E - per kérdés


Egyjogász # 2016.08.30. 13:20

Kérem, akinek van tapasztalata, véleménye ezzel kapcsolatban, ossza meg velem.

A Pp. azt írja, hogy 2016. július 1. napjától a kötelező elektronikus kapcsolattartás tekintetében e törvény ... 321/A. § (2)–(3) bekezdését a 2016. július 1. napján és az azt követően indult fizetési meghagyásos eljárást követően perré alakult eljárásban kell alkalmazni.

Szerintem ez azt jelenti, hogy ha a fizetési meghagyásos eljárás július 1. előtt indult, ott az e-per szabályainak alkamazása nem kötelező akkor sem, ha az ellentmondásra benyújtandó előkészítő irat július 1. után került benyújtásra.

Egy bíró viszont azt mondta ma, hogy ők "fentről" (?) azt az ukázt kapták, hogy ilyen esetben meg kell szüntetniük az eljárást a papíralapú benyújtás miatt.

Szerintetek ez jogos?

Dr.Attika # 2016.08.30. 13:55

Nem jogos. Egyébként is a bíró ítélkezési eljárásában nem utasítható (nem ukázolható). Állítólag e-per ide, e-per oda a kezelő irodák a bíráknak papírra nyomtatják ki az elektronikusan érkezett iratokat.

Egyjogász # 2016.08.30. 15:03

Köszönöm, azt pedig én is úgy tudom, hogy a bíráknak az elektronikusan benyújtott iratokat kinyomtatják, de mi is kinyomtatjuk ami a bíróságtól jön elektronikusan.

Egy ügyvéd kolléga írt erről egy nagyon jó cikket, hogy ami itt van, az még nyomokban sem "elektronikus per", hanem lényegében csak egy alternatív kézbesítési mód, amelyen a legnagyobbat a Magyar Posta szív majd....

Dr.Attika # 2016.08.30. 15:26

Pesti Ügyvéd legfrissebb számában megjelent cikkre gondolsz?

Egyjogász # 2016.08.30. 21:13

Azt nem ismerem, ez a cikk július 1. előtt pár nappal jelent meg valahol (én a neten olvastam) az e-per "köszöntéseként".

Egyjogász # 2016.08.30. 21:13

Azt nem ismerem, ez a cikk július 1. előtt pár nappal jelent meg valahol (én a neten olvastam) az e-per "köszöntéseként".

Dr.Attika # 2016.08.31. 03:07

Figyelem!

Tegnaptól hatályos:
Az igazságügyi miniszter 18/2016. (VIII. 30.) IM rendelete
a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet módosításáról

ObudaFan # 2016.08.31. 04:38

Nektek van tapasztalatotok olyan technikai problémáról, hogy ügyfélkapus beküldésnél a csatolmányok nem érkeznek meg a bírósághoz? Több különböző bíróságtól az utóbbi 1-2 hónapban már rendszeresen kapjuk ezt a visszajelzést. A formanyomtatvány beérkezik, a csatolmányok nem.
Az ányk-ban a csatományok kezelésénél a hozzáadást elvégezzük. Aláírt .dosszie formátumban, azon belül .pdf-ben van a csatolmány. Amikor elvégezzük a megjelölést a beküldésre, a válaszüzenet is tartalmazza a csatolmányt. Ügyfélkapun beküldjük, majd a bíróság csak a formanyomtatványt találja. Mi lehet a probléma?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 05:44

Kilenc hónap alatt egyszer sem tapasztaltam ilyesmit. Az is igaz, hogy soha nem csatoltam aláírt dossziét. Korábban a pdf-eket egyenként aláírtam és úgy csatoltam, most meg egyáltalán nem írok alá semmit. A beküldéskor hitelesít.

Egyjogász # 2016.08.31. 07:47

Újabbak a témában:

Az e-per bevezetésekor kitláltak egy szolgáltatást (AVDH ?), amely biztosítja, hogy a sokszor 30-40 csatolmányt nem kell külön-külön elektronikusan aláírni, hanem a rendszer az egészet egyben hitelesíti. Állítólag ezt az Ügyvédi Kamara járta ki az egyszerűsítés érdekében.

Ma jő a végzés a PKKB-tól, hogy köteleznek, a csatolmányokat egyenként, külön-külön írjuk alá elektronikusan....

A másik:

Nálunk a beadás adminsiztratív teendőit nem jogi végzettségű jogi asszisztens intézi, a nyomtatvány el is különíti a benyújtót és a jogi képviselőt (külön lapokon is kell feltüntetni).

A PKKB ugyanezen végzése szerint: igazoljuk, hogy a benyújtó jogi asszisztens rendelkezik a per vitelére szóló képviseleti jogosultsággal....

Ez nekem kb. olyan, mintha a kolléganőnek igazolnia kellene egy irat benyújtásakor az irodán, hogy peres képviseleti jogosutsággal rendelkezik.

Úgy látom a bíróságok mindent megtesznek azért, hogy az e-per bevezetése kapcsán még egy kicsit szopassák is a jogi képviselőket.

ObudaFan # 2016.08.31. 09:21

Na várjatok, a BÜK tájékoztatója szerint aláírt .dosszie vagy .es3 csatolandó. Nektek az AVDH-val elfogadják, ha sima, alá nem írt pdf-et csatoltok? Ezt elfogadják a bíróságok?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:26

Persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:28

Lekopogom: nem volt különösebb problémám eddig, pedig tavaly december eleje óta gyakorlom. Egyedül a fellebbezési illetékkel volt gond eleinte, az sehogy se akart összetalálkozni magával a fellebbezéssel, üzemszerűen jött a hiánypótlás.

ObudaFan # 2016.08.31. 10:00

És ti ügyfélkapun, vagy perkapun külditek be az iratot? Mert a perkaput most kezdem el, de az külön körülményes szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 11:19

A perkaput egyetlen egyszer használtam, macerás. Amíg elfogadják az ügyfélkaput, addig nekem az jó.

Gaius Noster # 2016.09.06. 11:00

Segítségért folyamodtam az OBH-hoz a kapott telefonszámon, ahol közölték, hogy telefonos helpdesk - mennyivel szebb kifejezés, mint a mi barbár nyelvünkön az ügyfélszolgálat - nem működik, de írjam meg e-mailban, és három napon belül (vagy, ha sürgősséggel kérem még korábban is) válaszolnak.
Nos, én inkább ezt az utat választottam, hátha itt valaki előbb is tud segíteni.
A lényeg: a P01-16-03 nyomtatvány 1.5, 1.6 rovatokban írt perérték és ez alapján számított illeték összege figyelmetlenség miatt nem egyezik a csatolt keresetlevélen helyesen feltüntetett perértékkel. A hibát csak elküldés után vettük észre, a rendszer már befogadta azt.
Azt szeretném tudni, hogy van-e valami lehetőség arra, hogy a hibát kijavítsuk, s ha igen, mi annak a módja?
Ha nincs, gondolom ez kapásból elutasítási ok.

ObudaFan # 2016.09.06. 14:36

Mivel a lajstromozási igazolással kaptál ügyszámot, így szerintem arra hivatkozva ha küldesz egy beadványt erről, már javítottad is. Szerintem - hangsúlyozom, szerintem - a bíró kell, hogy ellenőrizze, hogy helyesen lett-e az illeték befizetve, neki pedig nem az elütést, hanem a tényleges perértéket kell figyelembe venni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 14:58

+1 (Egyébként tapasztalataim szerint elég rugalmasak, már csak azért, mert nekik is szokni, gyakorolni kell. Például máig kapok idézést papíron, az ítéletet meg csak elvétve elektronikusan. Pedig pedig.)

Dr.Attika # 2016.09.06. 17:47

Szerintem az "e-per" dolog hamarosan meg fog bukni kötelező jelleggel és marad, mint alternatíva.Ne felejtsük el, hogy a kezelő irodai alkalmazottak is "szabotálják", mert ha beindulna rendesen, akkor nagyon sokan állás nélkül maradnának.Postásokról nem is beszélve. Az egyikük elmondása szerint a hivatalos iratok- így a bírósági iratok- kézbesítése tartja életben a levél forgalmat.

Egyjogász # 2016.09.06. 21:07

Remélem igazad lesz. Ahány bíróval beszéltünk (a kollégáim és én) mostanában, mind szidják mint a bokrot, az egyik mondta, ő kiadta az ügykezelőjének, hogy pont ugyanolyan aktát kér mint eddig, kinyomtatott iratokkal, ő másból nem tud dolgozni.

A bírók úgy küzdenek, ahogy tudnak, mi 6 ügyben adtunk be eletronikusan július 1 óta, abból eddig 4-ben jött szopató végzés, az egyik szerint pl. az egyik beszkennelt irat a bíró szerint nem olvasható (a mi verziónkban az), adjuk be olvashatóan. Most erre mit lehet válaszolni, hogy menjen a bíró úr szemorvoshoz?

Úgyhogy ennek az egésznek baromira semmi köze nincs az elektronikus perhez, kizárólag egy másfajta kézbesítési módról van szó.

Az egyik kollégám felesége az OBH-nál dolgozott, állítólag volt valami nagy balhé az OBH és a Posta között, és szerinte az egész faszság nem szól másról, mint a Posta szopatásáról.

Alapvetően a kötelező jelleggel van baja mindenkinek, mert legyen ez egy lehetőség, de miért tilos minden más kézbesítési mód?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 08:03

kizárólag egy másfajta kézbesítési módról van szó.
Egy pillanat tegyük fel, hogy igen. Azzal mi a baj?

Egyjogász # 2016.09.07. 11:55

Az hogy kötelező és nem csak egy lehetőség.

Egyébként meg ami most van, az érdemben mitől "elektronikus per"?

ObudaFan # 2016.09.07. 12:27

A rugalmassagrol annyit, hogy kaptam meghatalmazás hiánya miatt keresetlevél elutasítást, holott a meghatalmazást elküldtem. Beadtam igazolási kérelmet, kértem, hogy jöjjenek ki az irodákban, nezzek meg az anyk szoftverben. Jött a hiánypótlás, hogy valoszinusitsem, hogy tényleg beküldtem. Erre lefenykepeztem az egész folyamatot az anyk-tol a csatolt, kibontott .dosszie-ig. Beküldtem. Jött az elutasítás, hogy nem csatoltam semmit a hiánypótláshoz. Megint tudom igazolni, hogy csatoltam. Most nem .dosszié, hanem .pdf formátumban csatoltam újra az ismételt keresethez mindent, állítólag most megkapták. Ezek szerint a .dosszie-t nem tudják kezelni, pedig a .dosszié is csatolhato formátum. És akkor az elutasítás miatt az illetéket még fizessük be.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 12:29

Melyik ez a kedves bíróság? :)

Egyjogász # 2016.09.08. 07:16

Kb. hasonló "rugalmasságot" tapasztalunk mi is, mondom, küzdenek az e-per ellen ők is, mint malac a jégen....:))

Persze ez sajnálatos módon a jogi képviselők szopatásában nyilvánul meg, aki kitalálta, azzal ezt mégsem tehetik meg...