Szankció nélküli jogi norma


wers # 2016.05.05. 04:12

Na de ki lopta el a harangot?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.04. 12:40

Ezer meg egy oka lehet, annak, mint a harangozás elmaradásának...

Szőlőtőke # 2016.05.04. 08:54

Tudom, igen, de nekem ezzel a csonka jogi normával van bajom, igen, van ilyen, de akkor is átgondolatlan...arról nem is beszélve, hogy a jogszabályon belül hiányzik a megfelelő differenciálás, és gazdasági szempontokat nézve is teljesen értelmetlen odarendelni jogászokat, fizetni nekik hogy üldögéljenek és hallgassák az előadó felszínes és laikusoknak szóló szövegelését. Valamiről, amit már ezer éve tudnak.
Érted, igazából ezzel az elvvel van bajom, és nem értem, miért nem tudják azok a bizonyos illetékesek körültekintőbben megalkotni a normát, ha már ott vannak.

Különben örülök, hogy írtál, köszi!

lajcsó # 2016.05.04. 08:31

"nem is munkáltatóról van szó."
Egyéb jogviszonyban is lehet olyan kikötés, hogy köteles vagy a képzésen részt venni.
A normaszegés szankciója nem minden esetben közvetlen. Lehetséges hogy szankció áttételesen, akár másik jogágban érvényesül.

Szőlőtőke # 2016.05.04. 08:15

Nagyon eredeti, kedves Rexor.
Talán csak nem azért írsz ilyeneket, mert a jogdogmatika és elmélet kellemetlen? Nem kell ám mindent komolyan venni. LOL

KBS: rendben, ahogy gondolod, ez így másképp hangzik.

Rexor # 2016.05.04. 08:11

"Remélem azért ennél magasabb szintű tudással is rendelkezel.": Úgy vagyok vele, hogy mindent az alapoktól kell kezdeni. Ajánlom neked is :).

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.04. 07:51

miért nem a szankció nélküli jogi norma mint olyanról beszélgetünk itt a topicban
Én pl. földhözragadt prókátorként nem szeretem az absztrakt, "hány tündér táncolhat egy tű hegyén" jellegű vitákat.

Szőlőtőke # 2016.05.04. 07:48

Rexor:

Nem is rossz az ötlet! LOL

Neked mint jogvégzettnek illene tudnod, hogy nem csakis arról szól a jogi egyetem, hogy minden törvényt elvtelenül betartatunk, arra ott vannak a rendvédelmi szervek, viszont szakmai kötelességnek tekinthető, hogy a megfelelő módozatokat kihasználva igenis észrevéve a dogmatikai hibákat annak korrigáltatására törekedjen a szakmáját ismerő jogász.

"Röviden idéznék az Alaptörvényből:"z Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek."..."

Remélem azért ennél magasabb szintű tudással is rendelkezel. LOL

Szőlőtőke # 2016.05.04. 07:43

Lajcsó:

Igen, az a vicc, hogy nem is munkáltatóról van szó.
Nem állunk alá-fölé rendeltségi viszonyban.

Egytértek azzal amúgy, amit írtál az utasítás megtagadásának hátrányos következményeiről, azonban itt erről nincs szó, ezt a részt már magam is átnéztem.

Nem annyira értem viszont úgy általában, hogy miért nem a szankció nélküli jogi norma mint olyanról beszélgetünk itt a topicban - nem csak Veled, mindenkivel - és miért azt próbálják mindegyre kitalálni, hogy vajon mi lehet mögötte. Sima jogelméleti kérdés volt, erre - Rajtad kívül - szinte mindenki azzal jön, hogy miez-miez.

Azért köszi, szépnapot!

Rexor # 2016.05.04. 07:17
  1. "ha probléma van a törvénnyel, akkor azt nem hagyom annyiban.": lehet hogy félreértettem a dolgot, nem tudtam hogy országgyűlési képviselő esetleg alkotmánybíró vagy...
  2. "Nem megyek el, mert nem látom értelmét részt venni valamin, amit sokkal jobban tudok, mint az előadó":

Röviden idéznék az Alaptörvényből:

"z Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek."...

lajcsó # 2016.05.04. 07:00

Egyrészről: "A jogszabály kimondja, hogy a képzés kötelező, ám nem rendelkezik a képzés elmulasztásának jogkövetkezményeiről, értelemszerűen nincs szankció"
Másrészről: "nekem (és többünknek még) jogászként kötelező résztvenni"
Lehet, hogy a jogszabály nem fűz hátrányos jogkövetkezményt a képzéstől való távolmaradáshoz, de ha a munkáltatód utasít azon való részvételre, akkor köteles vagy a munkáltatói utasítást végrehajtani. A munkáltató utasítás megtagadásának viszont már lehet hátrányos jogkövetkezménye!

Szőlőtőke # 2016.05.03. 20:37

Mondjátok csak, mi baja van itt mindenkinek?

Most akkor találgatni akartok, hogy vajon miről írok? Nektek tényleg ezen van a lényeg?

Megfogni a másikat, diadalmaskodni egy anonim fórumon? WTF? Elvesztek a lényegtelen részletekben.

Ilyen ostobaságot, hogy esküt tettél jogászként, akkor elmész, mert mi bajod vele, mert ingyenes - bocs, de nagyon kisstílű ez a megközelítés.

Nem megyek el, mert nem látom értelmét részt venni valamin, amit sokkal jobban tudok, mint az előadó.
Ahelyett értelmesebb dolgokkal is foglalkozhatnék.

Mi vagy, valami levelezős? Azok szoktak erről így gondolkodni. A letettem az esküt nem éppen csak arról szól, hogy betartom a törvényt, hanem ha probléma van a törvénnyel, akkor azt nem hagyom annyiban.

A továbbiakban a feltett kérdésre várom a válaszokat, kis "majdjólmegmondom" játékokra nem vagyok kíváncsi.

Szőlőtőke # 2016.05.03. 20:30

Kedves KBS.

Sem a homályos fogalmazás, sem a körülményeskedés nem véletlen. Nem igazán írnék erről többet egy nyilvános fórumon, ám ennyi információnak elégnek kell lenni.
Dupla profil, ez vicces.

Nem, nem önkormányzati képviselőkről beszélek, újra kezdeném, olyan normáról beszélek, aminek nincs szankciója, tehát akkor nem beszélhetek arról, igaz?

Mondd csak, ha nem tudsz érdemi véleményt írni, csak a másikat minősítgetni, akkor miért írsz ide egyáltalán?
Pláne a kérdésre nem válaszoltál.

wers # 2016.05.03. 14:40

:))

Egyjogász # 2016.05.03. 12:55

"bizonyos intézmény újabban törvényileg kötelez mindenkit"

Így hirtelen csak egy intézmény jut eszembe, amely törvényileg kötelezhet bárkit, ez az Országgyűlés.

wers # 2016.05.03. 12:39

a kormányhivatalnokoknak is van kötelező képzései, az ingyenesek nagyon csábítóak :))

Rexor # 2016.05.03. 12:26

Az egy másik kérdés, hogyha ingyen és bérmentve képzésre küldenek azzal mi a probléma ha elmész? Főleg ha jogi norma kötelez rá jogászként és tettél jogászi esküt is elvileg :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.03. 06:30

Jogász létedre eléggé körülményes vagy és homályosan fogalmazol. (A duplaprofilt hadd ne is minősítsem.) De ha például az önkormányzati képviselők kötelező oktatásáról beszélsz, annak pont van szankciója.

Zsebtükör # 2016.05.03. 05:01

Ja, boccs, ezt nem ebbe a topicba írtam. Köszi!

Zsebtükör # 2016.05.03. 04:59

Kimaradt, hogy persze ellenvéleményeket is olvasnék, akinek épp az volna, írjatok!

Szőlőtőke # 2016.05.03. 03:55

Sziasztok, rég jártam itt!

A következőkben érdekelne, kinek mi a szakmai álláspontja egy olyan normával kapcsolatosan, ahol hiányzik a szankció.

Lényegében arról van szó, hogy bizonyos intézmény újabban törvényileg kötelez mindenkit, aki az intézményben közreműködik (mondjuk így, hogy közreműködik :) ) hogy bizonyos időközönként egy jogi témájú továbbképzésre menjen, olyan dologról van szó, amely nekünk jogászoknak alap, nem akarok a részletekbe belemenni, de a lényeg, hogy egy másodéves joghallgató is már a továbbképzés anyagánál jóval mélyebben tisztában van a kérdéses képzés tárgyával.
A képzésen persze kötelező a részvétel.
Vizsga nincs, a képzés végén elismerő oklevelet (cuki ugye? :) ) kapunk hogy végighallgattuk a "képzést".

A jogszabály kimondja, hogy a képzés kötelező, ám nem rendelkezik a képzés elmulasztásának jogkövetkezményeiről, értelemszerűen nincs szankció, csak im. rész.
Zavar, és értelmetlennek (pláne gazdaságtalannak) tartom, hogy nekem (és többünknek még) jogászként kötelező résztvenni ilyenen és el...ni napokat erre, olyan apropóból, hogy valami kishivatalnok előadásozzon olyan dolgokról, amikből nem csak államvizsgáztam, hanem már tanulmányt írtam egy részéről.

Analógiával lehetne alkalmazni több törvényi rendelkezést is, hogy a "vezetők" vagy akár a "képzési szerv" mérlegelési jogkörben eldöntse, hogy ha már a jogász ebből vizsgázott, ugyan már ne kelljen neki ott ücsörögni a laikusokkal, és tágranyílt szemekkel hallgatni, amit az egyetemen sokkal magasabb szinten elsajátított.

Végülis nincs szankció, tehát elvileg nem büntethetnek, ha nem veszek részt a "továbbképzéseken", körbenéztem, máshol se találtam rendelkezéseket, BHkban szintén semmit ilyesféle történésekről.

Ki mit gondol erről?

Általában, miért ilyen trehányak a jogalkotók mostanában, vagy ez csak nekem feltűnő, hogy egyre több rendelettel találkozom, ami mind dogmatikailag, mint logikailag átgondolatlan és pontatlanul lett alkalmazásba állítvá?

Mindenkit üdvözöl
A Szőlőtőke