osztatlan közös tulajdon vs elővételi jog


matroz100 # 2021.05.25. 18:44

Teljesen nonszensz a helyzet. A tegnap lekért parkolószint tulajdoni lapon is 10! oldalnyi bejegyzésre váró széljegy van, minden harmadik tulajdonjog át/bejegyzésről szól.Mondtam a földhivatali ügyintézőnek, hogy évek óta megvettem a parkolóhelyet, mégsem kaptam soha senkitől tulajdonjog eladáskor felhívást, hogy élni kívánok-e az elővásárlási jogommal. A rengeteg tulajdonos bizonyos hányada külföldi, a világ minden tájáról, őket mégis hogy értesítsem ki? A külföldre küldött postai tértivevény 99%-ban nem érkezik vissza. Ez egy olyan helyzet ahol a jog és a valóság szöges ellentétben van egymással. A társasház alapításkor a törvénynek nem szabadna engednie az osztatlan közös tulajdon létesítését, minden egyes gk. beállót külön-külön hrsz-re kellene alapítani és bejegyezni. A probléma megoldásra még mindig várom a válaszokat. Nekem az nem válasz, hogy a földhivatal csak a tértivevényes tulajdonostársi felhívást fogadja el. Végiggondolom, hogy Micike a földhivatalban számolgatja, hogy a 400 tulajdonostárs mindegyikének visszajött-e a tértivevénye?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.25. 17:46

Az a baj, hogy hiába van bármilyen szokás helyben, ha a földhivatal csak a tértivevényeket fogadja el.

drbjozsef # 2021.05.25. 17:31

Nem kérdezted, mi a szokás ott a házban?

Csak van azért pár adásvétel ott évente, ha 400 beálló van, és csak van valami szokásjog erre, csak nem járja végig mind a 400 tulajt ha valaki el akarja adni a részét?

matroz100 # 2021.05.25. 14:44

Üdv, kb. 400 beállós, közös tulajdonban lévő gk. beállóhelyet vásároltam 2015-ben követelés beszámítással. A földhivatal most, 6 évvel később hiánypótlásra szólított fel tulajdonjogom bejegyzésekor! Igazolnom kell, hogy a tulajdonostársak nem éltek elővásárlási jogukkal. Beszéltem a földhivatali ügyintézővel aki elmondta, hogy hiába van 400 tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban, nem hivatkozhatok arra, hogy az ő kiértesítésük a nagy tulajdoni szám miatt késedelmet szenvedne. A külföldi tulajdonostársak esetében ezt a hivatkozást a földhivatal elfogadja, a magyarok esetében nem, őket postán ki kell értesíteni. Mit tudok 6 év távlatával csinálni? Az adásvételi szerződésben az eladó és a vevő közösen lenyilatkozza, hogy követelés beszámítással történt az adásvételi szerződés megkötése? Vagy most utólag a lépcsőházban hirdetményi kifüggesztést teszek a 2015-os vételárról és valaki él az elővásárlási jogával??? Már most látom, hogy milyen nonszensz helyzetet teremt az osztatlan közös tulajdon. Előre is köszönöm a választ.

spulika # 2021.04.14. 17:32

Erdő témában szeretnék kérdezni Osztatlan közös tulajdoni erdő eladási lehetőség és értékbecslés hol és ki tud adni.Somogy megye, és Baranya megyei erdőről.KÖszönöm előre is "Spulika"

drbjozsef # 2021.04.01. 11:11

Ez egy per, felekkel.

Alapesetben fél-1 év.
Ha az alperes kötözködik, ismeri a kiskapukat, fellebbez, akkor több év is.

Lavina4400 # 2021.04.01. 11:04

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetésének milyen átfutási ideje a beadástól a végzésig számítva. Tudom, covid meg minden, de mégis mire lehet számítani?

matthiasi # 2021.03.31. 16:13

Az ingatlant jelenleg senki nem lakja.

Van, aki direkt 50%os tulajdobrészt keres az ingatlanpiacon?

Ha nagyon olcsón megkapja és beköltözhet, miért ne !

Itt az az elképzelt ideális állapotot képzeli az egyik társtulaj, hogy egyszerre adnák el azt az üres lakást.
Eddig nem jött be.

"Majd várni fogsz." Kb ennyit tud mondani. Mit tehetek? Van erre vonatkozólag törvényi szabályozás?

Sok mindent.
Pl. türelmesen várni,
meggyőzni a tesót,
vagy bagóért eladni.

Grave7 # 2021.03.31. 14:19

@Lavina4400: Ha a piaci árnál olcsóbban hirdeted a saját fél részed, akkor biztos lesz olyan befektető aki hosszútávon fantáziát lát benne (persze árcsökkentő tényezőként kalkulál az esetleges perrel, egyéb jogi eljárásokkal).
Döntsd el mennyire sürgősen kell a pénz és mennyi veszteséget akarsz/tudsz benyelni.

Lavina4400 # 2021.03.31. 13:47

Köszi a hozzászólásokat. Az ingatlant jelenleg senki nem lakja. Az öcsém külföldön dolgozik, vmi hazai bázisként szeretné magának megtartani a lakást. Olvastam én is hasonlókat, hogy "adjam el a saját részem másnak", de ezt nem látom a gyakorlatban egy panel lakás esetén. Van, aki direkt 50%os tulajdobrészt keres az ingatlanpiacon?

Én jelenleg a közös tulajdon megszüntetését látom reális esélynek, peres úton kötelezve Őt vmi lépésre. Full gáz, de ez van.

drbjozsef # 2021.03.31. 06:15

Lavina4400,

Természetesen a saját részedet bármikor eladhatod, nem kell a tulajdonostárs beleegyezése (elővételi joga lesz rá csak).

Esetleg kérdezd meg a tesót, hogy kell-e neki tényleg a részed X forintért, mert akkor adsz még neki 8 napot, hogy ügyvédet és pénzt kerítsen, mert van vevőd a saját részedre, aki olyan vevő, hogy ha ő megveszi a te feledet, akkor az nem lesz jó a tesódnak...
(egyébként ki lakja az ingatlant?)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.31. 05:39

A bíróság a közös tulajdont megszüntetheti úgyis, hogy te váltod magadhoz az ő részét, vagy úgy is, hogy végrehajtó eladja az ingatlant, és elosztja a pénzt.

Lavina4400 # 2021.03.31. 05:14

És akkor ez így mehet az idők végezetéig? Mert (1) neki ez így kényelmes állapot, és mert (2) nincs pénze. Költői kérdés volt. Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.30. 21:55

Igaza van, várni fogsz. Indíthatsz pert a közös tulajdon megszüntetése iránt, de az se fog két hét alatt befejeződni.

Lavina4400 # 2021.03.30. 21:06

Üdvözlet! Testéremmel megörököltük szüleink lakását. Ő a tovább értékesítés előtti pillanatban kitalálta, hogy kivásárol az örökségemből. Telik-múlik az idő, de semmi előrelépés nincs a dologban. Sőt. Már ősz végi adás-vételt lebegtet. Szerződést nem akar addig írni. "Majd várni fogsz." Kb ennyit tud mondani. Mit tehetek? Van erre vonatkozólag törvényi szabályozás?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 17:30

Nem.

drbjozsef # 2021.03.19. 13:50

tsom,

Az egybefoglalt szerződés nem jelentheti a haszonélvezeti jog korlátozását egy adott földterületre, biztos, hogy adhatsz be csak az egyikre is elfogadó nyilatkozatot. Feltételezem, a vételár a szerződésben is meg van osztva az egyes területekre, az, hogy egy szerződésben van, nem jelent semmit.

tsom # 2021.03.19. 13:30

Tisztelt Fórum!

Adott egy adás-vételi szerződés, amelynek tárgya két, egymással szomszédos, erdő művelési agú ingatlan, amelyet egybefoglalt vételáron szeretnének megvenni.

Én az egyik erdőben tulajdonostárs vagyok (osztatlan közös) továbbá földműves is vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy tulajdonostársi minőségem miatt élhetek elővásárlási jogommal csupán az egyik helyrajzi szám tekintetében, amire elővásárlási jogom van, vagy az egybefoglalt vételár miatt az egész szerződésre vonatkozó, mindkét erdőtagra kiterjedő elfogadó nyilatkozatot kell-e tennem? A szerződés szerinti vevő szintén földműves.

Köszönettel, TS

drbjozsef # 2021.03.08. 13:42

D.Gabriella,

Sejtettem.

Az elővételi jogról való előzetes lemondás semmis. Nem is érdemes próbálkozni vele.

Az elővételi jogról úgy lehet lemondani, hogy a TELJES, már megkötött szerződést megküldik a jogosultnak. Amíg ezt nem ismer(het)i, addig hatályosan nem is tud lemondani róla.
(természetesen bizonyos személyes adatok kitakarhatóak, de csak olyan, amely az elővételi jog gyakorlását semmiképpen sem befolyásolja)

Ennek nincs kötött formája, igazolható kell legyen vita esetén, hogy megtörtént.

Az is jó, ha fogod a szerződést, személyesen elviszed, elolvassa, és ott aláírja, hogy nem kíván élni vele.
(Persze, ez most, a pandémia alatt nem ajánlott).

Normál esetben egy egyszerű tértivevényes levélben elég kiküldeni, határidő tűzésével, általában minimum 8 nap kézhezvételtől, ez a levelek utazási idejével akár 30 nap várakozás is lehet. Ezt lehet csak gyorsítani a személyes lemondás begyűjtéssel.

D.Gabriella # 2021.03.08. 12:53

Elnézést akkor rosszul fogalmaztam.
A tulajdonrészünket úgy tűnik el tudjuk adni, és az ehhez kapcsolódó elővásárlási jogról való lemondást, vagy a joggal való éléshez szükséges dokumentumokra gondoltam.
Akkor is érvényes ha nem ügyvéd küldi ki ugye?
A kiküldés a tértivevénnyel igazolható lesz.

Nem jut jobb szó az eszembe a nyilatkozatnál, de remélem azért érthető mi a kérdésem :)

drbjozsef # 2021.03.08. 11:29

Nem írtad milyen nyilatkozat ez, de miért küldene az ügyvéd nyilatkozatot?
Mi a konkrét probléma?
Az ügyvédnek nem kell küldenie semmit. Ha magát a szerződést gondolod, hogy megkínálta a tulajdonostársát az eladó, azt küldheti ő is, csak igazolható legyen a megküldés. (de ez nem "nyilatkozat")

D.Gabriella # 2021.03.08. 11:13

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy osztatlan közös tuladonnál az elővásárlási jogról való nyilatkozatot kizárólag ügyvéd küldheti el, vagy érvényes úgy is ha a tulajdonos társ nevében van elküldve?

SmokeyJohnny # 2012.04.26. 06:02

@otiti

Sajnos megtehetik. mivel tulajdonos társak, ugyan úgy szívsz (sajnos!) ezzel mint én.
Ha ők elakarják adni, te pedig nem, és nem tudtok megegyezni elindíthat egy polgári pert.
itt felajánlják neked az elővásárlási jogot.
mivel ezzel az emberek többsége nem tud élni (hiszen akkor élne vele bíróságon kívül) így a bíróság kezdeményezi az ingatlan elárverezését (poton pénzért), és azt elosztja a tulajdoni hányadoknak megfelelően.

ezt ellehet húzni kb. 3 évig, de hiába viszel tanúkat, hogy semmit nem tettek a lakáshoz, és soha nem laktak ott, tulajdoni hányaduk akkor is van.

sajnos ilyen a magyar jog. én is ezt nyaltam be nemrég, bár igaz én "csak" 6 évnyi munkámat veszítettem el ezzel.

mindenképpen célszerű lenne valahogy megoldani, hogy ki tudd fizetni a tulajdoni hányadát, különben nagyon pórun jársz (saját tapasztalat)

KOOri # 2012.04.23. 18:16

Tisztelt fórum.
Jelen szabályozás szerint osztatlan közös tulajdonban lévő erdő tulajdonrész eladásnál, értesíteni kell a tulajdonostársakat(személyesen vagy levélben), vagy elég kifüggesztetni a hirdetményt a hivatalban. Ha az egyik tulajdonostársnak vételi szándéka lenne, a kifüggesztett hirdetményt nem látta, de egy hónap múlva tudomására jut az eladás, lehet-e eredményesen bíróság útján perelni ha vételi szándéka van? A földtörvény ezen része nemrég változott. 7 tulajdonos van, mindegyik egy községben, a vevő is innen van. Vagy már nem lehet semmit tenni? Köszönöm.

Feri77 # 2012.02.28. 10:19

Rendben, igaz, rosszul fogalmazott a beidézett illető, (telek) tulajdonostársról van szó.