Osztatlan közös tulajdon


muszálylesszekhejesirni # 2016.10.09. 07:03

Sziasztok!
Már írtam pár héttel ezelőtt ide, azóta annyi történt az ügyemben, hogy intéződik a megosztás és az egyéb vásárlással kapcsolatos papirmunkák. Viszont most hallottam egy nagyon rémisztő dolgot. Egy ismerős aki nemrég vásárolt ingatlant azt mondta, hogy beleköthet a NAV, hogyha jóval a forgalmi érték alatt vásárlok ingatlant. Azt tudni kell, hogy a felbecsült érték kb 50%-ért vásárolnám meg az ingatlanom(családi okok és sürgősség miatt adja ennyiért az eladó) viszont a barátom szerint, ezt a NAV valamiféle adócsalásnak fogja tekinteni. Van ilyen? Nem fogok leadózni a forgalmi érték után,ha egyszer véletlen szerencsém van és olcsóbban vásárolhatom meg a lakást. Mit gondoltok erről?

lajcsó # 2016.09.20. 08:18

"Az elővásárlási jogomról akkor tudok lemondani, hogy ha van egy megvásárlási szerződés ahol fel van tüntetve az összeg (hivatalos papír)."
Így van! Az elővásárlási jogodról lemondhatsz az adásvételi szerződésben, vagy külön okiratban.

"az új vásárlóval nekem külön kell kötnöm szerződést,hogy ekkor és ekkor kellene fizetni a számla ő rá eső részét vagy ez már bele vehető a vásárlási szerződésbe ?"
Célszerű belevenni az adásvételi szerződésbe!

Norgi # 2016.09.19. 16:21

Sziasztok !

Segítségeteket szeretném kérni. Két szintes családi házban élünk. A mi részünk 30%, anyámé 70%. Ő elakarja adni a 70%-t és leveleket irogat, hogy mondjak le az elővásárlási jogomról. Ebben kérnék a segitségeteket. Az elővásárlási jogomról akkor tudok lemondani, hogy ha van egy megvásárlási szerződés ahol fel van tüntetve az összeg (hivatalos papír). Vagy elég egy fecni amin felír egy összeget, hogy ennyiért akarja eladni és én mondjak le a jogomról ? Mert ez utóbbi amit csinál, és már kezd elegem lenni belőle.
A másik kérdésem, hogy a közmű mind az én nevemen van, az új vásárlóval nekem külön kell kötnöm szerződést,hogy ekkor és ekkor kellene fizetni a számla ő rá eső részét vagy ez már bele vehető a vásárlási szerződésbe ? Van nekem erre valami lehetőségem ?

Köszönöm a válaszokat, bocs ha értelmetlenül fogalmaztam.

muszálylesszekhejesirni # 2016.09.19. 14:57

Ez az adásvétel ingatlanos közreműködése nélkül készül. Viszont van egy ingatlanközvetítő ismerősöm.
Akkor érdemes lenne őt megkeresnem a rajz elkészítésével?
Hátha korrektebbül megcsinálja mint az ügyvéd:D

Zöldövezeti11 # 2016.09.19. 14:27

de ha nem kell hozzá komoly tervrajz,
Olyan kell, ami egyértelmű. Azaz léptékhelyes, minden rajta van ami kell. Méretek és főleg a határ.
Legjobb egy M 1 :50 léptékű rajz. Ezen rajta van az ingatlan, feltüntetve az A és a B tulajdonos szuverén használatát, ugyan így a teleknél. És az un. közöshasználatú területeket egyértelműen megjelölni. Ez kezdődik általában a bejárattal.

a tulajdonos nemnagyon intéz semmit, viszont
pedig egyenlőre ő a partnere a másik tulajnak, te csak egy kívülálló érdeklődő vagy.

Az ügyvéd azt csinálja amiben megegyeztek, azt foglalja írásba, annak ad formát, hogy bizonyos körülményeknek megfeleljen.
A rajz ? Mint mondtam, bármely ingatlanos elkészíti, nyilván némi fizetségért. Az nem tervrajz, hanem egy alaprajz. Manapság minden korrekt hirdetéshez mellékeknek..... a sok feleleges fényképen felül.

muszálylesszekhejesirni # 2016.09.19. 14:03

Köszi,köszi a sok hozzászólást.
Mindegyik nagy segítség! Kicsit kifejtve... a tulajdonos nemnagyon intéz semmit, viszont én már megeggyeztem a tulajdonostárssal, hogy aláír mindenféle felosztásról szóló papírt. Beszéltem vele többször is. Úgynéz ki azzal nem lesz baj.
Most az ügyvédemmel akarnék beszélni, hogy ő meg tudná-e csinálni ezt a rajzot illetve magát a használati megosztást. Úgy gondoltam, hogy az adásvétel előtt összegyülnénk mind(mint egy nagy család) aztán szépen megrajzolnánk,megfogalmaznánk mindent. Aláírná minden tulajdnos a beleeggyezését a szétosztásba, aztán ugyanazzal a tollfogással mehetne az adásvételire is az aláírás.
Lehet kicsit naívan fogom fel,de ha nem kell hozzá komoly tervrajz, akkor azt egy ügyvéd is megtudja csinálni gondolom.
Ez így múködhet?

Zöldövezeti11 # 2016.09.19. 09:07

Jó lenne tudni az igazságot,csakmert egy ilyen vázrajz„ 50-90 ezer közt mozog és ha nem muszáj nem fizetnék érte

Hát igen aki 'írni' nem tud az felfogad egy deákot.

Amúgy a munka úgy másfél óra + az odamenetel. De kérdeznék valamit : Nyilván valami ingatlanos sertepeltél a az ingatlan körül. Ha igen, készítse el ő /mert elvileg egy ingatlanosnak ilyent illene tudni / és az eladó állja a költségeket.
Tehát a vevő kivárja még a két társtulaj megegyezik egymással, a megegyezést írásban és rajzban rögzítik, majd ha ez megvan, akkor jöhet a vétel.
De lehet más szitúáció is. Majd mesélek.

Zöldövezeti11 # 2016.09.19. 08:55

Ahogy lajcsó előttem írta. A lényeg : egyértelmű és pontos legyen.
Végül is ez egy magánokirat lesz , így annak szabályai szerint kell készíteni.

És mint írtam az eladó és annak tulajdonos társa készítse el, majd ezután vigye a vásárra a portékát. mert mi van ha a vétel megvalósul és azután jön a vita ??

Sőt nem ártana a társtulajdonost is bevonni a vételi procedúrába. Tehát ha még a kérdező a vásárlás előtt van / Osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlását tervezem / érdemes megismerkednie a leendő tulajdonos társsal is. Udvariasan, de keresztkérdésekkel kideríteni pl. hogy nincs e jelenleg vita a két fél között stb.

Egyébként én ezeket az ingatlan szituációkat sziámi ikerházaknak nevezem. tudod-e mi a különbség a sziámi és a normál ikrek között ?
A sziámiak kórósan össze vannak nőve.
Ettől függetlenül lehet még jó vétel, de lehet pokol is. Ki kell deríteni a jelenlegi helyzetet.

Zöldövezeti11 # 2016.09.19. 08:40

Viszont a kerületi önkormányzat építési osztálya szerint elég csak egy saját készítésű rajz mert az ügyvéd által írt használati megosztásban úgy is benne lesz minden részletesen leírva.
Persze hogy elég. Csak jó legyen. A rajzkészítésnek megvannak a szabályai.
A legfontosabb, hogy léptékhelyes legyen.

Kell egy rajz a telekről rajta a ház a két ingatlan résszel és kell egy magáról az ingatlanról. Az első általában M 1: 100 , a második pedig M 1 : 50. De ezeket azért még a vétel előtt illik elvégezni.
A mostani két tulajdonostárs ahogy megegyezett, azt kell dokumentálni írással és rajzzal
és azt aláírni dátumozni ahogy egy magándokumentum/okírat készül. Ha valaki béna, akkor felkér egy írástudót. Az lehet ügyvéd, mérnök stb.

lajcsó # 2016.09.19. 08:19

"önkormányzat építési osztálya szerint elég csak egy saját készítésű rajz mert az ügyvéd által írt használati megosztásban úgy is benne lesz minden részletesen leírva."
Az én véleményem is ez. A használati megállapodásban kell részletesen rögzíteni a pontos határokat! A vázrajzot meg a használati megállapodás alapján célszerű elkészíteni!

nanemaaa # 2016.09.19. 07:51

Ha nincs vázrajz, akkor a szerződésben simán benne van, hogy pontatlan lesz. A négyzetmétereknek igenis komoly jelentősége van.
Az ügyvéd nyilván olyan használati szerződést szeretne készíteni, amit egyrészt utólag senki sem támadhat meg a pontatlanságai miatt, másrészt alkalmasint az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyezhető. Ja drága. Valóban. De ha nagyon spórolni akarsz, akkor magad is megírhatod a megállapodást a társtulajdonossal. Főleg, ha azt ő is aláírná.

muszálylesszekhejesirni # 2016.09.19. 06:47

Köszi a villámválaszt:)
Más is így tudja?
Több verziót is meghallgatnék.

Immaculata # 2016.09.19. 06:04

Az önkormányzatban mondták jól.Elég egy skicc is, arányosan legyen rajta minden épület. A megosztott területeket lehet más színnel, vagy jelöléssel megkülönböztetni.
A lényeg valóban a megállapodásban legyen egyértelműsítve.

Egy ilyen megállapodáshoz nem szükséges a pontos méretek kiméretése, mert nem a pontos négyzetméter számít, hanem az, hogy kinek hol és meddig húzódik a határ.

muszálylesszekhejesirni # 2016.09.19. 05:50

Sziasztok!
Voltam a kerületi önkormányzatban és sok mindennel kapcsolatban felvilágosítottak,de van ami még homályos.
Az ügyvédem szerint a használati megosztáshoz vázrajzot kell készíttetni az ingatlanról. Viszont a kerületi önkormányzat építési osztálya szerint elég csak egy saját készítésű rajz mert az ügyvéd által írt használati megosztásban úgy is benne lesz minden részletesen leírva.
Jó lenne tudni az igazságot,csakmert egy ilyen vázrajz 50-90 ezer közt mozog és ha nem muszáj nem fizetnék érte.

muszálylesszekhejesirni # 2016.09.15. 06:04

nanemaaa
Köszi a választ és sok sikert a 4. pontban szereplő dolgok eléréséhez:)

Lajcsó
Neked is köszi a segítséget! Tulajdonképpen nem a megvásárolni kívánt házon lesz a hitel, csak szeretném ha le lenne tisztázva adás-vétel előtt, hogy mit kapok a pénzemért. De akkor erre hivatkozhatok a tulajdonostárs felé. Szuper:)

Várom a további válaszokat, ötleteket, tippeket. Első lakás vásárlóként semmi tudásom ilyen téren és minden segítség aranyat ér.

Köszi.

lajcsó # 2016.09.14. 16:49

"Érdemes indulásként belemenni egy használati megosztás vagy társasházalapítási procedúrába.
Ha hitelből tervezed a vásárlást akkor ezt valószínűleg nem tudod megkerülni. Minimum egy használati megállapodást produkálni kell a bank számára. De ettől függetlenül sem lenne haszontalan!

nanemaaa # 2016.09.14. 14:38

muszálylesszekhejesirni

  1. Az oda-vissza hozzájárulások beszerzése nehézkes, ha a tulajdonosok között megromlik az emberi kapcsolat.
  2. Igen. De elővásárlási joga van, azzal élhet, ha akar, vagy tud.
  3. Igen. (lásd 2.)
  4. Ha én a jövőbe látnék, akkor nem itt írogatnék, hanem az öttalálatosokból élnék valami nagyon szép és egzotikus helyen...... és hirtelenjében nagyon sok fiatal lány "szeretne belém". ;)
muszálylesszekhejesirni # 2016.09.14. 09:05

Sziasztok!
Új vagyok a fórumon,de már most néhány oldal visszaolvasása után nagyon hasznosnak és érdekesnek tartom a hozzászólásokat. Amint lesz időm végigolvasom visszamenőleg a fórumot.

Most viszont idő hiányában feltennék pár kérdést, hátha tudtok segíteni.
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan megvásárlását tervezem. Egy helyrajzi számon két fizikailag egybe épített, de teljesen külön álló, külön bejáratú és használatú ház egyik fele a megvásárolni kívánt ingatlan. Kérdésem az lenne, hogy:

  1. Milyen hátrányom származhat ebből a felállásból azon kívül, hogy csak a tulajdonostárs hozzájárulásával építkezhetek vagy vehetek fel hitelt?
  2. Ha akarom el tudom-e adni a másik tulajdonos beleeggyezése nélkül a részem?
  3. Ha a másik tulajdonos el akarja adni az 1/2-ed tulajdonát nekem van-e elővásárlási jogom rá?
  4. Általánosságban mennyire problémás egy ilyen ingatlanban az élet? Érdemes indulásként belemenni egy használati megosztás vagy társasházalapítási procedúrába anélkül, hogy problémás lenne a szomszéd? (egyelőre nem tűnik annak:) )

Előre is köszönöm a válaszokat!
Szép napot!

horex # 2016.09.13. 13:06

Immaculata

Mit értünk pontosan használati megosztáson
Van egy méretarányos felmérés a házrol és térkép a használt telekrészröl , egy épitészmérnök készitette
Leirva melyik házrész hány brutto/netto m2 mennyi telekhányad tartozik hozzá
Ennyi

Itt merül fel a szomszéd aláírása, mert akár holnap arrébb rakhatja a kerítést
Arrébb?

horex # 2016.09.13. 13:00

nanemaaa
"Már meg van osztva vélhetően közös megegyezéssel,"

Vélhetőleg, de semmiféle aláírást az ikerszomszédtol nem láttam
Ma voltam ügyvédnél, azt mondta van pár hiányzó papír gond, és a tulajdoni lapon nem törölt tulajdonos, utánajár, tisztázza a helyzetet , megvehető lesz.
Lássuk meg.

Immaculata # 2016.09.09. 19:16

:) Most is elég lenne Horexnek, csakhogy Európai Unión kívüli országban van.

nanemaaa # 2016.09.09. 12:04

Nekem annak idején elég volt a társtulajdonos hozzájárulása a megterheléshez.

Immaculata # 2016.09.09. 08:02

Nem feltétlenül.

Ikerházak esetében elég a használati megosztás és arra már a bank hitelez kölcsönt.
Jelen esetben csak természetben van megosztva a használat, ahhoz hogy azt pld. a bank is elfogadja, ügyvéd által ellenjegyzett okiratban kell a tulajdonostársaknak megosztaniuk.

nanemaaa # 2016.09.09. 07:32

Ahhoz inkább társasházzá kellene alakítani, hogy önálló albetétek legyenek. Pl CSOK-ot semmilyen közös tulajdonú ingatlanhoz nem adnak.

Immaculata # 2016.09.09. 07:26

Valószínűsítem, hogy a banknak, mert csak így ad vásárlásra kölcsönt.