Ingatlan értékesítéssel kapcsolatos zűrzavar


SaireyVMK # 2018.02.22. 10:57

Örülök,ha segíthettem.
Ha meg nem,akkor pláne. (2018.Az ördög ügyvédje.)
Mindazonáltal én nem vagyok ügyvéd. Ha szükséges keressen fel egyet nyugodt szívvel.

jankovics1 # 2018.02.21. 16:42

Köszönöm a válaszzt!

SaireyVMK # 2018.02.17. 08:14

Két lehetőség van (szerintem)
1.Ha jól értem,az értékesítésre került ingatlan még a házasság előtt került a feleség tulajdonába. Amennyiben így van, az alapból saját tulajdonnak számítana.

Viszont mivel a házasság alatt került értékesítésre, az új lakás már elméletileg 50%-ban a férjé is. Elméletben. Gyakorlatban viszont bizonyítható ,hogy a saját tulajdonból és saját névre felvett hitelből lett finanszírozva(a bíróságon majd erre érdemes hivatkozni a válási eljárás során). Így az új lakás marad a feleségé.

2.Ha az eredeti lakás tulajdon bejegyzése a házasságot követően történt, úgy a férj 50%-ban tulajdonos az új lakásban,attól függetlenül,hogy a tulajdoni része még nincs bejegyezve az ingatlanon. Mivel házastársak. Ezt a mértéket (50%) a bíróságon lehet csökkenteni a személyes hitelre hivatkozva.

A férj hajthatatlansága az előbbi két lehetőség között dől el. Amennyiben az első esetről van szó, úgy a férj kénytelen lesz kiköltözni. Amennyiben a másodikról, úgy a férj jogot szerzett az új lakásban való élhetésre. Mindenesetre (elméletben)mindenképpen költöznie kell.

Más kérdés,hogy ha nem tud hova költözni az megnehezíti a kiköltöztetést. De el nem lehetetleníti. Mindenesetre nem egy egyszerű ügy. Ön gondolom az új tulaj szerepét tölti be.

jankovics1 # 2018.02.14. 07:14

Tisztelt Cím! Azon problémával fordulok Önökhöz, hogy a rokonsági körön belül előforduló probléma megoldásához szeretnék jogi tanácsot kérni. A családban egy házaspár között igen megromlott a kapcsolat kb. 15 év elteltével. A családiház a feleség nevén van- az ingatlan vásárlása annak idején a korábban már tulajdonában lévő lakás értékesítéséből + hitelből történt- aki a jelenlegi családiházat úgy értékesítette, amíg férje hosszabb távra elutazott. Mire a férj hazaérkezett addigra ő el is költözött a házból, a férj pedig visszament a már értékesített ingatlanba és nem hajlandó onnan elköltözni. A vásárlók 1-2 hét türelmi időt adtak neki, de hajthatatlan. Közben a feleség elindított egy válópert is valamint a fennálló tartozásait kifizette. Milyen jogi következményekre számíthat a család. Megjegyzés: az asszony féloldalára le van bénulva, a férj az ápolási segélyből él és egyik ember sem él minta életet.