Osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2015.05.24. 12:33

Imma

Én úgy tudom a használati megállapodás az új tulajdonost nem kötelezi!

Rosszul tudom?

Pici78

Miert nem ajánlod fel a szomszédoknak megvételre?
Legalább családon belül lesznek!

Pici78 # 2015.05.24. 09:03

haha

Így is mindennapos az udvarban a rendőri jelenlét, de ha ezek a patkányok visszatérnek, akkor akár ide is költözhetnek....

Immaculata # 2015.05.24. 04:33

A használati megállapodás olyan erős, hogy azt bármelyik fél kérelmére még a bíróság sem változtatja meg. Ezen még az sem változtat, hogy a jogelődöd kötötte.

Egyet tehetsz, keményen küzdesz, ahogyan eddig, ha hiszel abban, amit szeretnél, talán elérheted.

Ahogy József Attila írta egyik versében, el lehet érni azt a szintet, amikor már semmi sem számít, csak a napi betevő megszerzése.

Pici78 # 2015.05.23. 23:38

Üdv mindenkinek!

Birtokvédelmi eljárást indítottak ellenem. Milyen törvényeket kéne elolvasnom ahhoz, hogy megvédjem az igazamat? 8 napom van minderre.

A történet lényege: 15/100-ad részben tulajdonosa vagyok egy osztatlan közös ingatlannak. A többi tulajdonos mind cigány. Ezzel még nem is lenne baj, a baj ott kezdődik, hogy a legalapvetőbb viselkedési normákat sem tartják be. Sőt, bűnözők is. És azért indítottak ellenem birtokvédelmet, mert szerintem a közös udvaron lévő sufnik, melyek eredetileg "tüzelőtárolók" voltak, illetve az én lakásom előtt elhelyezkedő "nyári konyha" szerintem nem arra valóak, hogy ott a csöves rokonság életvitelszerűen éljen. Évekkel ezelőtt ez így volt, és most megint ezeket a háborús időket szeretnék visszahozni. Nekik van egy használati megállapodásuk, melyet nem én írtam alá, hanem egy korábbi tulajdonos. Én ezt a használati megállapodást soha nem fogadtam el. 1: nem is tudtam róla, amikor a tulajdoni hányadot megvettem 2: a tulajdoni hányadok szerint nekem is járna a közös udvarból rész, szerintük minden az övék. 3: Soha nem egyezek bele abba, hogy a lakásom előtt lévő részt ők használják, véget érne a lahatásom nyugalmához fűződő jogom itt örökre akkor. Tehát nem, nem és nem. Soha! Ezt kéne valahogy magértetni velük és a önkormányzattal, hogy ennek megfelelő döntés szülessen. Az általuk kisajátított nyári konyha akkora, hogy egy egyszemélyes ágy fér el benne. Azon az ágyon feküdt két csöves úgy, hogy az egyiknek a feje, a másiknak a lába volt az egyik végénél, és a harmadik csöves a földön feküdt. Vizelni kijártak az én bejárati ajtómra, ami kb másfél méterre van a nyári konyhától. Állandó kiabálás, fenyegetőzés, büdös cigányszag.... Ne ebből nem kérek, köszönöm szépen!

Ja, a költözz el dumával csak az jöjjön, aki megveszi a lakásomat. Minden építő és segítő szándékú hozzászólást előre is köszönök!

Immaculata # 2015.05.23. 18:05

:) Köszi.

Dakova # 2015.05.23. 08:09

Tisztelt Hozzáértők!

Adott egy közös tulajdonú ingatlan, 2 teljesen leválasztott lakással és külön utca fronttal, de egy hrsz-al és ház számmal.
A vezetékes vizet csak olyan módon tudjuk bevezetni az ingatlan rám eső részébe, hogy a társtulajdonosom telekrésze csücskébe helyezzük el a vízóra aknát és a csöveket a kerítés mellett hozzuk végig a Mi telekrészünkre. Ebben meg is állapodtunk, hogy Nekik nincs szükségük a vízre mert nem tudnák fizetni, de a beleegyező nyilatkozatot gond nélkül aláírta a szomszéd, hogy Nekem lehessen vezetékes vizem. Az óra aknát már megépítettük amikor jött a szomszéd, hogy Ő kap-e ezért egy kis pénzt, hogy meg engedte Nekünk ezt a projektet........a kérdésem, hogy van-e bármilyen fizetési kötelezettségem a szomszéd részére ezért?
Aztán persze felvázoltam, Neki, hogy a tulajdoni hányad szerint a telek 3/4 része engem illet, de annak idején mikor leválasztották és használati megállapodási szerződést írtak jóval kevesebb telek rész jutott az Én oldalamra. Szóval ha akarnám és felmérettetném akkor az az óra akna már mindjárt nem is az Ö telekrészén lenne, de én nem akarok rossz viszonyt csak a mihez tartás végett......persze azt tudni kell, hogy a kedves szomszéd, hogy enyhén fogalmazzak nem az eszéről híres! Illetve a következő kérdésem, hogy ha társasházzá alakítanám az ingatlant akkor a tulajdoni hányad ugrik és úgy marad minden ahogy most le lett választva? Segítő válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.05.23. 08:00

A postás tud olvasni

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 07:38

:) Akkor írjátok rá a neveteket.
Ott a pont.

Immaculata # 2015.05.23. 05:05

persze, hogy két postaláda van.

:) Akkor írjátok rá a neveteket. Miért kell a postást kitenni a hülyeségeiteknek?

Járási földhivatal és a telek nagysága. Internet - Önkormányzati honlap - rendeletek - HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat - ingatlan övezeti besorolása, számolás - eredmény.:)

Ha a telek megosztható, akkor - földmérő - földhivatal, helyi önkormányzat, mint szakhatóság - földhivatal.

Ha nem osztható meg, akkor marad a társasházzá nyilvánítás.

MajorDomus # 2015.05.22. 19:25

Mielőbb keress ügyvédet.

MajorDomus # 2015.05.22. 19:24

Mielőbb keress ügyvédet.

vibcsi # 2015.05.22. 17:12

Leválasztott ing.részek, utcáról külön kapukkal, persze, hogy két postaláda van. Egyébként ügyvéd által ellenjegyzett használat megosztási szerződésünk is van mindezekről.

Még egy kérdésem lenne: egy telek megoszthatóságát (külön helyrajzi számot kapva)ki és minek alapján dönti el.

Immaculata # 2015.05.22. 16:53

most, így utólag

Szükségtelen, a 2 postaláda pedig nem helyes.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.22. 15:58

Pont azért alakítható társasházzá, mert két különálló épület. (A műszaki osztályok rendszerint tele vannak remekjogászokkal...)

vibcsi # 2015.05.22. 13:21

Köszönöm mindkét választ. A közös cím miatt a posta, a leolvasók nálam keresik az új tulajt. Két különálló épület, két külön kapuval nem biztos (önkorm.műszaki oszt.szerint), hogy társasházzá alakítható. A tul.lapon elírt cím helyesbítésének időpontját senki sem tudja megmondani. Azért kérdeztem, tudott-e volna a szerződést kötő ügyvéd addig is valamilyen áthidaló megoldással segítségünkre lenni. Vagy esetleg most, így utólag?

Immaculata # 2015.05.22. 09:34

vibcsi

:) Egy ingatlanhoz egy házszám tartozik. Amennyiben társasházzá alakítjátok az osztatlan közös tulajdont, akkor 2 külön albetétbe kerülnek a lakások, és akkor kaphat külön "a", illetve "b" jelölésű házszámot.

Tehát jelenleg a 123. házszámon kívül mindennemű számozás téves.

Immaculata # 2015.05.22. 09:30

todzsi

Gondolom, lakottan lett árverezve.
A vevők igényeit nem írtad le.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.22. 07:56

Ha annyira zavar, hogy a szomszéd papíron nálad lakik - bár a fene tudja, hogy valójában melyik házszám melyik épület - akkor töröltesd. Fel nem foghatom, miért van neked "nagy szükséged" erre az információra.

(Egyébként az adásvétel tárgyaként nem házszámmal, hanem helyrajzi számmal azonosítjuk. Ha az adásvétel tárgya tulajdoni hányad használat megállapodással, akkor a használat megosztását vagy a szerződésben rögzítjük részletesen, egyértelműen, vagy legalább a szerződés mellékletében, akár vázrajzon.)

vibcsi # 2015.05.22. 07:42

Tisztelt Fórumozók!
Nagy szükségem lenne a válaszra a 05.18-i kérdésemmel kapcsolatban. (vibcsi)
Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2015.05.21. 20:47

Nem erről van szó.

Két lakást építettek a két családnak.

Immaculata # 2015.05.21. 01:10

Tozi

Ha azok a lakások valamikor két külön helyrajzi számon voltak és egyesítették őket, akkor nem fogják újra engedni a megosztásukat.

MajorDomus # 2015.05.20. 19:01

A kialakításhoz építési engedély.
Vagy telekmegosztás, de egyszerűbb ha társasházzá alakitod, így külön is el lehet majd adni. Gondolom ezért kérdezed.

Tozi # 2015.05.20. 09:52

Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő!

Van két lakás aminek a megvásárlásán gondolkozom. A probléma az hogy a 2 lakás 1 helyrajzi számon van, ezért is adja el a tudlajdonos csak együtt.
Az egyik kérdésem az lenne hogy milyen engedély szükséges 1 lakásból 2 lakás kiállításához, milyen papírt kérjek tőle arról hogy tudjam nem lesznek később törvényességi problémák?
A másik kérdésem az lenne, hogy megoldható-e és ha igen hogyan, hogy a 2 lakás 2 külön helyrajzi számot kapjon?

Válaszát előre is köszönöm!

todzsi # 2015.05.18. 19:34

Tisztelt fórumozók!
Borzasztó helyzetbe kerültem: osztatlan közös tulajdonban lakunk (kétlakásos ingatlan). A mi házfelünk 100/200-as tulajdoni hányada a férjem és én köztem volt elosztva. A férjem 50/200-as tulajdoni hányada árverésre került. Sajnos anyagi helyzetem nem tette lehetővé, hogy megvásároljam. Ezt megtették a szomszédok. Milyen jogaim, lehetőségeim vannak? Perrel fenyegetnek, próbálnak ellehetetleníteni. Ha mindenben engedek, egy eladhatatlan házrész birtokosa leszek. A segítséget előre is nagyon köszönöm!

vibcsi # 2015.05.18. 07:01

Osztatlan közö tulajdonú telken két teljesen különálló, leválasztott ing.rész van. Az egyik címe: Utca 123. a másiké: Utca 123/b. A tul.lapon eddig a helyrajzi számhoz az Utca 123. tartozott. 2005-ben a Földhivatal tévesen 123/b-re módosította a címet. A 123.cím alatti ingatlanrészt eladták az ügyvéd nem törödve a tul.lapon a cím mellett lévő "felülvizsgálat alatt", ill. az eladott ing.rész eddigi tényleges címe, a 123.-al,a használati megosztási szerződéssel, az adásvételit a 123/b-re kötötte meg, így az új tulaj a másik ing.részbe, vagyis az én lakcímemre jelentkezett be. Az ügyvéd engem sem értesített erről. Mulasztott -e valamit az ügyvéd, ill. tudott-e volna valamit tenni, vagy segíteni, (addig, amíg a Földhivatal hibázása helyesbítésre kerül),hogy az új tulaj a 123-ba és nem az én lakcímemre a 123/b-be jelentkezzen be. Köszi a választ.