Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


nandy # 2010.01.30. 22:05

Dezső.

Techem-es digitális ktg. megosztó van, a felszerelés időpontja 2008. november véte. Első leolvasás 2009. gjanuár elején (ekkor nullázták a számlálót), második leolvasás 2009. áprilisában (ekkor nem nulláztak), harmadik leolvasás most január elején (most megint nulláztak).
Annyit már kiderítettem (a TEchem-től), hogy a th. éves elszámolásban állapodott meg velük, az időszak januártól decemberig szól.
De akkor minek kellett az áprilisi adatok alapján is elszámolni?

nandy # 2010.01.30. 22:02

Md:

A Techem-mel kötött szerződésben évi egy elszámolás van, de valamiért nálunk két leolvasás is van egy évben (mert a kk. kéri).
De az adatokat a kk-nak küldik meg, aki továbbítja a Főtáv felé.
Persze minden egyes leolvsaásért fizetünk. :(

ragyasdezso # 2010.01.30. 22:02

nandy
De vagyunk!!!

Még azt írd meg, hogy milyen költségosztó van felszerelve és mikor szerelték fel, hogy információt kaphass!

nandy # 2010.01.30. 21:53

Dezső, Mazsola:

Értem én, amit mondtok, hisz egyet mondunk valahol...
Csak tudjátok, nekem könyvelőként eszembe sem jutna szándékosan, vagy tudatlanságból félrevezetni az ügyfelet. Pedig az egyszeri vállalkozó is azért megy könyvelőhöz, mert ő maga nem ért a számvitelhez, könyveléshez, adóügyhöz. Tehát megbíz egy szakembert, és nem fogja a törvényeket bújni, nyomozni...
Mint ahogy a th.-i lakó sem ért a th. tv.-hez, pénzügyekhez, ezért megbíz egy hozzáértőt... Aki néha nem válik be. De ez elsősorban nem a tulaj hibája!

Ugyanúgy, ahogy nem tudom hibáztatni a vállalkozót, amiért nincs tisztában a hatályos adóügyi és más jogszabályokkal (ezért van könyvelője), úgy meg tudom érteni a lakókat is, amiért nem saját maguk járnak mindennek utána... Ja, és az epekövemet sem a sarki közértessel vetetem ki... Ha értitek, mire gondolok. Szóval lehet, hogy az egyszerű lakástulaj sok mindennel nincsen tisztában, de éppen ezért fogad(na) fel egy hozzáértő személyt... Aki néha visszaél a lakók bizalmával.

Míg én könyvelőként megtiszteltetésnek veszem, ha valaki rám bízza az adóügyeit, addig a közös képviselőnk valahogy nem tekinti becsületbeli ügynek azt, amire felkértük/megbíztuk...
Nem szeretnék általánosítani, mert nyilván vannak becsületes közös képviselők is, de sajna kevesen vagytok. :(

MajorDomus # 2010.01.30. 20:49

Valamit -nem értek.
Miért van két leolvasás ? Kétszer is fizettek érte ?
Miért nem a Techem olvassa le,számolja el, s továbbitja a Főtávnak ?

ragyasdezso # 2010.01.30. 15:02

nandy

A törvény szerint a k.k. az előterjesztő, más nem teheti meg helyette. Az meg hogy az emberek egyre butábbak, szintén demokrácia, mert a demokráciában szabad hülyének lenni! Csak az a baj, hogy akkor jönnek rá a tulajdonuk értékére, amikor már árverezik!

nandy # 2010.01.30. 12:01

Szerintetek melyik a jó megoldás?

Nálunk évente kétszer olvassák le a megosztókat. Az első leolvasás 2009. január elején volt, ettől fogva a mérés eredménye alapján számlázott a Főtáv. Aztán áprilisban volt egy másik leolvasás, azt követően az alapján számlázott a szolgáltató.
Most január elején megint leolvasták az adatokat, de mivel az áprilisinál nem nullázták le a megosztókat, így a teljes évi mennyiséget számolta ki a Techem. A mostani kk. pedig ezt akarja a Főtáv felé továbbítani.

Azért érdekes az ügy, mert a legelső leolvasás alapján az én részem 4,95 körül volt, a következőnél 7,78 lett. A mostani szerint 7,08, de ha a legutóbbi leolvasástól számítom, akkor csak 2,29 lenne...
Az új kk. a 7,08-as szorzót akarja a Főtáv felé továbbítani. Szerintem a 2,29-et kellene.
Kinek van igaza?

nandy # 2010.01.30. 11:43

Ha a nyílászárókat kicserélték, és a külső szigetelés meg van, akkor már nincs szükség a kompenzációra. De ahhoz hogy ez így legyen közgyűlési határozat kell. És ha a többség mégis a kompenzáció megtartása mellett van (mint Nandyéknál) akkor azt tudomásul kell venni. Ez a demokrácia!

A szimpátia-szavazást, vagy a tudatlanságból ikszelést nem nevezném demokráciának... Leginkább azt fogadják el, amit a kk. előterjeszt. Mert nem tudják, hogy másképp is lehet. :((

ragyasdezso # 2010.01.29. 19:50

MajorDomus
Nálam Ő az ügyeletes hülye!

MajorDomus # 2010.01.29. 19:36

Mazsola!
Saját-gyártásu szlogenem: az ház ahol nincs legalább egy hülye,
Nem is igazi Társasház
Látod ezért irtam mindenhol én az Szmsz-t, mert ügyeltem rá-hogy
A közös képviselőt ne téveszthessék össze egy marionett bábuval.

ragyasdezso # 2010.01.29. 09:19

E.Éva

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől. Ha nem tartja be a szerződést a működési engedélyét visszavonhatják.

E.Éva # 2010.01.29. 07:43

Üdv. Mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni.

Egy társasházban élek. A közös tulajdonú helyiséget közgyűlési határozattal kiadtuk, szerződés 2006-ban, annak átalakítása üzletté, a bérlő költségére megtörtént 2007-ben. A kialakításhoz az építési hatóság a kialakítandó helyiség falaival határos szomszédok hozzájárulását kérik. Akkor írásban rögzítettük azt a kikötést, hogy reggel 7 előtt sem üzemelés, sem nyitva tartás nem lehet. Ezt a bérlő nem kifogásolta. A társasház érdekében sokáig elnéztem azt, hogy ez nem így történik. De tavasztól már olyan raktárbázist üzemeltetett a hét minden napján a bérlő, hogy lehetetlen volt pihenni tőle. Az én lakásom teljes terjedelme alatt üzlet és raktárhelyiség van. Tehát nem tudok átmenni egy másik szobába aludni.
Egy nap leírása: 2-3 óra körül megérkezett a teherautó, teljes tartalma kipakolásra került, majd szétmérés megrendelőnként, majd visszapakolás a teherautóra, a szállítási útvonalnak megfelelően. S mikor a szállítás megtörtént, 5-6 körül ismét pakolás-rámolás rendcsinálás, az üzlet megnyitásához. Többször kértem, figyelmeztettem, teljesen hatástalan, a bérlő nem hajlandó a megállapodást betartani.
2009. decemberben már nem bírtam tovább, értesítettem a társasházvezetőket, legutóbb, ez év elején már a bérleti szerződés felmondását kértem, de érdemben egy felszólítást sikerült kicsikarnom, valamint egy feljegyzést, bár többször kértem, intézkedésükről írásban értesítsenek.
Az éjszakai pakolás-rámolás megszűnt, de arra nem lehet rávenni, hogy a reggeli nyitással járó dolgokat ne kezdje el 5 óra körül.
Kérdésem a következő:

  • Mit tudok én tenni annak érdekében, hogy betartsa a megállapodást a bérlő, és ne zörögjön 7 óra előtt?
  • Mit tehet a közös képviselő, vagy társasházkezelő, és mi az amit feltétlenül meg kell tenni a tulajdonos érdekében, hogy a nyugalmát biztosítsa?
  • Milyen lépéseket kell megtenni melyik fórumon és milyen formában?
  • Ha teszem azt, a nyugalmam érdekében szállodásba költözök, kinek a terhére tehetem?


Kérem, ha valakinek volt már ilyen tapasztalata, problémája, írja meg, milyen megoldást lehet a dologra találni.

További szép napot kívánok! :)

ragyasdezso # 2010.01.29. 07:35

Földhivatali ügyintézője válogatja. Van mikor befogadja, van mikor nem. Ugyanúgy mint az ügyvédi jelzálogot. Hol ráteszi, hol nem. Ezért mi inkább kifizetjük azt a 25.000.-Ft.-ot, és akkor biztosak lehetünk, hogy átment. Egyébként sem árt, ha egy ügyvéd átnézi, mert a tulajdonosok, a k.k. sok minden olyat is beleírnak, ami szerintük jó, és fontos csak jogszabályellenes.

MajorDomus # 2010.01.28. 22:31

Erről-én sem tudok !
Igaz 2004-ben gyártottam Szmsz-t, tucatjával.
Az üyvédek 20-40 ezer ft-ért készitenek ilyet. A k.k töltsőn le egy tervezetet a netről vagy akár e-mailban kűldök egy tervezetet dijmentesen.
Más !
Megint kénytelen vagyok egyetérteni r.dezsővel.

Mindent megteszek a házért, dolgozom egész nap, de sem a kutyája,sem a szolgája nem vagyok senkinek. Amig ott dolgozom, addig én irányitok, én-vagyok a ,,Maior Domus,, ha ez jó nincs gond ha 10 tulajdonos 10 felé- akar rángatni,keressenek mást.

A ház közösségek nagyon eltérőek. A tegnapi közgyűlésen 28,3 % volt jelen 2,5 órás vita után fogadták el a beszámolót s az idei költségvetést.
Ma 64,3 % volt jelen, 65 percig tartott a k,gy.ugyanerről .
Nehogy már én legyek a felelős azért mert Józsi a kocsmába megy k.gyűlés helyett! Ahol a k.k csak egy házzal foglalkozik mert nyugdijas
Ott lehet ilyen bejárást csinálni hogy tessen má győnni a gyűlésre.
Nekem 21 épületemre vonatkozik a könyvvizsgálati kötelezettség,szilveszter óta mint a mérgezett egér-szaladgálok,hogy időben kész legyen minden elszámolás a Jelentés a teremfoglalás.
Még én noszogassam a tulajt,hogy emelgesse fel a seggét s döntsön a saját háza sorsáról.
Én ugy irtam az Szmsz-t mindenhol hogy a k,k k.gyülés jóváhagyás nélkül a saját - mindenkori - vállalkozói dija 3-szorosáig fizethet ki pénzt. Egy 65 lakásos-épületnél ez 150 ezer ft. Egy 10 lakásosnál 30.000 ft.

ragyasdezso # 2010.01.28. 18:30

Mazsola66

A módosításhoz nem kell. De itt még nincs nekik, azt pedig a Földhivatal nem veszi át, csak ellenjegyzéssel.

ragyasdezso # 2010.01.28. 12:27

Kugar

Az SZMSZ kötelező. És nem 60 ezer csak 25 ezer, igaz akkor a k.k.-nek kell megcsinálni az SZMSZ tervezetet.
Pld. ha most lenne SZMSZ, akkor abból megtudnád állapítani, hogy a k.k. jogosult volt e saját hatáskörben dönteni, vagy nem. Általában 100 és 200 ezer Ft. körül van meghatározva az az összeg, amelyet saját hatáskörébe utal az SZMSZ utólagos bejelentési kötelezettséggel.
Kérjetek árajánlatot (legalább 3-at)és ha nagy az eltérés a közgyűlés adjon ki FMH-t károkozás címén a k.k. ellen.

Kugar # 2010.01.28. 12:17

Közös képviselő ténykedésével kapcsolatban lenne kérdésem. Megszavazásra került 10 lakásos 3 szintes társasházban, hogy a lépcsőházat ki kell festeni, abban állapodtunk meg, hogy árajánlatokat kérünk a munkára. Erre egyszer mikorra hazaértünk már csinálták a munkát, amit másnap be is fejeztek. Kérdeztem a lakótársakat, hogy valaki tud-e valamit az akcióról, de nem. Beszéltem a közös képviselővel és ő azt mondta, hogy mivel nem vittünk ajánlatot, ő keresett egyet és rendelte meg a munkát 200000Ft-ért. Az a kérdésem, hogy ő saját maga dönthet ilyen dolgokban? Nem kell tájékoztatnia a lakókat, hogy egyáltalán elfogadják-e az árat. Kérdeztem más festőt és ő 80000Ft-ért vállalta volna.
Másik kérdésem az SZMSZ-t kötelező csinálni, mert a közös képviselő mindig azzal jön, hogy az 60000Ft költséget jelent az ügyvéd miatt?

Köszönöm a válaszokat!
Kugar

ragyasdezso # 2010.01.28. 12:12

mamika49

Sajnos az ilyen botcsinálta k.k. (mert olcsó) nagyon megtudják keseríteni a tulajdonosok életét. De amint írtad és én is ezt mondom, a tulajdonosok hozzáállása is nagyon sokszor megkérdőjelezhető. Mi most látjuk, (6 házzal panelozunk) milyen felkészültséget és hozzáértést kíván meg egy ilyen program lebonyolítása. Az állandó odafigyelésről, ellenőrzésről nem is beszélve.Nálunk jóteljesítési garancia van lekötve a pénzintézetnél a garanciális idő alatt. Ha nem csinálja meg a beruházó a szükséges javítást, mi azonnal lehívhatjuk az összeget. De nagyon sokan minden előzetes ismeret nélkül vágtak bele ebbe a nagyon nehéz munkába. Mindenesetre a hőtérkép alapján cseréltesd ki az ablakodat megfelelő minőségűre a garanciális idő alatt. A panelprogramnál előírás az üveg és az üveget helyettesítő test megfelelő minőségű hőszigetelése. Ez a megkötött szerződésben ellenőrizhető.
Szóval hajrá, ne hagyd magad!

mamika49 # 2010.01.28. 11:39

Dezső!
Köszönöm a választ, egyelőre azon gondolkodom, hogy eladjam-e a lakásom, vagy feljelentést tegyek.
Most várom a kivitelező válaszát a hőfényképekre. Kiderült, hogy miért fázom. A stukatúron mért belső hőmérséklet 11,7°C – 13,3°C, míg az erkélyajtó alsó részén 9°C, az erkélyajtó üvegen 10,8°C, míg az erkélyajtó alján 9°C. A szállítói megfelelőség nyilatkozaton nincs bejelölve, hogy a hőszigetelő képesség H1 vagy H2. A H1 „Low-E” üvegezés esetén, de ezt senki nem közölte a tulajdonosokkal. Nem csoda, hogy fázom, hiszen az íróasztalom kb. fél méterre van az erkélytől, ott dolgozom egész nap. Ehhez csak annyit, hogy megnéztem a gyártó honlapját, a főoldalon ül egy nő és az ablakhoz támasztja a meztelen lábát, jelezve, hogy milyen szuper a minőség. Rajtam minimum 2 vastag zokni van, de az is kevés.
4 éve lakom a házban. Amikor a kk-t megválasztották, még nem voltam itt. Ő is tulajdonos, és állítólag úgy szavazták meg a közgyűlésen, hogy az élettársa elmondta, hogy úgy lesz jó a háznak, ha az a Bt. ad számlát a közös képviselői tevékenységről, ahol ő kültag, és ő továbbadja a pénzt a kk-nak! Ha magánszemélyként foglalkoztatná a ház, akkor az illetékeket is fizetni kell utána, mert semmilyen más állása nincs.
Senki nem tiltakozott, sőt, ugyanilyen módon más házak képviseletét is ellátta.
Ha én ezt most bejelentem, én leszek a „fekete fenekű”, szép szóval mondva. Többször is szóltam emiatt, meg más hiányosságok miatt a közgyűlésen, de leszavaztak, mondván, hogy én akadékoskodom, és küldtek egy levelet, amit a tulajdonosok fele aláírt, hogy ne bántsam szegény kk-t, mert ő rendesen végzi a dolgát akkor is, ha nincs írásbeli megbízás. Az nem számít, hogy koszos a lépcsőház, a szemétledobó leírására nincs szó, nem értesíti semmiről a tulajdonosokat, ha szólnak, azt mondja, már megcsinálta, a levelekre – postán feladott ajánlott levélre! – sem válaszol, nem közli, ki tartozik a közös költséggel, illetve nem küld felszólító leveleket, nem tudjuk, ki fizeti a panel hitel összegét, és ki nem, a közgyűlési meghívókhoz nem mellékeli az anyagokat, hanem a közgyűlés megkezdésekor, vagy max. 1 nappal előtte adja oda, nem azokban a pontokban születik határozat, amiket meghirdetett a meghívón, mondván, hogy az „egyebek” címszó alatt is lehet határozatot hozni.
A tulajdonosok fele az ő embere, ők mennek a közgyűlésre, a többi nem szól, csak egymás között mondogatják, hogy mennyire fáznak.
Az egyik közgyűlésen szólt valaki, hogy örüljenek, mert elolvasom a törvényt. A válasz: „virágot ne vigyünk?”
Most én képviseljem ezeket az embereket? Érdemes bármit tenni?
Lassan ott tartok, hogy én szégyellem magam a ház elhanyagoltságáért, és átkozom azt a pillanatot, amikor ide költöztem. Tudhattam volna, hogy a ház is olyan lesz, amilyen a kk. lakása, lerobbant, koszos, büdös. És közben látom, hogy máshol nem így van, tehát vannak olyan közös képviselők, akik dolgoznak rendesen.
Elnézést, hogy így kifakadtam. Köszönöm, hogy meghallgattatok.

ragyasdezso # 2010.01.28. 10:15

Ida7

Az, hogy hányan mennek el a közgyűlésre, nem a k.k.-t, hanem a közösséget és a tulajdonosokat minősíti. Ha évente egyszer, jól előre meghirdetett esti időpontban nem mennek el, az azt jelenti hogy semmibe veszik a k.k. munkáját illetve hogy mennyire nem érdekli őket a tulajdonuk.
Én anno 4 lakás mennyiségmérőjét fizettem vissza déli fekvésű lévén, de ezt másként meghitelezve nem lehet megcsinálni. Csak kp. fizetés mellett. Azt meg a tulajdonosok többsége nem akarja vagy nem tudja bevállalni. Ezért én is kifizettem mások helyett is. De ez a közösségi lét "szépsége".

Fűtés:
Ha a nyílászárókat kicserélték, és a külső szigetelés meg van, akkor már nincs szükség a kompenzációra. De ahhoz hogy ez így legyen közgyűlési határozat kell. És ha a többség mégis a kompenzáció megtartása mellett van (mint Nandyéknál) akkor azt tudomásul kell venni. Ez a demokrácia!

Osmi
Azért vagyok még k.k., mert nem mindenhol ilyen a helyzet! A vállalkozói díjamért megdolgozom, de kapca rongya nem vagyok és belátható időn belül nem is leszek senkinek! És azt sem tűröm, hogy egyes "depi" tulajdonosok dehonesztálják a szakmát és a művelőjét! Ennyi...

osmi # 2010.01.28. 08:40

ragyasdezso!
"Az egyértelmű, hogy a tulajdonosok és a vállalkozó k.k. érdeke soha nem esik egybe."
No, ez nagy baj, akkor miért vagy k.k.ha ily sanyarú a dolog és a tulajok is mily hülyék!
Te legalább tisztességesnek tűnsz; ha elvetették a panelpr.-it ehhez tartod megad, mégha Te pártolod is. A mai világban már ez is örvendetes.

ragyasdezso # 2010.01.28. 07:57

Ida7

Ezt akkor várhatnád el, ha a k.k. fizetett alkalmazottként, napi 8 órában csak a ház ügyeivel foglalkozna. De itt vállalkozóról van szó, aki, hogy ebből megéljen 5-10 házat fel kell hogy vállaljon, ebből következőleg napi 1 óra jut házanként. Nem tudom nálatok mennyit keres a k.k., de egy 100 lakásos háznál 100 ezer Ft.-ból kb. marad 40. Diplomát meg ugye nem azért szereztem, hogy ennyivel beérjem. Arról nem is szólva, hogy emberekkel bánni a legnehezebb és a leghálátlanabb feladat. Van olyan házam, ahol már omlik rájuk az egész, de 3-szori nekifutásra is elvetették a panelpályázaton való indulást. Pedig minden részletesen el lett magyarázva. És természetesnek veszik, hogy a k.k. díjazása múlt évben tartott 6 rendkívüli közgyűlést is tartalmazza. (a belefektetett időt, és energiát már nem is említve!)

Szóval ez a másik oldal!

MajorDomus # 2010.01.27. 23:20

Mazsola !
Ha a tulajok fejével gomdolkodnánk akkor Mo-n csak putrik és- paloták léteznének, mert van akinek semmi sem elég jó a házban, mig máshol ,mér akarja lecser'lni azt a jó postaládát, alig 45 éves -jó az még,, de a kőccség nem emelkedhet !

Látod- én-ezért nem szabályozom sehol a fizetésem. Karácsony előtti héten készitem a jövő évi költségvetéseket, eldöntöm mennyit kérek,jövőre, többnyire megadják mert olcsón (900 ft/lakás) dolgozom.

Elvből- nem adok be -pályázatot sehová-mert nincs rá-szükségem,akinek gondja van, vagy ,,süllyed a ház,, ugyis megtalál. A vállalási feltételeket- pedig én határozom meg.

Ida ugyan mondja már el- milyen feladatokat tud a házmester egy társasházkezelő helyett elvégezni. Lekönyvel, vagy biróságra jár helyette ? Megtartja a közgyűlést ?

Jut eszembe !

Tud már -valaki -valamit az ingatlanvállalkozásfelügyeleti hatóságról? Hol kell regisztrálni stb.- én irtam ez ügyben a Jegyzőnek,még nem válaszolt.
Na jó éjt-mindenkinek.

MajorDomus # 2010.01.27. 22:54

Kicsit -későn értem ide- hozzátok,mert majd mindennap közgyűlést tartok,de a téma nagyon érdekes.
Dezső álláspontjáról nem állitom hogy helyes, de én vele értek egyet.

Vannak emberek - s Ida soraiból is ez derül ki - akik a k.k-ban fizetett ellenséget látnak. Az adott példából egy jól dolgozó kollega képe rajzolódik ki aki a ,maradandóság pusztáján akar házat épiteni,,.
Ida ha valamit nem ért menjen el a közgyülésre s kérdezzen, azért van.
Azért szólalok fel mert eddig 1.987 db lakásban végeztettem el a fűtéskorszerüsítést, valamiit értek hózzá.
Az állandó vita tárgya a kompenzáció. Az hőbörög a legjobban,akinek a fűtését addig a szomszédai fizették -ki,nem akarja megérteni hogy ő a földszinti északi fekvésű lakásában eddig is 30-40 %-al több hőenergiát fogyasztott, csak a lm3 alapu elszámolással, az elmult 20 évben a fütésszámlája 30-40 %-át a szomszédai fizették ki,mert a 4,emeleti lakó akinek ablakot kell nyitnia a meleg miatt,ugyananyi összegű számlát kapott holott 40 %-al kevesebb energiát fogyasztott mint a földszinti kollega. Nézzétek csak meg a beépitett fütési (Mwatt) radiátor teljesitményeket a földszinten és a 4-ik emeleten
Dezső jól tudja a k.k többségének nincs szerződése.
Én 3000 lakást kezelek, egyetlen szerződés nélkűl !

Az Szmsz-ben ami mindenhol van ( én irtam ingyen a háznak )
A k.k feladata 3 oldal !!!
Jogi műszaki pénzügyi feladatok.
A k.k fizetése nem az SzmSz tárgya, hanem az éves költségvetésé.
Ha a k.k vállalkozőként dolgozik nem jár neki telefon használat mert az természetbeniu juttatás a háznak adót kell utána fizetnie.

A mai közgyülésen a takaritónak (5 % Áfa emelés miatt is ) javasoltam 8,000 ft fizetésemelést, megszavaztak 5.000 ft-ot.
Magamnak kértem 5,000 ft-ot megadtak 3.000-ft-ot. Ha beteszem az Szmsz-be az inflációkövető emelést, még -az áfát -sem kaptam volna meg !!!

ragyasdezso # 2010.01.27. 21:50

Mazsola66
Ismersz már hogy nem vagyok mellre szívó típus!. (Remélem egyszer találkozni is fogunk személyesen!)
De a hülyeség egy idő után fájó tud lenni. Életemben emberekkel dolgoztam (és most is dolgozom) de az utóbbi 20 év döbbenetes leépülést mutat. Azt , hogy nem értenek hozzá, nem is várom el, de amikor félinformált, alaptudású emberek akarják megmondani a tutit az már elgondolkoztat! A fenti példa ráadásul arról szól, hogy van egy ház, ahol még az SZMSZ is olyannak tűnik (a leírás szerint) hogy értő emberek hozták össze, és akkor egy hozzá nem értő emberke a hozzácsatlakozó "csalatkozott" tulajdonosokkal egyetembe, lehordják mindennek azt a k.k., aki a mostani tudásom szerint kiemelkedik a szürkeségből és az ingyen pénz felvevéséből, az felhergel! De az is lehet, hogy csak öregszem!

Az egyértelmű, hogy a tulajdonosok és a vállalkozó k.k. érdeke soha nem esik egybe. Mivel ma Mo.-on a k.k. 80%-nak nincs megbízási szerződése (mert fogalmuk sincs arról, hogy miként lehet megkötni) egyértelmű, hogy azt csak az SZMSZ-ben lehet és kell szabályozni. Azt, hogy ügyeletes hülyék mindig, voltak és lesznek azt már megszoktam, és be is szoktam kalkulálni!
De ugye hülyének azért nem kell mutatkoznom?