Devizahitel nemperes eljárás


Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.21. 18:47

Kérdeztél volna a fellebbezés beadása előtt nyolc nappal...

world # 2018.02.21. 18:27

Egy szakértő segítségét kérném.
Az egyik fellebbezésem az eljáró szerv szerint nem érkezett be időbe, és ezen lassan 1 éve megy a harc, hogy ne keljen a fellebbezést megtárgyalni.

Az indoklás, hogy nemperes eljárásban a megindításkor egy ajánlás alapján érkeztetési időt néznek.
A lejárat előtt 2 nappal feladtam a levelet, de felvenni a határidő után 1 nappal vették át.

A problémám a jogegységi ajánlás alkalmazhatósága:

  • a posta nem vállal 100%-os kézbesítést
  • az elszámolási törvény pedig a beadást a békéltető testületet határozta meg, hogy csak neki adható be a nemperes eljárás indítása. És mindezt csak postai úton.

Így viszont az érkeztetési időt figyelembe véve a fellebbezési jog sérül.

Végül a bíróság döntése, hogy:

  • nem volt kötelező beadnom az járásban előírt postai úton a beadványt, mert az csak ajánlás volt
  • az, hogy nem a bíróságnál kell beadni az indítványt, hanem más szervél, az nem változtat semmit.

A bíróság döntése most nem fellebbezhető már, és az a jogerőre emelkedése után peres eljárás sem indítható az elszámolási törvény miatt.

Mit tudod tenni, ha a bíróság továbbra is hibázott.
Általánosságban az érvelése helyes is lehetett volna (hogy miért nem sérül a fellebbezési jogom), viszont nem nézett utána a körülményeknek:

  • az ügyfél csak a békéltető testületnek adhatta be az indítványt, de a békéltető testület, sem irodát, sem ügyfélszolgálatot nem tart fent (MNB infó). Így nincs hol személyesen benyújtani az iratokat, amire hivatkozott a bíróság.
  • ezekre az ügyekre a békéltető testület dedikált postafiókot üzemeltetett. Ez szintén nem fizikai cím, így itt sem lehetett átadni az iratokat.
  • Sem az MNB, sem más nem kommunikálta, hogy ezen a ponton érkeztetési időt kell figyelembe venni.
  • az elszámolási törvény kötelező jelleggel kizárta, hogy a nemperse eljárást pl. közvetlenül a bíróságnak adjam be, és azt sem igaz, hogy a postai beadás csak ajánlás volt (és a fentiek miatt fizikailag is képtelenség lett volna ennél a speciálisan előírt eljárásban)
  • volt már nemperes első fok indítva ugyanebben az ügyben (mivel a bíróság akkor új eljárásra kérte a békéltető testületet), és akkor a bíróság a feladási időt vette figyelembe

Ilyenkor mit tudok tenni, ha tételesen továbbra is meg tudom cáfolni a bíróságot, de fellebbezni nem engednek, és ez alapján a közel egy évvel ezelőtti fellebbezésemet a beadási időn túli beérkezés miatt el fogja utasítani.

Emiatt pedig innentől, sem perújrafelvételre, sem felülvizsgálatra nem lesz lehetőség a későbbiekben sem. (tehát el kel fogadnom, hogy a Bankot a saját maga fogalmazott szerződése sem kötelezi semmire)

Sajnos olyan érzésem van, mintha folyamatosan minden az eljárás folyamán arra ment ki, hogy ne az alap üggyel foglalkozzanak, hanem lehetőleg újra és újra le kelljen írnom ugyanazt.
Így senki soha nem válaszolt az eljárás során arra, amit vitattam, viszont alattam közben elfogyott a fellebbezés lehetőségek köre.
Egy szimpla színjáték volt az egész.

Minden segítséget előre is köszönök.