Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ragyasdezso # 2010.03.22. 13:08

Kugar

Azzal kezdted, hogy a közgyűlés megszavazta...
Ha megszavazta, a k.k. helyesen járt el.Ha a tulajdonosokra várt volna, jövőre is várná az ajánlatokat! Jelzálogot a 6 havi közös költség lemaradással rendelkezők ellen köteles beadni, nem a 6 hónapja tartozók ellen. Azok ellen FMH megy, és aztán majd jelzálog.Szóval.. Nincs más mint fizetni.

Kugar # 2010.03.22. 11:44

Sziasztok!

A következő lenne a problémám. A társasház az éves közgyűlésen megszavazta, hogy ki kell festeni a társasházat és elkezdünk ajánlatokat bekérni. Erre pár hét után a közös képviselő megbízott valakiket, hogy végezzék el a munkát, anélkül, hogy a házban elfogadták volna az ajánlatot. Igazából senki nem is tudott az egészről semmit, csak jöttek és megcsinálták. Mikor rákérdeztem a közös képviselőnél, hogyan lehetséges ez, ő azt mondta, mivel senki nem vitt ajánlatot ő kért be kettőt és abból az egyiket választotta persze a lakók tudta nélkül. A házban SZMSZ nincs, viszont a társasházi alapító okiratban szerepel, hogy minden közös költségen felüli befizetést, merthogy erről lenne szó meg kell szavaztatni a lakókkal. Mit lehet tenni, ha most követeli rajtam a festés arányos összegét és felszólít, hogy 8 napon belül fizessem be különben késedelmi kamatot számol fel, vagy esetleg mivel 6 hónapnál régebben történt a tulajdoni lapot terheli meg az adóssággal?

nandy # 2010.03.22. 10:06

Amit leírtál, azt nálunk mindent a takarító csinálja... A gondnok meg felügyeli. Mint a régi szocis időkben :)

MINDIANA # 2010.03.22. 09:34

Nandy!

Nagyon sok helyen, teljesen felesleges. A régi gondnokok, ahogy írtad, javították, az elromlott zárat, kihúzták a kukákat, bejárták a házakat, eltakarították a havat stb. Én azon a véleményen vagyok, mint a tházban sokaknak, hogy ennyi pénzért ( habár ebben a munkanélküliségben már nem állja a helyét) nem lehet kapni megfelelő embert, viszont ahhoz túl sokba kerül, hogy nem csinál "-ben semmit.

Mindi

nandy # 2010.03.21. 20:58

Hát nálunk is sokan kérdezik, hogy mit csinál valójában a gondnokunk... gyakorlatilag semmit. Ha elromlik valami, akkor hívja a szerelőt, aki jó pénzért megcsinálja. Nem tudom, szerintem alapból az apróbb javítási munkákat (pl. zárbetét-csere) a gondnoknak illene csinálni.:)

klevus # 2010.03.19. 13:00

Sziasztok! Most tudtam végig olvasni a hozzászólásokat, és nagyon köszönöm mindenkinek, hogy ennyire sokat segítettetek. Hasznos és informatív volt minden mondat, köszönet érte! Nem az a célom, hogy "hátba vágjam" a kk-t, hanem, hogy konszenzusra jussunk, és mindenkinek jó legyen. :) A ház nagy része t*jik az ügyekre, a kgy-en "ketteske-szindróma" van (ketteske elmegy, hogy megnézze hármaskát, hogy mennyit hízott/fogyott/öregedett/botoxoztatott) és így azért kicsit nehéz. Néhány, a támát valóban magának tekintő emberkével igyekszünk fölfényesedni, de hát ugye kérem ez egy külön szakma !!! Egy biztos, a kk hetek óta nem válaszol a megkeresésemre, és ennek nem örülök. Mert pl. nem tudom mi van az szmsz-ben, milyen határozattal fogadta el a kgy a kk-t, milyen formában, stb. Pedig ezek csak alapvető dolgok, az igazán fontos, az hogy ramaty a szellőzés...megy el az utcára a fűtés...stb.

Amúgy a takarításban a szemétledobók nincsenek benne, mert ezt a házban a lakók (isten tudja mikortól) bérlik, saját célra... Nekem sem sok az összeg, csak nem tudom a rendet: mikor kell takarítani, kinek, stb. Mi a gondnok feladata, mert azért valljuk be, ha a gondnok alkalmazott, és mellette még kiszervezett a takarítás is, akkor mi a fenét csinál ő???

Még egyszer köszönöm mindenkinek, és ha megengeditek, szemlélőként (jófajta hümmögőként) köztetek maradnék, mert muszáj kicsit okosabbnak lennem ebben (is). :)

A JPÉ faktor használatbavétele szabad. :)))
Üdv mindenkinek, szép 7végét!


Ha van valami, amit a keselyü nem szeret - az az üvegszem. (Woody Allen)

MINDIANA # 2010.03.19. 08:49

Üdv Ismét!

Szerettem volna betekinteni a határozatok könyvébe, ugyanis egy, határozatra lettem volna kíváncsi a fűtéselszámolással kapcsolatban. A kk. közölte nem tudja megmutatni, mert a lakásán van. Azóta sem kaptam visszajelzést, mikor mehetek megnézni.( két hete volt.) Tudom, hogy bármikor belenézhetek, és másolatot is kérhetek róla. De mi van akkor, ha ezt nem teszi lehetővé?
Előzmény:
Novemberben a kk.közgyűlést hívott össze, majd a közgyűlés előtt két nappal egyeztetett az SZVb.-vel. (tudom, ez is nevetséges) Az SZVb gyűlésen felhívtam a figyelmét, hogy nincs meg a 8 nap, de azt mondta ez nagyon sürgős, és ha megvárjuk a 8 napot lemaradunk a pályázatról. Egyetlen árajánlatot próbált jóváhagyatni a bizottsággal. Nem döntöttünk. A 3 nap múlva megtartott közgyűlést megnyitotta, majd az egyik lakó aki a fűtéselszámolás megszavazásával nem értett egyet, jelezte, hogy nem lehet megtartani közgyűlésként, és hivatkozott az általam már említett 8 napra.A kk. végül is tájékoztatónak minősítette, és nem hoztunk határozatot. Viszont két hete összehívta az SZVB-t, hogy határozzunk a fűtéselszámolással kapcsolatban. Jeleztem, ebben nem dönthet a SZVb. Azt mondta, akkor hivatkozik arra a határozatra, amit azon az ominózus, társasházi közgyűlésnek nem minősülő tájékoztatón (nem) született. Ezért kértem a határozatok könyvét, szerettem volna megmutatni a nem létező határozatot, a többi tagnak.
Még egy kis "zönge". Mivel közgyűlésnek indult, jegyzőkönyv is készült, amely egyik hitelesítője én voltam. Azóta sem lett a hitelesítőkkel aláíratva, kifüggesztve, és a tulajdonosokhoz eljuttatva, a jegyzőkönyv másolata. Mint írtam Novemberben volt.
Mindi

MINDIANA # 2010.03.18. 15:33

Nandy!

Nem akadékoskodnék, de a topikot a társasház ellenőrzését végző könyvelő vizsgálatára indítottam, ezért értelmeztem rosszul amit írtál.

Mindiana

ragyasdezso # 2010.03.18. 10:18

nandy

Elég, ha elutasító záradékkal látja el!

nandy # 2010.03.18. 10:05

Ez a rendelet a könyvelésre vonatkozik.

Az általad idézett TÁH. tv. pedig gazdasági segítőről beszél, aki véleményezi a beszámolót.
Két külön dolog.

nandy # 2010.03.18. 10:04

Anna:

224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet
a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

18. § (1) A vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet, közhasznú egyéb szervezet, továbbá a közalapítvány a Tv. 150. § (2) bekezdése szerinti könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével olyan természetes személyt köteles megbízni, illetve ezen feladatok végzésére alkalmazni, aki okleveles könyvvizsgálói képesítéssel, illetve mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkezik, és aki szerepel a Tv. 151. § (3)-(5) bekezdése szerinti nyilvántartások valamelyikében és ennek megfelelően a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal) rendelkezik, vagy olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja rendelkezik az előbbi képesítéssel és a Tv. 151. § (3)-(5) bekezdése szerinti nyilvántartásba történt bejegyzés alapján a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel (igazolvánnyal).
(2) Mentesül az (1) bekezdésben előírt kötelezettség alól az a vállalkozási tevékenységet is folytató egyéb szervezet, közhasznú egyéb szervezet, amelynél a vállalkozási tevékenységből származó éves (éves szintre átszámított) (ár)bevétel a tárgyévet megelőző két üzleti év átlagában, ennek hiányában az üzleti évben várhatóan a 10 millió forintot nem haladja meg.

nandy # 2010.03.18. 10:01

Az viszont biztos, hogy a könyvvizsgáló nem tagadja meg az auditálást, legfeljebb a könyvvizsgálói jelentésében leírja a tapasztalt hibákat, hiányosságokat.
Sőt, jobb esetben inkább a könyvelővel egyeztet, aki javítja a hibákat, és így lehet auditálni (nálunk legalábbis így szokás).

nandy # 2010.03.18. 09:59

Láttál Te már olyat, hogy a könyvvizsgáló megtagadja a beszámoló alapját jelentő könyvelés véleményezését, és a k.k. meg aláírja?

Ezt nem mondtam. De eddig nem is kellett könyvvizsgáló :))

MINDIANA # 2010.03.18. 07:15

Nandy!

Azt hiszem rosszul értelmezted a könyvelő alkamázására vonatkozó TTv előírást
idézet tőled:
"Ha az éves, vállalkozási tevékenységből származó (pl. bérbeadás) bevétel nem haladja meg a 10 millió forintot, akkor nem kötelező mérlegképes könyvelőt alkalmazni. Sok helyen a közös képviselő könyvel, van is olyan program, mely a munkáját nagyban megkönnyíti, de azért nem pótolja a szaktudás teljes hiányát.:) Ha valaki saját maga könyvel, akkor az vagy ért is hozzá, vagy nagyon felelőtlen."

Itt nem a bevétel, hanem a pénzforgalom, és a lakások, és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma dönt.

Az eredeti jogszabály:
51/A. § (1) Ha a közösség éves pénzügyi forgalma eléri vagy meghaladja a tízmillió Ft-ot, vagy az alapító okirat szerint külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma eléri vagy meghaladja az ötvenet, a számvizsgáló bizottság, illetőleg az ellenőrzési jogkör gyakorlója (a továbbiakban együtt: számvizsgáló bizottság) feladat-ellátásának segítésére – különösen az éves elszámolás és a költségvetési javaslat előzetes véleményezésére – legalább regisztrált mérlegképes könyvelőt, vagy annál magasabb számviteli képesítéssel bíró és ebbéli minőségében regisztált személyt, vagy gazdasági társaságot (a továbbiakban: gazdasági ellenőrzést segítő személy) kell igénybe venni.

Mindi

MajorDomus # 2010.03.17. 21:37

Annyira általános lenne hogy kűlső könyvelő könyvel ???

ragyasdezso # 2010.03.17. 12:08

nandy

Láttál Te már olyat, hogy a könyvvizsgáló megtagadja a beszámoló alapját jelentő könyvelés véleményezését, és a k.k. meg aláírja?

nandy # 2010.03.17. 10:51

A k.k.-é a felelősség akkor ha elfogadja a hibás könyvelést! Egyébként nem.

A beszámoló aláírásával elfogadja a hibás könyvelést, tehát...:)
Persze, ha egyértelműen kiderül a könyvelési hiba, és az bizonyítható módon a könyvelőnek róható fel, akkor a megbízási szerződés alapján felelhet a könyvelő is.

MajorDomus # 2010.03.16. 21:12

Én nem könyvelésről irtam hanem gazdálkodásról.
Én is kamikaze vagyok,mert nem egyeztetek a bizottságokkal, nem is igen tartanak rá igényt, a speciális munkastilusom miatt nemigen van rá-szűkség.

ragyasdezso # 2010.03.16. 21:03

MD
1,Az elég "öngyilkos" jelölt k.k. aki nem beszéli meg előzetesen az SZVB-vel a dolgokat.
2,A k.k.-é a felelősség akkor ha elfogadja a hibás könyvelést! Egyébként nem.
3,Ha van SZMSZ és kitér is rá!

MajorDomus # 2010.03.16. 20:37

Minden hozzászólásban van igazság.
A k.k. Senkivel sem köteles egyeztetni a napirendet. Ha elszámololó/tervező k.gyülésről van szó akkor a tv. És az Szmsz meghatározza.
A társasház gazdálkodásáért a k.k a felelős attól függetlenül ki könyvel. Ha a könyvelésre kűlön embert vagy céget szerződtetnek,akkor a részfelelősség az övé, a szerződésben rögzitettek erejéig.

A közös k. Feladatait az szmsz részletesen leirja,arra kűlön szerződés nem kell. A közgyűlés megbizása helyezi státuszba a k.k-t, s szünteti meg.- mivel a k.k megválasztását s visszahivását a tv.szabályozza,értelmetlen erre szerződést irni, a munka s feladatok az szmsz-ben.

Végül a takaritást 80.000 ft-ért vágzi vállalkozó Rozika 87 lakásos 10 emeletes házban számla- ellenében. Két lépcsőházra a 150 ezer nem tűnik soknak gondoljatok a dupla sz.ledobó s dupla konténer s ledobó kaná tisztitásra. Attól függ hogy mekkorák a szint folyosók,vagy csak beléők vannak-e.

ragyasdezso # 2010.03.16. 16:39

nandy

Tévedés. Ha a könyvelés külön van választva, a cég vagy a megbízott személy a felelős az ügyvitel szabályai és a megbízási szerződés alapján.

osmi # 2010.03.16. 15:59

Az én verzióm;

A kgy. napirende pontjait a k.k. határozza meg. A 10% -ot maghaladó tul. hányadot képviselő tulajdonosok által indítványozott napirendeket a k.k. a Tv. szerint köteles beletenni.
A k.k -t a tház bíza meg általában egy részletes megbízási szerződéssel- mely az általa végzendő feladatokat, megbízási díját,stb. tartalmazza. A tház nevében a számvizsgálók írják alá.
Az én álláspontom az, hogy a könyvelésért is a k.k. tartozik felelősséggel, akárkivel végezteti.
A felelősségrevonás kérdésében is a kgy. , mint a tul.közösség legfontosabb fóruma dönt.
Nincs előírás, hogy a k.k. köteles válaszolni, pláne határidő.Köteles kgy.-t összehívni az általatok megadott napirendek tárgyalásával, ha a fent említett %-ot meghalahó tul. hányad írásban kéri.
A gondnoki feladatkört is a kgy. határozza meg / a valósában a k.k. szokta/.Ha gondnoki lakás a tház tulajdona, akkor csak a tház adhatja bérbe.
A "JPÉ" faktor nagyon tetszik, használhatom?
Röviden ennyi, zűrösek ezek a tházi ügyek, hisz marha nagy pénzekről van szó, gyakorlatilag kontrol nélkül.
üdv.

nandy # 2010.03.16. 15:54

9,Aki könyvel.

Szerintem meg az, aki a beszámolót aláírja. Ez a személy általában a közös képviselő.

ragyasdezso # 2010.03.16. 15:27

klevus

1,A közgyűlés a berekesztésig érvényes határozatokat hozhat. (gondolom a könyvvizsgáló jelentése nélkül a 2009. évi beszámoló és a 2010. évi tervezet határozatképtelenné vált!) A következő közgyűlés a maradék napirendi pontokban dönthet.
2, A napirendi pontokat a k.k. határozza meg az SZVB-vel való egyeztetés után. A tulajdonosok 10% kérheti napirendi pont felvételét a meghívó kiküldése előtt.
3, Amit nem Ő csinált azért nem felel!
4, Csak a közgyűlés hozhat határozatot a felelősségrevonás ügyében.
5,Az SZVB felelősségét is csak a közgyűlés vetheti fel.
6,A közgyűlés. A megbízási szerződését az SZMSZ-ben meghatározott személy, ennek hiányában az írja alá akit a közgyűlés felhatalmaz
7,30 napon belül köteles válaszolni az ügyvitel szabályai szerint. az e-mail cím ha bejelenti hivatalos.
8,a közgyűlés megbízhat a könyveléssel bárkit. Ha a k.k.-nak van végzettsége maga is könyvelhet.
9,Aki könyvel.
10,Szabályos.
11,A feladatokat a közös képviselő, a díjazást a közgyűlés.
12,Ha kárt okoztak a közgyűlés felhatalmazása alapján perelhetők.
13,Az SZMSZ vagy a közgyűlés szabályozhatja.

Remélem mindenre sikerült válaszolnom!

nandy # 2010.03.16. 10:11

(Gondolok itt az általunk külön fizetett havi 150 eFt-os takarítási költségre, két lépcsőházas, tíz emeletes panelnél, heti egy alkalommal)

Biztos, hogy csak a takarítás van benne az összegben? Mert akkor az szerintem rengeteg pénz...