Alapítvány


Kérdő Ivett # 2019.06.30. 15:21

Üdvözletem!

Az a kérdésem, hogy ha egy kuratórium határozott időre lett kinevezve, és az alapítók új kuratóriumot neveztek ki, a régi kurátorok meddig tevékenykedhetnek még? Az a szituáció, hogy tavaly decemberben az alapítók teljesen új kuratóriumot neveztek ki. A bíróság hónapokig ült az ügyön, majd hiánypótlást kért. A hiánypótlás beküldése óta több hónap telt el és a bíróság még nem küldte ki a határozatot. De az alapítványnak vannak folyó ügyei. Ki jogosult annak vitelére? Ha az alapítók által decemberben leváltott képviselő jogosult vinni az ügyeket, a lehetősége mi mindenre terjed ki? Most készül a régi képviselő 1,5 millió forintot adományozni az alapítvány pénzéből egy másik szervezetnek. Az új kuratórium viszont ezt aggályosnak tartja. A decemberben alapító szándékkal leváltott, de bíróság által nem ratifikált esetben költheti-e tovább az alapítvány pénzét a képviselő?
Köszönöm a választ!

vazoviktor # 2018.03.21. 14:30

Alapítvány kuratóriuma

A Ptk. szerint:
3:397. § [A kuratórium]

(1) A kuratórium az alapítvány ügyvezető szerve. A kuratórium tagjai az alapítvány vezető tisztségviselői.

(2) A kuratórium három természetes személyből áll, akik közül legalább kettőnek állandó belföldi lakóhellyel kell rendelkeznie.

Ami nem egyértelmű számunkra, hogy a kuratórium taglétszámára vonatkozó szabályozás azt jelenti, hogy MINIMUM 3 természetes személy és nincs MAXIMUM?

Köszönöm!

anmeli # 2017.03.30. 12:21

Az alapítványban megsz?nik-e az alapítói státusz jogi személyek esetében:

  • felszámoláskor
  • végelszámoláskor
  • átalakuláskor