Gyorshajtás


miki12 # 2007.05.24. 12:36

Jó Napot Mindenkinek!

Nem tudom, hogy mennyire illik ide a kérdésem, de azért megpróbálom.
Kaptam egy levelet a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályától, hogy gyorsan hajtottam, állítólag 40 helyett 67-el. A sebességhatárt több, mint felével átléptem, szóval bírság és a jogosítványom is bevonhatják.
Van valami tippük, hogyan úszhatnám meg a legolcsóbban? Van-e olyan jogom, hogy megtagadom a terhelő nyilatkozatot? Ha igen ez miben segít?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 12:42

A terhelt sohasem köteles vallomást tenni.
Hogy ez segít-e, azt mi nem tudhatjuk.

shushu # 2008.05.01. 16:42

Üdv az okosoknak!

A múltkor (úgy 10 napja) kicsit jobban beleléptem a gázba munkába menet és későn vettem észre, hogy a 3 sávos autó út belső sávjában fényképeznek. Mndez a 80-as tábla után nem sokkal. Én a külső sávban, két másik autó takarásában (egyik a belsőben, második a középsőben), kb 100-zal, 110-zel hajtottam. Ha esetleg a fényképezőgépük kicsit messzebre is visz, akkor a 110-es max helyett úgy 140-nel mentem.

Kérdésem: ha lefényképeztek, mikor és mennyi büntire számítsak. Mivel soha nem volt korábban semmilyen vétségem/kihágásom/stb-m, előfordulhat-e, hogy nem büntetnek meg? És elképzelhető-e, hogy nem is vagyok rajta a képükön? Caak mert jó lenne tudni, mire számítsak.

monalisa1 # 2008.05.01. 19:08

Ha néhány héten belül nem kapsz a hatóságtól levelet, akkor valószínűleg megusztad a másik két autó "árnyékában" történő gyorshajtást. Reménykedj...

Pjotr # 2008.05.06. 07:16

AZ új rendszerben hogyan lesz?
Ahogy olvasom a tulajdonos csak pénzbírságot kaphat a jogsija nem ugrik, nem?
Pl. a következő szituban: lefényképeznek, nem állítanak meg, nem vagyok felismerhető, kiküldik, a papírt, hogy nyilatkozzak, hogy nem én vezettem, illetve támasszam alá papírokkal, erre nyilatkozhatok-e az eddigi elv szerint, hogy se magamra se hozzátartozómra stb. stb, mi lesz erre a válasz?
Kiszabják a pénzbírságot és kész vagy adott esetben ugorhat a jogsim is?

monalisa1 # 2008.05.06. 18:28

Pjotr

Tekintettel a közlekedésbiztonság helyzetének elmúlt éveket jellemző alakulására elengedhetetlenné vált a közelekedélyt szabályozó jogszabályok változtatása.

Ezen változások egyik legjelentősebb eleme kimondja, hogy a gépjárművek üzembentartói a felelősek azért, hogy a gépjáművükkel:

  1. a megengedett legnagyobb sebességre,
  2. a vasúti átjárón való áthaladásra,
  3. a járműforgalmi irányításra szolgáló fényjelző készülékek jelzéseire,
  4. a járművel történő megállásra és várakozásra,
  5. az autópálya leálló sávjának igénybevételére,
  6. a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra,
  7. a természet védelmére vonatkozó előírások megtartásra kerüljenek.

Az üzembentartóval illetve a használóval szemben az egyes előírások megszegése esetén a szabályszegés súlyosságának arányában 30.000 forint és 300.000 forint közötti bírságot kell kiszabni, az eljáró hatóságnak a bírság összege tekintetében nincs mérlegelési lehetősége.

A bírságot megállapító határozat meghozatalára a hatságnak a jogsértéstől számított 60 nap áll rendelkezésére.

Amennyiben az üzembentartó a járművét másnak használatra adta, és ezt a meghatározott, dokumentált módon bizonyítja, a bírságot a használatba vevő személynek kell megfizetnie. Ezt azt jelenti, hogy az üzembentartónak nem elegendő a hatóságot arról tájékoztania, hogy a járművet más személy (pl. hozzátartozó) vezette, hanem ennek igazolására meghatározott okiratokat( a használatba vevő személytől származó nyilatkozatot, menetlevelet, fuvarlevelet) kell a hatóság részére a határozat kézvesítésétől számított 8 napon belül megküldeni.

A jármű más személynek történő használatba adása esetén fokozott körültekintésseé célszerű eljárni, mert amennyiben a használatba vevő személy a kiszabott bírságot nem fizeti meg, továbbá azt tőle nem lehet behajtani, abban az esetben a bírságot az üzembentartónak kell megfizetnie.

Pjotr # 2008.05.12. 13:33

Ez szép és jó csak én nem ezt kérdeztem!
De tényleg érdekelne a válasz....

monalisa1 # 2008.05.12. 15:06

Pedig az utolsó két bekezdésben pontosan benne van a válasz... Vagyis május 1-től nincs kiskapu: vagy megnevezi, hogy ki a hunyó és az illető azt írásban el is ismeri, vagy az üzembentartó állja helyette a csekkett és kapja a számára ki nem érdemelt büntetőpontokat. A jogsit nem veszik el, illetőleg ha idejekorán összejön a 18 büntetőpont.

Pjotr # 2008.05.12. 16:00

Igen? Hol?
Az van benne, hogy a bírságot tőle fogják behajtani...
Meg csak a pénzbírságról van szó benne.
Ha nem baj most nem egy amatőr jogértelmezési találgatására lennék kíváncsi, hanem egy ezzel foglalkozó jogászéra.
Pl. Traffic

monalisa1 # 2008.05.12. 16:25

Nem jogértelmezési találgatást olvastál tőlem (...) hanem hivatalos szöveget másoltam be szó szerint.

Részemről ennyi.

Pjotr # 2008.05.12. 18:26

De nem ez volt a kérdés...

Sasfioka # 2008.05.12. 19:14

Monalisa!

Nem értetted meg Pjotr kérdését.
Ő azt kérdezte, hogy az objektív felelősségen túl előfordulhat-e, hogy elveszik a jogosítványt.

Az objektív felelősség esetén az üzembentartótól nem vehetik el a jogsit, csak akkor, ha bizonyítható, hogy az üzembentartó vezette.

De a kérdés arra vonatkozott, az üzembentartó hivatkozhat-e arra, hogy nem köteles terhelő vallomást tenni magára és hozzátartozójára. Erre viszont a válasz az, hogy IGEN. Tehát ha te kapsz rendőrségtől egy olyan levelet, hogy a gépjárművedet az ötvenes táblánál háromszázhússzal lefotózták, akkor arra válaszolhatod az, hogy az emelt szabálysértési bírságot megfizeted, de tekintettel arra, hogy magadra és közeli hozzátartozódra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni a további vallomástételt megtagadod. Ebben az esetben csak egy háromszázezres csekket kell befizetni. Míg ha kiderül bizonyíthatóan, hogy ki vezette ötven helyett háromszázhússzal a gépjárművet, akkor annak "további következményei" is lehetnek.

Tehát te ugyanúgy megtagadhatod a vallomástételt a törvény által biztosított esetekben, azonban ez csak a további szankciók érvényesíthetőségét akadályozza, az emelt szabálysértési bírság kiszabását már nem.

kovacsanika57 # 2008.05.12. 19:30

Szép estét!
A segítségeteket kérem :
Autóm műszakija majdnem 1 hónapja lejárt.
Kocsit a Fiam vezette mikor igazoltatták .
Forgalmi ugrott , innéttől a további "menetrendet" tudom.
Amiben bizonytalan vagyok , hogy ilyenkor engem büntetnek -e meg , és előreláthatólag mennyire??
Számomra ez lenne a jobb , mivel Fiam 2 éven belül gyorshajtásért büntetve volt . Ha Őt büntetik , mennyire lehet számítani ??
Segítségeteket előre is köszönöm !
Üdv : Kovács Anna.

Pjotr # 2008.05.12. 19:57

Köszönöm, valóban erre voltam kíváncsi!

monalisa1 # 2008.05.12. 20:34

Oké, megtagadja a vallomástételt, befizeti a közelekedési szabálysértés és/vagy k. büncselekmény után a büntetést, egyuttal övé az azzal járó x büntetőpont is. Kell-ez neki?!

monalisa1 # 2008.05.12. 20:47

Kedves Anna,

a fiad annyiban legálisan vezette az autót, hogy a szükséges okmányok a bírtokában voltak, azonban vélem - és itt jönne a bizalmi elv - nem köteles (minden egyes) elindulás előtt "átbogarászni" a forgalmi engedély érvényességét - azért az üzembentartó a felelős. Ezzel együtt lehet hogy mindketten kaptok egy-egy csekket, de valószínűleg eltérő összegűt.

Pjotr # 2008.05.13. 13:41

Ezt a büntető pont kapást már megint hol olvastad?
Ha a jogsi nem ugorhat, akkor pontot sem adhatnak, de egyébként ki a bánatot érdekelne 3 pont, ha a jogsi megmarad?

Pjotr # 2008.05.13. 13:46

Indulás előtt meg kell győződni, hogy a kocsi alkalmas-e a forgalomban való részvételre, ennek része, hogy legyenek érvényes papírjai.
A bizalmi elv teljesen másról szól...szép, hogy emlékszel rá a kresz oktatásról, de azért néz utána mit írsz.

Pjotr # 2008.05.13. 13:54

Mivel a fiad követte el a szabálysértést, ezért ő fogja kapni a büntetést, olyan 30.000körül, ha nem változott ennek is a tétele, majd újra kell vizsgáztatni a kocsit az 12.000 körül van, meg akár egy hónap is lehet amire újra lesz forgalmija a kocsinak.

monalisa1 # 2008.05.13. 14:50

Pjotr

Az alant felsorolt 7 "főbünhöz" mostantól automatikusan jár egynéhány büntetőpont is, és ezt nem a "lemeszelő" rendőr határozza meg, nem, hanem a módosult jogszabály írja elő.

Tudod, a KRESZT tudnod kellene (...), ha sehol máshol hát innen a netről keress utána.

Nem ellened hanem érted.

monalisa1 # 2008.05.13. 14:54

Az egyes büntetőpontok az egyes közelekedési szábálysértésekként összeadva mostantól elég hamar elérhetik a 18-at, és akkor egy időre agyő jogosítvány - és a jogalkotó szándéka éppen ez.

Pjotr # 2008.05.13. 17:40

Tökéletesen igazad van, sokkal, de sokkal rosszabb kapni 3 pontot és tovább vezetni, mint az, hogy azonnal elveszik a jogsit fél évre.
Egyébként normális vezetéssel még mindig igen nehéz összeszedni a 18 pontot, mondom ezt úgy, hogy pl. ma is 500km-ert vezettem, senkit nem is ismerek akiknek sok pontja lenne.

De ez nem érdekes, ami érdekelne, konkrét jogszabály kéne, hogy kit és hogyan lehet felelőségre vonni.

Pjotr # 2008.05.13. 17:46

De azt hiszem az egészet nem érted, ha nem vehetik el a jogsit, ha nem tudják bizonyítani, hogy én voltam, hanem az üzembentartó fizet, akkor büntetőpontot sem adhatnak.

Pjotr # 2008.05.13. 17:57

Közben erőt vettem magamon és megnéztem a pontos jogszabályt. :)
Meglepő módon :) Sasfiókának van igaza, úgy van ahogy gondoltam.
Az üzembentartóra csak közigazgatási bírság szabható ki büntetőjogi, szabálysértési felelőségre vonásról szó sincs.
Illetve az, hogy szabálysértési eljárás lefolytatható, de azt meg ugye bizonyítani kéne, hogy én követtem el.

prometheusz # 2008.05.15. 08:16

Nekem se egyértelmű kérném erre a konkrét esetre válaszoljatok:

barátnőm autójával mentem autopályán 160 al egyes esetekben 180 al is.

Ugy tudom megbirságolhatnak 30 000-re illetve 50 000 re is ha elkaptak.

Én alapból vállalnám az egészet, de azt mondjátok, jobb ha nem használatbavételi papirt irok neki birság esetén, vállalva minden torturát, hanem azt mondja
rokona vezette, nem adja ki az adatokat, én kifizetem neki a birságot, amit kap, s mindketten megusszuk a továbbiakat?

És akkor igaz az hogy egyik esetben sem vennék el az engedélyt, csak pontot és birságot kapnék?