Haszonbérleti szerződés


Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.25. 05:41

A telekkönyvbe "szerződést" nem jegyeznek be, csak jogot. (És tényeket fel~.)

Csuklósbusz # 2020.09.24. 15:25

Haszonbérleti szerződés az tehernek számít, tehát elidegenítési és terhelési tilalom esetén is bejegyzik?

drbjozsef # 2020.09.21. 10:29

Igen, az egy szerződés, amit minden félnek be kell tartani.

Épület szerintem a földingatlanhoz tartozik alapesetben, ha nincs önálló helyrajzi száma. De hát szerződési szabadság van, akár rendelkezni is lehet arról a szerződésben. Az Fftv. is csak a tanya épületeivel kapcsolatban ír kivételt, úgy általában nem ír róla.

Szerintem - de ennyire már nem értek hozzá, lehet, hogy tévedek.

Csuklósbusz # 2020.09.21. 10:05

Értem mostmár!

De ez a haszonbér majdnem olyan mint a haszonélvezet, nem tudja elvinni a bank, nem tudja visszavenni a tulaj amíg be vannak tartva a szerződésben foglaltak?

A földön lévő ingatlanra mennyire vonatkoznak ezek?

drbjozsef # 2020.09.18. 03:50

Akkor most az eladó választása vagy eredeti szerződés szerinti lesz a vevő ha van azonos ranghelyen lévő is?

Kevered a dolgokat.

Van a vevő, és van egy elővásárlásra jogosult. A vevő is ugyanazon a ranghelyen áll, mint a e.v.j. Ez esetben a vevő kapja meg.

A másik eset, ha van több elővásárlásra jogosult azonos ranghelyen (de megelőzik a vevőt). Ilyenkor választhat az eladó.

Csuklósbusz # 2020.09.18. 02:11

Földforgalmi törvényt átfutottam, konkrétan nem térnek ki a kérdéseimre, de viszont állandóan változik így neten is nehéz tippeket olvasni.
Elméletileg az új Fftv már szabályozza azt amit már kérdeztem a múltkor hogy azonos ranghelyen lévők esetén már nem az eladó választása a dolog. Illetve mindkét verziót írja:

28/A. § * Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv a szerződés szerinti vevő és a vele azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult javára egyaránt hozhatna jóváhagyó döntést, úgy a mezőgazdasági igazgatási szerv az adásvételi szerződés szerinti vevővel hagyja jóvá a szerződést.

. § (1) A jegyző a nyilatkozattételre nyitva álló határidő leteltét követő 8 napon belül a beérkezett, illetve a 21. § (4) bekezdésében meghatározottak szerint átvett jognyilatkozatokról iratjegyzéket készít, és azt az adás-vételi szerződés eredeti példányával, valamint a jognyilatkozatokkal együtt megküldi

  1. az eladó részére, ha az adás-vételi szerződés mentes a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása alól, vagy
  2. a mezőgazdasági igazgatási szerv részére jóváhagyás céljából.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben az adás-vételi szerződés szerinti vevő helyébe az elővásárlásra jogosult az elfogadó jognyilatkozatának az eladóval történt közlése napján lép be. Több elővásárlásra jogosult elfogadó jognyilatkozata esetén az adás-vételi szerződés szerinti vevő helyébe a sorrendben előrébb álló elővásárlásra jogosult, több, azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult esetén pedig az eladó választása szerinti elővásárlásra jogosult lép.

-----
Akkor most az eladó választása vagy eredeti szerződés szerinti lesz a vevő ha van azonos ranghelyen lévő is?----

Más, kamu Fmh-nál volt téma hogy átvehető lenne az ingatlan. Ezekszerint mégse:

szerinti eljárás során a föld árverésen kívüli eladásának és a végrehajtást kérő általi átvételének nincs helye.

(6) * Felszámolási, vagy önkormányzati adósságrendezési eljárás esetében, ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megtagadja az árverési vevő javára a tulajdonszerzés jóváhagyását, vagy az árverés sikertelen, a föld az állam tulajdonába és a Nemzeti Földalapba kerül.

De pl végrehajtási árverés esetén nem kapja meg az állam...

Az alábbit hogy értik? Szabadon kiadható albérletbe az épület?

:

38 (5) A tanya lakó-, és gazdasági épület használatának - a földtől elválasztott - önálló átengedésére e törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.

40 (5) Tanya földhasználati jogosultságát földművesnek nem minősülő természetes személy, illetve mezőgazdasági termelőszervezetnek nem minősülő jogi személy - ide nem értve a 41. §-ban meghatározott jogi személyeket - is megszerezheti.

A fenti szerint akkor nem földművesként kivehetek akár 100HA tanyát haszonbérbe is?

De zártkertre nem ír semmit, zártkertet kivehetek haszonbérletbe majd az épületet kiadhatom albérletbe legálisan?

Csuklósbusz # 2020.09.18. 00:14

Közjegyzőhöz is fordultam már kérdéseimmel amiket itt is felszoktam tenni. Hát én olyan hézagokra szoktam rálépni hogy sokszor nem tudják biztosra a választ.
Zártkert, haszonbérleti de nemcsak művelni hanem lakhatás céljából is.. Az utóbbi a joghézagos, pláne ha adósság is van rajta..
Pl áramszolgáltató köteles-e szerződést kötni haszonbérlővel? Földhivatalba bejegyzik -e ha elidegenítési és terhelési tilalom van rajta?
Ezek egy átlag vidéki ügyvédnél erősen utánnanézősek illetve benézős kérdések sztem.

drbjozsef # 2020.09.17. 17:11

Csuklósbusz,

Az örökös felmondhatja a haszonbérleti szerződést.

Fétv. 57.§ d. pont.

MajorDomus # 2020.09.17. 16:11

Miért nem bízol meg egy ügyvédet?

Csuklósbusz # 2020.09.17. 13:14

Még él a tulaj, de ha meghal akkor gondolom az államhoz kerül, illetve akkor is ha sok árverés sikertelen, akkor is az államé lesz valahogy a zártkert..

De ha nem szegem meg a szerződést akkor ők felmondhatják?

drbjozsef # 2020.09.17. 10:52

Csuklósbusz,

hol és mit kellene ehhez átolvasnom?

Az interneten, és amit találsz. Kezd az Fftv.-vel.

gerbera317 # 2020.09.17. 10:39

a időközben öröklés végett átkerül az állam tulajdonába
off nem végett, hanem miatt (finalis vs. causalis) on
Miért kerülne? Meghalt a tulajdonos? Akkor kivel kötsz bérleti szerződést?

Csuklósbusz # 2020.09.17. 09:17

Haszonbérleti szerződésről szeretnék mindent megtudni, hol és mit kellene ehhez átolvasnom?

A konkrét ügy illetve a terv hogy egy zártkertet haszonbérbe venni, a rajta lévő ingatlant továbbadni albérletbe, a kertben akácfákat ültetni és gondozni.

A kérdés hogy villanyt és egyéb közműveket haszonbérleti szerződéssel bekötnek-e?

Illetve végrehajtási jog van az ingatlanon, ha időközben öröklés végett átkerül az állam tulajdonába akkor a földalapkezelő felmondhatja-e a szerződést?

VesperLynn # 2019.12.18. 09:57

Tisztelt Fórumozók és Szakértők!

Véleményüket kérem az alábbi ügyben. Örökölt földemet a jelenlegi haszonbérlő részére megvételre felajánlottam. Haszonbérleti szerződésünk eredetileg 2019.12.31-ig szólt, majd eladásra kínálás után ezt a szerződést módosítottuk és a haszonbérlet idejét 2039.06.07-re módosítottuk (biztonsági okokból az eladás ügymenet hosszadalmassága miatt). Az adásvételi szerződést 2019. október hónapban aláírtuk, a kifüggesztési idő még ketyeg. Olvasatom szerint az adásvételi folyamat mindaddig nem zárul le, amíg a földhivatalnál az új tulajdonos bejegyzésre nem kerül, a vevő a vételárat a szerződés ingatlan-nyilvántartás részére történő benyújtással egyidejüleg fizeti ki.
Józan paraszti ésszel gondolva a tulajdonjog változásáig haszonbérleti díj illet meg, mivel érvényes bérleti szerződés áll fenn közöttünk, a tulajdonjoggal a vételár kifizetéséig én rendelkezem, haszonbérlő a bérleti szerződés alapján jogosan használja a földterületet.

Kérem véleményüket, hogy valóban jogosan kérem a haszonbérleti díjat mindaddig, amíg a tulajdonosa én vagyok a földterületnek.

Köszönettel,
Beatrix

Aronia # 2019.11.15. 14:30

Jó napot kívánok!
Osztatlan közös tulajdonban használtam a saját területemen kívül az egyik tulajdonostársamét is. Kötöttünk földhasználati megállapodást is a használat kezdetén 2014-ben, mely 2034-ig szól.
Most ősszel megtörtént a megosztási eljárás, mindenki azt kapta, ami korábban a földhasználati rendben az övé volt. A saját és a földhasználati megállapodás alapján használt területek külön helyrajzi számot kaptak, de persze szomszédosak.
A szóban forgó tulajdonos továbbra is átadná a földhasználat jogát, ezért haszonbérleti szerződést kötnénk. Ezt a földhasználati szerződést küldhetem a földhivatal felé jóváhagyás céljából?
Nyilvántartásba vett földműves vagyok, mezőgazdasági üzemközpontom a földterülettel szomszédos településen van, nagyjából 10 km távolságra.
Az a rész bizonytalanít el, hogy a törvény volt haszonbérlőről ír, mint olyanról, aki jogosultságban legelől áll, nem földhasználóról.

MajorDomus # 2019.07.17. 18:41

Majd ha szerződés lesz.

ZZ24 # 2019.07.16. 23:53

Köszönöm a válaszokat mindenkinek, így már minden tiszta.

MajorDomus # 2019.07.16. 19:10

Még szerencse!

drbjozsef # 2019.07.16. 17:01

Ez már több, mint ajánlati kötöttség, ez már megkötött szerződés. Természetesen nem állhat el. És igen, azonos ranghelyen álló több előhaszonbérletre jogosult közül a haszonbérbeadó (és nem a haszonbérlő értelemszerűen) választhat. (FFtv. 50§(2))

ZZ24 # 2019.07.16. 14:23

Én csak azt akartam megtudni, hogy a haszonbérbeadónak mennyi döntési szabadsága van: a törvényt böngészve azt vettem ki, hogy ha belép valaki, akkor az egy szinten lévő előhaszonbérleti jogosultak közül választhat a haszonbérlő.

Egy kérdésem lenne még:

Ha belép valaki, akkor már nem lehet visszakozni és az ajánlati kötöttség miatt vele kell megkötni?

drbjozsef # 2019.07.16. 04:56

ZZ24,

Ha nem így lenne, minek lenne a törvény?

ZZ24 # 2019.07.15. 20:09

Értem, tehát, ha meg is írjuk a haszonbérleti szerződést az új bérlővel, akkor a kifüggesztés alatt bárki beléphet elé, aki a törvény szerint megelőzi.

MajorDomus # 2019.07.15. 18:34

Szabályozva van.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.15. 18:16

Be. Nemigen.

ZZ24 # 2019.07.15. 17:18

Üdv,

A kérdésem az lenne, hogy ősszel a testvéremmel közös földrészünkre lejár a haszonbérlet. Új bérlőnek adnánk ki, ilyenkor valaki beléphet elé, tehát van e beleszólásunk, hogy kinek adjuk ki, ha többen pályáznának a bérlésre?