osztatlan közös tulajdon vs elővételi jog


Szomorú örökös # 2021.09.22. 04:09

drbjozsef

A legegyszerűbb módon egy lakáshoz egy beálló, és kész is.

Nálunk új ház építésekor ez kötelező is a belvárosban. Vagy garázsnak, vagy kocsibeállónak kötelező lennie. Ezzel szoktak aztán trükközni a lakások számai tekintetében, hogy nagy lakásokként adnak át egyet-kettőt, majd utána szétválasztják, mert nincs annyi parkolási lehetőség az udvarban. :-O

K.Anna_2013 # 2021.09.21. 20:53

@Kbs,
Nem hiszem, hogy meg fogja állni a helyét az érv, hiszen a szerződésből eredő kötelezettség itt az én és az ügyvéd közötti megbízási szerződés kapcsán jelentkezik (még ha ilyet nem is írtunk alá, szóban megbíztam, és ennek megfelelően dolgozott ő az ügyön, számos emailváltás is igazolja).

K.Anna_2013 # 2021.09.21. 20:49

@SolnesM,
Világos, csak azért kérdeztem vissza, mert azt írták, nem buktam az ügyvédi költséget.
Sajnos ezzel a procedúrával nem voltam tisztában előtte. De ha visszaolvasol, látod, hogy nem csak én voltam tudatlan, hanem a piaci gyakorlat is az volt eddig, hogy nagyszámú tulajdonosnál csak elintézték egy mondattal a szerződésben, a földhivatal pedig ezt így többnyire be is fogadta, vagy max. volt egy kifüggesztés pár napig, ami messze nem minden tulajdonos látott.
Azt hiszem, nem én vagyok az első és utolsó ember, akinek ez a helyzet bosszúságot és anyagi veszteséget okoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 20:43

(Mindig mondtam, hogy a Doktornak nagyon jó jogérzéke van. Jobb, mint sok jogásznak.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 20:40

Major, azért, mert egy cca 10 m2-es folt a padlón nem ingatlan. Semmiben nem felel meg az "ingatlan" fogalmának.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 20:39

K.Anna, fizessen neki az, aki vevőként a helyedbe lépett a szerződésben. Minden, a szerződésből eredő jog és kötelezettség őt terheli.

SolnesM # 2021.09.21. 20:05

Talán előbb meg kell állapodni az eladóval, ki kell nyomozni, hogy van e elővételi joggal rendelkező valaki, azoktól a lemondást beszerezni és a végén ha már minden tuti, akkor kell egy írástudot a munkával megbízni. És nem elsőnek egy bizonytalan üggyel megbízni az ügyvédet.

elkészítette az adásvételi szerződést, és 1 hétig levelezgetett az eladó és köztem a témában. Ő ki fogja számlázni a munkadíját.
Ha valaki elkészít egy munkát, akkor jár érte az ellenérték !

Úgy hogy semmivel se lehet kitáncolni.

K.Anna_2013 # 2021.09.21. 18:47

@Kbs,
Az ügyvéd elkészítette az adásvételi szerződést, és 1 hétig levelezgetett az eladó és köztem a témában. Ő ki fogja számlázni a munkadíját. Mire hivatkozva tudom ennek a kifizetését visszautasítani?

drbjozsef # 2021.09.21. 18:43

MD,

A helyes (mondom, helyes, úgymond kívánandó) az lenne, ha a kocsibeállók simán a társasház közös tulajdona lenne, egyben, és a közgyűlés rendelkezne a használatáról. A legegyszerűbb módon egy lakáshoz egy beálló, és kész is. Aztán a használó, ha nincs autója, annak engedi át a használatot, akinek akarja - de nem a tulajdonjogot, úgyhogy ha költözik, akkor az új tulajdonosé lesz a használat, az pedig, akinek esetleg átengedte (bérbeadta), mehet, és kereshet mást.

Ha így lenne, akkor ezért a területért az építtető projektcég külön nem kérhetne súlyos milliókat. Tehát nem ezt teszi. De csak a pénz miatt, nem azért mert ennek a gyakorlatnak értelme lenne.

A fenti esetben nem is lenne ez az elővásárlós őrület, és a saját területével a társasház közössége rendelkezhetne.

Majordomus # 2021.09.21. 18:30

Kbs
Miért elfogadhatatlan?

Szerintem alapvető dolog,hogy ha valaki nem ingyen parkol a beállóban,hanem súlyos milliókat fizet érte;akkor jogosult legyen bármikor eladni.

Egyébként ez az őrület Budapesten jellemző.

Vidéken simán albetétesitik a teremgarázs beállókat saját helyrajzi számmal;és nincs ez a cirkusz az eladásoknál.

A Mandarinkertben (Ujbuda) már 2;5 millió egy teremgarázs beálló és még nem is a saját tulajdona az eladónak. Nonszensz.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 17:53

Úgyhogy az ügyvédi költségem ugrott.
Dehogy!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.21. 17:53

Már az is kifogásolható, hogy az amúgy közös helyiségként szolgáló teremgarázst külön albetétre teszik; az pedig, hogy az egyes parkolóhelyek legyenek önálló ingatlanok, elfogadhatatlan.

K.Anna_2013 # 2021.09.21. 17:48

4/5-ös többség??? Jaj...
Közben újabb fordulatot vett a történet, mivel az eladó úgy döntött, a társasházban lakó tulajdonostársaktól személyesen gyűjti be a lemondó nyilatkozatokat, és egy ember le is csapott rá rögtön. :( Úgyhogy az ügyvédi költségem ugrott.
Tényleg gáz ez így, gyakorlatilag nyitva a lehetőség a kis megtakarítással rendelkező tulajdonosok előtt, hogy felvásárolják az egész garázsszintet, aztán borsos áron kínálják a beállókat eladásra vagy kiadásra. Meg is írtam a közös képviselőnek, és kértem, hogy tűzze napirendre az albetétesítés kérdését közgyűlésen.

Majordomus # 2021.09.21. 16:52

Új Alapító Okirat,4/5-ös többséggel!

K.Anna_2013 # 2021.09.21. 09:13

Köszönöm a válaszokat!
Engem is felhívott az ügyvéd a kúria mai állásfoglalásáról. Olyan szempontból örülök, hogy az eladóval nem kell már huzavonázni, hiszen ez a szabály, írja a tértivevényeket, ha nem akarja, hogy az ő hibájából hiúsuljon meg az adásvétel. Viszont én is remélem, hogy a társasházak rá fognak állni az albetétesítésre, mert így minden eladás egy kín lesz. Fel is vetem majd közgyűlésen.

drbjozsef # 2021.09.21. 06:09

Lekérsz 71 tulajdoni lapot, mehet a 71 tértis levél az azon szereplő címre, oszt csak várni kell egy kicsit.

Egyébként bizonyos szempontból ez nagyon helyes. Álljanak csak neki szépen a társasházak, és tegyék rendbe ezeket a dolgokat, ha nem akarnak a fentivel szopni.

Majordomus # 2021.09.20. 18:07

gege

A Kúria mai állásfoglalása után a vita eldőlt!

Lehet levelezni a 71 szomszéddal!

Portauprince # 2021.09.17. 20:51

71 tulajdonosnál már elfogadható indoklás az, hogy aránytalan nehézséggel jár, hogy egyesével mindenkinek írjon az ember, így a kifüggesztés jó megoldásnak tűnik. Mi, Heves megyében a Földhivatalban ilyen tulajdonosszám mellett nem kötözködünk. Albetétesíteni is persze jó megoldás lenne, viszont akkor szerintem kb. jövő tavasszal lehetne szó bármiféle adásvételről :)

Majordomus # 2021.09.17. 20:15

Egyszerübb lenne albetétesiteni.

Kogeza # 2021.09.17. 17:49

Azért jobb óvatosnak lenni...

BH2021. 147.
Önmagában a nagyszámú elővásárlásra jogosult tulajdonostárs ténye nem mentesíti a tulajdonost a vételi ajánlat elővásárlásra jogosult tulajdonostársakkal való közlésének kötelezettsége alól. A közlés során úgy kell eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Nagyszámú tulajdonostárs esetén az adott helyzetben általában elvárhatónak az minősül, ha a az ismert belföldi lakcímmel rendelkező tulajdonostársaknak tértivevényes levélben vagy más igazolható módon történik a közlés, feltéve, hogy az az egyébként is felmerülő tranzakciós költségeket jelentősen meghaladva, annak költsége nem számottevően aránytalan az érintett ingatlan vételárához képest (rendkívüli nehézség). Más esetekben pedig az várható el, hogy az eladó valamilyen, a körülményekhez képest lehetséges - amennyiben van ilyen - rendkívüli nehézséget nem jelentő, számottevő késedelmet nem okozó lépést tesz annak érdekében, hogy az elővásárlásra jogosultnak legyen potenciális esélye az ajánlatot megismerni

Majordomus # 2021.09.17. 16:04

Kbs
Én is vettem a Budán ilyen beállót! Ilyen fogalmazással került az ügy az adásvételibe.

Veterán ügyvéd csinálta,mondván ez a fővárosi gyakorlat.

Tulmenöen azon hogy ez igy hülyeség,vidéken sokkal rugalmasabbak,a beállók önálló albetétek és nincs gond.

gege!
Ez a megoldás viszont azzal a veszéllyel jár,hogy addig birtoklod a beállót mig az épületben lakástulajdonod van. Erre vigyázz!

gege997 # 2021.09.17. 13:49

Nem, arról tudsz-e, hogy bárki, akár sikeresen, akár sikertelenül megtámadott volna egy ilyen adásvételi szerződést, amiben egy ilyen nyilatkozat szerepel?
Mert a beállóhelyen nagyrészét ilyen nyilatkozatot tartalmazó szerződéssel adják-veszik az emberek, legalábbis simerősi körben mindenhol ilyen szerződés volt, ahol a teremgarázs így van albetétesítve. Szóval ha igazad van, akkor biztosan kell már lennie ilyen pernek, ítélettel, amit be tudsz hivatkozni.
Én amikor a szerződést kötöttük öt évvel ezelőtt, akkor kerestem, de nem találtam ilyet és megkérdeztem több ügyvédet is és mind azt mondták, hogy ez a bevett gyakorlat. Mert elsőre nekem is furcsa volt, hogy az elővásárlási jog ilyen esetben ennyire egyszerüen megoldható.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.17. 08:29

Ilyen barkácsolásról? Nem, konkrétan ilyet még nem láttam. Nagyon kreatívak tudnak lenni az ingatlanfeljesztők.

gege997 # 2021.09.17. 07:59

"Ez tartalmilag az elővásárlási jogról lemondás"
Ezt nem teljesen értem, ezt miből gondolod?
https://jogaszvilag.hu/…sarlasi-jog/
"– ha a nyilatkozat beszerzése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna, a bejegyzéshez elegendő a szerződő felek együttes nyilatkozata, amelyben elő kell adni a rendkívüli nehézséget vagy a számottevő késedelmet valószínűsítő tényeket."
Az én értelmezésem szerint, amit bemásoltam az egy ilyen kétoldalú, tényeket valószínűsítő nyilatkozat, ami a törvény szerint helyettesítheti a lemondó nyilatkozatokat és a földhivatal is elfogadja a bejegyzéshez.
Meg nyilván bárki megtámadhatja bíróságon, sőt azt sem zárom ki, hogy meg is lehet nyerni egy ilyen pert.
Tudsz ilyen esetről esetleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.16. 19:04

Az nem érv, hogy soha senki nem támadta még meg az erre az ingatlanra vonatkozó adásvételeket. Na, és? Abból egyáltán nem következik, hogy ha egyszer valaki megtámadna egyet, nem fogna helyt a keresete.