E - per kérdés


Egyjogász # 2016.09.08. 13:34

Mi egyszer még tavaly megpróbáltunk kísérletképpen beadni elektronikusan iratot, ott kaptunk egy kedves hangú felhívást, hogy ugyan adjuk már be papíralapon amit akarunk.

A tárgyaláson meg a bíró ki is osztotta a kollégámat, hogy most mi miért akartunk vele kicseszni, ezzel az "elektronikus szarral" (sic.)...:)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.08. 07:34

Komolyan mondom, hogy nem tapasztaltam hasonlót. Pedig nem most kezdtem, hanem tavaly novemberben.

Egyjogász # 2016.09.08. 07:16

Kb. hasonló "rugalmasságot" tapasztalunk mi is, mondom, küzdenek az e-per ellen ők is, mint malac a jégen....:))

Persze ez sajnálatos módon a jogi képviselők szopatásában nyilvánul meg, aki kitalálta, azzal ezt mégsem tehetik meg...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 12:29

Melyik ez a kedves bíróság? :)

ObudaFan # 2016.09.07. 12:27

A rugalmassagrol annyit, hogy kaptam meghatalmazás hiánya miatt keresetlevél elutasítást, holott a meghatalmazást elküldtem. Beadtam igazolási kérelmet, kértem, hogy jöjjenek ki az irodákban, nezzek meg az anyk szoftverben. Jött a hiánypótlás, hogy valoszinusitsem, hogy tényleg beküldtem. Erre lefenykepeztem az egész folyamatot az anyk-tol a csatolt, kibontott .dosszie-ig. Beküldtem. Jött az elutasítás, hogy nem csatoltam semmit a hiánypótláshoz. Megint tudom igazolni, hogy csatoltam. Most nem .dosszié, hanem .pdf formátumban csatoltam újra az ismételt keresethez mindent, állítólag most megkapták. Ezek szerint a .dosszie-t nem tudják kezelni, pedig a .dosszié is csatolhato formátum. És akkor az elutasítás miatt az illetéket még fizessük be.

Egyjogász # 2016.09.07. 11:55

Az hogy kötelező és nem csak egy lehetőség.

Egyébként meg ami most van, az érdemben mitől "elektronikus per"?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 08:03

kizárólag egy másfajta kézbesítési módról van szó.
Egy pillanat tegyük fel, hogy igen. Azzal mi a baj?

Egyjogász # 2016.09.06. 21:07

Remélem igazad lesz. Ahány bíróval beszéltünk (a kollégáim és én) mostanában, mind szidják mint a bokrot, az egyik mondta, ő kiadta az ügykezelőjének, hogy pont ugyanolyan aktát kér mint eddig, kinyomtatott iratokkal, ő másból nem tud dolgozni.

A bírók úgy küzdenek, ahogy tudnak, mi 6 ügyben adtunk be eletronikusan július 1 óta, abból eddig 4-ben jött szopató végzés, az egyik szerint pl. az egyik beszkennelt irat a bíró szerint nem olvasható (a mi verziónkban az), adjuk be olvashatóan. Most erre mit lehet válaszolni, hogy menjen a bíró úr szemorvoshoz?

Úgyhogy ennek az egésznek baromira semmi köze nincs az elektronikus perhez, kizárólag egy másfajta kézbesítési módról van szó.

Az egyik kollégám felesége az OBH-nál dolgozott, állítólag volt valami nagy balhé az OBH és a Posta között, és szerinte az egész faszság nem szól másról, mint a Posta szopatásáról.

Alapvetően a kötelező jelleggel van baja mindenkinek, mert legyen ez egy lehetőség, de miért tilos minden más kézbesítési mód?

Dr.Attika # 2016.09.06. 17:47

Szerintem az "e-per" dolog hamarosan meg fog bukni kötelező jelleggel és marad, mint alternatíva.Ne felejtsük el, hogy a kezelő irodai alkalmazottak is "szabotálják", mert ha beindulna rendesen, akkor nagyon sokan állás nélkül maradnának.Postásokról nem is beszélve. Az egyikük elmondása szerint a hivatalos iratok- így a bírósági iratok- kézbesítése tartja életben a levél forgalmat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.06. 14:58

+1 (Egyébként tapasztalataim szerint elég rugalmasak, már csak azért, mert nekik is szokni, gyakorolni kell. Például máig kapok idézést papíron, az ítéletet meg csak elvétve elektronikusan. Pedig pedig.)

ObudaFan # 2016.09.06. 14:36

Mivel a lajstromozási igazolással kaptál ügyszámot, így szerintem arra hivatkozva ha küldesz egy beadványt erről, már javítottad is. Szerintem - hangsúlyozom, szerintem - a bíró kell, hogy ellenőrizze, hogy helyesen lett-e az illeték befizetve, neki pedig nem az elütést, hanem a tényleges perértéket kell figyelembe venni.

Gaius Noster # 2016.09.06. 11:00

Segítségért folyamodtam az OBH-hoz a kapott telefonszámon, ahol közölték, hogy telefonos helpdesk - mennyivel szebb kifejezés, mint a mi barbár nyelvünkön az ügyfélszolgálat - nem működik, de írjam meg e-mailban, és három napon belül (vagy, ha sürgősséggel kérem még korábban is) válaszolnak.
Nos, én inkább ezt az utat választottam, hátha itt valaki előbb is tud segíteni.
A lényeg: a P01-16-03 nyomtatvány 1.5, 1.6 rovatokban írt perérték és ez alapján számított illeték összege figyelmetlenség miatt nem egyezik a csatolt keresetlevélen helyesen feltüntetett perértékkel. A hibát csak elküldés után vettük észre, a rendszer már befogadta azt.
Azt szeretném tudni, hogy van-e valami lehetőség arra, hogy a hibát kijavítsuk, s ha igen, mi annak a módja?
Ha nincs, gondolom ez kapásból elutasítási ok.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 11:19

A perkaput egyetlen egyszer használtam, macerás. Amíg elfogadják az ügyfélkaput, addig nekem az jó.

ObudaFan # 2016.08.31. 10:00

És ti ügyfélkapun, vagy perkapun külditek be az iratot? Mert a perkaput most kezdem el, de az külön körülményes szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:28

Lekopogom: nem volt különösebb problémám eddig, pedig tavaly december eleje óta gyakorlom. Egyedül a fellebbezési illetékkel volt gond eleinte, az sehogy se akart összetalálkozni magával a fellebbezéssel, üzemszerűen jött a hiánypótlás.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 09:26

Persze.

ObudaFan # 2016.08.31. 09:21

Na várjatok, a BÜK tájékoztatója szerint aláírt .dosszie vagy .es3 csatolandó. Nektek az AVDH-val elfogadják, ha sima, alá nem írt pdf-et csatoltok? Ezt elfogadják a bíróságok?

Egyjogász # 2016.08.31. 07:47

Újabbak a témában:

Az e-per bevezetésekor kitláltak egy szolgáltatást (AVDH ?), amely biztosítja, hogy a sokszor 30-40 csatolmányt nem kell külön-külön elektronikusan aláírni, hanem a rendszer az egészet egyben hitelesíti. Állítólag ezt az Ügyvédi Kamara járta ki az egyszerűsítés érdekében.

Ma jő a végzés a PKKB-tól, hogy köteleznek, a csatolmányokat egyenként, külön-külön írjuk alá elektronikusan....

A másik:

Nálunk a beadás adminsiztratív teendőit nem jogi végzettségű jogi asszisztens intézi, a nyomtatvány el is különíti a benyújtót és a jogi képviselőt (külön lapokon is kell feltüntetni).

A PKKB ugyanezen végzése szerint: igazoljuk, hogy a benyújtó jogi asszisztens rendelkezik a per vitelére szóló képviseleti jogosultsággal....

Ez nekem kb. olyan, mintha a kolléganőnek igazolnia kellene egy irat benyújtásakor az irodán, hogy peres képviseleti jogosutsággal rendelkezik.

Úgy látom a bíróságok mindent megtesznek azért, hogy az e-per bevezetése kapcsán még egy kicsit szopassák is a jogi képviselőket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.31. 05:44

Kilenc hónap alatt egyszer sem tapasztaltam ilyesmit. Az is igaz, hogy soha nem csatoltam aláírt dossziét. Korábban a pdf-eket egyenként aláírtam és úgy csatoltam, most meg egyáltalán nem írok alá semmit. A beküldéskor hitelesít.

ObudaFan # 2016.08.31. 04:38

Nektek van tapasztalatotok olyan technikai problémáról, hogy ügyfélkapus beküldésnél a csatolmányok nem érkeznek meg a bírósághoz? Több különböző bíróságtól az utóbbi 1-2 hónapban már rendszeresen kapjuk ezt a visszajelzést. A formanyomtatvány beérkezik, a csatolmányok nem.
Az ányk-ban a csatományok kezelésénél a hozzáadást elvégezzük. Aláírt .dosszie formátumban, azon belül .pdf-ben van a csatolmány. Amikor elvégezzük a megjelölést a beküldésre, a válaszüzenet is tartalmazza a csatolmányt. Ügyfélkapun beküldjük, majd a bíróság csak a formanyomtatványt találja. Mi lehet a probléma?

Dr.Attika # 2016.08.31. 03:07

Figyelem!

Tegnaptól hatályos:
Az igazságügyi miniszter 18/2016. (VIII. 30.) IM rendelete
a bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet módosításáról

Egyjogász # 2016.08.30. 21:13

Azt nem ismerem, ez a cikk július 1. előtt pár nappal jelent meg valahol (én a neten olvastam) az e-per "köszöntéseként".

Egyjogász # 2016.08.30. 21:13

Azt nem ismerem, ez a cikk július 1. előtt pár nappal jelent meg valahol (én a neten olvastam) az e-per "köszöntéseként".

Dr.Attika # 2016.08.30. 15:26

Pesti Ügyvéd legfrissebb számában megjelent cikkre gondolsz?

Egyjogász # 2016.08.30. 15:03

Köszönöm, azt pedig én is úgy tudom, hogy a bíráknak az elektronikusan benyújtott iratokat kinyomtatják, de mi is kinyomtatjuk ami a bíróságtól jön elektronikusan.

Egy ügyvéd kolléga írt erről egy nagyon jó cikket, hogy ami itt van, az még nyomokban sem "elektronikus per", hanem lényegében csak egy alternatív kézbesítési mód, amelyen a legnagyobbat a Magyar Posta szív majd....