Új ingatlan vásárlás - Foglaló fizetés


SaireyVMK # 2018.02.18. 09:50

Általában megadnak egy határidőt a szerződésben,hogy meddig kell teljesíteni az építést.

  • Ha az építés megtörténik a szerződésben leírtak szerint,akkor a többi megy a szokott módon. Fizetés, átvétel, szemle meg egyebek.
  • Ha az építés nem fejeződik be határidőre, akkor a foglaló visszakövetelhető. (Szóban, vagy ha nem hoz eredményt akkor írásban tértivevényesen, majd közjegyzőnél fizetési meghagyással , illetve ha az sem eredményes lehet perre menni.) Tehát igen, meglehet,hogy a pénz el lesz mismásolva, viszont a bíróság szerintem hozhat olyan ítéletet amely maguknak ítéli az ingatlant,amennyiben a fennmaradó részt ki tudják fizetni. Mindenesetre ez nem egy gyors leforgású ügy szerintem,de a végeredmény a lényeg.

A félelme viszont jogos. Bármikor bent maradhat a pénze és utána lehet pereskedni. Cégnél mindig meg kell jelölni egy embert,akin az esetleges károkat be lehet hajtani utólag, még akkor is,ha csődöt mond. Ez általában a cég tulajdonosa lesz. Persze én nem vagyok ügyvéd ,se jós és én is ugyanúgy látom ezt a helyzetet mint ahogy maga.

Szóval lényegében ugyanazt írtam mint ön :D

Gika0528 # 2018.02.06. 11:52

Sziasztok!
Foglalóval kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. Új építésű ingatlant szeretnék vásárolni a párommal,ami június végére érné el a 100%-os készültségi szintet,jelenleg 70% körül van. Most 20% foglalót kellene belefizetnünk,majd a végén a fennmaradó 80%-ot. Ha esetleg fellépne egy olyan állapot,hogy közben mégse készülne el az ingatlan,és nézzük a legrosszabb esetet,még az építtető is csődbe menne. Ebben az esetben a foglalót sem feltétlenül kapnám vissza. Van arra esély,h az ingatlant még is megvegyük mondjuk a készültségi fokának megfelelő összegért? Feltételezem ekkor már nem az építtetőnek,hanem mondjuk a felszámolóbiztosnak fizetve. Vagy egyáltalán hogyan működik ilyen esetben a jog? Akár több év is lehet mire ez rendeződik?
Előre is köszönöm a segítségeteket!