Osztatlan közös tulajdon


nika1222 # 2017.09.08. 14:46

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Nonolet
Igen van használati szerződés, ami leírja, hogy az ingatlanon egy darab, műszakilag azonban kettő részre elkülönített lakás áll. Részletezve, hogy kinek melyik lakás képezi a tulajdonát, abban milyen helységek találhatóak és összesen mekkora m2 , külön kitérve az udvar és azon található építmények használatára, elviekben a „mindenkori tulajdoni arányoknak megfelelően” le is van választva a kertrész.
Benne van ez a mondat is „A tulajdonosok kölcsönösen kijelentik, hogy a saját ingatlanjaikat érintő közterheket, egyéb kiadásokat, a lakás fenntartásával, illetve felújításával kapcsolatos költségeket saját maguk fizetik.”

Sajnos a közös részekkel vannak a gondok, ugyanis ha mi nem vágjuk a füvet, akkor nincs lenyírva, ha nem tartjuk karban a kaput akkor nincs karbantartva és természetesen esze ágában nincs a költségekbe sem beszállni, de ezek igazából elenyésző dolgok.
Előző tulajdonostársakkal soha nem volt ez vita tárgya.

Ha jól gondolom, mivel osztatlan közös, így magához a bontáshoz kellett volna a tulajdonostársak beleegyezése? Illetve gondolom az építkezéshez is kellene? Főleg mivel ahogy te írod, egyáltalán nem mindegy a másik félnek, h pl. esetleg ő bővít és így növeli a házrésze értékét/hasznos területét és ezzel együtt a tulajdoni hányadokat is.

A Tulajdoni arányok akkor is változhatnak, ha mi az adásvétel során tulajdoni arányt vettünk?
Bocsánat, ha hülye kérdés.

nonolet # 2017.09.08. 10:34

"osztatlan közös"

Nos,

Itt komoly szemléleti bajok vannak!

Nincs enyém és nincs az övé.
Minden közös.... osztatlan közös!

Csak vannak részek, amiket ki-ki kizárólagosan használ.

Ez azt is jelenti, hogy az épület fenntartási javítási költségei is közösek!!!!!

Azokat ALAPBAN a tulajdoni hányadok arányban KELL megosztani.

Ezen módosíthat az, ha van érvéynes
"Használati megosztási" szerződés.

Mert ekkor az rendelkezhet úgy,
hogy
ki-ki saját maga rendezi a saját része
OLYAN költségeit, ami csak azt a részt érinti.

A közösen érintet részre azonban továbbra is igaz marad, hogy az közös költség lesz, amit a tulajdoni arányban kell megosztani egymás között.

A költségeket és kárigényeket ezen elvek mentén lehet elosztani (ha jól értem van érvényes használati megosztás).

-

Más kérdés, hogy ha szomszéd épít-felújít,
akkor a KÖZÖS tulajdon értéke IS megváltozik.
Miközben a te részed értéke nem változik...

Vagyis a vagyoni arányok
többé nem fognak megegyezni
a tulajdoni arányokkal !

Az ellentmondást valami módon fel kell majd oldani.

Két módon lehetséges...

  • módosítjátok a tulajdoni arányokat az új vagyoni arány szerintire
  • megfizeted a szomszéd részének érték növekedését pénzben

A szomszéd, ha észbe kap kérheti ezt tőled.
Hisz a közösben vagy tulajdonos...

ObudaFan # 2017.09.08. 10:11

Kényszeríteni aligha kényszeríthet. HA pedig zavarja a te birtoklásodat, a jegyzőnél kérhetsz birtokvédelmet.

nika1222 # 2017.09.08. 07:53

Tisztelt fórumozok!

Szíves segítségüket szeretném kérni. Adott egy osztatlan közös kétlakásos tulajdon, aminek 390/600 részének a férjem és én vagyunk a tulajdonosai, a maradék 210/600 képezi a másik lakó tulajdonát.
A ház zártsorú építésű, régen egy családi ház volt és gondolom örökösödések során alakulhatott ki a mostani helyzet.
A házban jelenleg csak a mi családunk lakik életvitelszerűen, a másik házrészben folyik a felújítás, amivel mindaddig semmi probléma nem volt, amíg ezzel kárt nem okozott nekünk. A felújítandó épülethez ugyanis tartozott egy lapos tetős előtér is, ami a mi házrészünk főfalába volt bekötve, amikor ezt a lapos tetőt elbontották, a főfal több helyen is megrepedt (nem csak felületi repedések keletkeztek). Statikai vizsgálat és jegyzőkönyv is kimondta, hogy ez a szabálytalan bontás következtében sérült, ugyanakkor előírta azt is, hogy kellene a hibát javítani. Mikor mi ezt jeleztük, a „kedves” tulajdonostársunknak, ő felháborodott és kijelentette, hogy ő nem ismeri el a bontás tényét (mondván ez a födém magától esett le), sem azt, hogy azok a repedések ettől keletkeztek volna, mert, hogy szerinte ezek a repedések már évek óta ott vannak. Sőt erre fel, még ő fenyegetőzött, hogy jelenti a közös kémény visszafüstölését ( 1 évvel ezelőtt füstölt vissza egy dugulás miatt az ő lakásába, a téglaközökön keresztül, ugyanis levéste a kéményről az összes vakolatot és még a fugákat is kivakargatta a téglák közül. A kéményseprők mikor kijöttek a hibát elhárítani, azt javasolták valahogy vegyük rá a vakolásra, mert nem tesz jót a kéménynek, hogy az ő oldaláról kapja a hideget és a falslevegőt, a miénkről a meleget és ez állagromlással járhat hosszútávon. De ugye mivel őt letiltotta a kéményseprő vállalat a közös kémény használatáról, mondván, hogy csak a mi oldalunkon van tisztító nyílás a kéményen, így ő épített egy saját kéményt a közös kémény meg maradt vakolatlan röpke 4 évig. Nekünk pedig természetes volt, hogy akkor mivel ő nem használja, így mi fizetünk minden nemű költséget a kémény után. ) Most ugye kijöttek ellenőrizni a közös kéményt és elő írták annak béleltetését,(a jegyzőkönyvben hivatkozva arra, hogy a kémény alsó része erősen vakolathiányos, természetesen nem a mi lakásunkban lévő része) amivel nem is lenne gond, hisz rég terveztük már, sőt új építésén is gondolkodtunk. Viszont itt jött a következő pofon, Kedves tulajdonostárs, íratott egy ügyvédi levelet, amiben felajánlott 200000Ft-ot a kárunk rendezésére (ami közel nem takarja a statikus által előírt javítási költségeket, ezt a kivitelező is megerősítette) és egyben kijelenti, hogy mivel ő nem használja a közös kéményt, azt eladja nekünk röpke 100000Ft-ért. Mindezt egy olyan kéményért, ami statikailag rendben van, viszont a béleltetésig nem használható.

Kérdésem a következő lenne, így hogy évekig csak mi fizettük a tisztítás és karbantartás költségét és a kéményseprő vállalatnál is csak a férjem nevén szerepel a kémény, sőt őt ugye letiltották a használatáról hisz a rákötések illegálisnak minősültek, egyedül a használati megállapodásban szerepel, annak közös mivolta, amit jóhiszeműen aláírtunk, mit tehetünk? Kényszeríthet minket a vásárlásra?

A bontással kapcsolatban, volt egy hatósági szemle és ott jegyzőkönyvbe került a bontás ténye, ügyvéd azt tanácsolta várjuk ki annak a végét, mert az egy dolog, hogy ő mit ismer el…
így mi vissza is adtuk neki, az ügyvédi levelet, hogy köszönjük, de nem kérjük. Erre az volt a kedves válasz, hogy akkor készüljünk életünk leghidegebb telére.

Köszönöm szépen!

MajorDomus # 2017.09.06. 20:59

Inkább.

CXXXIII/2003 tv.

MajorDomus # 2017.09.06. 20:57

Komolytalan.

nonolet # 2017.09.06. 17:01

Nélküled nem fogmenn neki...

Olvasmány: https://ingatlanhirek.hu/…arsashazban/

AniMilka # 2017.09.06. 16:20

Tiszelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
7 lakásos társasházunkban - mely osztatlan közös tulajdonban van - az egyik lakó szeretné megvenni a ház tetejét (lapos tetős a ház). A ház tetejére szeretne még egy szintet felhúzni (egy lakást és egy teraszt építeni). A házban neki 2 lakása is van, tehát rendelkezik 2/9 tulajdonnal. A lakóknak kompenzálásként fizetne 3 millió forintot és vállalja, hogy kívülről leszigeteli a házat.
A ház 3 szintes, szintenként 3 lakásos, a mi lakásunk a legfelső szinten van. A lakónak aki szeretné megvenni a tetőt, az egyik lakása szintén a 3. emeleten van.
A ház 9 lakója közül egy elérhetetlen kb amióta a ház megépült, emiatt nem sikerül még társasházzá alakulnunk.
Úgy tűnik az összes lakó elfogadja az ajánlatot, kivéve minket (és az elérhetetlen lakót). Amiért nemet mondtunk annak több oka is van : anno azért választottuk ezt a lakást, mert legfelső szint, nem zavar a felső lakó. Ráépítés esetén szinte kivétel nélkül sérülnek a felső lakások. Ráadásul, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a födém úgy épült hogy elbírjon még egy szintet (a ház kb 30 éves). Most a lakó természetesen fenyegetődzik, hogy úgyis elintézi, a mi hozzájárulásunk nélkül, közjegyzővel, ügyvéddel, stb. Tudom hogy ezzel a döntéssel nem leszünk népszerűek a házban, de azt is hogy a beépítés az alsó szinteken lakók életminőségét nem fogja befolyásolni, csak a felső szinten lakókét ( a 3. szinten lakó 3. tulajdonos elfogadja az ajánlatot). Mit tehetünk ? Valóban kikényszerítheti az eladást ? Köszönöm szépen !

ObudaFan # 2017.09.05. 21:00

Igazából mindegy, mert egyrészt külön tulajdonban álló helyiségről van szó, másrészt a tulajdonostárssal szemben másik tulajdonostársnak nyilván nem ad elővásárlási jogot.

MajorDomus # 2017.09.05. 20:10

Alapitó Okiratban mi van?

ObudaFan # 2017.09.05. 15:16

Akkor valóban nincs elővásárlási jog. De azért csak látni kellene az ítéleteket, mielőtt valaki neked tanácsot ad ebben a helyzetben arról, hogy mit is tegyél.

Ricsi7 # 2017.09.05. 09:33

Tiszteletem!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy nemrégiben vásároltam egy teremgarázs beállót ami osztatlan közös ként van nyilvántartva.
Most a Kúria visszaadta, hogy nem kerestük fel a tulajdonosokat az elővásárlási jogukról. (kb 300-an vannak bejegyezve).
A szerződésbe beleírtuk, hogy ettől tekintsenek el, mivel túl sok a bejegyzett tulajdonos.
Mit tudok tenni ilyenkor? Egy barátom azt javasolta, hogy semmisísük meg a szerződés és egy olyan vásárolja meg akinek már van itt tulajdonrésze (Pl.: a feleségem) így már minden rendben lesz a szerződéssel.

Köszönöm válaszukat!

MajorDomus # 2017.09.01. 18:43

Ja,virágok!

Még ez a legokosabb megoldás!

Lyonee # 2017.09.01. 18:37

Mivel ő ültette a növényeket, kötődik hozzájuk. Ősszel mond meg neki, hogy nyugodtan ássa ki, és ültesse át az ő felébe őket.

MajorDomus # 2017.09.01. 18:25

Kivágod a három fácskát,a szomszéd a szemedet,és döntetlen.

Komolyan.
Elvárnád hogy még a füvet is lenyirja a kertedben?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.30. 17:22

Nono - nono...

nonolet # 2017.08.30. 17:11

Van... nyugodjál le szépen.
És ne foglalkozz ilyen marhaságokkal.

Adél96 # 2017.08.30. 16:32

Tiszteletem!
Egy olyan ügyben kérem a segítséget,hogy egy osztatlan kerthez tartoznak sorlakások. Mivel osztatlan így nem lehet elkeríteni a saját lakásodhoz tartozó kertrészt. A lakók szóban megegyeztek,hogy melyik kertrész kié és persze gondozza mindenki a sajátját.Ezzel nem is lenne probléma,de az én szomszédom folyamatosan átjön az én kertembe és megkapálgat néhány virágot,amit régebben még ő ültetett mielőtt mi ideköltöztünk,de vele is megegyeztünk,hogy az a kertrész az enyém és én gondozom.
Szó ne essen róla én örülnék ha besegítene,mert az én kertrészem a legnagyobb,de a füvet nem szedi ki,csak azt a 3 fácskát kapálja meg mindig,meg telerakja díszkövekkel a kiskertemet,számtalanszor kértem hogy ezt ne csinálja,mert én sem megyek hozzá kapálgatni de elengedi a füle mellett.
Szóval olyan kérdésem lenne,hogy erre a problémára van-e valami megoldás?
Köszönettel: Adél

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.23. 20:57

Ahhoz viszont az önkormányzat kell.

nonolet # 2017.08.23. 20:52

Belterülettel határos...
Tehát lesz bevonás is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.23. 20:06

Se és is.
Mindenekelőtt földmérő kell, aki elkészíti a rajzot a megosztáshoz. Aztán megállapodás, valóban ügyvéd által ellenjegyzett. De kifüggeszteni nem kell, nincs elővásárlási jog az ügyletre.

(Elég nehezen hiszem, hogy lehet külterületen csokkal építkezni.)

nonolet # 2017.08.23. 19:53

Az este vendégem volt...

Adott egy megosztható méretű mezőgazdasági telek osztatlan közös tulajdonban.
(külterületi szántó, 2 tulaj, fele-fele alapon)

A másik tulaj most CSOK-kal építeni akar rá.

Ezért felvetette

  • a közös tulajdon megszüntetését

és

  • a két önálló hrsz.-ra való szétmérést

Szerintem:

  • ez az ügy egy ügyvéd köteles szerződéssel indul

    (a tulajdoni viszonyok módosulása miatt)

  • a szerződés aztán végigjárja a kifüggesztéses ügymenetet
  • és majd a végigjárás után mérhetők szét a telkek

Szerinte:

  • nem kell semmilyen szerződés
  • indulhat a megosztás+szétmérés azonnal

Holnap már menni akar a földmérőhöz....

Kinek van igaza?

huorsi # 2017.08.23. 19:43

Szeretnék megvenni osztatlan közös tulajdonból egy kisebb részt. Tulajdonos társsal megegyeztünk mindenben.
Rajta kívül még van 3 másik tulajdonos. Abból egynek a címe ismert, egy valószínűleg már nem él, tulajdoni lap szerint USA van megjelölve lakcímnek és van egy tulajdonos akinek a lakcíme tulajdoni lap szerint már nem valós, elköltözött onnan. Ez egy kivett lakóház/udvar/egyéb épület amin romos ház van, kerítés nincs.
Milyen címen kell értesíteni a tulajdonos társakat a vételi szándékról?

drbjozsef # 2017.08.23. 13:30

KBS

nem volt meg. Tízpontos. :)

drbjozsef # 2017.08.23. 13:29

az a 3m es nyél a bejáró utat jelenti gondolom,a nyeles telekre?

Igen.