Albérleti szerződés


matthiasi # 2008.05.02. 08:19

Helló zsunyi !
Látom itt vagy !

Hogy mit mond a bérlő/ a leendő bérlő az egy dolog.
Mindegyik modja, hogy "természetesen hosszú távra gondol" - mert ki az aki 2 - 3 hónapra kiad lakást . Arra ott vannak a panziók, mini szállodák stb.
Tehát az a lényeg, mi van a szerződésben. Én speciel elvből nem kötök határozott időre - csak határozatlan időre - 1 hónap felmondással. Ez természetesen oda - vissza érvényes. A jó bérlőt nem teszik ki "csak úgy", ez egy tévhit. Sőt a hosszútávú bérletet lehet honorálni - pl. bónusszal. A bérbeadás ugyanolyan űzleti vállalkozás mint sok más a maga specialitásasival.

zsunyi # 2008.05.02. 08:09

A bérlő mondta a két évet, sőt úgy vette ki a lakást, hogy minimum két év.
A dolog pikantériája, hogy nagyon jó barát a bérlő, és ez igencsak megnehezíti a dolgom
Köszönöm a segítséget.

guba # 2008.05.02. 06:20

A bérlő úgy gondolta, hogy jó, ha belefoglalja a szerződésébe azt az egy évet, nehogy elbukja aztán valamiért ezt a jó kis lakást, csak arra nem gondolt, hogy ezzel a fizetésre is kötelezettséget vállalt. A munkahely elvesztése nem indok egy veled szembeni rendkívüli felmondásra. Ezzel együtt, csatlakozva az előttem szólóhoz, azt javaslom addig kérjed a bérleti díjat, amíg nem találsz új bérlőt.

matthiasi # 2008.05.02. 04:21

Elvileg -igen.
Hátra vam még több mint egy év - ha jól számolom 15 hónap. Gondolod, akik bérelnek, rendelkeznek ennyi anyagi potenciállal. ?
Lehet birósághoz fordulni, de megéri. ?
Azután : ki az aki 2 évre köt szerződést ? Nyilván az, aki nem ismeri a feltételeit.
Ez igaz oda vissza.
A naiv tájékozatlan ember a bérlő részéről, a bérbeadó részéről az, aki nem rendelkezik minimális empátiával sem a bérlő felé.
Egyezz ki vele !

zsunyi # 2008.05.01. 13:05

tisztelt Ügyvég Nő/Úr!

Az alábbiakban kérném segítségüket.
Határozott idejű szerződés keretében - a bérlet időtartama 24 hónap - adtam ki lakásomat. A bérlő azonban 9 hónap után közölte elköltözik. Írásban nem mondta fel a szerződést.
Kérdéseim:
1 kell-e írásban felmondania a szerződést,
2 ki kell fizetnie a bérleti időszak végéig a bérleti díjat, vagy nem?
3 rendkívüli felmondásnak számít-e az, hogy azért költözik ki, mert mégsem kapott meg valami munkát bp-en (ami miatt kibérelte a lakást két évre) és így nincs miért itt maradni

amennyiben jár nekem a hátralévő időszakra is a bérleti díj milyen módon tudom azt érvényesíteni?

Köszönöm gyors válaszukat.
zsuzsa

setareh # 2008.04.29. 17:54

Köszönöm a választ, de mi van, ha közben a tulaj aláirja a szerződést, akkor nem tuunk mit tenni...

tomas64 # 2008.04.25. 17:38

Véleményem szerint sürgőssen keressetek másik albérletet, erre az ingatlanra jelenleg nincs érvényes szerződésetek,
nem valószínű, hogy a közvetítéssel megbízott személy megbízása a szerződés aláírására is jogosult. Amit pluszban követelnek (párod miatt) egyébként is aggályos, meg zavaros is.

setareh # 2008.04.25. 17:23

Tisztelt ügyvéd Úr/Nő

Én a következővel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
2007 decemberében beköltöztünk én és a párom egy albérletbe, aminek a tulajdonosa egy külföldi úriember, tehát közvetiőn keresztül zajlott a dolog. Megirtuk a szerződést, én és az iráni párom is aláirta. rá kb egy hónapra közölte az iroda, hogy a tulaj csak magyar állampolgárral akar szerződni, de a páromnak szüksége van a vizumhoz a szerződésre, erre ők azt mondták, hogy számitógépen szerkesszük át, és adjuk le azt. a párom tanul, tehát neki be is kellene jelentkeznie ide,az a papir is kell a vizumhoz, mire ők közölték, hogy arról szó sem lehet.nekünk költözni kell, mivel igy nem maradhat magyarországon hogy tanuljon. mi ezt közöltük velük, de azt hozzátenném, hogy most április vége van, és még semmilyen szerződésünk nincs, legalábbis olyan, amit a tulaj aláirt volna. ez egy egy évre szóló szerződés volt, de mondtuk, hogy a kaució nem kell, aminek a fele a párom nevén van, csak abból fizessék ki a hátralékunkat. az irodának szerintem tudnia kellett volna, hogy mik a kötelezettségei, ha egy külföldivel szerződnek...
várom mielőbbi segitségét
köszönettel: Eszter

monalisa1 # 2006.05.29. 09:07

Endre: a Magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok - dokumantumtár:

http://misc.magyarorszag.hu/…zerzodes.rtf

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.28. 21:25

Hallottam valahol,valakitől,hogy a közös ktg-et minden esetben a tulajnak kell fizetnie.Állítólag törvényileg meg van határozva.Ez valóban így van?

Nem egészen. A közös költséggel valóban minidg a tulajdonos tartozik a társasháznak, az azt csak tőle követelheti. De ez nem zárja ki, hogy a lakásbérleti (és nem albérleti) szerződésben a felek úgy állapítsák meg a fizetendő díjat, hogy annak a közös költség is része legyen.

Endre # 2006.05.28. 19:31

Sziasztok .
Nem tudja valaki honnan lehet letölteni egy jó albérleti szerződést?

Üdv :Endre


a jövöheti lotto számok 41,55,63,68,10

monalisa1 # 2006.05.26. 12:55

Pontosan nem tudom, de az logikus, hogy a közös költséget a tulajdonos fizeti., ha pl. adott esetben máshol (is) lakik, ez a költség akkor is ERRE a lakásra vonatkozó járulékos fizetni valója.

timcsi0 # 2006.05.23. 10:57

Még egy kérdésem volna:
Hallottam valahol,valakitől,hogy a közös ktg-et minden esetben a tulajnak kell fizetnie.Állítólag törvényileg meg van határozva.Ez valóban így van?

timcsi0 # 2006.05.23. 10:37

S.O.S
Segítségre volna szükségem.
Tavaly október elsején/2005/költöztünk albérletbe.Kötöttünk bérleti szerződést is,amelyben a bérlet ideje úgy van meghatározva,hogy határozatlan időre szól,de minimum 1év.És két hónappal előtte jelezni kell nekik is és nekünk is a költözést.Első kérdésem,hogy kitehetnek e minket a lakásból 1éven belül?/van egy 6éves kislányunk is/
Valamint kell e biztosítania nekünk másik albérletet?
Másik kérdésem:a szerződésbe beleírtuk a következőt:adunk 30.000ft kauciót,de vissza nem térítendő amit a lakás renoválására ill.a többlethasználat/tehát ha rezsiből többet használunk,mint amennyit az átalány befedez,ez évente 2szeri leolvasásnál jön ki/akkor annak kifizetésére szolgál.Ezt az összeget mi le is tettük anno.Most keletkezett 10.000ft-os túlfogyasztás és nem akarják kifizetni,sőt fenyegetőznek ha nem fizetünk kitesznek bennünket.Nem szeretnénk kifizetni,mert így is úszik az a 30000ft,mert a lakás is egy lelekott lakás volt,tehát azon nem nagyon tudtunk volna kárt okozni,ha akartunk volna se.Pont emiatt mentünk bele,hogy így akkor ha ezt kifizetik belőle/túlfogyasztást/akkor nem úszik a pénzünk.Mit tehetünk és mit tehetnek ők?

giulietta # 2006.02.28. 11:18

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!


G.

kirobit # 2006.02.28. 11:05

egyetértek claire-rel, indok lehet a szolgálati lakás kiutalása a rendkívüli felmondásra.

ha a munkáltató az albérleti hozzájárulást csak ilyen körülmények között fizeti, mindenképp fel kell mondani a bérletet és a szolgálati lakásba költözni.

claire # 2006.02.28. 10:53

T. giulietta!
A határozott időtartamú bérleti szerződés megkötése /2005. aug./óta megváltozott
körülményekre /lásd: szolgáltai lakás kiutalása/ lehet eredményesen hivatkozni, mely utóbbi körülmény a szerződéskötéskor
nem állott fenn.

giulietta # 2006.02.28. 10:13

Köszönöm a gyors választ kedves kirobit!
Még esetleg tudnál példát mondani rendkívüli felmondásra? Mi jelen esetben kaptunk szolgálati lakást, amit ha nem fogadunk el, nem fizeti a munkáltató tovább az albérleti hozzájárulást. Saját zsebből nem tudnánk fizetni ezt az albérletet. Lehet ez indok renkívüli felmondásra?


G.

kirobit # 2006.02.28. 10:01

giulietta:
főszabályként a határozott idejű bérleti jogviszony nem szüntethető meg rendes felmondással.

rendkívüli körülmények fennállása esetében helye van azonnali hatályú felmondásnak.

ha nem szerepel kikötés a szerződésben arra vonatkozóan, hogy egyik fél részéről jogellenes felmondáskor milyen anyagi ellenszolgáltatás jár a másik félnek, akkor rendkívüli felmondás esetén nem kell fizetned

gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha megszűnik rendkívüli felmondással a határozott idejű bérlet a bérlő felmondására, akkor egy havi bérletet még szoktak fizetni a bérlők (de ez nem írott szabály!!!) - én ezt tapasztaltam, persze ettől eltérő szituáció is létezhet.

giulietta # 2006.02.28. 08:15

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Jelenleg családommal albérletben élek. Az albérleti szerződés határozott időtartamra, egy évre szól ("1. Felek megállapodnak abban, hogy a jelen bérleti szerződés 2005. augusztus 06. és 2006. augusztus 06. közötti időszakban határozott időtartamú. 2006. augusztus 06- tól kezdődően a bérleti szerződés határozatlan időtartamú, visszterhes 30 napos felmondási idővel." )
Úgy adódott, hogy az egy év letelte előtt szeretnénk kiköltözni az albérletből (2006. április). Kérdésem a következő: ki kell- e fizetnem a hátralévő időre is az albérleti díjat akkor is, ha már kiköltöztem a lakásból, vagy én mint bérlő bármikor felmondhatom ezt a szerződést anyagi ellenszolgáltatás nélkül is?
Válaszát előre is köszönöm.


G.

ObudaFan # 2006.02.03. 17:21

A rezsit csak akkor, ha kifizeted helyette. Az újrakötést kártérítés címén, meg lehet próbálni kártérítés címén a 3 havi alb. díjat is.

Ziber # 2006.02.03. 17:15

Értem és köszönöm!
Már csak egy kérdésem van: a januári és fenruári albérleti díjat+a rezsiköltséget követelhetem rajta csak, vagy mivel három hónap a felmondás, a három havi albérletet is, ha egyszerűen fogja magát és lelép?
Ha közben kikötik a villanyt (sajnos lassan itt tartunk), az újrakötést is ő fizeti?

ObudaFan # 2006.02.03. 17:10

A legcélszerűbb fizetési meghagyásos eljárást indítani. A perköltségeket megelőlegezni neked kell, de pernyertesség esetén ő fizeti.

Ziber # 2006.02.03. 16:26

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

Lakásomat tavaly májusban kiadtam albérletbe, az albérlőm mindezidáig mindig időben teljesített. Most pénzügyi nehézségre hivatkozva már sem a januári, sem a februári díjat nem adta ide, s a közüzemi számlákat sem fizette ki. Folyton hiteget, hogy tartoznak neki egy nagyobb pénzösszeggel és mihelyst megkapja törleszt.
Az albérlertől albérleti szerződés készült, melyben bele van foglalva, hogy minden hónap 10-ig fizet, 8 nap türelmi idővel. A nyolc nap lejárta után azonnali hatállyal felmondhatom a szerződést. A felmondási idő egyébként három hónap, kiköltözéskor pedig kifestve kell a lakást elhagynia.

A kérdésem az lenne, hogyan érvnyesíthetem a jogaimat, hogyan juthatok a pénzemhez? Úgy gondolom, mind a januári, mind a februári albérleti díjat ki kell fizetnie, a közüzemi számlákat pedig a kiköltözéskori állapot szerint kell rendeznie. Ha nem fizet, milyen úton juthatok a pénzemhez és ha peres útra terelem a dolgot, ki fizeti majd a perköltségeket?

Válaszát előre is tisztelettel köszönöm
Ziber