Osztatlan közös tulajdon


Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.20. 09:21

A földhivatalban az építési engedély mellékleteként ott kell lennie.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.20. 08:45

Rendben,köszönöm a segítséget.
De ha mégis szeretnék beszerezni egy hivatalos alaprajzot a házról,akkor azt hol tudom kikérni?

szabadka # 2016.10.19. 19:05

Ma kijöttek a földmérők, az 1060 nm-es telekből az én részem 460 nm, a szomszédé 600 nm, mérés alapján...

drbjozsef # 2016.10.18. 19:21

muszálylesszekhejesirni,

KBS nem viccel, tényleg ez a szokásos eljárás : a használati megosztáshoz elég egy vázlatrajz, még méretarányos sem kell legyen, bár erősen ajánlott azért, de a lényeg, hogy a helyisegek egyértelműen azonosíthatóak legyenek rajta, és azok használati megosztása is egyértelműen jelölve legyen.

Brigimarcsi # 2016.10.18. 18:34

Tisztelt Forumozók!

Van egy ingatlanom, amit el szeretnék cserélni egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra. Az ingatlan egy kisebb méretű telek, ami mérete miatt nem megosztható és a telken egy ház áll, ami két külön bejárattal rendelkezik, külön lakásként funkcionálnak.
A cserepartnerem az ingatlan 50%-át örökölte édesanyjától. A másik 50% tulajdonosa a házvban él.
Sajnos több probléma is van és nem tudom hogy mivel kezdjem ezek felgöngyölítését, mi legyen az első lépés.

1. Probléma:
A két házrészt eddig közös közmű mérőkkel használták (víz, villany, gáz), de én ezt nem szeretném, ezért leválasztatnám a közműveket. Sajnos ez ügyben nem sok infót találtam, hová kell fordulni hogy ezeket elindítsam, időben és pénzben mire számíthatok. Ehhez is kell a tulajdonos társ beleegyezése?

2. Probléma:
A saját házrészében élő hölgy, semmilyen együttműködésre nem hajlandó a jelenlegi tulajdonostárssal. Én is írtam neki, de válaszra sem méltatott. A cserepartnerem elmondása szerint, ők kijelentették, hogy meg fogják szerezni a másik részt is. Persze pénzük nincs, valamint úgy értesültem hogy csere esetén nem érvényesülhet az elővásárlási joguk...
A problémám az, hogy együttműködés nélkül nem tudok használati szerződést sem aláiratni velük.
Szóba került még a társasházzá nyilvánítás, de gondolom annak meg alapfeltétele, hogy külön közmű mérők legyenek... Vagy tévedek?

3. Probléma:
A minap, a szóban forgó hölgy nem akarta beengedni az ingatlanra a másik tulajdonost, ezért a kapun kicseréltette a zárat. Rendőrt kellett hívni, aki felszólította a hölgyet hogy nyissa ki a kaput. A kérdésem az, hogy ebben az esetben van valami nyoma a rendőrségi intézkedésnek? A rendőr egyébként a tulajdoni lapot is lefotózta.
A hölgy a közmümérők szekrényét is lakattal zárja. Ezt jogosan teszi?

Tudom hogy nagyon problémás az ingatlan, de ha tudom hogy van mit tenni és belátható időn belül a problémákat meg lehet oldani (akár peres úton is) akkor nekem még így is nagyon megérné.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.18. 17:51

Rajzolsz egyet.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.18. 14:28

Sziasztok!
Az ügyvédem a használati megállapodáshoz kéri a háznak az alaprajzát is. Ha nincs meg a tulajdonosnak az alaprajz,akkor honnan tudok beszerezni belőle egy példányt?

ObudaFan # 2016.10.18. 04:49

Igen.

szabadka # 2016.10.17. 21:11

Ha most eladnám a tulajdonrészemet, akkor a vevőnek is bele kellene törődnie, hogy csak a kisebbik részét használhatja a teleknek, miközben az ingatlannyilvántartásban a fele van az ő nevén?

ObudaFan # 2016.10.17. 13:52

Azért, mert ha máshogy nem, ráutaló magatartással létrejött a használati megállapodás és nem biztos, hogy könnyű olyan konkrét változás igazolni annak létrejötte óta, ami annak a módosítását igényelné.

szabadka # 2016.10.17. 13:47

Köszönöm a válaszokat.
Én nem láttam semmiféle használati megállapodást a telekről, pláne nem írtam alá ilyet. Végül is a telekkönyvben miért rögzítik, hogy 6/12 részben tulajdonos vagyok, ha nem vagyok jogosult a telek felére? Annó elfogadtam, hogy egy testvérpár elfelezte az örökölt telket, és egy eléggé cikkcakkos vonalban húzott fel egy kerítést. Csak mikor egyszer műholdképen láttam a telket felülről, akkor lett nyilvánvaló, hogy jóval kisebb az én részem, mint a társtulajdonosé. Miért ne adna nekem igazat a bíróság, ha a telek felét szeretném használni?

nanemaaa # 2016.10.17. 07:05

A telekhasználat módja és mértéke nem feltétlenül a tulajdoni hányadok arányába történik. Mivel osztatlan közös tulajdonról van szó, így a felek egésze közös tulajdonnak minősül. A felek megállapodhatnak a telek használati módjában. Esetedben ezt nyilvánvalóan a kerítés jelzi.
Az építési szándékodra nincs hatással sem a kerítés, sem a megállapodás, mert az építésügyi szabályok teljesülését a teljes telek tekintetében kell vizsgálni. Ergo az is elképzelhető, hogy valamennyi épület csak az egyik fél által használt területre kerül, míg a másikra semmi sem lesz építhető.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 05:56

ne az én telkemen lévő
szolgalmi úton közelítse meg az ingatlanát

Jaj. Valójában nincs ott se "én telkem", se szolgalmi út.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.17. 05:55

milyen esélyeim vannak, hogy bíróság előtt is nekem adnak igazat.
Szerintem rosszak. (Bár tapasztalatom szerint az ilyen perekben sok múlik a felek ügyvédjeinek és a bírónak a felkészültségén. Előfordul, hogy téves ítélet születik, és mechanikusan a tulajdoni hányadokhoz igazítják a használt területet.)

szabadka # 2016.10.16. 21:13

Tisztelt Fórumozók!

Évekkel ezelőtt megvásároltam egy házat, amely egy osztatlan közös tulajdonú telken van.
Használati megállapodás nem volt, de egy kerítés választja el a telek két felét.
A telek 6/12 része van a tulajdonomban.
Mivel bővíteni szerettem volna a házat, amatőr módon kimértem hogy is van a telek elosztva két részre.
Ekkor szembesültem azzal, hogy közel 70 nm-el kevesebb terület tartozik hozzám, mint a tényleges méret fele.
Néhány négyzetmétert megpróbáltam visszakérni a szomszédtól, de 4 hónapja nem sikerült még ennyit sem békés módon
elérnem. Azt javasolták földmérővel hivatalosan mérettessem fel a telek nagyságát, és felezzük el.
De azt is feltételül szabták, hogy a közös derítő helyett építsek egyet a saját telekrészemen.
A kérdésem az lenne, hogy ha a földmérő kiméri a nekem járó részt és ezt esetleg nem fogadják el,
milyen esélyeim vannak, hogy bíróság előtt is nekem adnak igazat.
Szabhat-e ilyen feltételt a derítővel kapcsolatban? Mondhatom-e erre azt, hogy ne az én telkemen lévő
szolgalmi úton közelítse meg az ingatlanát, hiszen van erre más lehetősége is?
Köszönöm segítségüket!

wers # 2016.10.13. 14:12

Már e kérdések sem a régiek
:)) válogatós lettél?

Így alig merem feltenni az én kérédsemet - na de másik topikban, mert nem ide való.

lajcsó # 2016.10.13. 13:18

Tisztázandó, hogy mennyi a minimálisan kimérhető terület! Ezek kerülhetnek 1/1 arányú tulajdonba, a többi terület osztatlan közös tulajdonban marad. Csak azok viselik a költségeket akik a megszüntetést kérik.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.13. 12:41

Már e kérdések se a régiek...

Szergej139 # 2016.10.13. 11:50

Köszönöm a gyors válaszát!
Még pár kérdés:

  • A két hektárnál nagyobb területek esetén köteles vagyok-e megváltani a tulajdonrészt, vagy azok már természetben is megoszthatók, így a tulajdonostárs 1/1-es tulajdonába kerül?
  • Ebben az esetben a megosztással kapcsolatban felmerült költségek részarányosan átháríthatóak-e a volt tulajdonostársra?
lajcsó # 2016.10.13. 11:33

"az általa megjelölt áron kell megváltani, vagy a bíróság szakértőt rendel ki a forgalmi érték megállapítása érdekében?"
Ha vitatod az általa megjelölt árat akkor szakértő kirendelését kell/lehet indítványozni!

Szergej139 # 2016.10.13. 11:19

Üdv.Mindenkinek!
Osztatlan közös erdőtulajdont szeretnénk megszüntetni. Sajnos több, mint 60 tulajdonosa van a területnek. Jelentős arányban vannak azok, akik 1 hektár alatti területtel rendelkeznek. Nagy részük hajlandó ingyen is átadni a területüket, csak ne kellejen több erdőgazdálkodási bírságot fizetni.
A kérdésem az, hogy ha lesz olyan tulajdonos-társ, aki nem lesz hajlandó lemondani, vagy reális áron eladni a tulajdoni hányadát, akkor a bíróság kötelezheti az eladásra, és ha igen, akkor az általa megjelölt áron kell megváltani, vagy a bíróság szakértőt rendel ki a forgalmi érték megállapítása érdekében?

Immaculata # 2016.10.09. 07:29

Nem adócsalásnak,hanem ajándékozásnak, és az 50% után meg kell fizetned a cca.21% ajándékozási illetéket is.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.09. 07:03

Sziasztok!
Már írtam pár héttel ezelőtt ide, azóta annyi történt az ügyemben, hogy intéződik a megosztás és az egyéb vásárlással kapcsolatos papirmunkák. Viszont most hallottam egy nagyon rémisztő dolgot. Egy ismerős aki nemrég vásárolt ingatlant azt mondta, hogy beleköthet a NAV, hogyha jóval a forgalmi érték alatt vásárlok ingatlant. Azt tudni kell, hogy a felbecsült érték kb 50%-ért vásárolnám meg az ingatlanom(családi okok és sürgősség miatt adja ennyiért az eladó) viszont a barátom szerint, ezt a NAV valamiféle adócsalásnak fogja tekinteni. Van ilyen? Nem fogok leadózni a forgalmi érték után,ha egyszer véletlen szerencsém van és olcsóbban vásárolhatom meg a lakást. Mit gondoltok erről?

lajcsó # 2016.09.20. 08:18

"Az elővásárlási jogomról akkor tudok lemondani, hogy ha van egy megvásárlási szerződés ahol fel van tüntetve az összeg (hivatalos papír)."
Így van! Az elővásárlási jogodról lemondhatsz az adásvételi szerződésben, vagy külön okiratban.

"az új vásárlóval nekem külön kell kötnöm szerződést,hogy ekkor és ekkor kellene fizetni a számla ő rá eső részét vagy ez már bele vehető a vásárlási szerződésbe ?"
Célszerű belevenni az adásvételi szerződésbe!

Norgi # 2016.09.19. 16:21

Sziasztok !

Segítségeteket szeretném kérni. Két szintes családi házban élünk. A mi részünk 30%, anyámé 70%. Ő elakarja adni a 70%-t és leveleket irogat, hogy mondjak le az elővásárlási jogomról. Ebben kérnék a segitségeteket. Az elővásárlási jogomról akkor tudok lemondani, hogy ha van egy megvásárlási szerződés ahol fel van tüntetve az összeg (hivatalos papír). Vagy elég egy fecni amin felír egy összeget, hogy ennyiért akarja eladni és én mondjak le a jogomról ? Mert ez utóbbi amit csinál, és már kezd elegem lenni belőle.
A másik kérdésem, hogy a közmű mind az én nevemen van, az új vásárlóval nekem külön kell kötnöm szerződést,hogy ekkor és ekkor kellene fizetni a számla ő rá eső részét vagy ez már bele vehető a vásárlási szerződésbe ? Van nekem erre valami lehetőségem ?

Köszönöm a válaszokat, bocs ha értelmetlenül fogalmaztam.