Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Gyorshajtás

gerbera317 # e-mail 2015.02.19. 14:51

@Véleményed

Kkt. 20. § (1) Az e törvényben, valamint külön jogszabályban és közösségi jogi aktusban k) a közúti közlekedési szabályok közül kd) a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára („ittas vezetés”) vonatkozó rendelkezések megsértői bírság fizetésére kötelezhetők.

20. § (4) Az (1) bekezdés k) pontokban foglalt esetben 10 000 forinttól 300 000 forintig terjedő bírság szabható ki.

21. § (2a) Amennyiben a 20. § (1) bekezdés k) pontjában foglalt szabályszegést elkövető kiléte a helyszíni intézkedés, vagy a közigazgatási hatósági eljárásban ismertté válik, a (2) bekezdésben meghatározott [közig.] bírság helyett a jármű vezetőjével szemben a 20. § (4) bekezdés szerinti [helyszíni] bírságot kell kiszabni.
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti egyes előírásokat megszegik, az üzemben tartóval, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személlyel szemben 10 000 forinttól 300 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot kell kiszabni.

Röviden összefoglalva:
Az ittas vezetőt valóban közigazgatási bírsággal kell sújtani, ebből a szempontból még igazad is lehetne. Azonban, ha az elkövető személye a helyszínen ismertté válik, nem közigazgatási bírságnak van helye, hanem helyette a 20. § (4) szerinti helyszíni bírságnak (+ az egyéb jogkövetkezmények).
Na de sírva könyörgöm: egy ittas vezetőről hogyan derül ki az ittassága, ha nem állítják meg a helyszínen? Ugye nem azt állítod, hogy lefotózzák, mint a gyorshajtókat vagy a tilosba behajtókat?

Véleményem #   2015.02.18. 15:58

gerbera317

Az ittas vezetés nem lehet közig. bírságos, mert az ittasságra csak a helyszínen derülhet fény, onnantól pedig nem közig, hanem helyszíni bírságos a dolog.

Az ittas gépjárművezető értéktől függően vagy közig. bírságos ( csekket kap az ember a helyszínen, plusz tájékoztatót, illetve egy nyilatkozatot ) amennyiben bűncselekmény értéket sikerül elérni úgy büntető feljelentés van.
A bcs. érték alatt a helyszínen is kiszabható amennyiben elismeri. Ez csak közig bírságos lehet.

Nem gépi meghajtású jármű vezető pl.: a kerékpáros ilyen esetben lehet szabálysértés és helyszíni bírságos. De itt se mindegy az érték illetve milyen úton ( fő út vagy sem ) követte el.

miti5 # e-mail 2015.02.17. 23:06

mindegy haggyuk!megint nem a kérdésemre jött a válasz,és itt ahogy látom jó tanácsokkal senki nem volt ellátva eddig sem. teljesen mindegy h mit követtem el,h ott van h ....amit már belinkeltem...a szerint pista bácsi okostelefonnal hiába vesz fel, az nem bizonyíték közig. bírságnál, szerintem, de ezt se nem cáfoljátok se nem erősítítek meg,direkt??!!-de mindegy haggyuk a dolgot

gerbera317 # e-mail 2015.02.17. 14:42

a törvénybe van ez a paragrafus is ami kimondja hogy mely szabályszegések esetén alkalmazhetnak objektiv felelősség alapján közigazgatási bírságot

Persze, hogy benne van. Minekutána nem árulod el, mit követtél el, ezért javaslom, olvasd el magad a törvényt, és egyszerű összevetéssel döntsd el magad, hogy a szabályszegésedet nevesíti-e a törvény a közigbírságos szabályszegések között.

miti5 # e-mail 2015.02.17. 00:01

De ugyanabba a törvénybe van ez a paragrafus is ami kimondja hogy mely szabályszegések esetén alkalmazhetnak objektiv felelősség alapján közigazgatási bírságot.Akkor mondjátok azt h igen benne van ,de ott szivatnak ahol tudnak,és ha nem tetszik menj bíroságra!-mert ezt eltudom képzelni.
Valaki magyarázza már el ezt a paragrfst
3)A (2) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásának - az (1) bekezdés h) pontja kivételével - kizárólag a külön jogszabály szerinti technikai eszközzel készített és továbbított felvétellel dokumentált szabályszegés esetén van helye.-a második pont arról szól h mikor alkalmaznak közig. bírságot.- rosszul értelmezem a dolgokat?

gerbera317 # e-mail 2015.02.16. 23:06

Fellebbezni kell, és majd az elutasító határozat indoklásából megtudod, miért alkalmas a "mezei" térfigyelő rendszer az olyan, egyszerű megítélésű szabálytalanságok bizonyítására, mint a szabálytalan parkolás, tilosba behajtás, kötelező haladási irány be nem tartása, stb. Logikus, hogy gyorshajtáshoz fejlettebb rendszer kell. Mit is követtél el?

@Véleményem
Az ittas vezetés nem lehet közig. bírságos, mert az ittasságra csak a helyszínen derülhet fény, onnantól pedig nem közig, hanem helyszíni bírságos a dolog.

miti5 # e-mail 2015.02.16. 11:26

gyorshajtásnál is ha 55-el mész,és megállítanak ,a vezetőt megbüntetik ott helyszínen, de ha csak lemérnek akkor az üzembentartó ellen csak akkor jön a közig. ha 65 nél többel mentél,55re nem jöhet,mert ilyen a törvény ugyebár. Ez alapján gondolom én amiket az előzőekben leírtam.

miti5 # e-mail 2015.02.16. 11:15

Ez nekem új,tuti így van???persze ha megvan h ki vezette a kocsit,akkor tudom én is hogy akármi,még egy fotó v tanu is elég ,de az akkor szabálysértési eljárás a vezető ellen???A közig.bírságnál meg az üzembentartót büntetik ugye,de ott törvényileg szigorúbbak a felvételt készítő masinákra vonatkozó nem tudom én milyen előírások....Nem így van?

Véleményem #   2015.02.16. 10:45

Gyorshajtás esetén a közig bírság a trafi az igen vas megyével van összeköttetésben ott értékelik és onnan küldik a határozatot. Ott is szabják ki meg minden egyéb.

De egy ittas közig, egy behajtani tilos, vagy kötelező haladási irány és a többi ami közig eljárás alá tartozik, az rögzíthető akár egy videó kamerával, fényképezővel, közteres kamerával ami a rendőrséghez van bekötve és azt hivatásos nézi, vagy a rendőr autókban elhelyezett kamera, ezek mind rögzíthetnek ilyen jogsértést. Az észlelő a rendőr lesz mint minden más szabálysértés, jogsértés esetén, az eljárás során ha a feljelentett vagy eljárás alá vont ezt vitatja akkor nézheti a felvételt majd. Ez a dolog nincs összeköttetésben vas megyével semmi köze hozzá, oda csak a gyorshajtás megy. A többi közig bírságot a helyi kapitányság szabja ki, ott járnak el stb. De nem csak a rendőrség hanem a közterület felügyelet is ugyan ezen az elven dolgozik, azok is rögzíthetnek saját kamerával ilyet és kiszabják a bírságot.

miti5 # e-mail 2015.02.15. 22:16

Én ezt értem,de akkor ez mi a KKT-ból:
(3)A (2) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásának - az (1) bekezdés h) pontja kivételével - kizárólag a külön jogszabály szerinti technikai eszközzel készített és továbbított felvétellel dokumentált szabályszegés esetén van helye.
Meg elvileg a kamerának nem tudom én milyen elektronikus úton összeköttetésbe kell legyen vas megyével....tehát ha pl. telefonnal lekameráznak,akkor ott nem játszik a közig.bírság, esetleg egy sima feljelentés az persze..-Ez nem így van?
köszi.üdv!

Véleményem #   2015.02.15. 17:56

miti5

Vannak térfigyelő kamerák amik tökéletesek arra, hogy pl.: egy behajtani tilos vagy kötelező haladási irány be nem tartását is figyelheti. Nem kell ide semmilyen hitelesítés a gyorshajtással nem összekeverendő.
A térfigyelő kamera rögzít egy jogsértést ami közigazgatási bírság akkor az eljárásban ez bizonyíték erejű, mármint a felvétel.
A második kérdésre a válasz: Igen.

miti5 # e-mail 2015.02.15. 13:18
dhrbike
  • hát igen ezek azok a rendőrséggel szembeni kiszolgáltatottságaink , amikkel ők ott szopatnak ahol nem akarnak!-ilyen gusztustalan helyekre állni mérni,hasonló a nagykörösi út,50es tábla, de fizetős autópálya szakasz,gratulálok az emberségből lesüllyedt törvényhozóknak!
miti5 # e-mail 2015.02.15. 13:14

Nem pont idevág a kérdésem,de!
valaki megtudja mondani ,h a közigazgatási bírságot csak a külön rendeletbe hitelesített stb. eszközzel alátámasztva szabhatnak ki?- vagy a térfigyelő kamerák alapján is tehetnek ilyen jellegű feljelentést,ezek a drága közbiztonságot javító rend őrei?
üdv!

dhrbikes #   2015.01.26. 16:09

Igen, megállni. A rendőrnek. Sebességet mérni. Mivel ott áll meg, ahol akar, csak a települési naplóban megjelölt helyen fizikai képtelenség a szalagkorlát miatt.
Amúgy valószínűleg itt mértek, a két útpályát elválasztó betonozott területen, csak ez nem a 12+500.
https://goo.gl/maps/XRnmo

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.01.26. 16:04

A megjelölt helyen lehetetlen megállni
Megállni?! Autópályán?!

www.kbs-ugyved.hu

dhrbikes #   2015.01.26. 15:49

A történet a következő:
M7-es autópályán fotók készültek a cégünk ügyvezetőjéről, 133 km/h sebességgel, egy állítólag 100 km/h sebességkorlátozású szakaszon (Bp felé Törökbálint környékén van ilyen). A felvételeken két dátum szerepel, az auó hol látszik, hol nem, a környezet egyáltalán nem látható. A határozat szerint a 12+500-as méterszelvénynél történt a rögzítés. Fellebbeztünk: Két eltérő dátum a képeken, nem látható a 100-as tábla helye, így pár méter lehet az eltérés a (nagyjából) szabályos közlekedés és a gyorshajtás között. A megjelölt helyen lehetetlen megállni, mivel végig az útpálya szélén fut a szalagkorlát, tehát pontatlan a települési napló kitöltése, Pest-megye volt a helyszín, nem a határozatban megjelölt Budapest, így nem is jogosult az ügyben eljárni a Vas-megyei kapitányság. Másodfok ORFK visszadobta új eljárásra a Vas-megyének, ott pedig az állítólagos szabálysértés dátumához képes 7. hónapban 2015.01.08-án született meg az eredeti határozat kiegészítése, amely továbbra sem tár fel új bizonyítékokat, csak nyomatékosítja, hogy nekik van igazuk. Ismét fellebbeztünk, megírtam, hogy a helyszín fizikailag nem lehet a 12+500, Bp közig. határa a 7+600-nál van, ezért nem illetékesek, új eljárásra utasította őket az ORFK, nem kiegészítésre, a mérőberendezés megfelelő működését nem bizonyították okiratokkal csak a véleményüket írták le, hogy szerintük jól működött és hogy az 1988. évi I. tv. a közúti közlekedésről 21.§ (4a) bekezdése alapján kicsúsztak a határidőből.
Kéreéseim: Vajon fognak még szórakozni? Mivel lehetne még megszüntetésre bírni őket?

(Nyilván nem az ok nélküli levelezgetés a célom, hanem itt rengeteg dolog nem stimmel, ha egyértelmű lenne a helyzet, befizetnénk.)

gerbera317 # e-mail 2015.01.19. 17:39

meg akarod magyarázni, hogy ami fizikailag képtelenség az még jogilag létező dolog.

Nem akarom megmagyarázni, hanem egész' egyszerűen így van. Az elsőfokú hatóság nem mérlegelhet, mert az a másodfok, szükség esetén pedig a bíróság hatásköre. Ezek viszont csak kérelmre vizsgálódnak, úgyhogy az a terhelt, aki nem szólal fel, az így járt. Bizony, "meg kell küzdeni az ember igazáért", akár tetszik, akár nem.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.01.18. 20:49

A nézeteltérés abból adódik, megakarod magyarázni, hogy ami fizikailag képtelenség az még jogilag létező dolog.
Hát ez elég abszurdum, de próbálkozhatsz vele, de ehhez én nem kellek.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.01.18. 20:43

te nem ezt tanácsolnád, hanem hogy a traffipax gyártóját kell körüludvarolni.
Még a feltételes módot is visszautasítom !
Én ilyent még véletlenül sem mondtam !És Igen hiányos a gondolkodás-módod még mindig a "folyamatban " gondolkodsz.
Nem akarod vagy nem vagy képes megérteni, hogy az a vacak trafi képes idétlen adatokat mérni- amit a gyártó is állít- és ezen adatok alapján senkit sem kell bírságolással traktálni.

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 20:22

Ami a határozathozatalt illeti: A készülék 241-et mutatott, az elsőfokú közlekedési hatóságnak pedig nincs joga mérlegelni. Ha 981 km/h jön ki, akkor is 300 ezer forintos csekket kell küldeni. Mert a hatóság NEM MÉRLEGELHET. Érted? Viszont lehet fellebbezni. És a másodfok már mérlegelhet. Más úgy fogalmazott, hogy "harcoljon meg az igazáért az ember", de ez ugyanazt jelenti. Biztos hiányos a gondolkodásom... LOL

Persze, hogy nincs kérdező. Te magad dobtad fel a témát azzal, hogy erre is az volna-e a tanács, hogy "fizetni kell". Erre az értelmes válasz, hogy "nem, hanem fellebbezni kell". Csak a folytatásból az jött le, hogy te nem ezt tanácsolnád, hanem hogy a traffipax gyártóját kell körüludvarolni. Na, ebbe kotyogtam én bele, mert az ilyet nem lehet szó nélkül hagyni.
A cikk szerinti sofőr is fellebbezett, bár tény, hogy ügyvéd kellett hozzá. Az is igaz, hogy az ügyvéd is a készülék hibáit firtatja, ahelyett, hogy kizárólag a tragacs képességeire apellálna - mert egy ilyen megnyeréséhez ez is bőven elegendő.

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.01.18. 20:11

És még-is !

Ha mégis lúzerek akartok maradni, akkor hallgassatok Grószfaterra,
Ne gyerekeskedj, hiszen én nem javasoltam senkinek semmit
hiszen nincs is kérdező.

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 20:04

Lúzereknek üzenem: Ne legyetek lúzerek! Ha egyszer határozat jött, fellebbezni kell (persze, ha van mire fel). Ha mégis lúzerek akartok maradni, akkor hallgassatok Grószfaterra, és szaladgáljatok a traffipax gyártójához, a bírságot pedig fizessétek meg!

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.01.18. 19:58

mert hiányzik a gondolkodásodból egy dimenzió...
és ezért beszélsz folyamatról.
Nincs folyamat-ezt nem érted-mert a nyilvánvaló adatok alapján nem kell, nem szabadna határozatot kézbesíteni.
És ezzel Én be is fejeztem...

gerbera317 # e-mail 2015.01.18. 19:48

Te meg láthatóan nem érted az egész folyamot. Ha egyszer már marasztaló határozat született, akkor nem a gyártóhoz kell futkosni, mert a következménynek semmi köze a készülékhez, meg a gyártójához. Aki nem érzi magát lúzernek, az ilyenkor fellebbez, és hivatkozik arra, hogy a roncs nem bír 241-gyel menni, ami - ugyebár - egyébként is köztudomású. A rendőrség (vagy szükség esetén a bíróság) ilyenkor nem a készüléket vizsgálja, hanem azt, hogy a roncs bír-e 241-gyel menni. Mert ha nem bír, akkor nem áll meg a marasztalás. Vágod?

groszfater@gmail.com # e-mail 2015.01.18. 19:30

Olvastad volna végig a cikket mielőtt belekotyogsz.
Nem csak nekem de még a szakembernek, -aki a készülékeket gyártja,- neki is az a véleménye, ilyen mérési eredmények alapján illene közbeavatkozni és megállítani a folyamatot.
Valószínű neki is elment az esze és csak Te vagy helikopter.