Osztatlan közös tulajdon


drbjozsef # 2019.07.02. 18:25

Elég lenne panaszra lépniük? Miért állna rá valaki egy panaszra? Nem marad az ott.

jani2017b # 2019.07.02. 17:34

Önálló villanyórát szeretnék, az oszlop a telek határán van. Osztatlan közösben vagyok 2/3-1/3 mert 2 éve megvettem az 1/3 om mellé egy másik 1/3-t. Emiatt a másik tulaj mérges rám és közölte semmit nem ír alá. Az új telken szeretnék külön villanyórát mert rosst, hogy a régi részemről 50 m-ről kell odavezetni áramot és osztani. A másik tulajnak semmi érdeksérelmet nem okoz csak szívatni akar. Lehet valahogy peres úton vagy másképp kikényszeríteni. Az Elműtől sem jogos, hogy kérnek,aláírást mert elég lenne panaszra lépniük.

MajorDomus # 2019.06.30. 18:33

Az ügyvéd felgöngyöliti a gondokat!

Carl19 # 2019.06.30. 18:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát.

Számomra ez teljesen új információ, direkt olyan ügyvédet kerestünk, akinél egy társasház, és az azzal kapcsolatos dolgok nem okozhatnak problémát, főleg közjegyzői ajánlásra választottuk.

A földmérőt is megosztáshoz ő ajánlotta, és még pluszban telekhatárt is kellett rendeznünk, ami menet közben derült ki, hogy a valóságtól eltér a szomszédoknál.

Most egy kicsit csalódott vagyok, hogy pénzt nem kímélve, ügyvédre, földmérőre költve, nem azt az eredményt kaptunk, hogy minden sima legyen. Kész csoda volt, hogy a használati megállapodás létre jött nagy nehezen, illetve a telekhatár rendezésben a szomszédok is bele mentek.

Carl19 # 2019.06.30. 17:57

oligaliga

Köszönöm a hozzászólásodat.

Jeleztük a mellékvízórás szerződést is, hogy elfogadjuk a teljesítésnek, és még az ügyvédi papír tervezete is elkészült a módosításról, amit csak alá kellett volna írni, illetve a hozzájáruló nyilatkozatot is megírtuk, amit kér a szolgáltató.

Szerintem egy elég korrekt költségtől is megkíméltük volna ezzel, főleg a régi rendszert kellene egy tervezetre feltüntetni egy szakembernek és beadni.
De a hajlandóság nincsen rá, mert költeni kell rá.

Azért is kérdeztem, hogy mi a helyzet, ha még a lízing szerződés nem járt le, és a lízingbeadó úgy vette meg az ingatlant, hogy tudomása volt a kötelezettségről, ami a használati megállapodásban szereppel.

Ha jól értem, a pénzügyi intézetek felé teljesíteni kell minden embernek a szerződésben szereplő feltételeket, de visszafelé nem működik, ha egy pénzintézet vállal kötelezettséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 17:51

de megoldást nem találtunk a külső felületekre.
A társasház kialakítható úgy is, hogy az épületek teljes egészében külön tulajdonban vannak, és csak a telek, a kerítés, a vezetékek (az egyedi mérőkig) közösek.

jani2017b # 2019.06.30. 13:50

Önálló villanyórát szeretnék, az oszlop a telek határán van. Osztatlan közösben vagyok 2/3-1/3 mert 2 éve megvettem az 1/3 om mellé egy másik 1/3-t. Emiatt a másik tulaj mérges rám és közölte semmit nem ír alá. Az új telken szeretnék külön villanyórát mert rosst, hogy a régi részemről 50 m-ről kell odavezetni áramot és osztani. A másik tulajnak semmi érdeksérelmet nem okoz csak szívatni akar. Lehet valahogy peres úton vagy másképp kikényszeríteni. Az Elműtől sem jogos, hogy kérnek,aláírást mert elég lenne panaszra lépniük.

oligaliga # 2019.06.30. 12:51

Carl19

Nem zárhatjátok el a vizet a másik tulajdonostól, ha egyébként fizeti a ráeső részt. Az sem valószínű, hogy a vízmű engedélyezi a telekre új bekötés kiépítését, mert a törvény szerint két bekötés egy ingatlanon csak rendkìvüli esetben lehet.

Egyszerűbb megoldás lenne a hitelesített mellékmérő felszereltetése a szomszédban, önálló szerződéssel. Inkább ezt kellen erőltetni.

Carl19 # 2019.06.30. 11:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Elnézést a helytelen fogalmazásért, a víz közmű kivételével kerültek a közművek külön kiépítésre.

Igen, a társasházon is gondolkodtunk, de a másik ingatlan külső felületei és tetőszerkezete elég rossz állapotban van, az épület omladozó pincéjéről nem is beszélve, főleg, hogy az az épület vályog, a mi házunk pedig tégla. Így nem szerettük volna a felújítási költségeket közösen állni, ha társasházzá alakulunk, vagy egyedül viselni egy esetleges veszély helyzet elhárítása miatti költséget, mert a másik fél nem szeretné kifizetni.

Ügyvéddel konzultáltunk és a földmérővel, aki szintén a társasházat preferálta, de megoldást nem találtunk a külső felületekre.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 11:22

Társasházzá kellett volna alakítani már régen. De sose késő.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.30. 11:20

(Az összes közmű külön került kialakításra, de a víz jelenleg még nem, és ügyeltünk rá, hogy a mi tulajdonunkba maradjon a szerződés, és a főmérő.)

Az önálló közmű kiépítésének és a szerződés megkötésének a szándékát eddig nyomát se látjuk,

Csak én látok itt némi ellentmondást?

Carl19 # 2019.06.30. 11:06

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, az alábbiakban:

Van egy telken 2 ház, közös osztatlan ingatlan, ügyvédi használati megosztási megállapodással, és mellé csatolva vázrajz, amit földmérővel készítettünk el.

A használati megosztásban szereppel (2018-ban kötöttük), hogy a másik ingatlan nem rendelkezik önálló víz- és csatorna közmű szolgáltatással, és ennek a kialakítására 2019. december 31. napjáig kötelezettséget vállalt a másik tulajdonos, hogy szerződést köt a szolgáltatóval, illetve kialakítja a közművet. Addig a fogyasztásának elszámolása egy nem hivatalos almérővel történik.

A régi tulajdonos eladta az ingatlant egy pénzügyi intézetnek, és jelenleg az ingatlant lízingbe vevő lakja, és a pénzügyi szolgáltató a lízingbeadó. (Az összes közmű külön került kialakításra, de a víz jelenleg még nem, és ügyeltünk rá, hogy a mi tulajdonunkba maradjon a szerződés, és a főmérő.)

Az önálló közmű kiépítésének és a szerződés megkötésének a szándékát eddig nyomát se látjuk, pedig 1,5 éves időintervallumra toltuk ki a szerződésben, hogy a másik felet ne lehetetlenítsük el.

A kérdésem az lenne:
- Ha év végéig nem valósul meg a közmű kiépítése, és a szerződés megkötése, akkor hivatalos levélbe jelezem a lízingbeadónak, aki a tulaj, és a lízingbevevőnek, hogy nem teljesítették a szerződésbe leírtakat?
(Véleményem szerint a lízingbeadónak is van felelőssége, hogy teljesüljön a feltétel, hisz még ők a tulajdonosok, és tisztába voltak a kötelezettséggel.)

  • A szolgáltatást, ilyenkor megszüntethetjük? (Azaz, záró csapot szerelünk a saját telkünkön lévő vezetékre, és elzárjuk.)

Nem feszültséget szeretnék, csak később értékesíteni az ingatlanunkat, és nem szeretnénk, hogy emiatt anyagi hátrányunk is származzon belőle.

Előre is köszönöm a segítségüket!

drbjozsef # 2019.06.29. 07:16

Oké, akkor Peremfeltétel 2.: így akarja használni a sajátját, így akarja eladni a másikat, nem akar változtatni semmit.

MajorDomus # 2019.06.28. 20:46

A lakás m2-ek arányában osszák fel a közös telket,abból nem lesz vita.
Azaz 485/355 m2 arányban osszák meg a telket,abból nem lesz vita.
.
Magyarul a kisebb lakásnak csak 25 m2-ről kell lemondania.

drbjozsef # 2019.06.28. 19:57

Ismerős kérdése, kíváncsi lennék nálam hozzábbértő véleményére :

Van egy telke, 840nm. Áll rajta egy ikerház, kerítés, megosztási szerződés, minden lerendezve, elkerítve, elosztva. A két lakás nem egyforma, az elosztás úgy van, hogy a kisebb lakás 85nm, de ehhez tartozik használatba a telekből 510nm, míg a nagyobb lakás 116nm, és ehhez tartozik a telek maradék 330nm-e.

Ismerős lakik a nagyobb lakásban, a kisebbet eddig családtagja lakta, most idegennek szeretné eladni. A kérdés : az osztatlan közös tulajdonú ingatlanból mekkora részt, tulajdoni hányadot kellene eladnia, hogy lehetőleg ne legyen vita később se?

(Peremfeltétel : nem akar társasházat. Maradjon szerinte osztatlan - én sem ezt javasoltam neki, de ragaszkodik hozzá.)

MajorDomus # 2019.06.26. 20:00

Pár tízezer ft.
Keressetek egy ügyvédet.

Csuklósbusz # 2019.06.25. 20:22

De ha terhelt az ingatlan akkor lehet? Illetve milyen költségvonzatai vannak ennek?

MajorDomus # 2019.06.25. 19:56

Alakitsátok társasházzá!

drbjozsef # 2019.06.25. 09:46

De mi van akkor ha a tulajdonrészből is vita lenne?

Mi lenne? Nézeteltérés.

Biztosító megkötötte a szerződést, de nem tudom fizetne-e a lakásbiztosító hogyha kiég 1 lakás?

Csak kellene tudnod neked is, meg a biztosítónak is a szerződésből és a kötvényből, hogy pontosan mit biztosítottatok...

AKinél kikapcsolják az áramot többet nem lesz neki mert egy HRSZ-en csak egy óra lehet de itt van mondjuk 5 is van.

Ugyanmár. Hány osztatlan közös tulajdon van? Több százezer ingatlan. Minden további nélkül lehet a különálló lakrészeknek önálló villany és gázórája, legfeljebb a vízórából lesz almérős. Igaz, ehhez kell egy ügyvéddel ellenjegyeztetett használati megosztási szerződés, térképvázlattal.

Illetve ilyen helyzetben hogyan perelsz ki egy nemfizető lakót lakáskiürítéssel?

Ugyanúgy, mint más helyzetben. Perrel, végrehajtással.

Csuklósbusz # 2019.06.25. 08:29

Az épület mint írtam fizikailag szét van választva, külön mérők vannak, az emésztő közös, szippantásból vannak is viták.
5 lakás van, külön fürdő, külön bejárat, külön villanyóra, de papíron egy nagy osztatlan közös.
A lakások mérete sem egyforma..
Tehát fizikailag szét van választva. De az emésztőből vita van, kertből vita van.

De mi van akkor ha a tulajdonrészből is vita lenne?

Biztosító megkötötte a szerződést, de nem tudom fizetne-e a lakásbiztosító hogyha kiég 1 lakás?

Mert megkötöttem a szerződést, de ugye nem 1/1 a lakásom hanem 719/5754 a tulajdoni hányad arányom.

Tehát ha kiég a lakásom hogyan bizonyítom hogy az enyém égett ki? Mert papíron osztatlan közös, bármelyikben is lakhatnék, ezekszerint földhivatal nélkül cserélhetnénk lakást a szomszéddal?? :-) Csak a villanyórát kellene átíratni.
Tehát ilyen helyzetben erre a biztosító mit lép? Tudattam velük írásban, válasz nem érkezett.

AKinél kikapcsolják az áramot többet nem lesz neki mert egy HRSZ-en csak egy óra lehet de itt van mondjuk 5 is van.
Lakcím sincs, csak HRSZ.

Illetve ilyen helyzetben hogyan perelsz ki egy nemfizető lakót lakáskiürítéssel?

És hogyan rendezed mindezt ha az állam is a tulajdonosok között van, meg a bankok is.. ?
Áhh mibe léptem megint...

drbjozsef # 2019.06.25. 06:00

A fizika törvényei alapján.

MajorDomus # 2019.06.24. 19:54

Akkor mi alapján működtök?

Csuklósbusz # 2019.06.23. 15:25

Alapító okirat?

Semmi nincs...

MajorDomus # 2019.06.22. 20:09

Van Alapitó Okirat?

Csuklósbusz # 2019.06.22. 10:19

Azt nem tudom hogy a fenébe tudták megterhelni ilyen kaotikus viszonyok között...

Manapság ha külterület alapból elutasítja a bank.

De akkoriban az sem számított hogy osztatlan közös az egész.

De így hogy terhelt némely rész gondolom esélytelen társasházat csinálni belőle... mármint legyen minden lakés külön HRSZ-en.