Osztatlan közös tulajdon


Tozi # 2015.05.20. 09:52

Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő!

Van két lakás aminek a megvásárlásán gondolkozom. A probléma az hogy a 2 lakás 1 helyrajzi számon van, ezért is adja el a tudlajdonos csak együtt.
Az egyik kérdésem az lenne hogy milyen engedély szükséges 1 lakásból 2 lakás kiállításához, milyen papírt kérjek tőle arról hogy tudjam nem lesznek később törvényességi problémák?
A másik kérdésem az lenne, hogy megoldható-e és ha igen hogyan, hogy a 2 lakás 2 külön helyrajzi számot kapjon?

Válaszát előre is köszönöm!

todzsi # 2015.05.18. 19:34

Tisztelt fórumozók!
Borzasztó helyzetbe kerültem: osztatlan közös tulajdonban lakunk (kétlakásos ingatlan). A mi házfelünk 100/200-as tulajdoni hányada a férjem és én köztem volt elosztva. A férjem 50/200-as tulajdoni hányada árverésre került. Sajnos anyagi helyzetem nem tette lehetővé, hogy megvásároljam. Ezt megtették a szomszédok. Milyen jogaim, lehetőségeim vannak? Perrel fenyegetnek, próbálnak ellehetetleníteni. Ha mindenben engedek, egy eladhatatlan házrész birtokosa leszek. A segítséget előre is nagyon köszönöm!

vibcsi # 2015.05.18. 07:01

Osztatlan közö tulajdonú telken két teljesen különálló, leválasztott ing.rész van. Az egyik címe: Utca 123. a másiké: Utca 123/b. A tul.lapon eddig a helyrajzi számhoz az Utca 123. tartozott. 2005-ben a Földhivatal tévesen 123/b-re módosította a címet. A 123.cím alatti ingatlanrészt eladták az ügyvéd nem törödve a tul.lapon a cím mellett lévő "felülvizsgálat alatt", ill. az eladott ing.rész eddigi tényleges címe, a 123.-al,a használati megosztási szerződéssel, az adásvételit a 123/b-re kötötte meg, így az új tulaj a másik ing.részbe, vagyis az én lakcímemre jelentkezett be. Az ügyvéd engem sem értesített erről. Mulasztott -e valamit az ügyvéd, ill. tudott-e volna valamit tenni, vagy segíteni, (addig, amíg a Földhivatal hibázása helyesbítésre kerül),hogy az új tulaj a 123-ba és nem az én lakcímemre a 123/b-be jelentkezzen be. Köszi a választ.

MajorDomus # 2015.05.16. 14:58

Meg némi nyugtató!

Wildmann # 2015.05.16. 07:57

mint konkrét ügyekben általában

MajorDomus # 2015.05.15. 19:22

Ügyvéd ajánlott

lajcsó # 2015.05.15. 06:51

"Létezik-e szolgalmi út az osztatlan közös tulajdonon ?"
Fogalmilag kizárt. A szolgalmi jog minden esetben két egymástól elkülönült telket feltételez (uralkodó telek-szolgáló telek).

Gülümaci # 2015.05.15. 06:29

Értem. Sajnos a megegyezés lehetetlen, úgy hogy marad a bíróság. Köszönöm a válaszokat.

Wildmann # 2015.05.15. 05:39

Szolgalmi út csak más telkén lehet. Közös területen értelmezhetetlen.

Ha közös tulajdon a telek, akkor közösen használhatjátok.

Ha ezt szeretnéd megváltoztatni, akkor közös tulajdon használatát megosztó szerződést kell kötnöd a szomszéddal.

Ezt vagy akkor teheted meg, ha megegyeztek a szomszéddal, ha nem akkor bíróságra viszed az ügyet.

MajorDomus # 2015.05.14. 21:02

Sehogy. Egyezz meg a szomszéddal, vagy fordulj birósághoz.

Gülümaci # 2015.05.13. 15:21

Tiszteletem Mindenkinek !
Kedves hozzáértők, segítséget szeretnék kérni. A problémám a következő:
Osztatlan közös tulajdonban lakom, az udvarban egybeépített sorház, melyben két család lakik, két külön bejáratú ingatlanban. A házak mögött még van tulajdonom, melyet a szomszéd előtt elmenve tudok csak megtenni. Leválasztani nem lehet a telek adottságai miatt.
A kérdésem a következő:
1,Létezik-e szolgalmi út az osztatlan közös tulajdonon ?
2,Ha igen, az út bele számít-e a telek a tulajdonba ? / Pl: 50-50 százalékban közös, vagy ilyesmi ? /
Mivel el szeretném adni a saját részemet, de régebben nem lett megosztási nyilatkozat kötve, és nem tudunk megegyezni a telek határokon, illetve a szomszédom vitatja, hogy amit 30 évig a magunkénak tudtunk és használtunk, az valójában nem a mienk. Milyen lehetőségem van, hogy tiszta határokat tudjak mutatni a vevőknek ? Valamint a megosztási nyilatkozatot, hogy tudom elintézni, ha nem hajlandó ezeket elismerni ?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv
András

spielman3 # 2015.04.15. 16:33

jura novit curia

spielman3 # 2015.04.15. 16:24

ius novit curia, az volt az én álláspontom

alperes valami jogszabályra hivatkozik, és a bíró is - egy ponton - hozzásímulni látszott, hogy a kereset nem volna szabályos

de mért is szűkíteném le, hivatkozom minden törvényre, mely az eljárás során, akár az ellenfél védekezéséből adódóan, vonatkozhat

Béla99 # 2015.04.15. 13:39

Tisztelt Fórumozók!

Adott egy ikerház egy osztatlan telken, 50-50% tulajdonrésszel. Használati megállapodást szeretnénk kötni a telekrészekre, de nem tudunk dülőre jutni. Ha a ház tengelyében húzzuk meg a vonalat, a szomszéd része 30-40nm-rel nagyobb lesz. Ezt a telekrészt megváltani nem akarja, mondván a mi (kisebb) telekrészünk értékesebb (jobban süt a nap, saroktelek stb.).
Kérdésem: ha perre visszük a dolgot dönthet úgy a bíróság, hogy nagyobb részt kapjon használatra, vagy elsődlegesen az 50-50% kijelölését szorgalmazza?

Szabi17 # 2015.04.14. 14:27

x/10000 -edek vannak a tulajdoni lapon.

A kihozott bírósági végzésben meghatározott használati jog pedig élhetetlen szituációt teremtett.

Ha a másik fél értékesíteni akarja az ő részét akkor az mit fog tartalmazni? 2/5 rész tualjdonjogot meg X% használatit?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.14. 14:12

60-40%-ban van felosztva. Ez van a tulajdoni lapon.
A tulajdoni lapon 2/5-3/5 van. Vagy valami hasonló.

Mit akarsz kiméretni? Van egy jogerős bírósági ítélettel megállapított használati megosztás. Azt kell betartani.

Szabi17 # 2015.04.14. 12:34

Tisztelt Cím!

Egy elég bonoylult szituációban szeretnék tanácsot kérni.
Adott egy osztatlan közös tulajdon aminek a tulajdoni hányada 60-40%-ban van felosztva. Ez van a tulajdoni lapon. Amikor mi ezt megvásároltuk a használati megállapodást nem kaptuk meg így ezt jogi útra tereltük. Első fokon megnyertük amiben az állt hogy igen is kapjuk meg azt a használati megállapodást ami a vétel pillanatában fenn állt. Ezután jött a csavar. A másik tulajdonos hozzátartozói elkezdték csűrni csavarni a történetet aminek a vége az lett, hogy a legfelsőbb bíróság kihozta az értékbeni felosztást, mondván a mi házunk értékesebb mint a másik tulajdonos társé így ő több földterület használati jogát kapta meg kompenzáció gyanánt ami egyébként egy élhetetlen szituációt eredményezett. Az ítélet után eltelt pár év majd a tujajdonos társ halála utána az unokák örökölték meg. Próbáltuk velük rendezni ezt a tarthatatlan állapotot de mindig csak falakba ütköztünk a mérhetetlen rosszindulatban és a butaságuknak köszönhetően, így elkezdtünk utána járni pár dolognak. Kiderült, hogy az általunk vélt 60% os telekrész nem is ott húzódik ahol jelenleg is egy amolyan mutatóban lévő kerítés van hanem jóval beljebb.

A kérdésem az lenne, hogyha én ki szeretném mérettetni akkor ez milyen szinten bojgatja meg a használati megállapodásban foglaltakat? Esetleg új megállapodást kell létrehozni?

Remélem nem volt túlságosan értetlen a fentebb leírtak, bármi kérdés van szívesen válaszolok.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.13. 04:53

Ha adok egy anatómia-atlaszt, ki tudod venni a vakbeledet saját magadnak?

Egyébként ius novit curia.

spielman3 # 2015.04.12. 19:56

Paragrafusokat keresek, bár permben már egyértelműen kiderült, a bíró ki is mondta a törvények szövegét, de az ellenfelem mivel csak formális kifogási lehetnek, most azt vetette be hogy keresetem szabálytalan lenne mivel nem tartalmazza a jogszabályokat

a következőket keresem:

Azt a paragrafust, mely alapján a bíróság meg tudja állapítani egy osztatlan közösben lévő ingatlanon a már kialakult használatot. Tehát rögzíteni azt, ami már kialakult hogy azt pl. ne lehessen eltagadni vagy elvenni a féltől.

Azt a paragrafust, melyne használatával a bíróság meg tudja változtatni egy osztatlan ingatlan használatának szokását. Pl. azért mert egyik fél erőszakosan, jogain túlterjeszkedve, vagy nem méltányos érdekből stb. alakított ki valamilyen szokást.

Ha valaki tudja kérem írja ide. Szerintem az új ptk-kellene. Igaz hogy a pert 2013-ban indították, de a használatokat a jelen időben kellene megállapítani ill módosítani.

Köszönöm előre is.

lia03 # 2015.03.01. 06:18

Tisztelt Cím!

A kérdésem az lenne,hogy osztatlan közös tulajdonra amelyiken haszonélvező is van bejegyezve lehet-e hitelt felvenni? Kinek a beleegyezése szükséges? Az összes tulajdonosé illetve a haszonélvezőé vagy elég a haszonélvezőé? Köszönöm!

csrony4 # 2015.02.27. 06:09

Tisztelt Cím!

Elég nagy problémával fordulok Önökhöz, 2004-ben vásároltam egy Ingatlant amely osztatlan közös tulajdonú, ez az ingatlan 1102 m2 az egészből nekünk 17/100-ad tulajdoni hányadunk van. Az adás-vételi szerződésben 67m2 és a ház mögött lévő 5 m2 fáskamra szerepel.A mi részünknél van a padlás feljáró, kazánház.(a padlásra való feljárást nekem kell biztosítanom a többieknek). Az előző tulajdonos ránk hagyott egy fontos iratot, amely egy megállapodás közös tulajdon használatáról amiben a lakók megállapodnak hogy ki mit használ a közös részben. Ez a papír világossan leírja a területeket, kiírva is szerepel benne hogy az előző tulajdonában van a kazánház is. (Ez fontos!).A lakók kezdeményezték hogy, társasházzá alakulnak, amiből nem lett semmi. Ez a megállapdás viszont peres ügyben került aláírásra, nem a társasházzá alapítással kapcsolatban jött létre. Én ezt az ingatlant idén eladtam. Az adás-vételibe bele fogalmazva ezt a megállapodást. Viszont a lakók most ellenem fordultak miszerint a kazánházat nem adhattam volna el, mert az közös. Nekem viszont ugye ott a megállapodás, és a padlás feljárót biztosítom nekik, az nincs elzárva előlük. Oda bármikor bemehetenek, van kulcsuk. És azt a következő lakó is tudja hogy az a rész tényleg közös, tehát azt nem zárhatja el. Viszont ez a rész 12,49 m2, ahol mi a megállapodára alapozva a padlás feljáró lépcsőjéhez tettünk egy belső ajtót, és azt a részt mi szerszámosnak használjuk. (Előző lakó is így tett). De mint írtam a lépcső és maga a padlásra jutás teljessen akadály mentes. Kérdésem tehát, hogy kinek van igaza ebben az ügyben? Szerintem ez a megállapodás él, hiszen nem lett új csinálva tudomásom szerint. Mit tehtenk ellenem a lakók? Vagy mit tehetek én hogy békén hagjyanak?
Előre is nagyon köszönöm az esetleges válaszokat.

muszi666 # 2015.02.27. 05:39

Üdvözlet mindenkinek! Egy telek rossz kimérée miatt a szomszédos osztatlan közös telekre épîtettem.fel.a hàzamat. Ez a földmérésnél derült ki ami a földhivatali térképer történő feltüntetetéshez volt szükséges. Szerttem volna a tulajdonosokkal megegyezni de idős emberek révén nemhajladóak el adni szàmomra a tulajdon részüket. Titokban visszadàtumozott szerződéssel màr eladta egy tulajdonos.pedig nekem elő vàsàrlàsi jogom lett volna rà. Tizenkilenc éve hasznàlom a terülatet 17 éve van rajta a házam, van érvényes fenmaradàsi engedélyem. A területet magamének tudvàn gondoztam, műveltem . Sajnos egy nem megbizható ügyvédet bíztam me azügy rendezésével.oda jutottunk hogy az alperesek leakarjàk bontatni a csalàdi hàzamat, holott azt sem tudjàk.hogy holvan, mert soha.nem.jàrtak a tuajdonukon, csak még kàrpotlàson vették . Miként folytassam.a peres ügyet? Nekem.csak az a teület kell amit ténylegessen hasznàlok, amit én tartok.rendben, mezögazdasàgilag, szinte értéktelen terület, Mit tegyek??

MajorDomus # 2015.02.26. 22:30

Indíts pert, hogy 15 év alatt elbirtoklás útján megszerezted.

muszi666 # 2015.02.25. 21:31

Üdvözlet mindenkinek! Egy telek rossz kimérée miatt a szomszédos osztatlan közös telekre épîtettem.fel.a hàzamat. Ez a földmérésnél derült ki ami a földhivatali térképer történő feltüntetetéshez volt szükséges. Szerttem volna a tulajdonosokkal megegyezni de idős emberek révén nemhajladóak el adni szàmomra a tulajdon részüket. Titokban visszadàtumozott szerződéssel màr eladta egy tulajdonos.pedig nekem elő vàsàrlàsi jogom lett volna rà. Tizenkilenc éve hasznàlom a terülatet 17 éve van rajta a házam, van érvényes fenmaradàsi engedélyem. A területet magamének tudvàn gondoztam, műveltem . Sajnos egy nem megbizható ügyvédet bíztam me azügy rendezésével.oda jutottunk hogy az alperesek leakarjàk bontatni a csalàdi hàzamat, holott azt sem tudjàk.hogy holvan, mert soha.nem.jàrtak a tuajdonukon, csak még kàrpotlàson vették . Miként folytassam.a peres ügyet? Nekem.csak az a teület kell amit ténylegessen hasznàlok, amit én tartok.rendben, mezögazdasàgilag, szinte értéktelen terület, Mit tegyek??

bviktória # 2015.02.25. 14:50

kigészítésként:

Jogilag ennyi a jelenlegi tudásom:
Hivatalosan osztatlan közös tulajdon a tárolók.
OSZTATLAN KÖZÖS TULAJDONT LEZÁRNI TILOS!!!!!!!!!!!!!!
Tulajdoni hányadunk szerinti tárolóhelyiséget nem vehetjük használatba, az egyik tárolót három tulajdonostársunk birtokolja! „Az ingatlan tulajdoni hányad (társasházi albetét) az alapító okirat szerint hozzá tartozó ingatlan részek használatával együtt jár.” Adásvételiben a társasházi lakásingatlan aközös tulajdonból hozzátartozó 69/10000 –ed részbeni eszmei hányaddal együtt került a tulajdonunkba’

vége