződése lejár.Eszerint ha valaki termőföldön szeretne gazdálkodni jobban jár ,ha bérel területet,mint ha vesz,hisz így akár ingyen szedheti hasznait a területnek,ahogy azt előrébb írták,és még adott esetben egy tulajdonosváltás sem okozhat problémát.

ObudaFan # e-mail 2012.09.23. 22:58

Főszabály szerint ez nem érinti a haszonbérleti szerződést. De azért pontosan kellene ismerni a történetet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

tkabai # e-mail 2012.09.23. 21:32

Sziasztok!
Egy termőföld bérleti szerződése megszűnik-e attól,illetve megszüntethető-e,ha a tulajdonos személyében változás áll be?
Esetleg a bérlő jogosult-e tovább használni a földet csak azért ,mert már hosszú ideje használta azt,és további sok évre van még szerződése?
Csak ,hogy érthetőbb legyen,a szóban forgó területért per van folyamatban,és a bíróság döntése után,lehet,hogy változik a tulajdonos személye.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.03. 12:49

Ptk. 457. § (1) A határozatlan időre kötött mezőgazdasági haszonbérletet hat hónapi felmondással a gazdasági év végére lehet megszüntetni. Más dolog haszonbérlete esetében a felmondási idő egy hónap.
(2) A haszonbérbe adó azonnali hatállyal felmondhatja a haszonbérletet, ha a haszonbérlő

  1. figyelmeztetés ellenére is rongálja a dolgot, vagy súlyosan veszélyezteti épségét;
  2. figyelmeztetés ellenére sem műveli meg a haszonbérelt földet, vagy általában olyan gazdálkodást folytat, amely súlyosan veszélyezteti a termelés eredményességét, a föld termőképességét, az állatállományt vagy a felszerelést;
  3. a haszonbért vagy a közterheket a lejárat után közölt felszólítás ellenére a kitűzött megfelelő határidőben sem fizeti meg.

(3) Ha az azonnali hatályú felmondást a haszonbérlő három napon belül nem veszi tudomásul, a haszonbérbe adó további nyolc napon belül a bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti.
(4) A felmondás csak írásban érvényes.
Ptk. 458. § (1) A haszonbérlő örökösei a mezőgazdasági haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatják, ha az örökhagyó a gazdasági év végét megelőző hat hónapon belül halt meg.
(2) Az örökösök e jogukat csak a hagyatéki eljárás jogerős befejezésének időpontjától számított harminc napon belül gyakorolhatják.

www.kbs-ugyved.hu