ingatlan - nyilvántartás ÉS beolvadás


bibipp # 2017.12.13. 12:02

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérem a segítségetek:

Adott egy cég, amely beolvad egy másikba. A beolvadó cég több ingatlan esetében szerepel, mint jelzálog jogosultja az ingatlan-nyilvántartásban, valamint több ingatlannak is a tulajdonosa. A beolvadás után a tulajdonos, valamint a jelzálog jogosultja a befogadó cég lesz.

Ebben az esetben elegendő a földhivatal részére bejelenteni a változást (beolvadás tényét) és kérni, hogy vezessék át az adatbázisban (jogutód adatai szerepeljenek a nyilvántartásban)?
Milyen bejelentés vagy eljárás szükséges?
Van mód „általános bejelentésre”, amikor a változásnak csak „a nyilvántartás adatbázisában történő átvezetést kéri”? Legalább úgy, hogy megjelöli a hivatkozott ingatlanokat? Vagy konkrét ingatlanonként egyesével kell eljárni? Ennek van költsége?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Immaculata # 2017.12.13. 13:06

Változásbejelentési kérelem.

Meg kell nézni, melyik ingatlannál, mely Földhivatal az illetékes.

Minden ingatlanra kell kérni az átvezetést, de azonos illetékességnél egy kérelemben mehet az összes ingatlan.

Eljárási díj ingatlanonként fizetendő 6.600.- Ft.

Csatolni kell a beolvadás folytán keletkezett iratot és a jogutód dokumentumait.

bibipp # 2017.12.13. 16:57

Kedves Immaculata köszönöm a választ.

Gondolom a változást a jogszabály szerint köteles bejelenteni a cég. Ha mégsem teszi, akkor az járható út, hogy majd a jövőbeni törlési kérelemhez csatolja a változást igazoló dokumentumokat? Így kikerülhető most a 6.600, Ft / ingatlan díj megfizetése a változás miatt és csak a törlés miatti akkor aktuális díjat fizeti ki? Vagy a törléskor, mivel meghatározott kötelezettségének korábban nem tett eleget, a változás miatti díjat akkor is ki kell fizetnie?

bibipp # 2017.12.14. 10:01

Megteszitek, hogy válaszoltok még az alábbiakra?

Ha nem jelenti be a cég a jogutódlást, akkor jelenthet neki valami hátrányt?

Az előző hozzászólásomat a jelzálogjog törlésével kapcsolatban írtam. Ott a törlés díjának megfizetése a kötelezett kötelezettsége. Így teljesen kimaradna jogosult részéről a változás miatti díjfizetés, ha nem kell utólag külön kifizetni és nem jár egyéb hátrányos következménnyel a zálogjogosult részére.

Ha a tulajdonában álló ingatlant későbbiekben értékesíti, akkor ott (is) lehet egy eljárási díj megfizetése mellett intézni a tulajdonjog bejegyzést, amit ebben az esetben pedig a vevő fizetne?

Immaculata # 2017.12.14. 10:27

Igen.

Külön eljárásban kell a cégbíróságnál eljárni és külön eljárásban a Földhivataloknál.

Beolvadás esetén az átvevő cég illetékes cégbíróságánál a létesítő okirat aláírásától számítva 60 napon belül kell a kérelmet előterjeszteni és egyben kérni a beolvadó cég törlését.

A közzétételt követően pedig 30 nap áll rendelkezésre, hogy a földhivatalnál az ingatlanok átvezetését kérd.

Immaculata # 2017.12.14. 10:33

Pénzbírsággal sújtható a cég, vagy a cégvezető, ha bejelentési kötelezettségeit elmulasztotta.

Immaculata # 2017.12.14. 10:36

Az ingatlanok átírását az átvevő cég cégvezetője jogosult kérelmezni.

A beolvadó cég a létesítő okirat aláírásának napjától már nem intézkedhet az ingatlan eladásáról, a jelzálogjog törléséről is csak akkor, ha erre őt szerződés köti.

bibipp # 2017.12.14. 10:55

A jogutódlás ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetésének elmulasztása egyformán pénzbírsággal jár, akkor is, ha a tulajdonjog vonatkozásában nem jelenti be és akkor is ha „csak” jelzálogjog jogosultként nem jelenti be? A gyakorlatban „ki szokott derülni”? (pl. hivatalból jelzálogjog törlésekor vagy adásvételnél tulajdonjog bejegyzésnél…)

Immaculata # 2017.12.14. 11:02

1997. évi CXLI törvény 26. §. (5) A bejegyzés iránti kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerinti mulasztási bírságot kell fizetni.

Grave7 # 2017.12.14. 11:18

@bibipp: Az ingatlannal kapcsolatos iratokat a jogosult nevére és címére küldi a földhivatal, más hatóságok is, ezért ha a jogosult (zálogjog/tulajdonjog/egyéb) személye nincs módosítva, nem fogja megkapni az őt érintő iratokat. Így pl. ha az adós ingatlanát árverezni fogja a végrehajtó, a zálogjogosultat a tulajdoni lapon szereplő név és cím alapján szólítja fel bekapcsolódásra - ha ez rossz, nem fog kutakodni és a zálogjogosult hoppon marad.
Egyébként, ha egy jelentős vagyonnal rendelkező cég (ingatlantulajdonok és zálogjogok) nem képes kiköhögni az ingatlanonkénti 6.600 Ft-ot, lehet jobban jár ha már most kezdeményezi saját maga felszámolását.

bibipp # 2017.12.14. 11:28

Nagyon szépen köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat, főleg, hogy ilyen részletesen foglalkoztatok a kérdésemmel!